kiełbasa - 10519 przepisów (strona:109/702)

Zapiekanka Wiejski Kociołek – smaczny obiad z piekarnika 98

smaczny obiad z piekarnika, który nie wymaga wiele pracy. Wystarczy wszystkie składniki pokroić, wrzucić do naczynia żaroodpornego i piec przez godzinę w piekarniku. Taka zapiekanka ziemniaczana z kapustą, kiełbasą i boczkiem jest bardzo smaczna i syci na długo. Potrawa jest inspirowana pieczonkami czy prażonkami, które przygotowuje się w kociołku na ognisku. Ponieważ jednak nie miałam takiej możliwości, danie upiekłam(...)pokrywką – też będzie wtedy bardzo dobra.   Składniki na zapiekankę Wiejski Kociołek (4-5 porcji): 0,5 kg ziemniaków pół główki niewielkiej kapusty (może być młoda) 300 g cienkiej kiełbasy 200 g boczku wędzonego średniej wielkości marchew 2 cebule łyżka masła lub smalcu pieprz ziołowy, papryka ostra, sól, pieprz   Przygotowanie Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Marchew również

e-PrzepisyKulinarne
Leczo z cukinii – prosty przepis na obiad 80

najlepiej ostrą. Oryginalny przepis na leczo nie zakłada dodatku mięsa, bo było ono najczęściej wykorzystywane jako dodatek do dania głównego. Obecnie można jednak często spotkać wariant z dodatkiem aromatycznej kiełbasy i wtedy leczo podawane jest jako samodzielne danie. SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na cukinię w zakładce CUKINIA Pomidory i papryka w rolach głównych Papryka i pomidory to główne składniki(...)szybki obiad, tani obiad Całkowity czas przygotowania 35 min. Porcje 4 porcje Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki 3 cukinie 4 pomidory 3 papryki 400 g kiełbasy 1 duża cebula 1 łyżka oleju rzepakowego ½ łyżeczki ostrej papryki 1½ łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano sól, pieprz Kroki

Na-talerzu.pl
Bób po węgiersku z papryką wędzoną, pomidorami i kiełbasą. PRZEPIS 78

opamiętania, jest pyszny po prostu z osolonej wody, ale warto wypróbować też przepisy, w których ma on towarzystwo. Ostatnio zrobiliśmy bób po węgiersku, wyraźnie paprykowany, z pomidorami i kiełbasą. Wszyscy się zachwycali, na pewno nieraz jeszcze będziemy więc wracać do tego przepisu. Przepis na bób po węgiersku Składniki: 500 gramów świeżego młodego bobu, 2 ząbki czosnku, 200 gramów węgierskiej kiełbasy(...)osolonej wodzie – wystarczy około 5 minut pod przykryciem – odcedź. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy, wrzuć drobno posiekany czosnek, wymieszaj z oliwą, aby oddał aromat, następnie dorzuć kiełbasę pokrojoną w plasterki i smaż, często mieszając, przez kilka minut. Wsyp paprykę wędzoną w proszku i również wymieszaj, aby połączyła się z tłuszczem. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój

Kulinarna Polska
Zapiekanka z Młodą Kapustą i Ziemniakami 64

bardzo łatwy sposób odgrzać, przy użyciu mikrofalówki lub piekarnika, mając pewność, że będzie świeża i smaczna. Zapiekanka z młodą kapustą to kolejne proste danie, które smakuje rewelacyjnie. Dodatek ziemniaczków, kiełbasy i żółtego sera, sprawia, że całe danie jest bardzo smaczne i aromatyczne. Przepis na zapiekankę z młodą kapustą jest bardzo łatwy a dodatkowo tani. Zapiekanka składa się z prostych(...)będzie idealnym wyborem. Jest szybka, łatwa i bardzo smaczna. PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ Z MŁODĄ KAPUSTĄ I ZIEMNIAKAMI (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 1 mała główka młodej kapusty 500 g ulubionej kiełbasy 10 ziemniaków 2 cebule 1/2 szklanki bulionu 1/2 szklanki passaty 250-300 g sera żółtego kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji Wykonanie Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy, a następnie gotujemy

Przepiski.pl
Łazanki z młodą kapustą, boczkiem i kiełbasą. PRZEPIS 84

wiosennej wersji są niesamowicie pyszne. Przepis na łazanki z młodą kapustą Składniki: 500 gramów makaronu łazanki 1 główka młodej kapusty 2-3 cebule 250 gramów boczku wędzonego 3 kiełbasy śląskie Olej Sól, pieprz Jak zrobić łazanki z młodą kapustą? Makaron ugotuj “na ząb”, zahartuj i odcedź. Boczek pokrój w małą kostkę, wrzuć na patelnię, a gdy się wytopi(...)jeśli jest chudy, dodaj trochę oleju) dorzuć pokrojoną w kostkę kiełbasę i posiekaną cebulę. Wszystko przesmaż aż do zrumienienia. Kapustę dość grubo poszatkuj. Przesmażony boczek i kiełbasę przełóż do większego garnka, dodaj kapustę, wlej pół szklanki wody, duś przez około 7 minut – aż kapusta zmięknie. Dodaj ugotowany makaron, dopraw solą i pieprzem, dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Artykuł Łazanki

Kulinarna Polska
Paszteciki z białą kiełbasą i chrzanem 90

Paszteciki z ciasta francuskiego z białą kiełbasą i chrzanem sprawdzą się idealnie jako Wielkanocna przekąska. Są nie tylko pyszne, ale również bardzo proste w przygotowaniu. W dodatku wystarczy zaledwie kilka składników, aby przygotować pyszną potrawę świąteczną. SKŁADNIKI 1 opakowanie (300 g) ciasta francuskiego 6 grubych białych kiełbas 120 g chrzanu 1 jajko sól, świeżo mielony pieprz, majeranek WYKONANIE Piekarnik rozgrzać(...)temperatury 200 ° C. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Jeżeli białe kiełbasy mają twardą skórkę/powłoczkę, to ją zdjąć. Ciasto francuskie rozciągnąć i posmarować równomiernie chrzanem. Następnie przekroić je na pół pionowo tworząc dwa długie paski. Zaczynając od lewej strony położyć białą kiełbasę "na stojąco" (patrz zdjęcie na końcu postu) i ciasno zawinąć ją ciastem. Ciasto dobrze

Passions hobbies life
Solidna grochówka wojskowa z kiełbasą i boczkiem. PRZEPIS 86

porcji takiej grochówki można iść w każdy bój – gęsta, z boczkiem, kiełbasą i warzywami, sycąca i niezwykle aromatyczna. Dziś mamy dla was przepis na grochówkę niczym z kuchni polowej. Przepis na grochówkę wojskową Składniki: 500 gramów grochu łuskanego, 2 cebule, 300 gramów boczku wędzonego, około pół kilograma dobrej kiełbasy śląskiej, 3-4 ziemniaki, 2 marchewki, 1 pietruszka, 3 ząbki(...)trochę oleju. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę pokrój w dość grubą kostkę, czosnek w plasterki. Do gotującego się grochu dodaj przesmażony boczek z cebulą, warzywa oraz pokrojoną w większe kawałki kiełbasę. Gotuj wszystko jeszcze 15-20 minut, aż groch zacznie się rozpadać. Jeśli zupa wyszła bardzo gęsta, dodaj wodę i ponownie zagotuj. Rada: aby grochówka była jeszcze bardziej treściwa, można ugotować

Kulinarna Polska
Kapusta z kiełbasą w pomidorach 106

Proste danie - kapusta duszona z kiełbasą w sosie pomidorowym, dobre na każdą porę roku. Wiosną można zrobić z młodej kapusty, teraz robię z białej. Lekkie danie, które można zjeść z kromką chleba. Niskobudżetowy obiad, z kilku składników. Jak wszystkie dania z kapusty najlepiej smakuje odgrzewane następnego i kolejnego dnia. Ja robię zwykle cały gar, żeby miała szansę postać w lodówce(...)Kapusta z kiełbasą w pomidorach 1 cebula 1 łyżka oleju 150 g kiełbasy ½ główki kapusty 2 marchewki 70 g przecieru pomidorowego pół pęczka koperku sól, pieprz do smaku   Kapustę drobno pokroić. Przełożyć do miski. Obrać  i zetrzeć marchewkę Cebulę posiekać w kosteczkę. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć ok 3 minuty aż się zeszkli, dodać

Smaczny zeszyt
Drożdżowe paszteciki z drobiową kiełbasą, pieczarkami i serem 128

Drożdżowe paszteciki z drobiową kiełbasą, pieczarkami i serem Uwielbiam ciasto drożdżowe. Można z nim wyczarować wiele pysznych dań na słodko i na wytrawnie. Dziś mam dla Was przepis na pyszne drożdżowe paszteciki z drobiową kiełbasą, pieczarkami i serem. Ja podałam je na obiad z dodatkiem domowych sosów: czosnkowego i pomidorowego. Takie paszteciki śmiało możecie też podać na różnych spotkaniach(...)maśle podsmażamy drobno pokrojoną cebulę (jeśli używamy suszonej pomijamy ten etap i dodajemy ją na końcu). Dodajemy pokrojone pieczarki, doprawiamy całość solą, pieprzem i smażmy. Następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę. Wszystko razem smażmy. Zawartość patelni przekładamy do miski, lekko studzimy, a następnie dodajemy mozzarellę, mieszamy. Na tym etapie można farsz spróbować i doprawić do smaku. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (grzanie

Słodkie okruszki
Nadziewane tortille a la krokiety 103

ulubionym sosem. Ja najczęściej podaję je w towarzystwie domowego sosu czosnkowego. Takie panierowane tortille są niezwykle proste w przygotowaniu. Do nadzienia najczęściej dodaję pieczarki i dobrej jakości kiełbasę. To ona nadaje smaku. Tym razem sięgnęłam po kiełbasę pieczoną z pieprzem od Pieczone&Wędzone Polecam, tak jak i inne wędliny od Pieczone i Wędzone. Wszystko jest: wolne od GMO, gluteny(...)alergenów, dziczyzna z polskich lasów, świnki z certyfikowanej hodowli bez antybiotyków, same naturalne dodatki, wędzone naturalnym dymem   Składniki: 3 tortille 7 średnich pieczarek pół cebuli 1 kiełbasa pieczona z pieprzem Pieczone&Wędzone garść startego sera (około 50 g) – u mnie mix tartych serów 1/4 czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 2 jajka bułka tarta sól

Słodkie okruszki
Przepis na bigos domowy. Prosto i pysznie na co dzień 85

podstawowych składników, dlatego ta wersja dobrze sprawdza się na co dzień. W odróżnieniu od tradycyjnego bigosu “Pan Tadeusz” , który gotowaliśmy dla was wcześniej, w tej wersji przeważa kiełbasa i boczek wędzony, a mniej jest mięsa. Składniki są pokrojone drobno. Pojawia się śliwa suszona, nie wędzona, która jest słodsza. Wśród składników znalazł się też koncentrat pomidorowy, którego(...)pory będziemy robić zarówno jeden, jak i drugi, bo choć inne, są równie pyszne. Przepis na bigos domowy Składniki: 800 gramów kapusty kiszonej, 300 gramów boczku wędzonego, 3 kiełbasy śląskie, 400 gramów mięsa wieprzowego (łopatka lub karkówka), 3 cebule, garść śliwek suszonych, 20 gramów grzybów suszonych, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, opakowanie papryki słodkiej mielonej (20g), majeranek, ziele angielskie, liście laurowe

Kulinarna Polska
Fasolka po bretońsku z pieczarkami – odchudzony przepis 72

stanowić obiad na dwa dni. Można ją też zawekować w słoiki na później. Składniki na fasolkę po bretońsku: 400 g suchej fasoli Piękny Jaś 400 g pieczarek 400 g kiełbasy dobrej jakości cebula butelka passaty pomidorowej (około 750 ml) 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek, papryka ostra Przygotowanie Fasolkę zalewamy około dwoma litrami zimnej wody i zostawiamy(...)odlewamy wodę, fasolkę płuczemy, przekładamy do garnka i ponownie zalewamy dwoma litrami wody. Fasolkę gotujemy na wolnym ogniu przez około dwie godziny, aż stanie się miękka. W tym czasie kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki przekrawamy na pół i kroimy w niezbyt grube plastry. Ząbki czosnku drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju wrzucamy

e-PrzepisyKulinarne
Fasolka po bretońsku w 30 minut 111

Bardzo szybki przepis dzięki fasoli konserwowej i krojonym pomidorom z puszki. W niecałe 30 minut możemy ugotować rewelacyjną fasolkę po bretońsku z dodatkiem kiełbasy i boczku wędzonego. Czas przygotowania:    30 minut Ilość porcji:  4-6 osób Trudność przygotowania:  średnie Cena:  przystępna SKŁADNIKI: 720g fasoli białej konserwowej wraz z zalewą (3 puszki) 500 g kiełbasy(...)wlewamy wraz z zalewą do garnka, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy. 2. Na suchej patelni podsmażamy boczek i dodajemy do fasoli. Na tłuszczu po boczku smażymy kiełbasę pokrojoną w ćwiartki. Kroimy czosnek oraz cebulę na drobna kostkę i dodajemy do kiełbasy. Smażymy wszystko kilka minut i dodajemy do garnka. 3. Teraz dodajemy pomidory z puszki oraz passatę

karolgotuje
Pieczone warzywa z kiełbaską 63

obiadu. Wtedy na ratunek przychodzi właśnie to danie. Pieczone warzywa z kiełbaską. Tak wiem, że większość osób złapie się teraz za głowę… no bo jak to dietetyk rekomenduje kiełbasę?! A tak, pod warunkiem, że jest ze sprawdzonego źródła i jedzona od czasu do czasu. W zdrowej diecie znajdzie się miejsce niemalże na wszystko, trzeba tylko właściwie dobierać proporcje(...)pieczona kiełbasa w formie tej zapiekanki sprawdzi się idealnie w te dni, kiedy nie mamy kompletnie na nic czasu! Pieczone warzywa z kiełbaską – składniki (4-6 porcji): 6 kiełbas śląskich ze sprawdzonego źródła i z dobrym składem, 6 średnich ziemniaków, 1 czerwona cebula, 1 mała cukinia, 2 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu, łyżeczka suszonego oregano, pół

Natka Pietruszki

Proponowane wyszukiwania