Żurek wielkanocny z jajkiem i kiełbasą

Żurek wielkanocny z jajkiem i kiełbasą

Żurek wielkanocny z jajkiem i kiełbasą

Przepis na : obiad

    Tradycyjny żurek wielkanocny: Składniki: 400 g białej kiełbasy 1-2 kawałki wędzonki (np. boczek, żeberka) 1 litr zakwasu na żurek (można go kupić lub zrobić samodzielnie) 2 litry wody 2 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka soli świeżo mielony czarny pieprz 3-4 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie)  jajka na twardo Przygotowanie:  W dużym garnku umieść wodę, wędzonkę, liście laurowe, ziele angielskie, białą kiełbasę oraz cebulę (... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Zakamarki mojej kuchni

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Jak uratować przesoloną zupę?

Co zrobić gdy jednak wsypie nam się za dużo soli? Jak odwrócić ten efekt i poprawić smak naszego dania?

Czytaj dalej...

Babka Wielkanocna - zbiór najlepszych przepisów

Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.

Czytaj dalej...

Sałatka Wielkanocna - zbiór najlepszych przepisów

Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.