Robię z niej surówki i różne dania jednogarnkowe . Dziś jedno z nich. Pyszny jednogarnkowy obiad z młodą kapustą . Tu wszystko idealnie do siebie pasuje. Młoda kapusta, pieczarki, kiełbasa i koperek. Całość jest naprawdę pyszna i prosta w przygotowaniu. Polecam na szybki obiad lub jako dodatek do innych dań. Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 mała cebula lub pełna łyżka płatków(...)suszonej cebuli 250 g pieczarek pół pęczka koperku lub według upodobań kiełbasa z jałowcem lub inna ulubiona 3 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy lub mała szczypta mielonych liści laurowych sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku 1 łyżka masła około 3 szklanki wody 4 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego niewielka ilość oleju do podsmażenia składników (u mnie
Słodkie okruszkiwielkanocnym często pojawia się biała kiełbasa. U mnie gości w różnym wydaniu. Dziś propopnuje wersję z piekarnika. Biała kiełbasa świetnie komponuje się z chrzanem więc zapiekłam ją w sosie chrzanowym na bazie beszamelu. Podałam ją z ziemniakami i buraczkami . Proste i pyszne danie, nie tylko na wielkanocny stół. składniki: 7-8 surowych białych kiełbas 2 łyżki masła 2 łyżki mąki(...)wlać mleko i śmietankę. Dodać chrzan, ilość można zwiększyć lub zmniejszyć wedle smaku. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość gotować aż sos delikatnie zgęstnieje. Gotowym sosem zalać kiełbasy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 35-40 minut. Szklanka do odmierzania o pojemności
Monia miesza i gotujeŻurek z dobrego zakwasu, na włoszczyźnie z białą kiełbasą to podstawa jednego z dań Wielkanocy. Podaję go jednak nie tylko w Święta, także na domowych, rodzinnych uroczystościach. Domowy żurek jest pyszny, prosty w przygotowaniu. Najczęściej podaję go z rzeżuchą, puree z ziemniaków i jajkiem ugotowanym na twardo. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na domowy żurek. SKŁADNIKI: 1,5 l bulionu(...)jasna część 2 pietruszki 3 marchewki 2 ząbki czosnku 1 cebula sól, pieprz łyżeczka majeranku 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego 2 łyżki śmietanki 18 % 4 białe kiełbasy parzone (390 g) łyżeczka masła 2 łyżki oleju Do podania: rzeżucha, natka, kiełki oraz jajka ugotowane na twardo PRZYGOTOWANIE: Włoszczyznę obieram. W garnku rozgrzewam łyżeczkę masła. Przesmażam na nim posiekanego drobno
Zasmakuj Kuchnitakim czasie przejściowym najłatwiej o przeziębienia, więc warto się jeszcze rozgrzewać od środka zanim przejdziemy na lżejsze jedzenie, lekkie sałatki i dania warzywne. Zupa z soczewicą, ziemniakami, jarmużem i kiełbasą z dodatkiem passaty pomidorowej. Połączenie Włoch z Maroko, udany mariaż. Zupa(...)soczewicą, kiełbasą i jarmużem Składniki: 2 łyżki oleju 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 marchewki kawałek kiełbasy - ok 150 g 1 łyżka przypraw - mieszanka słodkiej i ostrej papryki z mielonym kminem i kolendrą 2/3 szklanki czerwonej soczewicy 1 łyżeczka rosołku ( ze słoika, kostki albo jak macie gotowy wywar to dodać zamiast wody) 4 ziemniaki ok 100 g posiekanego jarmuży
Smaczny zeszytDomowe leczo warzywne to przepis na szybkie danie obiadowe, zdrowe i smaczne. Ja zazwyczaj robię leczo z dodatkiem kiełbasy, bo moim zdaniem jest znacznie lepsze. Jeśli nie jecie mięsa, albo nie lubicie kiełbasy to zrezygnujcie z tego dodatku. W przygotowaniu leczo, bardzo ważna jest kolejność dodawania składników, bowiem niektóre warzywa są twardsze i wymagają dłuższej obróbki termicznej. Składniki 2 czerwone(...)papryki 1 żółta papryka 2 średnie cebule 1 cukinia 250 g kiełbasy 1 łyżeczka oregano 400g pomidorów z puszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego szczypta soli 1 łyżeczka majeranku czarny pieprz 2 ząbki czosnku 4-5 łyżek oleju 100ml wody 3 liście laurowe 4 ziela angielskie Domowe leczo warzywne – przepis W przygotowaniu leczo, bardzo ważna jest kolejność dodawania składników. Zaczynamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łupanego grochu na wędzonce z dodatkiem ziemniaków, czosnku i majeranku. Jest główną potrawą podawaną w wojsku i na imprezach masowych. Jest to wolno gotowane danie jednogarnkowe z dużą ilością kiełbasy i boczku. Jej atutem jest to, że można dodać różnego rodzaju wędliny i nie zepsuje to smaku. Może być podawana z chlebem lub grzankami. Jest to bardzo sycące, rozgrzewające(...)wędzonce z dodatkiem ziemniaków, czosnku i majeranku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 kości schabowe z mięsem lub kości wędzone 400 g grochu łuskanego 200 g boczku wędzonego 1 pętko kiełbasy wiejskiej 4 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 2 łyżki masła 1 łyżka mąki Przyprawy: liść laurowy, pieprz, majeranek, sól, pieprz, czosnek granulowany (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Groch należy
ProstePesto.plbigos posiadające w swoim składzie kiszoną i świeżą kapustę. Taka wersja chyba najczęściej gości w naszym domu, ponieważ najbardziej nam smakuje. Do bigosu obowiązkowo musi być dobrej jakości kiełbasa wiejska i grzyby. Najlepsze są oczywiście grzyby leśne, można je zastąpić pieczarkami, jednak z dodatkiem prawdziwych grzybów z lasu bigos jest dużo bardziej aromatyczny. Całość podlana jest czerwonym winem, co jeszcze(...)domowy bigos? Pochwalcie się, co dodajecie w swoich domach do tradycyjnego bigosu. PRZEPIS NA DOMOWY BIGOS Składniki 1,5 kg kapusty kiszonej 1 średnia główka kapusty świeżej 2 kg kiełbasy 1/2 kg grzybów 200 g przecieru pomidorowego sól pieprz papryka ostra mielona majeranek 3/4 szklanki czerwonego wina Wykonanie Świeżą kapustę drobno siekamy lub ścieramy na szatkownicy. Zalewamy wodą i gotujemy
Alle Dobre!Dzisiaj polecam zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasa i pieczarkami Składniki 6-7 dużych ziemniaków 2 cebule 250 g pieczarek 2 jajka 100 ml śmietanki 5-6 kiełbas śląskich 200 g sera żółtego tartego sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka olej do smażenia Wykonanie Ziemniaki obrać i w plasterki opłukać zimną wodą i ugotować w lekko osolonej wodzie. Gdy ziemniaki zaczną się(...)drobno, podsmażyć na oleju, a następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy już cebula z pieczarkami się usmaży z zdjąć z patelni. A na pozostały oleju podsmażyć kiełbasę pokrojoną w plasterki. Podsmażyć z obydwu stron. Na spód naczynia dać podgotowane wcześniej ziemniaki, oprószyć sola i pieprzem i wymieszać. Na ziemniaki dać warstwę cebuli z pieczarkami oraz część podsmażonej
Pomysłowa kuchniaDzisiaj polecam zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasa i pieczarkami Składniki 6-7 dużych ziemniaków 2 cebule 250 g pieczarek 2 jajka 100 ml śmietanki 5-6 kiełbas śląskich 200 g sera żółtego tartego sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka olej do smażenia Wykonanie Ziemniaki obrać i w plasterki opłukać zimną wodą i ugotować w lekko osolonej wodzie. Gdy ziemniaki zaczną się(...)drobno, podsmażyć na oleju, a następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy już cebula z pieczarkami się usmaży z zdjąć z patelni. A na pozostały oleju podsmażyć kiełbasę pokrojoną w plasterki. Podsmażyć z obydwu stron. Na spód naczynia dać podgotowane wcześniej ziemniaki, oprószyć sola i pieprzem i wymieszać. Na ziemniaki dać warstwę cebuli z pieczarkami oraz część podsmażonej
Pomysłowa kuchniasmaczny obiad z piekarnika, który nie wymaga wiele pracy. Wystarczy wszystkie składniki pokroić, wrzucić do naczynia żaroodpornego i piec przez godzinę w piekarniku. Taka zapiekanka ziemniaczana z kapustą, kiełbasą i boczkiem jest bardzo smaczna i syci na długo. Potrawa jest inspirowana pieczonkami czy prażonkami, które przygotowuje się w kociołku na ognisku. Ponieważ jednak nie miałam takiej możliwości, danie upiekłam(...)pokrywką – też będzie wtedy bardzo dobra. Składniki na zapiekankę Wiejski Kociołek (4-5 porcji): 0,5 kg ziemniaków pół główki niewielkiej kapusty (może być młoda) 300 g cienkiej kiełbasy 200 g boczku wędzonego średniej wielkości marchew 2 cebule łyżka masła lub smalcu pieprz ziołowy, papryka ostra, sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Marchew również
e-PrzepisyKulinarnenajlepiej ostrą. Oryginalny przepis na leczo nie zakłada dodatku mięsa, bo było ono najczęściej wykorzystywane jako dodatek do dania głównego. Obecnie można jednak często spotkać wariant z dodatkiem aromatycznej kiełbasy i wtedy leczo podawane jest jako samodzielne danie. SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na cukinię w zakładce CUKINIA Pomidory i papryka w rolach głównych Papryka i pomidory to główne składniki(...)szybki obiad, tani obiad Całkowity czas przygotowania 35 min. Porcje 4 porcje Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki 3 cukinie 4 pomidory 3 papryki 400 g kiełbasy 1 duża cebula 1 łyżka oleju rzepakowego ½ łyżeczki ostrej papryki 1½ łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano sól, pieprz Kroki
Na-talerzu.plopamiętania, jest pyszny po prostu z osolonej wody, ale warto wypróbować też przepisy, w których ma on towarzystwo. Ostatnio zrobiliśmy bób po węgiersku, wyraźnie paprykowany, z pomidorami i kiełbasą. Wszyscy się zachwycali, na pewno nieraz jeszcze będziemy więc wracać do tego przepisu. Przepis na bób po węgiersku Składniki: 500 gramów świeżego młodego bobu, 2 ząbki czosnku, 200 gramów węgierskiej kiełbasy(...)osolonej wodzie – wystarczy około 5 minut pod przykryciem – odcedź. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy, wrzuć drobno posiekany czosnek, wymieszaj z oliwą, aby oddał aromat, następnie dorzuć kiełbasę pokrojoną w plasterki i smaż, często mieszając, przez kilka minut. Wsyp paprykę wędzoną w proszku i również wymieszaj, aby połączyła się z tłuszczem. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój
Kulinarna Polskabardzo łatwy sposób odgrzać, przy użyciu mikrofalówki lub piekarnika, mając pewność, że będzie świeża i smaczna. Zapiekanka z młodą kapustą to kolejne proste danie, które smakuje rewelacyjnie. Dodatek ziemniaczków, kiełbasy i żółtego sera, sprawia, że całe danie jest bardzo smaczne i aromatyczne. Przepis na zapiekankę z młodą kapustą jest bardzo łatwy a dodatkowo tani. Zapiekanka składa się z prostych(...)będzie idealnym wyborem. Jest szybka, łatwa i bardzo smaczna. PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ Z MŁODĄ KAPUSTĄ I ZIEMNIAKAMI (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 1 mała główka młodej kapusty 500 g ulubionej kiełbasy 10 ziemniaków 2 cebule 1/2 szklanki bulionu 1/2 szklanki passaty 250-300 g sera żółtego kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji Wykonanie Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy, a następnie gotujemy
Przepiski.pl