kiełbasa - 10519 przepisów (strona:107/702)

Łazanki z młodej kapusty 39

straganach. Kto lubi takie obiady? Jak przygotować łazanki z młodej kapusty? Składniki: mała młoda kapusta – u mnie ¾ główki (można dać całą) około 220-250 g makaronu łazankowego 1 kiełbasa podwawelska 100 g pieczarek około 1-1,5 litra lekkiego bulionu lub wody sól i świeżo mielony pieprz do smaku 1,5 łyżki suszonych płatków cebuli lub 1 mała cebula(...)niewielka ilość oleju do podsmażenia składników Przygotowanie: Kiełbasę kroimy w kostkę. Na dno garnka lub głębokiej patelni nalewamy niewielką ilość oleju. Podsmażamy naszą kiełbasę i drobno pokrojone pieczarki. Pod koniec doprawiamy całość solą, świeżo mielonym pieprzem i dodajemy suszone płatki cebuli, wszystko mieszamy. Rada: Jeśli używamy świeżej cebuli należy ją najpierw zeszklić i dopiero dodać kiełbasę, pieczarki.  Kapustę drobno

Słodkie okruszki
Makaron z kiełbasą i cukinią w pomidorowym sosie 97

zrobiłam takie pyszne danie obiadowe, które w pewnym stopniu przypominało mi leczo z makaronem A, że leczo bardzo lubimy, również i to danie bardzo nam smakowało. Mamy tutaj podsmażoną kiełbasę z cebulą, sos pomidorowy oraz cukinię. Ja podałam to z makaronem, ale równie dobrze sprawdzi się też ryż. Na 4 porcje: 200-250 g makaronu np penne 1 cebula(...)kiełbasy (u mnie podwawelska) 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów (u mnie z czosnkiem) 250 ml bulionu 2 cukinie płatki chili sól, pieprz oliwa parmezan Cebulę kroimy w kostkę. Cukinię kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy na półplasterki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy kiełbasę i smażymy aż do lekkiego przyrumienienia. Następnie na patelnię dodajemy cebulę, smażymy

Smaki Na Talerzu
Pierogi z białą kiełbasą i chrzanem 44

Pierogi z białą kiełbasą i chrzanem Te pierogi to prawdziwa eksplozja smaku! Delikatne i mięciutkie ciasto wypełnione pysznym i aromatycznym farszem. Przed podaniem możemy je posypać zeszkloną cebulką albo podsmażonym wędzonym boczkiem. Palce lizać.     Składniki: Składniki na ciasto: 200 ml wody 2 łyżki masła 2 szklanki mąki + mąka do podsypania 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki mielonego(...)pieprzu Składniki na farsz: 1 kg surowej białej kiełbasy 1 jajko 1 łyżka chrzanu Przyprawy: sól, pieprz, majeranek suszony     *** Przygotowujemy farsz. Kiełbasę parzymy we wrzątku *** *** Gdy wystygnie obieramy z osłonek i rozdrabniamy widelcem. Wbijamy jajko, mieszamy *** *** Dodajemy chrzan, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem, mieszamy *** *** Przygotowujemy ciasto. Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy

Blog z Apetytem
Biała kiełbasa zapiekana z farszem pieczarkowo-serowym 31

podana biała kiełbasa to był strzał w 10! Przepyszna, aromatyczna i świetnie wygląd na stole. Robi się bardzo prosto! Co nam trzeba? 1kg białej kiełbasy parzonej 300 g pieczarek olej rzepakowy tarkowany żółty ser (dowolny, ja użyłam gouda)- około 150 g Sól i pieprz czarny- po 1/4 łyżeczki Robimy! Kiełbasę obgotowujemy 2-3 minuty. Studzimy, obieramy z błonki Robimy wzdłuż(...)żaroodpornym i posypujemy obficie tarkowanym serem. Zapiekamy około 15 minut w 180 stopniach(góra/dół). Smacznego!   Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Biała kiełbasa zapiekana z farszem pieczarkowo-serowym first appeared on Latosiowy

Latosiowydom
Kiełbasa pieczona na kiszonej kapuście 173

Dzisiaj mam dla Was pyszną i szybką propozycję na obiad - kiełbasa pieczona na kiszonej kapuście. Całe danie jest bardzo szybkie do zrobienia i co najważniejsze bardzo smaczne. Artykuł Kiełbasa pieczona na kiszonej kapuście pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Zupa fasolowa po węgiersku – pyszna fasolówka z papryką 47

fasoli dodając taką z puszki, ale moim zdaniem smak jest wtedy gorszy.   Składniki na zupę fasolową po węgiersku (4-5 porcji): 400 g fasoli Piękny Jaś 300 g kiełbasy podsuszanej typu jałowcowa 2 średniej wielkości papryki czerwone 1 niewielka papryka zielona średniej wielkości marchew cebula 2 litry bulionu (warzywny lub drobiowy) szklanka passaty pomidorowej łyżka koncentratu pomidorowego 2 ząbki(...)czosnek i smaż przez 3 minuty na małym ogniu. Następnie dodaj papryki i marchew. Warzywa smaż kolejne 3-4 minuty. Mogą być lekko twardawe, ponieważ krótko się smażyły. Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż krótko na osobnej patelni. Do garnka wlej bulion, dodaj podsmażone warzywa i gotuj przez około 5 minut. Po tym czasie do garnka dodaj kiełbasę, fasolę, passatę

e-PrzepisyKulinarne
Bigos z cukinii z kiełbasą 53

Przynajmniej raz w roku przygotowuję bigos z cukinii. W zasadzie co roku robię podobnie, zmienia się jedynie sposób krojenia cukinii i subtelnie zmiany dodatków. Tym razem duża ilość kiełbasy podwawelskiej i dwa kolory cukinii – zielona i żółta. I jak co roku, tak i tym razem doznaję wewnętrznego zgrzytu dotyczącego samej nazwy. Chyba jestem mega tradycjonalistką w tym względzie(...)pozostają jednak lekko jędrne i chrupiące. Dla mnie jest wtedy idealnie pod względem konsystencji jak i smaku. 2-3 cienkie cukinie zielone 1-2 cukinie żółte około 500 g kiełbasy podwawelskiej 1 cebula 1 listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów krojonych/polpy pomidorowej (najlepiej Mutti) 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/3 łyżeczki papryki

Smaki Na Talerzu
Biała kiełbaska w musztardzie i miodzie z jabłkami 89

Biała kiełbasa zapiekana z jabłkami to klasyka na wielkanocnym stole moich dziadków, u których zawsze spędzałam święta. To też jedno z bardziej aromatycznych wspomnień, które mam w głowie, kiedy myślę o rodzinnej Wielkanocy :) Dziś stawiam na stole swoją wersję tych pysznych kiełbasek i już na wstępie ogromnie zachęcam do ich wypróbowania, bo bogaty smak tego dania na pewno znajdzie swoich(...)ząbki czosnku 3 łyżki oleju 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżeczka łagodnego miodu  1 duże jabłko 1/2 łyżeczki suszonego tymianku ok. 400-500g białej parzonej kiełbasy 1/3 szklanki wody sól i pieprz do smaku natka pietruszki do podania Sposób przyrządzenia: 1. Na oleju podsmaż na złoto pokrojoną w półplasterki cebulę i posiekany czosnek. 2. Dodaj musztardę oraz

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kociołek drwala 595

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Można je podać ze świeżym pieczywem albo z kaszą, pyzami lub ziemniaczkami. Polecam!     Składniki: 0,5kg karkówki wieprzowej 1-2 ulubione kiełbasy ok 30dkg pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 papryka (u mnie pół żółtej i pół czerwonej) 1 szklanka czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) 1 szklanka(...)Karkówkę kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Mięso oprószamy przyprawami (solą, pieprzem, majerankiem i papryką), mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju, aż straci surowy kolor *** *** Zrumienioną karkówkę zdejmujemy z patelni. Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy *** *** Kiełbasę zdejmujemy i dokładamy do mięsa. Na patelni podsmażamy pieczarki z pokrojoną w kostkę cebulą, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy *** *** Na patelnię dodajemy

