uwielbiamy nowe smaki, dzięki którym poszerzamy nasz horyzont kulinarny, naturą jest powrót do korzeni. Składniki: 500 g świeżej białej fasoli 500 g wędzonych żeberek 2 pętka kiełbasy ze świniobicia 100 g chorizo 2 pętka kiełbasy śląskiej 250 g boczku surowego 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 liście laurowe(...)bidi-language:#0400;} Fasolę moczymy przez noc. Płuczemy i zalewamy świeżą wodą. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień, dodajemy wędzone żeberka liście laurowe i ziele angielskie. Boczek kroimy w kostkę, kiełbasy jak lubimy, smażymy najpierw boczek, do wytopienia, później wrzucamy kiełbasę. Następnie dorzucamy posiekaną cebulę, szklimy, następnie czosnek, chwilę smażymy. Żeberka wyjmujemy. Mięso oddzielamy od kości. Ponownie wrzucamy do zupy. Po godzinie dodajemy
R'n'G Kitchennotorycznie sobie suszę – kiedyś robiłam to w piekarniku, teraz ustawiam suszarkę spożywczą i „zapominam”, robią się same Koniecznie wypróbujcie przepis na dzisiejszą sałatkę – dobra wędzona kiełbasa, jarmuż, pomidory, przyprawy – kilka prostych składników a efekt naprawdę smaczny. PRZEPIS SAŁATKA Z JARMUŻU Składniki sałatka z jarmużu: 200g dobrej wędzonej kiełbasy lub boczku 250g (dwie duże garście) jarmużu(...)jarmużu: Zaczynamy od przygotowania jarmużu. Myjemy go dokładnie w zimnej wodzie, suszymy w wirówce do sałaty. Zielone miękkie liście obrywamy od twardych łodyg. Tak umyty jarmuż siekamy drobno. Następnie kiełbasę kroimy w kosteczkę. Rozgrzewamy wok lub dużą patelnię czy tez garnek z grubym dnem a w nim oliwę. Na oliwę wrzucamy kiełbasę i podsmażamy chwilkę aż kiełbasa zacznie się złocić
Dorota SmakujeCześć! Zrobiłam babkę ziemniaczaną. Wykorzystałam tym samym kawałek kiełbasy i boczku, które leżakowały w lodówce. Bardzo smaczna przekąska, więc polecam Składniki: * 1,5 kg ziemniaków * 1 jajko jeśli większe albo 2 jajka małe * 1 łyżka mąki pszennej * łyżeczka papryki słodkiej * łyżeczka majeranku * sól, pieprz ziołowy i czarny * 20 dkg boczku wędzonego * 1 laska kiełbasy * duża cebula * 3 ząbki czosnku(...)puściły sok i odcisnęłam dość mocno. Odlałam sok z miski, w której trzymałam starte ziemniaki. Na spodzie miski pozostała skrobia ziemniaczana, dodałam ją do startych ziemniaków. Boczek i kiełbasę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam. Wszystko dodałam do startych ziemniaków. Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na tłuszczu co pozostał z boczku i kiełbasy, dodałam do ziemniaków. Wbiłam dwa jajka
Pieprzyć z FantazjąObiad jak się patrzy. Fasolka w innym wydaniu jak z bułką tartą. Cięższy kaliber ciut mogę rzec. Można się najeść z prawdziwym smakiem. Przyrządziłam ją w pomidorach i z kiełbasą. Czasami robię bez kiełbasy w samym sosie, ale dziś odmieniłam troszkę. Składniki: * ok. 1/2 kg fasoli szparagowej zielonej albo żółtej * puszka pomidorów krojonych * 1 laska kiełbasy * mała cebula(...)miałam cukrową * duży ząbek czosnku * łyżeczka masła lub oleju * przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra Fasolkę podgotowałam w osolonej wodzie. Na patelni rozpuściłam masło i wrzuciłam pokrojoną laskę kiełbasy. Następnie dodałam cebulkę pokrojoną w piórka. Wcisnęłam ząbek czosnku i chwilkę poddusiłam. Zalałam wszystko puszką pomidorów i na koniec przyprawiłam do smaku solą, pieprzem i paprykami. Tu też doprawiamy wedle
Pieprzyć z FantazjąCześć! Stęskniłam się za jej smakiem do tego stopnia, że musiałam ugotować Fasolka po bretońsku. Składniki: * 500 g fasoli Jaś * 500 g boczku parzonego lub surowego * 2 laski kiełbasy * dowolne mięso np. łopatka, szynka ok. 40-50 dkg * liść laurowy, ziele angielskie * 2-3 łyżki smalcu bądź stopionej słoninki * 1 łyżka mąki * przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i łagodna(...)fasola napęcznieje dodaję ją do wywaru z mięsa i dolewam wodę, w której się moczyła. Gotuję na małym ogniu. W tym czasie zajmuję się krojeniem ugotowanego mięsa, boczku i kiełbasy. Podsmażam kiełbasę z boczkiem na patelni bez dodawania tłuszczu. Tłuszcz wytapia się z pokrojonej kiełbasy i boczku. Dodaję następnie razem z podrobionym mięsem do gotującej się fasoli. Wrzucam trzy
Pieprzyć z FantazjąJest pyszny! SKŁADNIKI: 1 kg kiszonej kapusty, odciśniętej, posiekanej opcja: 250 g suchego grochu łuskanego, połówki 3 duże cebule 200 g suszonych śliwek 50 g suszonych grzybów 400 g kiełbasy 350 g boczku wędzonego 400 – 450 g łopatki wieprzowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki wody z moczenia grzybów 4 szklanki wody 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego(...)mięso. Najpierw na większym ogniu, następnie zmniejszam ogień, przykrywam mięso i smażę do miękkości. Od czasu do czasu mieszam. Na suchej patelni przesmażam posiekany drobno boczek i kiełbasę. Po kilkunastu minutach, gdy z boczku wytopi się tłuszcz a kiełbasa zarumieni dodaję posiekaną drobno cebulę. Miękkie mięso wraz z boczkiem, kiełbasą i cebulą dodaję (wraz z tłuszczem) do bigosu. Przyprawiam
Zasmakuj KuchniMakaron po chłopsku to konkretna, smaczna i sycąca propozycja obiadowa:). Makaron, dużo kiełbasy, papryka, cebula, pomidory i ser - tych składników potrzebujemy do stworzenia tego dania. 500g makaronu świderki 500g kiełbasy 3 cebule 500g papryki 2 puszki pomidorów 200g żółtego sera sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany olej 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiełbasę kroimy(...)plastry, cebulę i paprykę w kostkę, ser ścieramy na tarce. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kiełbasę do mocnego zarumienienia. Dodajemy warzywa, również je podsmażamy. Dodajemy pomidory, sól i przyprawy, dusimy do miękkości warzyw przez około 30 minut. 3. Do kiełbasy i warzyw dodajemy makaron
Szefowa kuchnirównież najmłodsi. Składniki: Ciasto: 200g mąki pszennej 20g świeżych drożdży 120ml ciepłego mleka 50g masła extra 40g prażonej cebuli 1 jajko 1/2 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka cukru Dodatkowo: 500g kiełbasy Morlińskiej z szynki Morliny 100g startego, żółtego sera 6 łyżeczek ketchupu pikantnego olej do wysmarowania formy Wykonanie: 1. Drożdże pokruszyć, dodać cukier i tyle ciepłego mleka, by zaczyn był dość(...)Całość dokładnie wymieszać, zagnieść i wyrobić rękoma na jednolite, sprężyste ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką. 2. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, przyciąć do wymiarów kiełbasy, posmarować ketchupu, posypać startym serem, położyć kiełbasę i zwinąć w ciasto. Następnie pokroić na talarki o szerokości około 1,5-2 cm i nabić je na patyczki od szaszłyków
Szalona Kuchnia Ewelinyzimno, a jak zimno to trzeba się czymś rozgrzać, a najlepiej zupą dyniową, taką pikantną z pachnącym lubczykiem, a żeby było bardziej sycąco zupę podałam z usmażoną w plasterki kiełbasą i domowymi plackami tortilli. Idealna zupa na obiad. Bardzo polecam. Zróbcie koniecznie. Smacznych inspiracji życzę :) Potrzebujemy: Na zupę: 1 średnia dynia 4 marchewki 2 pietruszki 1 większa cebula 2 ząbki(...)pieprz czarny mielony do smaku lubczyk suszony według uznania przyprawa ziołowa z chili według uznania suszona pietruszka według uznania sól do smaku bulion warzywny według uznania Dodatkowo: 500 g kiełbasy Morlińskiej z szynki MORLINY olej do smażenia u mnie dodatkowo domowe placki tortilli Wykonanie pysznej zupy dyniowej: 1. Marchewki, pietruszki, cebulę i czosnek obieramy, płuczemy i osuszamy. Kroimy
IzabelawkuchniKolorowe duże muszle nadziewane farszem z cienkiej kiełbasy, pieczarek, cebulki oraz żółtego sera. Takie połączenie to zawsze strzał w dziesiątkę, nie ma opcji by komuś nie smakowało. Zapach unoszący się w domu podczas zapiekania jest cudowny. Takie muszle są doskonałe nie tylko na ciepłą kolację, ale również idealna pozycja na przyjęcia. Elegancka przystawka z prostych(...)łatwo dostępnych składników. Kiełbasy Morlińskie w tym daniu sprawdzą się znakomicie. Składniki na 3-4porcje/ 30 dag kolorowych muszli conchiglioni 30 dag kiełbasy Morlińskiej z piersi kurczaka 40 dag świeżych pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka klarowanego masła 10 dag ostrego żółtego sera np. cheddar Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Szczypta chili
Wanilia i KardamonProsty i szybki sposób na sobotni obiad, a pomysłu brak? Proponuję chłopski garnek, czyli proste danie z 3 składników i przypraw. Potrzebujemy tylko cebulę, ziemniaki i kiełbasę. Najlepiej do tego dania nada się Kiełbasa Morlińska z szynki. Kiełbasy Morlińskie sprawdzają się w kuchni do różnych dań. Spróbujcie ich koniecznie. Polecam . CHŁOPSKI GARNEK Składniki: 2 kiełbasy morlińskie z szynki(...)Ugotowane ziemniaki kroimy na ćwiartki. Posypujemy przyprawą do ziemniaków oraz czerwoną papryką i obsmażamy na patelni.Po chwili do ziemniaków dodajemy pokrojoną w piora cebulę oraz pokrojoną w grube kawałki kiełbasę morlińską z szynki. Smażymy mieszając
Bon appetit mon amiestają, szybciej w ciemność zapadają. Słonce już nie rozpieszcza promieniami i czasem stajemy się takimi „jesiennymi leniuchami”. Częściej szybko gotujemy i pod kocyk wskakujemy. Dlatego proponuję moje danie, której kiełbasa morlińska pojęła to zadanie. Szybko z cebulą i grzybami na patelni się wysmażyła, przyprawami otuliła, z kaszą biała połączyła, zieloną pietruszką i pomidorkami ozdobiła. Danie niby proste, wręcz banalne(...)jednak na jesienne obiadki idealne. Składniki na 4 porcje : 150 g grzybów shimeji brązowych, 3 szt. kiełbasy morlińskiej z szynki Morliny https://morliny.pl . , 1 duża biała cebula, 100 g kaszy gryczanej białej, 1 łyżka masła, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ½ łyżeczki przyprawy curry, przyprawa papryka wędzona, suszone chili świeżo mielone, kilka sztuk dużych kapary, pęczek zielonej pietruszki
Moniki Smakołykiwarzyw. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, warto więc zadbać, aby był nie tylko zdrowy i smaczny, ale też zachęcał do jedzenia swoim wyglądem. Zróbcie kolorowe muffiny z cukinią i kiełbasą, a wasze dzieci przestaną marudzić przy śniadaniu. Przy okazji chciałabym Wam polecić kiełbasy morlińskie, które sprawdzą się w kuchni do wielu dań. A gdybyście szukali więcej inspiracji kiełbaskowych dań(...)zajrzyjcie na stronę Morliny KOLOROWE MUFFINY ŚNIADANIOWE Składniki: (na 6 szt.) 1/2 małej cukinii 1/2 kiełbasy śląskiej Morliny 4-5 pomidorki koktajlowe 3 jajka garść posiekanego szczypioru 2 plastry żółtego sera szczypta soli, pieprzu i czerwonej papryki Przygotowanie: Jajka roztrzepujemy mikserem, aby podwoiły swoją objętość. Dodajemy sól, pieprz i paprykę. Cukinię oraz kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni
Bon appetit mon amiektoś chce zrobić mniejszą ilość wystarczy zmniejszyć porcje o połowę. Składniki : 1 i 1/2 kg ryżu 5 l wody 1 kg mięsa wieprzowego ( łopatka, karkówka ) 1 kg kiełbasy 1 kg podgardla lub surowego tłustego boczku 3 duże cebule smalec 1/2 szklanki oleju sól pieprz czarny mielony 3 średnie główki kapusty Sposób wykonania : N ajpierw gotujemy ryż(...)usuwamy skórę ) , kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce o dużych oczkach. Jeśli dodajemy boczek to możemy go pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na tłuszczu tak jak kiełbasę , będzie wtedy bardziej aromatyczny. Zmielone mięso smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na tłuszczu, aby się ze złociła. Kiełbasę również kroimy
Przepisy i porady kulinarne