kiełbasa - 10142 przepisów (strona:110/677)

Kartoflanka na wędzonej kiełbasie, z maślanką i chrzanem 206

smaku, powinno być pikantnie), gałązką świeżego rozmarynu, suszonym tymiankiem i liśćmi laurowymi. Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę. Cebulę obieramy i grubo siekamy. Czosnek obieramy i siekamy drobno. Kiełbasę kroimy w półplasterki, nie za grube. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy pokrojoną kiełbasę i smażymy do czasu, aż mocno się zrumieni. Może się nawet lekko przypalić – to jeszcze więcej(...)temperaturę. Najlepiej smakuje z pieczywem na zakwasie, które jeszcze lepiej podkreśla jej charakterystyczny i zdecydowany smak. SKŁADNIKI 600g ziemniaków typu B lub C /waga po obraniu/ 3 wędzone, nietłuste kiełbasy wieprzowe (używam kiełbasy z szynki Morlin) 1 duża cebula, 150g 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 2 łyżki smalcu gęsiego 1,4 litra rosołu/bulionu 250ml maślanki naturalnej

Karo in the Kitchen
Biała kiełbasa w cieście francuskim 146

biała kiełbaska, która może być pyszna nie tylko podczas świąt Wielkanocnych. Można ją zrobić o każdej porze roku, a z dodatkiem sera i ciasta francuskiego jest naprawdę pyszna. Biała kiełbasa w cieście francuskim 4 białe kiełbasy 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie sera żółtego w plastrach rzeżucha roztrzepane jajko keczup do polania   Najpierw kroimy ser żółty w mniejsze paski(...)dajemy po trochu na górną część białej kiełbasy. Następnie każdą kiełbaskę posypujemy poszatkowaną rzeżuchą. Należy to zrobić dość obficie. Później każdą kiełbasę owijamy paskiem ciasta francuskiego. Jeśli jeden pasek nie wystarczy, należy dołożyć drugi pasek ciasta. Wszystkie kiełbaski przekładamy na wysmarowaną margaryną brytfannę. Każdą z nich nasączamy rozmąconym jajkiem. Kiełbaski przekładamy do piekarnika i pieczemy w piekarniku

Gotuję Testuję
Kiełbasa małopolsko - podlaska J&W podsuszana 208

boczkiem i dokładnie mieszamy dajemy 250 mil wody,pieprz ,gorczycę i czosnek.Wyrabiamy do kleistości.Odstawiamy do lodówki na 24 godz.Po tym czasie napełniamy jelita i wieszamy na kijkach .Odwieszamy kiełbasę na kołki w temperaturze pokojowej na kilka godz.Następnie osuszamy w wędzarni bez dymu .Później wędzimy do koloru jaki nas zadawała w temp .50-60 stopni i podpiekamy w wędzarni(...)temp.80-90 stopni do uzyskania 70 stopni w środku kiełbasy.Kije z kiełbasą odkładamy do ostygnięcia następnie chowamy do lodówki.Lub kto woli może kiełbaskę powiesić w przewiewnym miejscu aby wyschła na kilka dni kilkanaście dni. Zaznaczam,że kiełbasa podsuszana będzie bardziej wyrazista w smaku sól,pieprz i czosnek będziemy czuć bardziej niż w takiej prosto z wędzarni.Do podsuszania polecam

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Toskańska zupa ziemniaczana. 510

Zuppa toscana! Lepsza niż romana ;) Przepis toskański, ale smak swojski. Bardzo! Może to dlatego, że użyłem polskiej kiełbasy? Tzn. polskiej kiełbasy o nazwie polska. Uważam, że świetnie sprawdza się w formie smażonej. Mamy więc tu fuzję (a może nawet fusion ) transeuropejską, a najważniejsze, że udaną. Trudno mi samemu uwierzyć, że tak smaczne danie robi się tak ekspresowo i z minimalnej(...)Jeżeli macie mało czasu, a mimo to chcecie zjeść porządny i smakowity obiad, to sięgnijcie po ten przepis! :) Składniki: 2 duże podłużne ziemniaki 1 duża cebula 300 g kiełbasy (np. polskiej) 1200 ml bulionu (warzywnego lub drobiowego) 150 ml śmietanki 30% 2 garście szpinaku  sok z cytryny pieprz Wykonanie: Kiełbasę pokroić w ćwierćplasterki i podsmażyć w garnku. Ziemniaki obrać