Blog z Apetytem
Kiełbasa wieprzowa SMACZNA 138

boczek mielimy, dodajemy szynkę ,wodę i mieszamy, następnie stopniowo dodajemy wszystkie przyprawy i wyrabiamy do kleistości.  Odwieszamy do osadzenia 1 godz. Rozpalamy w wędzarni, wygrzewamy ją. Wieszamy kiełbasę i osuszamy na samym żarze w jak najmniejszej ilości dymu przy dużym ruchu powietrza. Osuszamy, aż powierzchnia kiełbasy będzie całkowicie sucha i ciepła. Następnie wędzimy już docelowo w temp(...)stopni do uzyskania odpowiedniego koloru. Na sam koniec po wędzeniu parzymy w wodzie o temp. 80 st. do uzyskania temp. w środku kiełbasy 70 stopni gdy uzyskamy właściwą temp. natychmiast wyjmujemy i topimy ja w zimnej wodzie około 10  min. Odwieszamy, aż kiełbasa wyschnie i chowamy do lodówki. Polecam tą kiełbaskę jest smaczna

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
KIEŁBASA WIANKOWA -wieprzowo drobiowa 59

siatkami, dodajemy szynkę, wodę i mieszamy następnie stopniowo dodajemy wszystkie przyprawy i wyrabiamy do kleistości. Napełniamy jelita ściśle. Odwieszamy do osadzenia 1 godz. Rozpalamy w wędzarni, wygrzewamy ją. Wieszamy kiełbasę i osuszamy na samym żarze w jak najmniejszej ilości dymu przy dużym ruchu powietrza. Osuszamy, aż powierzchnia kiełbasy będzie całkowicie sucha i ciepła. Następnie wędzimy już docelowo w temp(...)stopni do uzyskania koloru jaki nas zadowala. Na sam koniec po wędzeniu parzymy w wodzie o temp. 80 st. do uzyskania temp. w środku kiełbasy 72-74 stopnie gdy uzyskamy właściwą temp. natychmiast wyjmujemy i topimy ja w zimnej wodzie około 10  min. Odwieszamy, aż kiełbasa wyschnie i chowamy do lodówki. Polecam tą kiełbaskę jest godna zrobienia

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Zapiekanka makaronowa a’la pizza 61

Makaronowa zapiekanka z papryką, kiełbasą, pieczarkami i dużą ilością sera. Koncentrat pomidorowy oraz oregano nadają jej takiego pizzowego smaczku. Nam smakowała, dlatego śmiało polecamy na obiad. 300 g makaronu tagliatelle 400 g kiełbasy krakowskiej 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2 czerwone papryki 1 cebula żółta 1 cebula czerwona 200-300 g pieczarek około 150-200 g żółtego sera (u mnie(...)piórka lub w większą kostkę, czerwoną cebulę kroimy w krążki/plasterki. Paprykę kroimy w kostkę (można pokroić kilka krążków i odłożyć na wierzch do dekoracji). Pieczarki kroimy na plasterki. Kiełbasę kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy kiełbasę. Gdy tylko lekko się obsmaży, dodajemy żółtą cebulę, a po chwili paprykę. Smażymy, często mieszając aż do zeszklenia

Smaki Na Talerzu
Żurek 57

Żurek to tradycyjna polska zupa, bez której nie wyobrażam sobie świąt Wielkanocnych. Mój żurek gotuję na wywarze mięsnym z warzywami. Bulion odcedzam, a następnie dodaję podsmażony boczek, białą kiełbasę i zakwas. Doprawiam go sporą ilością majeranku. Dodaję również czosnek oraz łyżkę chrzanu. Żurek podaję z jajkiem gotowanym na twardo lub z świeżym pieczywem. U nas w domu żurek gości(...)żeberek lub kości wieprzowych 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren pieprzu 1 łyżeczka soli 2 łyżki majeranku 250 g boczku wędzonego 500 g białej kiełbasy parzonej 500 ml zakwasu żytniego do żurku 3 ząbki czosnku 1 łyżka tartego chrzanu 6 łyżek śmietanki 30% świeżo zmielony pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Do dużego garnka

Gotuj z Prezesem

Proponowane wyszukiwania