Domowe leczo warzywne to przepis na szybkie danie obiadowe, zdrowe i smaczne. Ja zazwyczaj robię leczo z dodatkiem kiełbasy, bo moim zdaniem jest znacznie lepsze. Jeśli nie jecie mięsa, albo nie lubicie kiełbasy to zrezygnujcie z tego dodatku. W przygotowaniu leczo, bardzo ważna jest kolejność dodawania składników, bowiem niektóre warzywa są twardsze i wymagają dłuższej obróbki termicznej. Składniki 2 czerwone(...)papryki 1 żółta papryka 2 średnie cebule 1 cukinia 250 g kiełbasy 1 łyżeczka oregano 400g pomidorów z puszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego szczypta soli 1 łyżeczka majeranku czarny pieprz 2 ząbki czosnku 4-5 łyżek oleju 100ml wody 3 liście laurowe 4 ziela angielskie Domowe leczo warzywne – przepis W przygotowaniu leczo, bardzo ważna jest kolejność dodawania składników. Zaczynamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łupanego grochu na wędzonce z dodatkiem ziemniaków, czosnku i majeranku. Jest główną potrawą podawaną w wojsku i na imprezach masowych. Jest to wolno gotowane danie jednogarnkowe z dużą ilością kiełbasy i boczku. Jej atutem jest to, że można dodać różnego rodzaju wędliny i nie zepsuje to smaku. Może być podawana z chlebem lub grzankami. Jest to bardzo sycące, rozgrzewające(...)wędzonce z dodatkiem ziemniaków, czosnku i majeranku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 kości schabowe z mięsem lub kości wędzone 400 g grochu łuskanego 200 g boczku wędzonego 1 pętko kiełbasy wiejskiej 4 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 2 łyżki masła 1 łyżka mąki Przyprawy: liść laurowy, pieprz, majeranek, sól, pieprz, czosnek granulowany (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Groch należy
ProstePesto.plbigos posiadające w swoim składzie kiszoną i świeżą kapustę. Taka wersja chyba najczęściej gości w naszym domu, ponieważ najbardziej nam smakuje. Do bigosu obowiązkowo musi być dobrej jakości kiełbasa wiejska i grzyby. Najlepsze są oczywiście grzyby leśne, można je zastąpić pieczarkami, jednak z dodatkiem prawdziwych grzybów z lasu bigos jest dużo bardziej aromatyczny. Całość podlana jest czerwonym winem, co jeszcze(...)domowy bigos? Pochwalcie się, co dodajecie w swoich domach do tradycyjnego bigosu. PRZEPIS NA DOMOWY BIGOS Składniki 1,5 kg kapusty kiszonej 1 średnia główka kapusty świeżej 2 kg kiełbasy 1/2 kg grzybów 200 g przecieru pomidorowego sól pieprz papryka ostra mielona majeranek 3/4 szklanki czerwonego wina Wykonanie Świeżą kapustę drobno siekamy lub ścieramy na szatkownicy. Zalewamy wodą i gotujemy
Alle Dobre!Dzisiaj polecam zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasa i pieczarkami Składniki 6-7 dużych ziemniaków 2 cebule 250 g pieczarek 2 jajka 100 ml śmietanki 5-6 kiełbas śląskich 200 g sera żółtego tartego sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka olej do smażenia Wykonanie Ziemniaki obrać i w plasterki opłukać zimną wodą i ugotować w lekko osolonej wodzie. Gdy ziemniaki zaczną się(...)drobno, podsmażyć na oleju, a następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy już cebula z pieczarkami się usmaży z zdjąć z patelni. A na pozostały oleju podsmażyć kiełbasę pokrojoną w plasterki. Podsmażyć z obydwu stron. Na spód naczynia dać podgotowane wcześniej ziemniaki, oprószyć sola i pieprzem i wymieszać. Na ziemniaki dać warstwę cebuli z pieczarkami oraz część podsmażonej
Pomysłowa kuchniaDzisiaj polecam zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasa i pieczarkami Składniki 6-7 dużych ziemniaków 2 cebule 250 g pieczarek 2 jajka 100 ml śmietanki 5-6 kiełbas śląskich 200 g sera żółtego tartego sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka olej do smażenia Wykonanie Ziemniaki obrać i w plasterki opłukać zimną wodą i ugotować w lekko osolonej wodzie. Gdy ziemniaki zaczną się(...)drobno, podsmażyć na oleju, a następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy już cebula z pieczarkami się usmaży z zdjąć z patelni. A na pozostały oleju podsmażyć kiełbasę pokrojoną w plasterki. Podsmażyć z obydwu stron. Na spód naczynia dać podgotowane wcześniej ziemniaki, oprószyć sola i pieprzem i wymieszać. Na ziemniaki dać warstwę cebuli z pieczarkami oraz część podsmażonej
Pomysłowa kuchniasmaczny obiad z piekarnika, który nie wymaga wiele pracy. Wystarczy wszystkie składniki pokroić, wrzucić do naczynia żaroodpornego i piec przez godzinę w piekarniku. Taka zapiekanka ziemniaczana z kapustą, kiełbasą i boczkiem jest bardzo smaczna i syci na długo. Potrawa jest inspirowana pieczonkami czy prażonkami, które przygotowuje się w kociołku na ognisku. Ponieważ jednak nie miałam takiej możliwości, danie upiekłam(...)pokrywką – też będzie wtedy bardzo dobra. Składniki na zapiekankę Wiejski Kociołek (4-5 porcji): 0,5 kg ziemniaków pół główki niewielkiej kapusty (może być młoda) 300 g cienkiej kiełbasy 200 g boczku wędzonego średniej wielkości marchew 2 cebule łyżka masła lub smalcu pieprz ziołowy, papryka ostra, sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Marchew również
e-PrzepisyKulinarnenajlepiej ostrą. Oryginalny przepis na leczo nie zakłada dodatku mięsa, bo było ono najczęściej wykorzystywane jako dodatek do dania głównego. Obecnie można jednak często spotkać wariant z dodatkiem aromatycznej kiełbasy i wtedy leczo podawane jest jako samodzielne danie. SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na cukinię w zakładce CUKINIA Pomidory i papryka w rolach głównych Papryka i pomidory to główne składniki(...)szybki obiad, tani obiad Całkowity czas przygotowania 35 min. Porcje 4 porcje Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki 3 cukinie 4 pomidory 3 papryki 400 g kiełbasy 1 duża cebula 1 łyżka oleju rzepakowego ½ łyżeczki ostrej papryki 1½ łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano sól, pieprz Kroki
Na-talerzu.plopamiętania, jest pyszny po prostu z osolonej wody, ale warto wypróbować też przepisy, w których ma on towarzystwo. Ostatnio zrobiliśmy bób po węgiersku, wyraźnie paprykowany, z pomidorami i kiełbasą. Wszyscy się zachwycali, na pewno nieraz jeszcze będziemy więc wracać do tego przepisu. Przepis na bób po węgiersku Składniki: 500 gramów świeżego młodego bobu, 2 ząbki czosnku, 200 gramów węgierskiej kiełbasy(...)osolonej wodzie – wystarczy około 5 minut pod przykryciem – odcedź. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy, wrzuć drobno posiekany czosnek, wymieszaj z oliwą, aby oddał aromat, następnie dorzuć kiełbasę pokrojoną w plasterki i smaż, często mieszając, przez kilka minut. Wsyp paprykę wędzoną w proszku i również wymieszaj, aby połączyła się z tłuszczem. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój
Kulinarna Polskabardzo łatwy sposób odgrzać, przy użyciu mikrofalówki lub piekarnika, mając pewność, że będzie świeża i smaczna. Zapiekanka z młodą kapustą to kolejne proste danie, które smakuje rewelacyjnie. Dodatek ziemniaczków, kiełbasy i żółtego sera, sprawia, że całe danie jest bardzo smaczne i aromatyczne. Przepis na zapiekankę z młodą kapustą jest bardzo łatwy a dodatkowo tani. Zapiekanka składa się z prostych(...)będzie idealnym wyborem. Jest szybka, łatwa i bardzo smaczna. PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ Z MŁODĄ KAPUSTĄ I ZIEMNIAKAMI (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 1 mała główka młodej kapusty 500 g ulubionej kiełbasy 10 ziemniaków 2 cebule 1/2 szklanki bulionu 1/2 szklanki passaty 250-300 g sera żółtego kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji Wykonanie Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy, a następnie gotujemy
Przepiski.plwiosennej wersji są niesamowicie pyszne. Przepis na łazanki z młodą kapustą Składniki: 500 gramów makaronu łazanki 1 główka młodej kapusty 2-3 cebule 250 gramów boczku wędzonego 3 kiełbasy śląskie Olej Sól, pieprz Jak zrobić łazanki z młodą kapustą? Makaron ugotuj “na ząb”, zahartuj i odcedź. Boczek pokrój w małą kostkę, wrzuć na patelnię, a gdy się wytopi(...)jeśli jest chudy, dodaj trochę oleju) dorzuć pokrojoną w kostkę kiełbasę i posiekaną cebulę. Wszystko przesmaż aż do zrumienienia. Kapustę dość grubo poszatkuj. Przesmażony boczek i kiełbasę przełóż do większego garnka, dodaj kapustę, wlej pół szklanki wody, duś przez około 7 minut – aż kapusta zmięknie. Dodaj ugotowany makaron, dopraw solą i pieprzem, dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Artykuł Łazanki
Kulinarna PolskaPaszteciki z ciasta francuskiego z białą kiełbasą i chrzanem sprawdzą się idealnie jako Wielkanocna przekąska. Są nie tylko pyszne, ale również bardzo proste w przygotowaniu. W dodatku wystarczy zaledwie kilka składników, aby przygotować pyszną potrawę świąteczną. SKŁADNIKI 1 opakowanie (300 g) ciasta francuskiego 6 grubych białych kiełbas 120 g chrzanu 1 jajko sól, świeżo mielony pieprz, majeranek WYKONANIE Piekarnik rozgrzać(...)temperatury 200 ° C. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Jeżeli białe kiełbasy mają twardą skórkę/powłoczkę, to ją zdjąć. Ciasto francuskie rozciągnąć i posmarować równomiernie chrzanem. Następnie przekroić je na pół pionowo tworząc dwa długie paski. Zaczynając od lewej strony położyć białą kiełbasę "na stojąco" (patrz zdjęcie na końcu postu) i ciasno zawinąć ją ciastem. Ciasto dobrze
Passions hobbies lifeporcji takiej grochówki można iść w każdy bój – gęsta, z boczkiem, kiełbasą i warzywami, sycąca i niezwykle aromatyczna. Dziś mamy dla was przepis na grochówkę niczym z kuchni polowej. Przepis na grochówkę wojskową Składniki: 500 gramów grochu łuskanego, 2 cebule, 300 gramów boczku wędzonego, około pół kilograma dobrej kiełbasy śląskiej, 3-4 ziemniaki, 2 marchewki, 1 pietruszka, 3 ząbki(...)trochę oleju. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę pokrój w dość grubą kostkę, czosnek w plasterki. Do gotującego się grochu dodaj przesmażony boczek z cebulą, warzywa oraz pokrojoną w większe kawałki kiełbasę. Gotuj wszystko jeszcze 15-20 minut, aż groch zacznie się rozpadać. Jeśli zupa wyszła bardzo gęsta, dodaj wodę i ponownie zagotuj. Rada: aby grochówka była jeszcze bardziej treściwa, można ugotować
Kulinarna PolskaProste danie - kapusta duszona z kiełbasą w sosie pomidorowym, dobre na każdą porę roku. Wiosną można zrobić z młodej kapusty, teraz robię z białej. Lekkie danie, które można zjeść z kromką chleba. Niskobudżetowy obiad, z kilku składników. Jak wszystkie dania z kapusty najlepiej smakuje odgrzewane następnego i kolejnego dnia. Ja robię zwykle cały gar, żeby miała szansę postać w lodówce(...)Kapusta z kiełbasą w pomidorach 1 cebula 1 łyżka oleju 150 g kiełbasy ½ główki kapusty 2 marchewki 70 g przecieru pomidorowego pół pęczka koperku sól, pieprz do smaku Kapustę drobno pokroić. Przełożyć do miski. Obrać i zetrzeć marchewkę Cebulę posiekać w kosteczkę. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć ok 3 minuty aż się zeszkli, dodać
Smaczny zeszyt