Pieczona biała kiełbasa z duszoną kapustą -1 kg kiszonej kapusty -2 duże cebule -pół kostki masła -50 g suszonych grzybów -300 g pieczarek -2 listki laurowe -2 ziela angielskie -sól -pieprz -ewentualnie torebka sosu grzybowego Grzyby suszone moczymy w zimnej wodzie najlepiej całą noc. Na drugi dzień dokładnie płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości. Kapustę dokładnie płuczemy(...)rzadka możemy wsypać sos grzybowy z torebki . Wymieszać ,zagotować i bez robienia zasmażki mamy zagęszczoną kapustę. Wtedy już uważamy z doprawieniem sola i pieprzem. -1/2 kg białej kiełbasy -2 duże cebule - szklanka piwa -sól -pieprz W żaroodpornym naczyniu ułożyć pokrojoną w grube plastry cebule ,posolić ,popieprzyć . Ułożyć na niej kiełbasę zalać piwem i piec 40 minut
Kulinarne przemysleniaKiełbasę tą robiłam już nie raz nie dwa i powiem że zrobię jeszcze nie raz nie dwa. Teraz na świąteczny stół będzie jak znalazł. Kiełbasa jest smakowita, aromatyczna i wydawałoby się że twarda ale jak pokroiłam na cieniutkie plastry jest wyśmienita, krucha i delikatna. Polecam serdecznie tym bardziej że sprzętu żadnego tu nie potrzebujecie bo zamiast lejka do nadziewania jelit(...)można uciąć butelkę od wody mineralnej. Jedyny wymóg to zakup jelit do nadziewania. Zapraszam serdecznie do robienia swojej własnej domowej kiełbasy. Palcówka - suszona kiełbasa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieZbliża się Wielkanoc, więc nie może zabraknąć białej kiełbasy. Polecam przepis na pyszną białą kiełbasę pieczoną w piekarniku z cebulą w słodko-ostrej marynacie. Składniki: 5-6 białych kiełbas surowych 3 średnie cebule łyżka musztardy francuskiej łyżka miodu łyżka oleju tymianek, majeranek sól, pieprz ziołowy Przygotowanie Cebule obieramy, kroimy w piórka. Miód mieszamy z musztardą, olejem i przyprawami. Kiełbasy przekładamy
e-PrzepisyKulinarnesami :) Składniki (zakwas): 500ml wody 5 łyżek razowej mąki 5 ząbków czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 3-4 listki laurowe majeranek Składniki (barszcz): 250ml zakwasu 500dag białej parzonej kiełbasy 3 ząbki czosnku ok 1,5 litra wody 4 ziemniaki 2 marchewki pietruszka seler 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe sól,pieprz majeranek 2 łyżki śmietany szczypta cukru jajka(...)codziennie mieszając. Do garnka wkładam pokrojone warzywa, liść laurowy,ziele angielskie, pokrojony czosnek i zalewam je wodą. Gotuję do momentu kiedy warzywa delikatnie zmiękną (nie będą ugotowane) i dodaję kiełbasę. Gotuję kolejne 10 minut. Z wywaru wyjmuje warzywa i kiełbasę. Zaprawiam zakwasem i gotuję, doprowadzając do wrzątku około 10 minut. Śmietanę mieszam delikatnie z wywarem i wlewam do zupy. Dodaje
ChilliJemyDzisiaj zapraszam na danie proste, nie wymagające prawie pracy. Biała kiełbasa pieczona w piekarniku z cebulą i aromatyzowana majerankiem. Jest to również propozycja na białą kiełbasę podawaną na Święta Wielkanocne. Składniki: 4 białe kiełbasy 3 cebule 1 czubata łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku oliwa Wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy na krążki, wrzucamy na patelnię, wlewamy kilka łyżek oliwy(...)majeranek. Tak przygotowaną cebulę podsmażamy, na małym ogniu, około 10 - 15 minut. Cebulka musi zmięknąć, nie zmieniając koloru. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy podsmażoną cebulę, na niej układamy kiełbasę. Całość wkładamy do piekarnika i zapiekamy 50 minut w 175 stopniach. Ja piekę z termoobiegiem i bez przykrycia. Smacznego
Smak mojego domuTurecka kiełbasa nadaje tej jajecznicy wyjątkowy smak. Porcja dla 2 osób. Smacznego! Składniki około 10 plasterków kiełbasy sucuk 1 łyżka masła 3 jajka Przygotowanie Roztopić masło na patelni. Dodać pokrojoną kiełbasę w plastry. Podsmażyć ją i wbić jajka. Zamieszać. Artykuł SUCUKLU YUMURTA, czyli jajecznica z turecką kiełbasą pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie PrzepisyKociołek to danie, które nie przetrwa u nas dłużej niż jeden dzień. O nie, znika nawet w pół dnia. Ziemniaki, kiełbasa, kapusta - raj mego męża. Składniki: 500g kiszonej kapusty 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 10 pieczarek 5 ziemniaków 2 kiełbasy wiejskie 4 łyżki masła 2 szalotki słoiczek leczo paprykowego kminek, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, papryka(...)wędzona Pieczarki kroimy na cztery części, papryki w kostkę a kiełbasę w plasterki. Ziemniaki kroimy na kawałki, gotujemy tak by były lekko twarde. Cebulę kroimy w pióra, podsmażamy na patelni z dodatkiem masła, następnie dodajemy pieczarki, a po chwili pociętą kapustę. Doprawiamy kminkiem i pieprzem, smażymy przez 15 minut. W garnku podgrzewamy leczo, dodajemy ziemniaki, kiełbasę, paprykę oraz podsmażone
Gotowanie i blogowanieUwielbiam zupy, tym razem zrobiłam kapuśniak z samą kiełbasą. Zapach który się roznosił po całym domu był wspaniały. Zupka pyszna. Jest to duża porcja zupy. Do garnka wlać olej i podgrzać. Wrzucić posiekaną drobno cebulę i smażyć chwilkę, dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę i boczek wędzony pokrojony w drobną kostkę. Smażyć, aż kiełbasa lekko się zarumieni. Wlać wodę, wymieszać. Dodać(...)około 1 godziny, następnie dodać pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Jeśli zupa będzie za gęsta dolać trochę wody. Ja dodałam kilka kabanosów, ponieważ moja kiełbasa nie była zbyt mocno wędzona. Zupa jest rewelacyjna, ja ją po prostu uwielbiam. Smacznego
Kuchnia PokoleńPyszny, bardzo sycący, kwaskowaty biały barszcz na bazie dymionego boczku, białej kiełbasy i zakwasu na żurek :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na bulion: 200 g dymionego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku pęczek włoszczyzny 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego Składniki na barszcz biały: przygotowany bulion* 500 g ziemniaków 1 łyżka oleju 1 duża cebula 400 g białej kiełbasy(...)chcemy aby cebula się zarumieniła). 3. Do przecedzonego bulionu dodajemy ziemniaki razem z wodą, w której się moczyły i osadem, który się wytrącił, podsmażoną cebulę, majeranek i białą kiełbasę. Gotujemy 40 minut. Wlewamy zakwas na żurek, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy kolejne 15 minut. 4. Zupę zdejmujemy z ognia. Kiełbasę wyławiamy, obieramy z flaczka, kroimy w plasterki
My Culinary Artmniej świątecznym nastroju, a bardziej w klimacie zbliżającego się Sylwestra. Prosta, smaczna i niedroga przekąska. Idealna na imprezy, spotkania towarzyskie, a nawet na kolacje. Tym razem z mozzarellą, kiełbasą i czerwoną cebulą. Nie będę się tu dużo rozpisywać, bo dla mnie takie rozwiązanie jest najlepsze, gdy muszę przygotować coś na szybko. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje. Dla 4 osób(...)gotowe ciasto francuskie (275 gr.) 350-400 gr. mozzarelli w kawałku 300 gr. kiełbasy średniej wielkości czerwona cebula Piekarnik należy nastawić na 200 stopni. W tym czasie ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kiełbasę pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Blachę do pieczenia posmarować cienką warstwą oleju. Położyć płat ciasta francuskiego. Ułożyć warstwę startego sera, kiełbasę
