Przynajmniej raz w roku przygotowuję bigos z cukinii. W zasadzie co roku robię podobnie, zmienia się jedynie sposób krojenia cukinii i subtelnie zmiany dodatków. Tym razem duża ilość kiełbasy podwawelskiej i dwa kolory cukinii – zielona i żółta. I jak co roku, tak i tym razem doznaję wewnętrznego zgrzytu dotyczącego samej nazwy. Chyba jestem mega tradycjonalistką w tym względzie(...)pozostają jednak lekko jędrne i chrupiące. Dla mnie jest wtedy idealnie pod względem konsystencji jak i smaku. 2-3 cienkie cukinie zielone 1-2 cukinie żółte około 500 g kiełbasy podwawelskiej 1 cebula 1 listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów krojonych/polpy pomidorowej (najlepiej Mutti) 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/3 łyżeczki papryki
Smaki Na TalerzuBiała kiełbasa zapiekana z jabłkami to klasyka na wielkanocnym stole moich dziadków, u których zawsze spędzałam święta. To też jedno z bardziej aromatycznych wspomnień, które mam w głowie, kiedy myślę o rodzinnej Wielkanocy :) Dziś stawiam na stole swoją wersję tych pysznych kiełbasek i już na wstępie ogromnie zachęcam do ich wypróbowania, bo bogaty smak tego dania na pewno znajdzie swoich(...)ząbki czosnku 3 łyżki oleju 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżeczka łagodnego miodu 1 duże jabłko 1/2 łyżeczki suszonego tymianku ok. 400-500g białej parzonej kiełbasy 1/3 szklanki wody sól i pieprz do smaku natka pietruszki do podania Sposób przyrządzenia: 1. Na oleju podsmaż na złoto pokrojoną w półplasterki cebulę i posiekany czosnek. 2. Dodaj musztardę oraz
Kuchnia w Słońcu SkąpanaBardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Można je podać ze świeżym pieczywem albo z kaszą, pyzami lub ziemniaczkami. Polecam! Składniki: 0,5kg karkówki wieprzowej 1-2 ulubione kiełbasy ok 30dkg pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 papryka (u mnie pół żółtej i pół czerwonej) 1 szklanka czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) 1 szklanka(...)Karkówkę kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Mięso oprószamy przyprawami (solą, pieprzem, majerankiem i papryką), mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju, aż straci surowy kolor *** *** Zrumienioną karkówkę zdejmujemy z patelni. Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy *** *** Kiełbasę zdejmujemy i dokładamy do mięsa. Na patelni podsmażamy pieczarki z pokrojoną w kostkę cebulą, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy *** *** Na patelnię dodajemy
Blog z Apetytemboczek mielimy, dodajemy szynkę ,wodę i mieszamy, następnie stopniowo dodajemy wszystkie przyprawy i wyrabiamy do kleistości. Odwieszamy do osadzenia 1 godz. Rozpalamy w wędzarni, wygrzewamy ją. Wieszamy kiełbasę i osuszamy na samym żarze w jak najmniejszej ilości dymu przy dużym ruchu powietrza. Osuszamy, aż powierzchnia kiełbasy będzie całkowicie sucha i ciepła. Następnie wędzimy już docelowo w temp(...)stopni do uzyskania odpowiedniego koloru. Na sam koniec po wędzeniu parzymy w wodzie o temp. 80 st. do uzyskania temp. w środku kiełbasy 70 stopni gdy uzyskamy właściwą temp. natychmiast wyjmujemy i topimy ja w zimnej wodzie około 10 min. Odwieszamy, aż kiełbasa wyschnie i chowamy do lodówki. Polecam tą kiełbaskę jest smaczna
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.siatkami, dodajemy szynkę, wodę i mieszamy następnie stopniowo dodajemy wszystkie przyprawy i wyrabiamy do kleistości. Napełniamy jelita ściśle. Odwieszamy do osadzenia 1 godz. Rozpalamy w wędzarni, wygrzewamy ją. Wieszamy kiełbasę i osuszamy na samym żarze w jak najmniejszej ilości dymu przy dużym ruchu powietrza. Osuszamy, aż powierzchnia kiełbasy będzie całkowicie sucha i ciepła. Następnie wędzimy już docelowo w temp(...)stopni do uzyskania koloru jaki nas zadowala. Na sam koniec po wędzeniu parzymy w wodzie o temp. 80 st. do uzyskania temp. w środku kiełbasy 72-74 stopnie gdy uzyskamy właściwą temp. natychmiast wyjmujemy i topimy ja w zimnej wodzie około 10 min. Odwieszamy, aż kiełbasa wyschnie i chowamy do lodówki. Polecam tą kiełbaskę jest godna zrobienia
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Makaronowa zapiekanka z papryką, kiełbasą, pieczarkami i dużą ilością sera. Koncentrat pomidorowy oraz oregano nadają jej takiego pizzowego smaczku. Nam smakowała, dlatego śmiało polecamy na obiad. 300 g makaronu tagliatelle 400 g kiełbasy krakowskiej 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2 czerwone papryki 1 cebula żółta 1 cebula czerwona 200-300 g pieczarek około 150-200 g żółtego sera (u mnie(...)piórka lub w większą kostkę, czerwoną cebulę kroimy w krążki/plasterki. Paprykę kroimy w kostkę (można pokroić kilka krążków i odłożyć na wierzch do dekoracji). Pieczarki kroimy na plasterki. Kiełbasę kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy kiełbasę. Gdy tylko lekko się obsmaży, dodajemy żółtą cebulę, a po chwili paprykę. Smażymy, często mieszając aż do zeszklenia
Smaki Na TalerzuŻurek to tradycyjna polska zupa, bez której nie wyobrażam sobie świąt Wielkanocnych. Mój żurek gotuję na wywarze mięsnym z warzywami. Bulion odcedzam, a następnie dodaję podsmażony boczek, białą kiełbasę i zakwas. Doprawiam go sporą ilością majeranku. Dodaję również czosnek oraz łyżkę chrzanu. Żurek podaję z jajkiem gotowanym na twardo lub z świeżym pieczywem. U nas w domu żurek gości(...)żeberek lub kości wieprzowych 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren pieprzu 1 łyżeczka soli 2 łyżki majeranku 250 g boczku wędzonego 500 g białej kiełbasy parzonej 500 ml zakwasu żytniego do żurku 3 ząbki czosnku 1 łyżka tartego chrzanu 6 łyżek śmietanki 30% świeżo zmielony pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Do dużego garnka
Gotuj z Prezesemmamy pomysłu na obiad. Przygotowanie jest dziecinnie proste i nie zajmuje dużo czasu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Produkty do przyrządzenia tego dania są proste i łatwo dostępne – makaron spaghetti, kiełbasa, cebula, kukurydza, papryka i śmietana. Połączenie tych składników to prawdziwe działo kulinarne. Wszystko do siebie idealnie pasuje i tworzy wyśmienite danie, któremu nie sposób się oprzeć. Zapraszam do zapoznania się(...)zawsze zachęcam do przygotowania! MAKARON PO WIEJSKU PRZEPIS Czas przygotowania: 30 minut | Liczba porcji: 3 | Poziom trudności: łatwy Składniki 150 g makaronu spaghetti 1 cebula 300 g ulubione kiełbasy 1/2 papryki czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 250 ml śmietany 18% 100 g żółtego sera sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę
Przepiski.ploraz wędlin nadaje się do bigosu. Sięgnąć można po schab, golonkę, łopatkę czy karkówkę. Obok mięs równie ważna jest wędlina i u mnie jest to zazwyczaj wędzony boczek oraz kiełbasa. Po podgotowaniu bądź podsmażeniu, wszystkie składniki bigosu lądują w jednym garnku i zaczyna się proces wolnego gotowania. Bigos ma to do siebie, iż im dłużej gotowany tym smaczniejszy, dlatego warto(...)imprezach. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Bigos z kapusty Składniki na bigos. 80 dkg kapusty kiszonej 80 dkg kapusty świeżej 40 dkg kiełbasy wędzonej np. śląskiej 20 dkg wędzonego boczku 10 dkg suszonych śliwek wędzonych 2 dkg suszonych grzybów leśnych 5 ziaren jałowca 5 ziaren ziela angielskiego 20 dkg białej cebuli 2 łyżki oleju
MeCooksRobię z niej surówki i różne dania jednogarnkowe . Dziś jedno z nich. Pyszny jednogarnkowy obiad z młodą kapustą . Tu wszystko idealnie do siebie pasuje. Młoda kapusta, pieczarki, kiełbasa i koperek. Całość jest naprawdę pyszna i prosta w przygotowaniu. Polecam na szybki obiad lub jako dodatek do innych dań. Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 mała cebula lub pełna łyżka płatków(...)suszonej cebuli 250 g pieczarek pół pęczka koperku lub według upodobań kiełbasa z jałowcem lub inna ulubiona 3 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy lub mała szczypta mielonych liści laurowych sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku 1 łyżka masła około 3 szklanki wody 4 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego niewielka ilość oleju do podsmażenia składników (u mnie
Słodkie okruszkiwielkanocnym często pojawia się biała kiełbasa. U mnie gości w różnym wydaniu. Dziś propopnuje wersję z piekarnika. Biała kiełbasa świetnie komponuje się z chrzanem więc zapiekłam ją w sosie chrzanowym na bazie beszamelu. Podałam ją z ziemniakami i buraczkami . Proste i pyszne danie, nie tylko na wielkanocny stół. składniki: 7-8 surowych białych kiełbas 2 łyżki masła 2 łyżki mąki(...)wlać mleko i śmietankę. Dodać chrzan, ilość można zwiększyć lub zmniejszyć wedle smaku. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość gotować aż sos delikatnie zgęstnieje. Gotowym sosem zalać kiełbasy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 35-40 minut. Szklanka do odmierzania o pojemności
Monia miesza i gotuje