Witajcie, zastanawiam się, dlaczego w mojej kuchni nie było wcześniej tart!? Cudowne, szybkie danie, które każdego razu może smakować inaczej. Dzisiaj mam dla Was przepis na tartę z kiełbasą wiejską. Ciekawa jestem czy Wam również przypadnie do gustu. Dodatkowo, chciałabym Wam dzisiaj zwrócić uwagę na sól, której użyłam. Przedstawiam Wam sól Himalajską! Mam nadzieję, że nie muszę(...)odpowiednia dawka bogatej w minerały soli w diecie, wpływa na jakość snu - całkowite unikanie soli może przyczynić się do problemów ze snem oraz inne* Wiejska tarta - czyli quiche z kiełbasą Ciasto (wg przepisu Ani Starmach z książki "Pyszne obiady"): 250 g mąki 100 g masła + odrobina do wysmarowania formy 1 jajko 1 łyżka zimnej wody szczypta soli Farsz
Kuchnia moimi oczamiPieczone pierożki z kapustą i kiełbasą Pyszne, puchate pierożki z ciasta drożdżowego z prostym, wyrazistym w smaku nadzieniem. Tak przygotowane pierożki wspaniale smakują same lub z czerwonym barszczem. Pierożki możecie podać na obiad lub na przyjęciu (goście na pewno będą po nie chętnie sięgać). Spróbujcie, polecam. Składniki: Na farsz: 200 g kiełbasy krakowskiej Henryk Kania około 250 g kapusty kiszonej(...)Przygotowujemy nasz farsz: Cebulę kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Przekładamy do misy blendera z nożami, dodajemy ugotowaną (odcedzoną z wody) kapustę i pokrojoną na mniejsze kawałki kiełbasę krakowską. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą (soli dodajemy najpierw niewiele) i łyżeczką majeranku. Całość miksujemy. Próbujemy nasz farsz i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Pamiętajcie, że farsz ma być wyrazisty
Słodkie okruszkitheme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 kg ziemniaków 500 g pieczarek 3 większe kiełbasy 2 cebule 400 g śmietany 18% 2 jajka 130 g żółtego sera sól, pieprz Ziemniaki obrać i pokroić w równej wielkości plastry (około 0,5 cm grubości(...)nieco zmiękną, ale nadal będą w całości (trwa to około 5 minut). Odcedzić i przestudzić. Pieczarki obrać, pokroić w plastry i usmażyć. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki. Na patelni podsmażyć cebulę a następnie dodać kiełbasę. Po usmażeniu odłożyć na bok. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jajka roztrzepać ze śmietaną i dodać
My simple kitchenBiałą kiełbasę można podawać na wiele sposobów. Dzisiejsza moja propozycja to kiełbasa pieczona. Pyszna, aromatyczna z dodatkiem dużej ilości cebuli i majerankiem. Składniki: 5-6 kawałków białej kiełbasy 4 cebule olej 1/2 szklanki piwa majeranek czosnek granulowany sól, pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w piórka, wrzucić do miski, posolić i dodać pozostałe przyprawy, wymieszać. Naczynie(...)żaroodporne posmarować olejem. Cebulę wyłożyć do naczynia, a na nią ułoży kiełbasę, całość podlać piwem(wodą), posypać majerankiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190°C i piec przez ok 45 minut . Smacznego
magiczna kuchnia Kasisoczyste pomidory. Sezon na leczo w pełni już od kilku tygodni, a my ciągle nie możemy się nim najeść. Takie jest pyszne. Dzisiaj podrzucamy wam przepis na wersję z kiełbasą. Składniki: dwie cebule, 500 gramów dobrej kiełbasy, 3 marchewki, 6 papryk (tym razem mieliśmy czerwone, można użyć w różnych kolorach), duża cukinia (około 700 gramów), kilogram dojrzałych pomidorów, natka(...)pietruszki, sól, pieprz, olej. Zrób tak: w garnku na oleju przesmaż posiekaną cebulę z pokrojoną kiełbasą, dodaj pokrojone w plasterki marchewki i smaż dalej na małym ogniu jednocześnie krojąc papryki w spore kawałki, które następnie też wrzuć do garnka. Smaż jeszcze chwilę, dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i zacznij wcierać pomidory aż w ręku zostanie ci sama skórka, dopraw solą
Kulinarna PolskaProponuję dziś przepis na najpyszniejsze i najprostsze leczo z kiełbasą , jest po prostu genialne , ale warunkiem sukcesu jest użycie takiej wielkiej, działkowej, przerośniętej cukinii (zdjęcie poniżej). To jest przepis, jak często na moim blogu, z PRL'u , takie leczo robiła moja mama przez całe lato, gdy działka obfitowała właśnie w taką cukinię. Nie ma za wiele składników, ani nawet(...)Leczo całkiem warzywne . Do przepisu dołączyłam filmik -> na końcu posta. * * * Składniki (proporcje na wielki gar, który i tak znika zbyt szybko): 1 duża działkowa przerośnięta cukinia 2 kiełbasy 1 cebula 2 czerwone papryki 1 biała papryka 4 pomidory sól, pieprz, majeranek, mielona słodka papryka, pół łyżeczki cukru oliwa Wykonanie: 1. Kiełbasę kroimy w kosteczkę. 2. Cebulę kroimy w ćwierć
Kawa z mlekiemduża cebula 4 ząbki czosnku 1 pęczek włoszczyzny + 6 liści laurowych + 6 ziaren ziela angielskiego garść suszonych grzybów 200 g naturalnie wędzonej szynki 200 g naturalnie wędzonej kiełbasy (np. jałowcowej) 150 g naturalnie wędzonego boczku 2 lekko czubate łyżki chrzanu 1 lekko czubata łyżka majeranku 150 ml tłustej śmietanki (30%) ok. 80 ml białego, wytrawnego wina sól morska, świeżo mielony(...)Zalewamy ok. 1,5 litra wody i gotujemy przez ok. 1,5-2 godziny na małym ogniu bez przykrycia. Na ostatnie 20 minut gotowania wywaru wkładamy do niego boczek, kiełbasę oraz szynkę. Na końcu lekko solimy. W tym czasie namaczamy też grzyby w 1 szklance wody (tyle, aby grzyby zostały przykryte) przez ok. 1 godzinę, a następnie podgotowujemy przez
Poezja smakumoich ulubionych cukiniowych potraw. Pyszne leczo z dużą ilością cukinii, z dodatkiem papryki i chilli z pewnością przypadnie do gustu amatorom potraw gulaszowych. Dzięki dodatkom takim jak boczek, kiełbasa i mięso leczo jest też bardzo sycące i nabiera odpowiedniego, otulającego aromatu. Zjedzony z chrupiącym chlebkiem, to jak dla mnie, najcudowniejsze danie na świecie. I jeszcze takie łatwe w przygotowaniu! Zapraszam(...)papryka, pokrojona w grubą kostkę 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 chilli, bez pestek, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, posiekane 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 100 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę 200 g mięsa gulaszowego 1×400 g puszka krojonych pomidorów (lub 3-4 świeże pomidory) 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego cukier, sól, pieprz, papryka ostra
karmelowytamtej pory sałatka często gościła na moim stole. Jest bardzo prosta w przygotowaniu oraz doskonale nadaje się na śniadanie lub kolację. Jej smak w dużej mierze zależy od rodzaju kiełbasy, czy sera. Niby takie błahe i niepozorne składniki, a efekt pyszny. Koniecznie spróbujcie. (2 porcje) 100g kiełbasy 50g żółtego sera 2 jajka 1/2 puszki kukurydzy natka pietruszki Ponadto: 2 łyżki(...)majonezu (*) sól, pieprz Jajka należy ugotować na twardo i z kiełbasą oraz serem pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić z zalewy, a natkę pietruszki drobno posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać z majonezem. Sałatkę doprawić do smaku. (*) Często zamiast majonezu używam sosu czosnkowego . Zależy to od smaku użytej kiełbasy
Di gotujePrzepyszny, delikatny, lekko kwaśny od pomidorów i bardzo sycący za sprawą dużej ilości warzyw i kiełbasy. Tak przedstawia się bigos z cukinii, który gotuje się znacznie krócej. Cukinia może nie przypomina kapusty, ale podobnie doprawiona jest w stanie ją zastąpić tym, którzy mają jej nadmiar. Potrzebujemy: 2 cebule 300 g kiełbasy śląskiej z szynki Maestro Henryk Kania 2 marchewki(...)pomidory malinowe 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 3 łyżki oliwy sól, pieprz Na początku przesmażamy niektóre składniki na rozgrzanej oliwie. Będzie to kiełbasa pokrojona w półtalarki, cebula, którą również kroimy w półtalarki i starta na tarce marchew. Smażymy do momentu, aż wszystkie składniki zaczną się lekko rumienić. Na koniec dodajemy również liście laurowe
MamaOskarkaSzaszłyki z kiełbasą, kurczakiem i warzywami to prosta, ale bardzo pyszna potrawa, którą można przygotować na grillu albo w piekarniku. Ponieważ sezon grillowy w pełni, przepis na pewno się przyda. Szaszłyki mogą być przygotowane na wiele różnych sposobów, z różnymi rodzajami mięs, warzywami, a nawet owocami. Poniżej prezentuję przepis z moimi ulubionymi dodatkami, składniki są na tyle uniwersalne, że powinny(...)smakować każdemu. Można je przygotować i zamarynować kilka godzin przed upieczeniem, wtedy będą jeszcze smaczniejsze. Składniki (na około 12 sztuk): 2 laski kiełbasy 2 piersi z kurczaka 2 papryki czerwone lub innego koloru mała cukinia 4 cebule papryka słodka, papryka ostra, majeranek, rozmaryn, czosnek w proszku, pieprz ziołowy, pieprz, sól (można również użyć gotowej przyprawy do grilla) olej
e-PrzepisyKulinarneserek na kanapki typu Almette? To zdecydowanie obniży koszta, polepszy jakość spożywanych przez Was produktów i sprawi, że poczujecie się dumni, że potraficie czarować w kuchni! :) Połączenie twarożku i kiełbasy wydaje Wam się dziwne? W moim menu jest to bardzo częste połączenie, a przede wszystkim bardzo smaczne połączenie. Do tego świeże warzywa i jestem w niebie. Potrzebujemy: 1 bagietka(...)oliwa 200 g twarogu 1/2 szklanki mleka 3 łyżki jogurtu greckiego kilka kwiatów szczypiorku / szczypiorek / cebulka kiełbasa krakowska Maestro Henryk Kania pomidor pieprz, sól Bagietkę kroimy na kromeczki pod lekkim kątem. Każdą z kromeczek smarujemy lekko oliwą i podpiekamy w piekarniku przez 10 minut w 200 stopniach. Można je też po prostu podpiec na patelni. Twaróg lekko rozgniatamy widelcem. Dodajemy
MamaOskarkaczęsto. Roztargnienie? Nie sądzę, bo bardzo lubimy kopytka! Żeby nie było nudno, choć kopytka z cebulką na maśle są wyśmienite, postanowiłam przygotować je w doskonałym, lekko pomidorowym, sosie z kiełbasą. Kopytka: 1200 g ugotowanych, przeciśniętych przez praskę wystudzonych ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko wrzątek 3 łyżeczki soli Sos: 3 kiełbasy śląskie Henryk Kania 2 małe cebule(...)powierzchnię, jakieś 2-3 minuty w zależności od wielkości kopytek. Wyławiamy łyżką cedzakową. Gotujemy partiami. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią cebule pokrojone w drobną kostkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki i dorzucamy ją do cebuli. Całość podsmażamy do zarumienienia. Następnie do podsmażonej cebuli i kiełbasy dodajemy koncentrat pomidorowy i kopytka. Całość podgrzewamy, wyłączamy w momencie, kiedy kopytka
MamaOskarkaŚwięta za pasem, czas zacząć przygotowania. Ja dziś proponuję białą kiełbasę pieczoną z kapustą kiszoną. Jest to pyszna propozycja na podanie białej kiełbasy, której w święta nie może zabraknąć. Skosztujcie tak podanej kiełbasy i delektujcie się smakiem i aromatem. Biała kiełbasa pieczona z kapustą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie