Weekend, to idealny czas na przygotowanie domowej pizzy. Dziś zapraszam Was na pizze z zieloną papryką i kiełbasą krakowską podsuszaną . Szybka, pyszna i naprawdę prosta w przygotowaniu. Oczywiście możecie ją przygotować z dowolnym farszem, ale ja polecam Wam minimalizm. Zielona papryka, cebulka i pyszna kiełbasa krakowska podsuszana wieprzowo-indycza, która wiedzie tu prym i nadaje smaku. Spróbujcie. Składniki(...)łyżeczki suchych drożdży 1/2 łyżeczki soli 10 przekręceń młynka kolorowego pieprzu 2 łyżki prażonej cebulki 1 zielona papryka Farsz: 1 zielona papryka 1 cebulka duża szczypta bazylii kiełbasa krakowska podsuszana wieprzowo-indycza Duda passata pomidorowa lub ketchup na spód pizzy Dodatkowo: żółty ser Przygotowanie: Do dużej miski (u mnie typowa do ciast drożdżowych z pokrywką) wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, przyprawy
Słodkie okruszkisoczewicy, z której wcześniej robiłam tylko zupę ( no i jadłam gulasz na Woodstocku :P ) Składniki: Farsz: 250 g soczewicy ( ja użyłam 180 zielonej i resztę czerwonej) 2 kawałki kiełbasy 100 g koncentratu pomidorowego 2 szklanki bulionu (ewentualnie kostka rosołowa) sól , pieprz, oregano, papryka słodka z proszku Ciasto : 1 szklanka ciepłej wody 0,75 szklanki oleju 3 szklanki mąki(...)słodkiej w proszku Tajemniczo wyglądający farsz :) Wykonanie farszu : Soczewicę płuczemy, następnie gotujemy do miękkości w bulionie. Następnie przelewamy soczewicę przez bardzo gęste sito i odstawiamy do ostygnięcia. Kiełbasę kroimy w drobną kostkę i mocno podsmażamy na patelni ( nie potrzebujemy wlewać tłuszczu, jeśli z kiełbasy wytworzy się go wystarczająca ilość). Odstawiamy do wystygnięcia. Zimną soczewicę blendujemy na gładką masę
CynamonemPoOczachDziś przepis na danie jednogarnkowe, proste i szybkie do zrobienia. Potrzebujemy tylko fasolę, paprykę i dobrej jakości kiełbasę. Całość wyszła naprawdę pyszna i wystarczyło 20 minut by obiad był gotowy, polecam. Składniki: 2 duże czerwone papryki 1 zielona papryka 1 żółta papryka 1 duża cebula 2 puszki białej fasoli 500 g kiełbasy 1 puszka pomidorów(...)ząbki czosnku olej do smażenia majeranek sól, pieprz Wykonanie Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę. Cebulę pokroić w półksiężyce.Kiełbasę pokroić w półplasterki. Na patelni podsmażyć cebulę z kiełbasą, następnie dodać paprykę, całość dusić ok 10 minut, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodać pomidory z puszki oraz majeranek, dusić kolejne 10 minut
magiczna kuchnia Kasityle na usprawiedliwienie mojej dłuższej nieobecności, przepraszam ale jeszcze troszkę czasu mi zajmie nadrobienie ogromnych blogowych zaległości. Postaram się jak najszybciej Was poodwiedzać, a tymczasem zapraszam na faszerowane białą kiełbasą pory. To fantastyczne danie przypadło całej mojej rodzinie do smaku na tyle, że pojawi się na Wielkanocnym stole, bo przecież Święta bez białej kiełbasy to nie Święta:). Ponieważ dwie rurki(...)wiem, które mi się bardziej podobają, smakują w każdym bądź razie rewelacyjnie. Przepis dodaję do akcji pora na pora organizowanej przez flowerek. Faszerowane pory 2 pory 4 białe kiełbasy 1 żółtko 3 łyżki śmietany 2 łyżki natki pietruszki łyżka masła sól, pieprz Pora oczyścić, umyć i pokroić na kawałki o długości 10-15 cm. Rozkroić wzdłuż ale nie do końca
Pieguskowa KuchniaSezon grzybowy ruszył na całego, więc mam dla Was zupę grzybową. Nie jest to jednak tradycyjna grzybówka bo z kiełbasą wędzoną, ziemniakami i warzywami, podana ze szczypiorkiem. Jest to ulubiona zupa mojego męża i często pojawia się u nas nie tylko w sezonie grzybowym. W zimie przygotowują ją z grzybów suszonych, które wcześniej moczę w wodzie przez całą noc. Następnego(...)pyszna - pachnąca grzybami i wędzonką. Koniecznie ją spróbujcie 😊 Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka 1/3 selera 2-3 ziemniaki 2 litry bulionu ok. 200 g grzybów 200-250 g kiełbasy wędzonej 1 cebula pęczek szczypiorku olej do smażenia sól, pieprz liść laurowy, ziele angielskie Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy
Kuchnia MagdaLenyGrillowanie to Polska tradycja. Grilluje prawie każdy, i – mimo wielu alternatyw – na rusztach królują kiełbaski. Dziś bardzo prosty przepis na urozmaicenie tego prostego dania! Kiełbasa Przyprawa do grilla Świeży ananas Do przygotowania najlepiej użyć świeżego ananasa. Obieramy go, a następnie kroimy w paski. Do podobnej wielkości docinamy kiełbasę, którą doprawimy mieszanką przypraw do grilla. Kiełbasę można delikatnie(...)naciąć. Nabijamy na patyczki do szaszłyków i gotowe! Słodki ananas doskonale się grilluje i komponuje się z tradycyjnym i dobrze znanym smakiem kiełbasy. Spróbujcie sami! Smacznego. ZOBACZ RÓWNIEŻ: Sosy i dipy na grilla! Sprawdzone przepisy na grilla! Aromatyczny szisz kebab – szybkie danie na grilla! Sprytna kuchnia: patyczki do szaszłyków
MarcinChefPropozycja na smaczny obiad lub kolację, zapiekanka z kiełbasą. Danie, które wystarczy włożyć do piekarnika i robi się samo. Potrzebujemy makaron, kiełbasę, ser, ogórki, groszek, paprykę, 5 łyżek oleju, sól, pieprz. Makaron gotujemy, kiełbasę-ogórki-paprykę kroimy, groszek płuczemy, ser ucieramy. Naczynie smarujemy tłuszczem i układamy po kolei warstwami nasze produkty. Zaczynamy od warstwy makaronu, każdą warstwę przesypujemy serem(...)innymi... Na wierzchu dajemy kiełbasę tak żeby po zapieczeniu porcje , które podamy były podobne. Zapiekamy 30 min. / 200 st.C Smacznego
chleba naszegopyszne i myślę, że równie dobrze można by zrobić to danie zastępując zupełnie fasolę ciecierzycą. SKŁADNIKI 500 g białej fasoli "jaś" 250 g ciecierzycy 1 duża cebula 550 g kiełbasy śląskiej 400 g wędzonego boczku 1 łyżka margaryny 7 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 1 puszka pomidorów krojonych 220 g koncentratu pomidorowego 2 kopiaste łyżki mąki pszennej np. Wrocławskiej(...)gotować do miękkości. Boczek wyciągnąć na talerz i zostawić do ostudzenia (wody nie wylewać). Ostudzony pokroić w kostkę, a tłuszcz odkroić i wyrzucić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kiełbasy również pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić margarynę, dodać cebulę i kiełbasę, po czym smażyć, aż całość się lekko przypiecze. Z fasoli wylać wodę, nalać nową i gotować do miękkości
Passions hobbies lifePrzepis na bigos bez kapusty, za to z pieczarkami, kiełbasą i ogórkami kiszonymi. Bigos z pieczarek oczywiście nie przypomina w smaku prawdziwego bigosu, ale danie i tak jest bardzo pyszne, a do tego proste i szybkie do przygotowania. Podałam go z chrupiącym, świeżym pieczywem. Składniki na bigos z pieczarek: 250 g pieczarek 4 średnie ogórki kiszone 200 g kiełbasy(...)duże cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego oregano, papryka ostra, sól, pieprz Przygotowanie Pieczarki, ogórki kiszone i kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Najpierw podsmażamy na oleju cebulę, następnie dodajemy kiełbasę, po kilku minutach pieczarki. Całość smażymy, aż odparuje sok z pieczarek, po czym dodajemy ogórki, koncentrat pomidorowy wymieszany z 1/3 szklanki wody i przyprawy. Całość mieszamy i dusimy jeszcze
e-PrzepisyKulinarnePrzepisy na wielkanocny stół– nieśmiertelna klasyka czyli żur albo barszcz biały – oba przygotowane na domowym zakwasie. Biała kiełbasa – całkowicie od podstaw. Peklowane i gotowane wędliny. Śledzie, czyli żelazny punkt świątecznego programu i serniki – na kilka sposobów. Przepisy otworzą się w nowym oknie po kliknięciu w tytuł. Pamiętajcie, że dobrze wstać od stołu i zorganizujcie dłuższy spacer Zapisz ŻUR(...)BIAŁY BARSZCZ Żurek wielkanocny – na domowym zakwasie, z domową białą kiełbasą Zakwas na żur i zakwas na barszcz biały DOMOWE WĘDLINY I MIĘSA Pasztet klasyczny pieczony, nie tylko na święta – kruchy i soczysty Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów Kiełbasa pieczona w miodowo-musztardowej skorupce Polska
Karo in the KitchenOczywiście odrobinę ją zmodyfikowałam (gdyż w tamtych czasach zapewne pomidory w puszce nie były popularnym składnikiem) - ale właśnie o to chodzi w gotowaniu - o zabawę składnikami ! ;) Składniki: pętko kiełbasy 2 cebule puszka pomidorów bez skórki pokrojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej sól pieprz czerwona słodka papryka Przygotowanie: Cebulkę kroimy w pół-piórka i szklimy na oleju. Następnie dodajemy kiełbasę(...)pokrojoną w półplasterki wszystko smażymy aż kiełbasa nabierze rumianego koloru. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz oraz słodką paprykę. Wszystko smażymy przez chwilę. Podajemy z chlebkiem. Smacznego
Taste Therapysprawę z tego, że przepisów na zapiekanki ziemniaczane jest mnóstwo. Wiem, że całkiem sporo z nich to wersja z kiszoną kapustą. A jak z kapustą, to najczęściej i z kiełbasą (tak się jakoś składa). No ale moja zapiekanka jest... moja i oczywiście wyjątkowa! ;) Powstawała na bieżąco i kiedy siekałem kapustę, to nie wiedziałem jeszcze, że za chwilę dodam(...)które zebrałem mnóstwo pochwał od żony - skądinąd surowego krytyka moich kulinarnych działań ;) Szczerze polecam tę zapiekankę - wypróbujcie! Składniki: 3 duże ziemniaki 300 g kapusty kiszonej 1 laska kiełbasy podwawelskiej (lub innej) 1 jabłko 1 duża biała cebula 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka miodu 1/2 bulionetki (esencji do duszenia warzyw) 200 ml śmietanki 30% 1 jajko
zadanie-gotowaniebyło wcześniej ugotować ziemniaki :) Ma jednak inny, chyba lepszy smak, no i pewność, że ziemniaki nie będą surowe. Liczba porcji: 4 Składniki: 10 ziemniaków 2 małe cebule 150 gram kiełbasy 60 gram sera żółtego 240 gram śmietany 18% 1 jajko 1 łyżeczka soli 1,5 łyżeczki majeranku Ziemniaki umyć, obrać, umyć i ugotować "al dente" z łyżeczką soli, czyli gotować(...)około 10 minut od momentu zawrzenia wody. Odcedzić i zostawić na chwilę do ostygnięcia. Cebulę posiekać drobno, kiełbasę w miarę potrzeby pokroić na kawałki/kostki/słupki. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć cebulkę i zeszklić ją na małym ogniu. Dodać kiełbasę i razem podsmażać przez kilka minut. Nie dopuścić do przypalenia cebulki. Śmietanę połączyć z jajkiem i majerankiem, wymieszać na jednolity
Czerwony GupikDziś zapraszam Was na przepis na szybką sałatkę imprezową (z kiełbasa krakowską). Uwielbiam takie sałatki i nie wyobrażam sobie bez nich żadnej uroczystości. Sycą i są naprawdę szybkie i proste w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników i możemy stworzyć coś naprawdę pysznego. Jeśli nie macie akurat kiełbasy krakowskiej suchej możecie spróbować dodać innej, myślę że wyjdzie równie pysznie. Taką sałatkę(...)jajka 1/4 czerwonej papryki 2 ogórki kwaszone 3 czubate łyżki kukurydzy 3 łyżki majonezu (u mnie kremowy Folwark) 1/3 łyżki sosu czosnokowego (u mnie Folwark) około 2,5 cm kiełbasy krakowskiej suchej (opcjonalnie innej podobnej) sól i pieprz do smaku opcjonalnie szczypiorek do posypania sałatki Jeśli szukacie dobrych sosów polecam sosy Folwark (duży wybór) – możecie je nabyć szybko
Słodkie okruszkijeść na okrągło i bardzo często je robiłam, szczególnie na studiach 😀 Obecnie tradycyjne spaghetti przejadło mi się i szukam innych połączeń smakowych. Odkąd w Hiszpanii, kilka lat temu, poznałam kiełbasę chorizo podaną w sosie pomidorowym w postaci tapas, zakochałam się w niej ❤ Teraz jak już robię spaghetti to tylko z chorizo 😉 Składniki: 2 cebule 300 g kiełbasy chorizo(...)łyżeczka cukru 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz 1 op.makaronu spaghetti olej do smażenia parmezan do posypania Wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju/oliwie. Kiełbasę chorizo kroimy w półplasterki i wrzucamy do cebuli. Podsmażamy razem ok. 5-7 min. Następnie wrzucamy krojone pomidory z puszki oraz pokrojone w plasterki oliwki. Chwilkę smażymy, a następnie wlewamy
Kuchnia MagdaLeny