zadanie-gotowanie
Kiełbasa małopolsko-podlaska podpiekana J&W 243

boczkiem i dokładnie mieszamy dajemy 250 mil wody,pieprz ,gorczycę i czosnek.Wyrabiamy do kleistości.Odstawiamy do lodówki na 24 godz.Po tym czasie napełniamy jelita i wieszamy na kijkach .Odwieszamy kiełbasę na kołki w temperaturze pokojowej na kilka godz.Następnie osuszamy w wędzarni bez dymu .Później wędzimy do koloru jaki nas zadawała w temp .50-60 stopni i podpiekamy w wędzarni(...)temp.80-90 stopni do uzyskania 70 stopni w środku kiełbasy.Kije z kiełbasą odkładamy do ostygnięcia następnie chowamy do lodówki.Lub kto woli może kiełbaskę powiesić w przewiewnym miejscu aby wyschła na kilka dni.Zaznaczam,że kiełbasa podsuszana będzie bardziej wyrazista w smaku sól,pieprz i czosnek będziemy czuć bardziej niż w takiej prosto z wędzarni. SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Leczo - Najlepszy Klasyczny Przepis 4372

Leczo - węgierska potrawa składająca się głównie z pomidorów, papryki, cebuli oraz boczku (a nawet słoniny). W Polsce leczo przygotowywane jest z dodatkiem cukinii oraz kiełbasy. Klasyczne leczo to bardzo pożywne i szybkie danie łączące w sobie nieskomplikowane składniki. Potrawa idealna na codzienny, błyskawiczny i smaczny obiad. Leczo - Najlepszy Przepis - Składniki: 2 duże cebule 4 duże ząbki czosnku 100 g wędzonego(...)boczku ok. 500 g wędzonej kiełbasy (u mnie kiełbasa śląska, głogowska oraz kiełbaski ostródzkie) ok. 500 g papryki (najlepiej 3 kolory)  ok. 500 g pomidorów  ok. 700 g cukinii ( po obraniu i wydrylowaniu)  przyprawy: oregano, bazylia, słodka papryka, rozmaryn, pieprz, sól  Leczo - Najlepszy Przepis - Sposób przygotowania: Cebulę, czosnek i boczek kroimy w drobną kosteczkę. Pomidory sparzamy

Słodka Strona
Kiełbasa małopolsko-podlaska J&W 188

boczkiem i dokładnie mieszamy dajemy 250 mil wody,pieprz ,gorczycę i czosnek.Wyrabiamy do kleistości.Odstawiamy do lodówki na 24 godz.Po tym czasie napełniamy jelita i wieszamy na kijkach .Odwieszamy kiełbasę na kołki w temperaturze pokojowej na kilka godz.Następnie osuszamy w wędzarni bez dymu .Później wędzimy do koloru jaki nas zadawała w temp .50-60 stopni i podpiekamy w wędzarni(...)temp.80-90 stopni do uzyskania 70 stopni w środku kiełbasy.Kije z kiełbasą odkładamy do ostygnięcia następnie chowamy do lodówki.Lub kto woli może kiełbaskę powiesić w przewiewnym miejscu aby wyschła na kilka dni.Zaznaczam,że kiełbasa podsuszana będzie bardziej wyrazista w smaku sól,pieprz i czosnek będziemy czuć bardziej niż w takiej prosto z wędzarni. SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Zupa soczewicowa z kalarepą i "Dzika droga" 148

zielona soczewica i kalarepka (to mój zamiennik ziemniaków, za którymi nie przepadam). Zazwyczaj tę zupę robię w wersji wegańskiej, ale przyznaję, że po powrocie z Litwy zatęskniłam za polską kiełbasą i ją dodałam :) Składniki : 150 ml zielonej soczewicy ok. dwóch litrów przefiltrowanej wody duża marchew duża kalarepka 2 liście laurowe sól pieprz ewentualnie: kiełbasa (u mnie pół pętka suszonej jałowcowej(...)czasie gotowania soczewicy przygotować resztę warzyw: obrać marchew i kalarepę ze skór i pokroić w kostkę podobnej wielkości. Wrzucić warzywa do gotującej się soczewicy. Dorzucić do zupy liście laurowe. Kiełbasę pokroić w półtalarki. Ewentualnie podsmażyć (jeśli użyjemy kiełbasy suchej, podsmażanie pomijamy) i wrzucić do zupy. Gdy warzywa i soczewica będą miękkie, doprawić do smaku solą i pieprzem. ----- Podobne: Gulasz warzywny

Weekendy w domu i ogrodzie
Węgierska zapiekanka ziemniaczana. Rakott krumpli. 260

instynkt kulinarny Marzeny to po prostu wie! :) PS A jaka fajna i dźwięczna ta węgierska nazwa potrawy ;) Składniki: 1 kg ziemniaków (najlepiej typu sałatkowego) 6 dużych jajek 150 g kiełbasy (węgierskiej paprykowej, chorizo, polskiej lub innej) 400 g kwaśnej gęstej śmietany (minimum 18 %) 100 g startego ostrego żółtego sera sól i pieprz słodka papryka w proszku (opcjonalnie) masło (do natłuszczenia(...)obrać i pokroić w plasterki. Obgotować 10 minut w lekko osolonej wodzie, a następnie przepłukać zimną wodą na sitku. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i pokroić w plasterki. Kiełbasę pokroić w plasterki. Jeżeli używamy polskiej - oprószyć ją papryką w proszku. Śmietanę wymieszać dokładnie z solą i pieprzem (ilość wg smaku). Naczynie żaroodporne wysmarować dokładnie masłem. Ziemniaki podzielić na trzy

zadanie-gotowanie
Cygański kociołek 180

Pyszne, bardzo pożywne danie jednogarnkowe z ziemniakami, boczkiem, kiełbasą i pieczarkami. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki: 1 kg ziemniaków, obranych pokrojonych w plastry 1 cebula, pokrojona w krążki 100 g pieczarek, obranych, pokrojonych w plastry 300 g wędzonego boczku, pokrojonego w plastry 1 kiełbasa podwawelska (ok. 200g) kilka dużych liści białej kapusty 6 łyżeczek ostrej przyprawy do grilla(...)dnie układamy kilka liści kapusty. Układamy połowę ziemniaków doprawiamy solą, pieprzem, 2 łyżeczkami ostrej przyprawy do grilla i 1 łyżeczką słodkiej papryki. Układamy połowę pieczarek, cebuli, boczku i kiełbasy. Całość przykrywamy kilkoma liśćmi kapusty i ponownie układamy warstwy - ziemniaki, sól, pieprz, 2 łyżeczki przyprawy do grilla, 1 łyżeczka słodkiej papryki, pieczarki, cebula, boczek kiełbasa. Przykrywamy liśćmi kapusty, ostatni raz doprawiamy

My Culinary Art
Makaron z kiełbasą, cebulą i koncentratem 172

Składniki: makaron 4 pętka kiełbasy (ja akurat miałam morlińską z szynki) 4 cebule 1 słoiczek koncentratu 200 g (ja miałam Pudliszki, polecam) sól i pieprz Chcę pokazać jak szybkie i proste jest danie dlatego w podpunktach wymienię kolejno czynności. Gotuje makaron Kroję kiełbasę wzdłuż na 4 a następnie w plasterki i smażę aż będzie dobrze przysmażona W międzyczasie kroje cebule(...)pół plastry  Gdy kiełbasa będzie usmażona ściągam ją z patelni i smażę cebulę.  Gdy cebula będzie miękka i przysmażona na kolor złoty dodaję kiełbasę, koncentrat, sól i pieprz i jakieś 2 minut jeszcze smażę. Ugotowany makaron nakładam na talerz i polewam zrobionym wcześniej sosikiem. Smacznego

Kuchnia Viki
Drożdżowy wieniec z białą kiełbasą 184

Piękny wieniec, który wspaniale sprawdził się na wielkanocnym stole. Zapieczona kiełbasa w cieście drożdżowym i konfitura z żurawiny to wspaniałe połączenie. Składniki: 660g mąki pszennej 165g wody 100g mleka 40g cukru 30g masła 20g drożdży 10g soli 1 jajko 6 białych kiełbas (kupuję firmy Olewnik, bo są świetnej jakości) 1 jajko do posmarowania ciasta świeża natka pietruszki  konfitura(...)dłoniach, dzielimy na 3 części. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia jedną część ciasta rozciągamy tworząc okrąg i rozpłaszczamy. Pozostałe dwie części rolujemy w wałeczki długości ok. 10cm. Białą kiełbasę gotujemy przez 5 minut we wrzątku, ciepłą układamy na drożdżowym okręgu. Wałeczki z ciasta układamy na kiełbasie, zawijamy je pod spód okręgu z ciasta i mocno dociskamy. Wieniec przykrywamy ściereczką

Gotowanie i blogowanie
Zapiekanka z ryżem i kiełbasą 272

Pyszna i tania zapiekanka, która przypadnie do gustu wszystkim, którzy lubią ryż. Składniki: 2 torebki ryżu (parboiled) ok 300 g kiełbasy (dałam Żywiecką) cebula ok. 250 g pieczarek puszka kukurydzy 4-5 łyżek ketchupu 150 g sera żółtego sól, pieprz, bazylia i papryka ostra lub wędzona Przygotowanie Ryż gotujemy na sypko. Kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę w piórka, pieczarki(...)plasterki. Kiełbasę podsmażamy na łyżce oleju, następnie dodajemy cebulę i pieczarki. Smażymy razem. Do sporej miski wsypujemy ryż, kiełbasę i pieczarkami, odsączoną kukurydzę, połowę startego sera żółtego, ketchup i przyprawy. Mieszamy i przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Posypujemy resztą startego sera. Wkładamy zapiekankę do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy ok 20 minut pod przykryciem, następnie dopiekamy jeszcze

e-PrzepisyKulinarne
Pieczona biała kiełbasa z duszoną kapustą 156

Pieczona biała kiełbasa z duszoną kapustą -1 kg kiszonej kapusty -2 duże cebule -pół kostki masła -50  g suszonych grzybów -300 g pieczarek -2 listki laurowe -2 ziela angielskie -sól -pieprz -ewentualnie torebka sosu grzybowego Grzyby suszone moczymy w zimnej wodzie najlepiej całą noc. Na drugi dzień dokładnie płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości. Kapustę dokładnie płuczemy(...)rzadka możemy wsypać sos grzybowy z torebki . Wymieszać ,zagotować i bez robienia zasmażki mamy zagęszczoną kapustę.  Wtedy już uważamy z doprawieniem sola i pieprzem. -1/2 kg białej kiełbasy -2 duże cebule - szklanka piwa -sól -pieprz W żaroodpornym naczyniu ułożyć pokrojoną w grube plastry cebule ,posolić ,popieprzyć . Ułożyć na niej  kiełbasę zalać piwem i piec 40 minut

Kulinarne przemyslenia
Palcówka - suszona kiełbasa 135

Kiełbasę tą robiłam już nie raz nie dwa i powiem że zrobię jeszcze nie raz nie dwa. Teraz na świąteczny stół będzie jak znalazł. Kiełbasa jest smakowita, aromatyczna i wydawałoby się że twarda ale jak pokroiłam na cieniutkie plastry jest wyśmienita, krucha i delikatna. Polecam serdecznie tym bardziej że sprzętu żadnego tu nie potrzebujecie bo zamiast lejka do nadziewania jelit(...)można uciąć butelkę od wody mineralnej. Jedyny wymóg to zakup jelit do nadziewania. Zapraszam serdecznie do robienia swojej własnej domowej kiełbasy. Palcówka - suszona kiełbasa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie