Przepis na : obiad
Tradycyjny żurek wielkanocny: Składniki: 400 g białej kiełbasy 1-2 kawałki wędzonki (np. boczek, żeberka) 1 litr zakwasu na żurek (można go kupić lub zrobić samodzielnie) 2 litry wody 2 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka soli świeżo mielony czarny pieprz 3-4 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie) jajka na twardo Przygotowanie: W dużym garnku umieść wodę, wędzonkę, liście laurowe, ziele angielskie, białą kiełbasę oraz cebulę (... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Co zrobić gdy jednak wsypie nam się za dużo soli? Jak odwrócić ten efekt i poprawić smak naszego dania?
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...