straganach. Kto lubi takie obiady? Jak przygotować łazanki z młodej kapusty? Składniki: mała młoda kapusta – u mnie ¾ główki (można dać całą) około 220-250 g makaronu łazankowego 1 kiełbasa podwawelska 100 g pieczarek około 1-1,5 litra lekkiego bulionu lub wody sól i świeżo mielony pieprz do smaku 1,5 łyżki suszonych płatków cebuli lub 1 mała cebula(...)niewielka ilość oleju do podsmażenia składników Przygotowanie: Kiełbasę kroimy w kostkę. Na dno garnka lub głębokiej patelni nalewamy niewielką ilość oleju. Podsmażamy naszą kiełbasę i drobno pokrojone pieczarki. Pod koniec doprawiamy całość solą, świeżo mielonym pieprzem i dodajemy suszone płatki cebuli, wszystko mieszamy. Rada: Jeśli używamy świeżej cebuli należy ją najpierw zeszklić i dopiero dodać kiełbasę, pieczarki. Kapustę drobno
Słodkie okruszkizrobiłam takie pyszne danie obiadowe, które w pewnym stopniu przypominało mi leczo z makaronem A, że leczo bardzo lubimy, również i to danie bardzo nam smakowało. Mamy tutaj podsmażoną kiełbasę z cebulą, sos pomidorowy oraz cukinię. Ja podałam to z makaronem, ale równie dobrze sprawdzi się też ryż. Na 4 porcje: 200-250 g makaronu np penne 1 cebula(...)kiełbasy (u mnie podwawelska) 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów (u mnie z czosnkiem) 250 ml bulionu 2 cukinie płatki chili sól, pieprz oliwa parmezan Cebulę kroimy w kostkę. Cukinię kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy na półplasterki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy kiełbasę i smażymy aż do lekkiego przyrumienienia. Następnie na patelnię dodajemy cebulę, smażymy
Smaki Na TalerzuPierogi z białą kiełbasą i chrzanem Te pierogi to prawdziwa eksplozja smaku! Delikatne i mięciutkie ciasto wypełnione pysznym i aromatycznym farszem. Przed podaniem możemy je posypać zeszkloną cebulką albo podsmażonym wędzonym boczkiem. Palce lizać. Składniki: Składniki na ciasto: 200 ml wody 2 łyżki masła 2 szklanki mąki + mąka do podsypania 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki mielonego(...)pieprzu Składniki na farsz: 1 kg surowej białej kiełbasy 1 jajko 1 łyżka chrzanu Przyprawy: sól, pieprz, majeranek suszony *** Przygotowujemy farsz. Kiełbasę parzymy we wrzątku *** *** Gdy wystygnie obieramy z osłonek i rozdrabniamy widelcem. Wbijamy jajko, mieszamy *** *** Dodajemy chrzan, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem, mieszamy *** *** Przygotowujemy ciasto. Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy
Blog z Apetytempodana biała kiełbasa to był strzał w 10! Przepyszna, aromatyczna i świetnie wygląd na stole. Robi się bardzo prosto! Co nam trzeba? 1kg białej kiełbasy parzonej 300 g pieczarek olej rzepakowy tarkowany żółty ser (dowolny, ja użyłam gouda)- około 150 g Sól i pieprz czarny- po 1/4 łyżeczki Robimy! Kiełbasę obgotowujemy 2-3 minuty. Studzimy, obieramy z błonki Robimy wzdłuż(...)żaroodpornym i posypujemy obficie tarkowanym serem. Zapiekamy około 15 minut w 180 stopniach(góra/dół). Smacznego! Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Biała kiełbasa zapiekana z farszem pieczarkowo-serowym first appeared on Latosiowy
LatosiowydomDzisiaj mam dla Was pyszną i szybką propozycję na obiad - kiełbasa pieczona na kiszonej kapuście. Całe danie jest bardzo szybkie do zrobienia i co najważniejsze bardzo smaczne. Artykuł Kiełbasa pieczona na kiszonej kapuście pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plfasoli dodając taką z puszki, ale moim zdaniem smak jest wtedy gorszy. Składniki na zupę fasolową po węgiersku (4-5 porcji): 400 g fasoli Piękny Jaś 300 g kiełbasy podsuszanej typu jałowcowa 2 średniej wielkości papryki czerwone 1 niewielka papryka zielona średniej wielkości marchew cebula 2 litry bulionu (warzywny lub drobiowy) szklanka passaty pomidorowej łyżka koncentratu pomidorowego 2 ząbki(...)czosnek i smaż przez 3 minuty na małym ogniu. Następnie dodaj papryki i marchew. Warzywa smaż kolejne 3-4 minuty. Mogą być lekko twardawe, ponieważ krótko się smażyły. Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż krótko na osobnej patelni. Do garnka wlej bulion, dodaj podsmażone warzywa i gotuj przez około 5 minut. Po tym czasie do garnka dodaj kiełbasę, fasolę, passatę
e-PrzepisyKulinarnePrzynajmniej raz w roku przygotowuję bigos z cukinii. W zasadzie co roku robię podobnie, zmienia się jedynie sposób krojenia cukinii i subtelnie zmiany dodatków. Tym razem duża ilość kiełbasy podwawelskiej i dwa kolory cukinii – zielona i żółta. I jak co roku, tak i tym razem doznaję wewnętrznego zgrzytu dotyczącego samej nazwy. Chyba jestem mega tradycjonalistką w tym względzie(...)pozostają jednak lekko jędrne i chrupiące. Dla mnie jest wtedy idealnie pod względem konsystencji jak i smaku. 2-3 cienkie cukinie zielone 1-2 cukinie żółte około 500 g kiełbasy podwawelskiej 1 cebula 1 listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów krojonych/polpy pomidorowej (najlepiej Mutti) 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/3 łyżeczki papryki
Smaki Na TalerzuBiała kiełbasa zapiekana z jabłkami to klasyka na wielkanocnym stole moich dziadków, u których zawsze spędzałam święta. To też jedno z bardziej aromatycznych wspomnień, które mam w głowie, kiedy myślę o rodzinnej Wielkanocy :) Dziś stawiam na stole swoją wersję tych pysznych kiełbasek i już na wstępie ogromnie zachęcam do ich wypróbowania, bo bogaty smak tego dania na pewno znajdzie swoich(...)ząbki czosnku 3 łyżki oleju 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżeczka łagodnego miodu 1 duże jabłko 1/2 łyżeczki suszonego tymianku ok. 400-500g białej parzonej kiełbasy 1/3 szklanki wody sól i pieprz do smaku natka pietruszki do podania Sposób przyrządzenia: 1. Na oleju podsmaż na złoto pokrojoną w półplasterki cebulę i posiekany czosnek. 2. Dodaj musztardę oraz
Kuchnia w Słońcu SkąpanaBardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Można je podać ze świeżym pieczywem albo z kaszą, pyzami lub ziemniaczkami. Polecam! Składniki: 0,5kg karkówki wieprzowej 1-2 ulubione kiełbasy ok 30dkg pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 papryka (u mnie pół żółtej i pół czerwonej) 1 szklanka czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) 1 szklanka(...)Karkówkę kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Mięso oprószamy przyprawami (solą, pieprzem, majerankiem i papryką), mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju, aż straci surowy kolor *** *** Zrumienioną karkówkę zdejmujemy z patelni. Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy *** *** Kiełbasę zdejmujemy i dokładamy do mięsa. Na patelni podsmażamy pieczarki z pokrojoną w kostkę cebulą, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy *** *** Na patelnię dodajemy
Blog z Apetytemboczek mielimy, dodajemy szynkę ,wodę i mieszamy, następnie stopniowo dodajemy wszystkie przyprawy i wyrabiamy do kleistości. Odwieszamy do osadzenia 1 godz. Rozpalamy w wędzarni, wygrzewamy ją. Wieszamy kiełbasę i osuszamy na samym żarze w jak najmniejszej ilości dymu przy dużym ruchu powietrza. Osuszamy, aż powierzchnia kiełbasy będzie całkowicie sucha i ciepła. Następnie wędzimy już docelowo w temp(...)stopni do uzyskania odpowiedniego koloru. Na sam koniec po wędzeniu parzymy w wodzie o temp. 80 st. do uzyskania temp. w środku kiełbasy 70 stopni gdy uzyskamy właściwą temp. natychmiast wyjmujemy i topimy ja w zimnej wodzie około 10 min. Odwieszamy, aż kiełbasa wyschnie i chowamy do lodówki. Polecam tą kiełbaskę jest smaczna
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.siatkami, dodajemy szynkę, wodę i mieszamy następnie stopniowo dodajemy wszystkie przyprawy i wyrabiamy do kleistości. Napełniamy jelita ściśle. Odwieszamy do osadzenia 1 godz. Rozpalamy w wędzarni, wygrzewamy ją. Wieszamy kiełbasę i osuszamy na samym żarze w jak najmniejszej ilości dymu przy dużym ruchu powietrza. Osuszamy, aż powierzchnia kiełbasy będzie całkowicie sucha i ciepła. Następnie wędzimy już docelowo w temp(...)stopni do uzyskania koloru jaki nas zadowala. Na sam koniec po wędzeniu parzymy w wodzie o temp. 80 st. do uzyskania temp. w środku kiełbasy 72-74 stopnie gdy uzyskamy właściwą temp. natychmiast wyjmujemy i topimy ja w zimnej wodzie około 10 min. Odwieszamy, aż kiełbasa wyschnie i chowamy do lodówki. Polecam tą kiełbaskę jest godna zrobienia
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Makaronowa zapiekanka z papryką, kiełbasą, pieczarkami i dużą ilością sera. Koncentrat pomidorowy oraz oregano nadają jej takiego pizzowego smaczku. Nam smakowała, dlatego śmiało polecamy na obiad. 300 g makaronu tagliatelle 400 g kiełbasy krakowskiej 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2 czerwone papryki 1 cebula żółta 1 cebula czerwona 200-300 g pieczarek około 150-200 g żółtego sera (u mnie(...)piórka lub w większą kostkę, czerwoną cebulę kroimy w krążki/plasterki. Paprykę kroimy w kostkę (można pokroić kilka krążków i odłożyć na wierzch do dekoracji). Pieczarki kroimy na plasterki. Kiełbasę kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy kiełbasę. Gdy tylko lekko się obsmaży, dodajemy żółtą cebulę, a po chwili paprykę. Smażymy, często mieszając aż do zeszklenia
Smaki Na TalerzuŻurek to tradycyjna polska zupa, bez której nie wyobrażam sobie świąt Wielkanocnych. Mój żurek gotuję na wywarze mięsnym z warzywami. Bulion odcedzam, a następnie dodaję podsmażony boczek, białą kiełbasę i zakwas. Doprawiam go sporą ilością majeranku. Dodaję również czosnek oraz łyżkę chrzanu. Żurek podaję z jajkiem gotowanym na twardo lub z świeżym pieczywem. U nas w domu żurek gości(...)żeberek lub kości wieprzowych 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren pieprzu 1 łyżeczka soli 2 łyżki majeranku 250 g boczku wędzonego 500 g białej kiełbasy parzonej 500 ml zakwasu żytniego do żurku 3 ząbki czosnku 1 łyżka tartego chrzanu 6 łyżek śmietanki 30% świeżo zmielony pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Do dużego garnka
Gotuj z Prezesem