mgnieniu oka, a goście byli zachwyceni. Wymaga trochę czasu by ją przygotować jednak smak wynagradza cały trud. Porcja na 10 osób Składniki: 70 dag karkówki 70 dag pieczarek 1 kiełbasa podwawelska (duża) 2 litry bulionu 7 łyżek koncentratu pomidorowego 6-7 ogórków konserwowych 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 5 łyżek mąki sól, pieprz, vegeta, słodka papryka Karkówkę(...)kiełbasę kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz ( u mnie margaryna i trochę smalcu) i wrzucamy mięso. Smażymy około 10 minut i wrzucamy kiełbasę. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Dorzucamy do garnka, kiedy kiełbasa również się przysmaży. Oprószamy całość solą, pieprzem i słodką papryk. Całość smażymy pod przykryciem aż pieczarki zmiękną. Gdy to nastąpi dolewamy 2 litry bulionu
My simple kitchenprzepisów z młodą kapustą w roli głównej, jednak nic nie poradzę – uwielbiam ją! Tym razem przedstawiam ją w postaci odchudzonego dodatku do dania głównego w kremowym sosie z kiełbasą i pieczarkami. Podana z koperkiem pasuje do każdego dania głównego. Polecam! Scroll down for recipe in English Młoda kapusta z pieczarkami (4-5 porcji) Składniki: 4 plastry boczku lub mały(...)kawałek kiełbasy, pokrojony w drobną kostkę (ja dałam też kawałek kabanosa:)) 1 średnia cebula, pokrojonych w cienkie plasterki 200 g pieczarek, pokrojone w plasterki 1 mała główka młodej kapusty, poszatkowana 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę sól i pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżki soku z cytryny ¼ szklanki wody, lub więcej w razie potrzeby 2 łyżki mąki 1 ½ szklanki
karmelowykuchni potraw rozgrzewających i nieco tłustszych. Świetnym posiłkiem, w przerwie pomiędzy zjazdami na stoku czy innym szaleństwie na śniegu, jest miska gorącej fasolki po bretońsku. Koniecznie ze sprawdzonej, wiejskiej kiełbasy i boczku, bo to ich jakość nadaje smak tej potrawie. Wydawać by się mogło, że to mocno tłuste i kaloryczne danie. Nic podobnego. Przy takiej pogodzie i jakiejkolwiek(...)połowy całej ugotowanej porcji nic nam nie grozi. Trafiłam ostatnio na świetny przepis fasolki po bretońsku, wypróbowałam, lekko zmodyfikowałam i oto proszę: Składniki: 500g ekologicznej fasoli 200g (koniecznie) swojskiej kiełbasy 100g swojskiego boczku 1 puszka pomidorów (lub 500g świeżych, sparzonych i podduszonych pomidorów) koncentrat pomidorowy cebula 2 większe sztuki czosnek 1 główka przyprawy i zioła: świeżo zmielony pieprz, sól himalajska
IzaGotujeBiała kiełbasa w pysznej marynacie jest idealna na grilla, ale równie dobrze można ją upiec w piekarniku. Składniki: biała kiełbasa papryka wędzona czosnek granulowany 3 łyżki musztardy łyżka miodu łyżka keczupu sól, pieprz Przygotowanie Przygotowujemy zalewę: w miseczce mieszamy miód, ketchup, musztardę i przyprawy. Kiełbasy nakłuwamy w kilku miejscach, układamy w naczyniu i smarujemy marynatą. Wstawiamy na kilka godzin(...)najlepiej na noc) do lodówki. Kiełbasy grillujemy na tacce lub bezpośrednio na ruszcie, aż ładnie się przyrumienią z każdej strony
e-PrzepisyKulinarneBardzo smaczna, aromatyczna i prosta w wykonaniu kiełbasa możliwa do przygotowania w każdym domu. Kiełbasa nie wymaga wędzenia, a jedynie..... odrobinę cierpliwości w oczekiwaniu na degustację :) Nazwa kiełbasy wywodzi się od metody jej wykonania - farsz upycha się w jelicie palcami (ja to z lenistwa zrobiłem przy pomocy maszynki do mięsa). Przygotowując ją w domu będziecie mieć pewność, że wiecie(...)lodówki na minimum 24 godziny. Po tym czasie ponownie dokładnie wyrobić farsz i przy pomocy maszynki do mięsa lub ręcznie napełnić jelita, uformować kiełbaski i zawiązać końce. Suszenie Przygotowane kiełbasy powiesić w przewiewnym miejscu na 3 do 7 dni w temperaturze około 18-20 stopni, a następnie na około 2 tygodnie przenieść do chłodniejszego dobrze wentylowanego pomieszczenia, w którym
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazakwasu oraz sztucznych „ulepszaczy”. Z tego przepisu wychodzi dość kwaśny, taki właśnie lubię, jeśli preferujecie łagodne smaki, nie dodawajcie octu. Składniki: 150 g wędzonego boczku 400 g białej kiełbasy surowej 3 ząbki czosnku ziele angielskie 3 liście laurowe 2 łyżki majeranku sok z połówki cytryny 2 łyżki octu 3 łyżki śmietany 18% łyżka mąki łyżka chrzanu tartego sól, pieprz Przygotowanie(...)Kiełbasę i boczek zalewamy wodą (ok. 3-3,5 litra), dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego, liście laurowe, zagotowujemy i gotujemy na wolnym gazie ok 10 min. Następnie wyjmujemy kiełbasę i boczek, zbieramy tzw. szumowiny. Do wywaru dodajemy przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę i chrzan – gotujemy przez chwilę. Mąkę, śmietanę, sok z cytryny i ocet łączymy ze sobą, zalewamy chochlą
e-PrzepisyKulinarnePyszna, lekko spieczona z zewnątrz biała kiełbasa, zapiekana z czosnkiem i cebulką. Idealna na Wielkanocny stół :) Zapraszam do pieczenia! Składniki dla 3-4 osób: 600 g surowej białej kiełbasy 3 ząbki czosnku w łupinkach 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki 1 duża cebula pokrojona w piórka 3 łyżki oleju 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego majeranku(...)sól, pieprz Do podania: chrzan CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Białą kiełbasę nakłuwamy widelcem co kilka centymetrów. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 10 minut. Wyciągamy i odsączamy. 2. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Naczynie do zapiekania smarujemy łyżką masła, wykładamy kiełbasę, cebulę i czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem, polewamy olejem. Wkładamy do piekarnika
My Culinary Artsię przegryzą. Doskonale także znosi mrożenie, więc można przygotować większą ilość. Składniki na 4-6 porcji: 500 g białej fasoli (najlepiej piękny Jaś) 200 g wędzonego boczku 200 g kiełbasy 1 duża cebula 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka cząbru cukier sól pieprz mielona ostra papryka do podania(...)niewielkim ogniu do miękkości ( ok. 60 minut). Z boczku odciąć skórę, dołożyć do gotującej się fasoli. Resztę boczku pokroić w słupki lub kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w półplasterki. W dużym rondlu podsmażyć boczek. Na wytopionym z niego tłuszczu (jeżeli jest bardzo chudy dodać trochę oleju lub smalcu) podsmażyć kiełbasę i zeszklić cebulę. Dodać pomidory i paprykę
Pełny talerzPamiętam wycieczkę do Berlina i moje niedowierzanie, że tak jak my przysiadamy w ogródkach letnich by przekąsić kebaba, tak Niemcy przysiadają w nich by jeść... kiełbasę. ;-) Drugi raz nie dowierzałam, że currywurst jest sprzedawane we wszystkich dużych niemieckich miastach w ilości 800 milionów porcji rocznie (Wikipedia). Currywurst jest dosłownie wszędzie, jak u nas kebaby. Oczywiście i my postanowiliśmy wtedy poznać(...)był dobrej jakości. Ja użyłam łagodnego keczupu od Reypol - smaczny, delikatny i wyrazisty zarazem, z doskonale dobraną kompozycją przypraw jeszcze bardziej wzbogacił i podkręcił smak sosu. 400g dobrej jakości kiełbasy 2 cebule 150ml keczupu, u mnie od Reypol 1/4 szklanki wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki octu, u mnie ocet balsamiczny 1-2 łyżki curry
Szefowa kuchnikilka korzeni, które zasypane w suchym piasku, zimują razem z nami, zapewniając minimalną porcję witamin. Bierzcie zatem pełnymi garściami marchew, pietruszkę, pasternak, seler, a na ramie zarzućcie pęto białej kiełbasy i wracajcie do kuchni! Składniki: (opcjonalnie i według dostępności lub uznania) 2 marchewki 2 pietruszki 1 pasternak 1 seler 2-4 pętka białej kiełbasy 1 szklanka kaszy jęczmiennej oliwa(...)oliwek łyżeczka cząbru musztarda francuska sól, pieprz do smaku Wykonanie: Warzywa myjecie pod bieżącą wodą, obieracie, kroicie na kawałki i układacie na dnie naczynia żaroodpornego lub ceramicznego. Kiełbasę układacie po środku, lekko ją wciskając między warzywa. Polewacie wszystko odrobiną oliwy z oliwek, posypujecie cząbrem, solicie, doprawiacie pieprzem i do pieca! Wstawiacie wszystko w temperatur 180 stopni na jakieś 30 minut
GRUBY WAŁEKPyszna zupa fasolowa z przepisu Mamy z kiełbasą i boczkiem - taką lubimy najbardziej :) SKŁADNIKI 500 g fasoli Piękny Jaś laska kiełbasy podlaskiej 150 g boczku wędzonego 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1/2 pora 1 cebula 2 łyżki mąki 1 łyżka masła sól, pieprz majeranek PRZYGOTOWANIE Fasolę moczymy przez noc w garnku zalewając wodą. Uzupełniamy wodę(...)gotujemy, aż fasola trochę zmięknie. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek. Następnie wrzucamy warzywa i gotujemy do ich miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. W tym czasie przygotowujemy zasmażkę. Roztapiamy masło i dodajemy drobno pokrojoną w kosteczkę cebulę. Przesmażamy i rozprowadzamy mąkę. Dodajemy zasmażkę do zupy i jeszcze parę minut gotujemy. Podajemy zupę z pokrojoną marchewką. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeZbliża się Wielkanoc wielkimi krokami i powoli można poczuć ten klimat świąteczny. Mi te święta kojarzą się przede wszystkim z babami, mazurkami, oczywiście jajkami i białą kiełbasą. Zastanawiałam się nad alternatywą smażenia tradycyjnej surowej białej i tak natknęłam się na ten przepis. Przyznam, że pomysł niezwykle ciekawy a smak inny od wszystkiego co dotychczas jadłam. Smak białej jest wyczuwalny(...)komponują. Po lekkich modyfikacjach wyszło idealnie pod nasz smak. Ponadto proziaki, czyli chlebki na sodzie, smażone na patelni pasują tutaj idealnie. Składniki: - 250g białej fasoli (suszonej); -4-5 pętek kiełbasy białej surowej; - oliwa do smażenia; - 1 cebula; - 1 łyżeczka suszonego oregano; - 1 łyżeczka suszonego cząbru; - kawałek papryczki peperoni; - karton przecieru pomidorowego (500ml); - garść natki pietruszki; - 1,5 szklanki gorącej wody
dom-agi.plMyślę, że większość z Was nie wyobraża sobie Świąt bez tej zupy. Zapraszam do wypróbowania mojej metody na tą tradycyjną zupę:) Składniki: - 10 dag wędzonego boczku; - 40 dag białej kiełbasy; - 4 ziemniaki; - 1 pietruszka; - ćwierć selera; - 1 cebula; - zakwas na żurek ; - pół szklanki śmietany 30%; - chrzan, rzeżucha, majeranek, sól, pieprz; - 3 jaja na twardo; - olej, woda Wykonanie: Do garnka włożyć(...)boczek oraz kiełbasę, zalać 1,5 l wody. Doprowadzić do wrzenia. Ziemniaki obrać, opłukać pokroić w ćwiartki lub kostkę, dodać do wywaru. Oczyścić i opłukać pietruszkę i seler. Warzywa wrzucić do wywaru. Dodać obraną i poszatkowaną cebulę. Gotować 20 minut. Po tym czasie wyjąć z zupy boczek oraz kiełbasę. Usunąć pietruszkę i seler. Do wywaru przecedzić przez sito zakwas. Gotować
dom-agi.plsmaczna i bardzo sycąca. W prawdzie łączny czas przygotowania troszkę trwa, ale samej pracy jest niewiele. A z tej ilości powstaje duży garnek jedzenia. Ja zawsze dodaje sporą ilość kiełbasy, żeby była dobrze wyczuwalna, bo sama fasola to nie to samo:) Zapraszam na moją wersję fasolki po bretońsku. Składniki: – 400 g fasoli piękny jaś, – 4 kiełbasy śląskie(...)pieprz Wykonanie: Fasole wieczorem zalać przegotowaną chłodną wodą i odstawić na całą noc. Rano odlać wodę i zalać świeżą chłodną przegotowaną wodą i gotować fasolę do miękkości. Cebulę posiekać, kiełbasę i boczek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić boczek i smażyć, aż tłuszcz się wytopi, pod koniec smażenia dodać kiełbasę i cebulę i podsmażyć, aż cebula będzie
dom-agi.plwody 10 ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych 0,8 kg kiszonej kapusty 2 cebule 1 marchew pół pietruszki 0,7 kg ziemniaków 0,8 kg kiełbasy 2 łyżeczki kminku mielonego 2 łyżeczki majeranku pieprz do smaku Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę ugotować w osolonej wodzie. Żeberka wymyć, pokroić na mniejsze kawałki i zalać wodą, dodać(...)gotować do miękkości mięsa. Należy pamiętać o zbieraniu szumowin podczas gotowania się wywaru. Kapustę pokroić na mniejsze kawałki. Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę, to samo zrobić z cebulą. Kiełbasę pokroić w półksiężyce a te jeszcze na pół. Marchew, cebulę, pietruszkę oraz kiełbasę podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Gdy bulion będzie już gotowy, należy go przecedzić, Następnie należy dodać
Krakowskie smaki Ani