Niebieski kubek z kawaPomysł na ten prosty, ale kolorowy gulasz z kiełbasą i warzywami wpadł mi do głowy, gdy nie miałam pomysłu na obiad Mięso zapomniałam wyjąć z zamrażarki, w lodówce było właściwie echo, znalazłam tylko cienkie śląskie kiełbaski, zamrożoną kolorową paprykę (której nie trzeba rozmrażać), a w koszyku były świeże warzywa (ziemniaki, marchew), które są chyba w każdej kuchni(...)dania, które właściwie robią się same, no prawie same Polecam też: – pikantny gulasz z serc – gulasz wołowy – gulasz z podrobów z pieczarkami Przepis na gulasz z kiełbasą i warzywami 6 ziemniaków 5 cienkich kiełbasek śląskich 4 ogórki kiszone najlepiej własnoręcznie przygotowane 2 marchewki 1 słoik domowego ketchupu o poj. 250 ml lub opakowania (250 g) krajanki warzywnej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis na pyszną zapiekankę z ziemniakami, brukselką i kiełbasą. Tania, mało skomplikowana i smaczna. Składniki: 6-7 średnich ziemniaków 250 g kiełbasy cebula 400 g brukselki pół szklanki mleka jajko 150 g sera żółtego sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie Brukselkę obieramy z wierzchnich liści i gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy(...)patelni. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym wykładamy: połowę ziemniaków połowę brukselki pokrojonej w plastry kiełbasę z cebulą połowę brukselki połowę ziemniaków Mleko roztrzepujemy z jajkiem i przyprawami i wylewamy na zapiekankę. Posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy ok 1 godz pod przykryciem w temp
e-PrzepisyKulinarnepasem Zaduszki..nie jest to moja ulubiona pora roku , oj nie Aż chce się rozgrzać i zjeść coś treściwego . W takie dni najlepiej smakują zapiekanki , szczególnie te na kiełbasie , syte i smakowite Polecam poniższą , nie jest skomplikowana , wręcz robi się sama , a na pewno Was nie rozczaruje . Doskonała do zrobienia dzień wcześniej i podgrzania , wtedy jest jeszcze lepsza Składniki(...)kiełbasy w typie śląskiej 1 kg ziemniaków 1 kartonik koncentratu pomidorowego ( ten w kartonach jest płynny więc istotny ) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku kawałek startego żółtego sera do posypania Kiełbasę i cebulę , kroimy w plastry , podsmażamy na złoty kolor na patelni , dodając pod koniec wyciśnięty praską czosnek . Odstawiamy do przestygnięcia
Ogrodnik w podróżynakładem pracy lubią przygotować coś pysznego do jedzenia. Oczywiście polecam ją wszystkim. Składniki: 250-300g makaronu, najlepiej świderki 1 duża cebula pokrojona w drobną kosteczkę 2 duże laski kiełbasy (np. zwyczajnej) pokrojona w kostkę 300g pieczarek pokrojonych w dużą kostkę 200ml śmietany 1 jajko 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz słodka i ostra papryka starty żółty ser tłuszcz(...)smażenia Przygotowanie: Makaron ugotować al dente, odcedzić i odstawić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przesmażyć na nim cebulę, po chwili dodać kiełbasę, gdy cebula się zeszkli, a kiełbasa ładnie przyrumieni, dodać pieczarki, smażyć aż grzyby zmiękną. W międzyczasie przygotować zalewę - do dużego kubka wlać śmietanę, wbić jajko, dodać koncentrat pomidorowy i garść startego żółtego sera, doprawić solą i pieprzem
Codzienne GotowanieKapuśniak z boczkiem, kiełbasą i fasolą to rozgrzewająca i przepyszna gęsta zupa. Wspaniały smak kapuśniaku jest dzięki połączeniu gotowanej kapusty kwaszonej ze smażonym boczkiem, kiełbasą oraz świeżymi przyprawami. Efekt na pewno zadowoli każdego domownika, gustujące w kwaśnych smakach. Podajemy z kromkami świeżego, chrupiącego chleba. Składniki: 2 litry wywaru lub wody 450 gr. kiszonej kapusty 4 ziemniaki 50 gr. fasoli perłowej(...)ędzonego boczku 1 p ę tko kiełbasy duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka stołowa mąki, soli i pieprzu 2 kostki rosołowe koncentrat pomidorowy Przygotowanie: Fasolę namaczamy w wodzie przez całą noc. Na następny dzień będzie fasola miękka. Gotujemy w wodzie, w której się moczyła. Kapust ę kroimy, zalewamy litrem wywaru i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, co jakiś
Smaczne Potrawy