kiełbasa - 10519 przepisów (strona:94/702)

Wielkanocna sałatka z białą kiełbasą 183

Wszystkie smaki Świąt w jednej sałatce: biała kiełbasa, ćwikła z chrzanem i jajka z majonezem.  Składniki: (na 3-4 osoby) 2 duże ziemniaki, duża marchewka, 2 białe surowe kiełbasy, 3 duże jajka, kilka małych ogórków konserwowych, 1/2 dużego ogórka kiszonego, 2 czubate łyżki ćwikły z chrzanem, 4 duże łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 3 łyżki majonezu, pęczek szczypiorku, sól, pieprz(...)łyżeczka suszonego lubczyku, 2 łyżeczki majeranku, łyżeczka oregano Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Marchewkę i ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Białą kiełbasę parzymy. Obieramy z flaka. Jogurt mieszamy z przyprawami (szczypta soli, pieprz i suszone zioła) Jajka obieramy ze skorupek, zostawiamy kilka plastrów do dekoracji na wierzch, pozostałe kroimy w kostkę. Ziemniaki, marchewkę, kiełbasę, również kroimy

Lena Gotuje
PRODUKTY NATURALNE SCHRONISKO SMAKÓW MAGDA GESSLER 228

smaku, nieprzesolona, dobrze uwędzona. Bez konserwantów i zbędnych dodatków - tylko mięso, sól i przyprawy. Polędwiczki sprzedawane są w całości i pakowane próżniowo. Należy je spożyć w przeciągu 12 dni. Kiełbasa bukowiańska wędzona to kiełbasa o prostym, a zarazem doskonałym składzie. Intensywnie uwędzona, nie za tłusta, nie za słona - wprost idealna! Choć nie jestem fanką kiełbas to taką zjadłam z wielką(...)przyjemnością. Naprawdę jest to produkt najwyższej jakości! Kilogram kiełbasy powstaje z nie mniej niż 1,3 kg świeżego mięsa wieprzowego. Kiełbasa pakowana jest próżniowo i należy ją spożyć w przeciągu 10 dni. 3) Serki z gór wędzone W okresie zimowym produkowane są z mleka krowiego, gdyż owcze nie jest dostępne. Natomiast w okresie letnim oscypki są z prawdziwego owczego

Kuchnia MagdaLeny
PRODUKTY NATURALNE SCHRONISKO SMAKÓW MAGDA GESSLER 228

smaku, nieprzesolona, dobrze uwędzona. Bez konserwantów i zbędnych dodatków - tylko mięso, sól i przyprawy. Polędwiczki sprzedawane są w całości i pakowane próżniowo. Należy je spożyć w przeciągu 12 dni. Kiełbasa bukowiańska wędzona to kiełbasa o prostym, a zarazem doskonałym składzie. Intensywnie uwędzona, nie za tłusta, nie za słona - wprost idealna! Choć nie jestem fanką kiełbas to taką zjadłam z wielką(...)przyjemnością. Naprawdę jest to produkt najwyższej jakości! Kilogram kiełbasy powstaje z nie mniej niż 1,3 kg świeżego mięsa wieprzowego. Kiełbasa pakowana jest próżniowo i należy ją spożyć w przeciągu 10 dni. 3) Serki z gór wędzone W okresie zimowym produkowane są z mleka krowiego, gdyż owcze nie jest dostępne. Natomiast w okresie letnim oscypki są z prawdziwego owczego

Kuchnia MagdaLeny
Biała kiełbasa pieczona w kiszonej kapuście 114

zwykle bywa przed świętami, blogerzy świętują wcześniej. U mnie na pierwszy (lub już właściwie drugi) strzał idzie biała kiełbasa pieczona z kiszoną kapustą. Przepis w sumie przypadkowy, kiełbasa została nam z grillowania, kiszoną kapustę kupiłam z ciekawości w mikołowskim warzywniaku, chciałam też wykończyć resztę grzybów. Z tego przypadku wyszło coś bardzo świątecznego.  Składniki: 200 g kiszonej kapusty 2 białe(...)parzone kiełbasy mała garść suszonych grzybów 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego sól pieprz tłuszcz do smażenia (ja użyłam gęsiego smalcu) Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na godzinę. Tłuszcz rozgrzewamy na patelni, wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę, chwilę smażymy. Dodajemy poszatkowaną z grubsza kapustę, grzyby razem z wodą, w której się moczyły, liść laurowy, ziele

Kardamonovy
Biała kiełbasa w cieście chrzanowym z płatkami jaglanymi 137

wiecie co zrobić z białą kiełbasę? Ostatnio wpadłam na nietuzinkowy pomysł, który może jest troszkę kaloryczny, ale i baaardzo smaczny! Podanie białej kiełbasy w cieście chrzanowym, które wzbogaciłam płatkami jaglanymi spodobało się moim bliskim, więc z pewnością powtórzę takie jej przygotowanie już na Wielkanoc! Zresztą taka przekąska sprawdzi się również na niejednej imprezie i w dniu codziennym. Chrzanowe, lekko chrupiące(...)ciasto naprawdę doskonale komponuje się z białą kiełbaską. Polecam! 500g białej kiełbasy parzonej   Ciasto: 1 jajko   1/2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)   1/2 szklanki mąki 5 łyżek płatków jaglanych (płaskich; można użyć dowolnych płatków) 2 łyżki chrzanu ze słoiczka 1/2 łyżeczki chili w proszku 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ponadto: mąka pszenna

Di gotuje
Biała kiełbasa z serem na patelni 135

Biała kiełbasa z serem na patelni Zobacz jak szybko, smacznie i efektownie można przygotować białą surową kiełbasę. Potrzeba tylko 3 składniki no i patelnię z przykrywką. SKŁADNIKI 1 kg białej surowej kiełbasy 2 łyżki oleju lub smalcu 50 g żółtego miękkiego sera SPOSÓB PRZYGOTOWANIA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); kiełbasę pokroić na około 100 gramowe kawałki każdą naciąć wzdluż do połowy(...)grubości i zdjąć skórkę (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); przycisnąć płaskim nożem na płasko smażyć obustronnie na patelni na rumiano na każdej usmażonej kiełbasie ułożyć kawałek żółtego sera, poczym przykryć przykrywką. Wyłączyć już gaz i odczekać kilka minut aż ser się rozpuści. SMACZNEGO

zielonacukinka
PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I CHRZANEM 118

Bożym Narodzeniem, chociaż w wielu domach przygotowywane są cały rok :) Jednak moja dzisiejsza propozycja jest zupełnie inna i zapewne bardziej skojarzy się Wam z Wielkanocą. Paszteciki z białą kiełbasą i chrzanem to pyszna propozycja nie tylko na świąteczne śniadanie ale także jako przekąska np na różnego rodzaju imprezach. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu a smak... co tu dużo pisać, zróbcie(...)przekonajcie się sami ;) Składniki: * arkusz ciasta francuskiego * 5 białych kiełbas (użyłam kiełbasy białej z szynki  Henryk Kania ) * 3-4 łyżeczki chrzanu tartego (użyłam  Orzech ) * 1 jajko * odrobina majeranku do posypania na wierzch Wykonanie: Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć, przekroić wzdłuż na pół. Z białej kiełbasy zdjąć błonkę. Kiełbasę razem z chrzanem umieścić w robocie kuchennym z końcówką siekania (można

Zrób to smacznie
Francuskie serce z krakowską i pomidorami 125

Kiełbasa krakowska w drobną kosteczkę się pokroiła, z startym serem i suszonymi pomidorami połączyła.  Pieprzem z kolendrą oraz chili doprawiła, i na cieście francuskim położyła.  Razem się zrolowali, na roladki podzielili, i w kształcie serca   na blaszce ułożyli.  Oliwki miejsce dla siebie wybrały, bo w miłosnym uniesieniu udział też mieć chciały. Serce upieczone, gorące, pełne namiętności(...)kawałek bez problemu dostanie.  Dzielenie się miłością to przecież najcenniejsze, a takie świętowanie wspólnych posiłków, jest w rodzinie najcenniejsze. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 375 g, 150 g kiełbasy krakowskiej, suchej z indykiem,  100 g pomidorów suszonych w oleju, ½ łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą, suszona chili świeżo mielona do smaku, ok. 30 g sera twardego np. grana padano

Moniki Smakołyki
Pieczona biała kiełbasa 124

Biała kiełbasa pieczona z dużą ilością cebuli, przyprawiona solą, pieprzem i majerankiem - proste danie i bardzo smaczne. Taką kiełbaska nie tylko na Wielkanoc, ale też na codzienny obiad. Składniki: 10 sztuk - ok 1 kg dobrej jakości białej kiełbasy, ok 600 g cebuli, łyżeczka soli, łyżka pieprzu czarnego grubo mielonego, 2 łyżki majeranku, 4 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, łyżka(...)masła. Przygotowanie: Cebule obieramy i kroimy w pół plastry. Dodajemy sól, pieprz oraz majeranek, liść laurowy, ziele angielskie. Mieszamy. Kiełbasę nakłuwamy w kilku miejscach za pomocą wykałaczki. Dno i boki naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Wykładamy połowę cebuli, następnie kiełbasę i przykrywany kolejną warstwą cebuli. Pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 1 godzinę 15 minut

Lena Gotuje
Zapiekanka z ryżem i kiełbasą 109

Zapiekanka mojego dzieciństwa – ryż, kiełbasa, groszek i ser. Właśnie taką robiło się w moim rodzinnym domu. Pamiętam jak rodzie podawali ją w brązowych kokilkach, mówiąc „uważaj bo gorące! nie poparz się ” Tak na prawdę zapiekanka z ryżem przyjmie wszystko! U mnie jeszcze wskoczyła resztka pieczarek.   Składniki (na 6 porcji): 2 szklanki ryżu suchego 400g kiełbasy(...)średnia cebula 1 puszka zielonego groszku 150g żółtego sera (lub więcej) 3 łyżki oleju ketchup kilka pieczarek   Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiełbasę, pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Ciepłe dodajemy do ugotowanego ryżu (razem z olejem na którym się kiełbasa i cebula smażyła). Mieszamy i następnie dodajemy odcedzony groszek. Ser żółty ścieramy

CookYourself
Zupa grzybowa z soczewicą 132

wersję bogatszą, którą bez pardonu mogę objadać się już dziś! Zupa grzybowa z soczewicą to pyszna, lekko gęsta zupa o niesamowitym grzybowym aromacie z doskonałym smakiem podsmażonej na rumiano kiełbasy z cebulką.  Jak u Was podaje się zupę grzybową? My jadamy i z makaronem i z ziemniakami. Mam w spiżarni kilka paczek makaronu, które w składzie mają suszone borowiki(...)Kilka łyżek zupy jest w stanie postawić na nogi niejednego zmarzlucha! Potrzebujemy: 1 litr wywaru z suszonych podgrzybków (20 g suszonych podgrzybków zalewam wrzątkiem na 30 minut) 3 pętka kiełbasy śląskiej z szynki Henryk Kania 1 czerwona cebula 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 3 łyżki śmietany 30% 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki 1 liść laurowy 2 łyżki oliwy sól, pieprz makaron

MamaOskarka
3 przepisy na smaczne leczo 143

zarumienioną cebulkę, którą jeszcze doprawia się papryką w proszku. W Polsce nieco odchodzi się od tego rozwiązania – zamiast smalcu stawia się na zdrowszą oliwę, a słonina zastąpiona zostaje kiełbasą. Co więcej, polskie leczo często wykorzystuje też cukinię, stąd potrawa ta nabiera bardziej francuskiego charakteru. Leczo z cukinią Przepisy  na to danie różnią się w zależności do indywidualnych upodobań(...)cukinią. Składniki potrzebne na ten smakołyk to: 1 cebula, 3 papryki (najlepiej każda innego koloru), 2 średnie cukinie, pomidory w puszce (pokrojone na kawałki), ok. 300 g dobrej jakościowo kiełbasy, przyprawy: papryka w proszku, sól, pieprz do smaku. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju, a następnie dodać do niej pokrojoną w kostkę kiełbasę. Chwilę smażyć, po czym

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zapiekanka ziemniaczana z brokułem i kiełbasą 151

Zapiekanka to fajny pomysł na obiad lub kolację, a jak zostanie to zawsze można ją podgrzać. Tym razem przygotowałam zapiekankę z ziemniakami, brokułem i kawałkami kiełbasy. Składniki: 1 kg ziemniaków około 1/2 kg kiełbasy cienkiej brokuł  1 cebula 2 pory (biała część) 4-5 ząbków czosnku 3 jajka 300 ml śmietany 18% (może być 30%) 250 g startego żółtego(...)obrać i pokroić w talarki, wrzucić na osoloną wodę i gotować do czasu, aż zmiękną. Należy pamiętać, aby nie były zbyt miękkie. Wyjąć łyżką cedzawką i zostawić do ostygnięcia. Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Brokuł podzielić na mniejsze części obgotować w lekko osolonej wodzie, a następnie włożyć na chwilę do zimnej wody. Cebulę obrać i pokroić

talerz przyjemności
Kalafior z cukinią i kiełbasą zapiekany pod serowym beszamelem 149

Taki kalafior zapieczony z cukinią oraz kiełbasą pod beszamelowym sosem serowym jest fajną opcją np na ciepłą kolację. Porcja jest wystarczająca dla 3-4 osób (choć wiele tak na prawdę będzie zależało od wielkości kalafiora i apetytu domowników;). 1 duży kalafior 1 cukinia 300 g cienkiej kiełbasy zioła prowansalskie sól, cukier szczypta kwasku cytrynowego Sos beszamelowy: 3 łyżki masła(...)mozzarelli 2 żółtka szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz   Podzielony na różyczki kalafior gotujemy na al dente w osolonej wodzie z dodatkiem małej ilości cukru oraz szczypty kwasku cytrynowego. Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy ukośnie na plasterki. Umytą cukinię kroimy na grubsze plasterki. Oprószamy ziołami prowansalskimi oraz niewielką ilością soli. Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę, chwilę

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania