facet da radę zrobić ją sam. Jeśli nie zrobi, drogie Panie – po wyjęciu ich z pieca od razu kilka sobie odłóżcie, bo znikną zanim się obejrzycie. Surowa kiełbasa i kwaskowate jabłko, chrupiące ciasto francuskie – wypróbujcie, to naprawdę świetne połączenie! Ciasto francuskie dostaniecie w każdym większym sklepie spożywczym. Dobrą surową kiełbasę – u każdego dobrze zaopatrzonego rzeźnika. Twarde jabłko i zioła załatwią(...)drobno skrojone jabłko, oregano i tymianek. Zmniejszmy płomień pod patelnią na najmniejszy i dusimy, co jakiś czas mieszając, aż jabłko widocznie zmięknie. Lekko studzimy całość. Obieramy z osłonek kiełbasę i dodajemy ją do jabłka z cebulą. Najwygodniej i najefektywniej da się masę wymieszać i połączyć dłonią, przeciskając mielone mięso i jabłko z cebulą lekko przez palce – jak przy mieszaniu
Karo in the KitchenKolejne spotkanie przy grillu razem z Dobrą Kiełbasą , która promuje nasz cykl. Przypomnę pokrótce czym Dobra Kiełbasa jest. Otóż to miejsce, które znać trzeba, jeśli jesteś smakoszem mięsa. Znajdziecie tam mnóstwo porad i artykułów o mięsie, wędlinach, kiełbasach... Ale również przepisy na domowy wyrób mięsiwa i sklep, w którym kupicie wszystko, czego wam potrzeba. Ale o tym wiecie doskonale, już(...)tyle razy wspominałem o tym :) Więc tym razem do spółki z Dobrą Kiełbasą przygotowaliśmy wytrawną karkówkę. Wytrawną, bo przez kilka dni marynowaną w czerwonym winie z dodatkiem rozmarynu. A do tego, jak zawsze, kilka innych potraw, bo przecież nie samym mięsem człowiek żyje. Dlatego też w dzisiejszej odsłonie będą też pieczone w rozmarynem maślane ziemniaczki i grillowane szparagi pod mleczno
Marder&Marder ManufactureKontynuując testowanie mieszanek przyprawowych oferowanych przez Dobrą Kiełbasę proponujemy słoikówkę. Czyli po prostu odpowiednio spreparowane mięso zamknięte w słoiku. Można je stosować np. do smarowania chleba. Przypomnę - dla niewtajemniczonych - że od niedawna testujemy mieszanki przypraw oferowane przez portal Dobra Kiełbasa. Osobiście nie jestem fanem gotowych mieszanek, ale te możemy polecić z czystym sumieniem, są rewelacyjne. Sprawdziliśmy już kilka(...)warte spróbowania. Jeśli lubicie domowe mięsne wyroby to oferta Dobrej Kiełbasy jest właśnie dla was. Zresztą nie tylko przyprawy tam mają, można się również zaopatrzyć we wszystko co potrzeba żeby zacząć przygodę z domowym wyrobem mięs, wędlin, itp. Chcemy pokazać wam na jak wiele sposobów można te mieszanki wykorzystać, ile smaków można z nich wydobyć. Dlatego też przygotowaliśmy kilkanaście przepisów
Marder&Marder Manufactureteraz, gdy spróbowałem ten pasztet to przypomniał mi się Osielec, kamieniołomy, na które mogłem patrzeć godzinami i ten dawno już zapomniany smak... A wszystko to za sprawą Dobrej Kiełbasy . Bo to właśnie we współpracy z Dobrą Kiełbasą od jakiegoś już czasu przygotowujemy różne słoikowe smarowidła. My robimy, a Dobra Kiełbasa wspomaga nas mieszankami przypraw. Zapoznać z nimi możecie się TUTAJ(...)tłustego boczku 50 g wątróbki drobiowej 50 g kaszy manny 300 ml wody 1 cebula 1-2 liście laurowe ziele angielskie 18 g mieszanki przypraw "Smarowidło domowe" od Dobrej Kiełbasy Szynkę i boczek pokroić na kawałki i ugotować z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i pokrojonej cebuli. Ugotowane mięso wyjmujemy, a z wody wyrzucamy resztę, już nie będzie potrzebna. Czyli
Marder&Marder ManufacturePieczona biała kiełbasa to danie proste i szybkie w przygotowaniu, w zasadzie robi się samo. Jeśli wykorzystasz kiełbasę robioną samodzielnie w domu i ulubione zioła będzie to naprawdę wyjątkowe danie. Składniki: biała surowa nieparzona kiełbasa cebula (tyle żeby przykryć kiełbasę) czosnek (2-3 ząbki) czubrica mielona słodka papryka sól pieprz oliwa ewentualnie ulubione przyprawy Przygotowanie: 1) Kiełbasę
Mama GotujeBiała kiełbasa z kiszoną kapustą pieczona przez mojego męża według jego przepisu. Proste danie, które nie wymaga wiele czasu. Najlepiej smakuje ona jeśli mamy prawdziwą kiszoną kapustę (nie kwaszoną, którą można kupić w każdym sklepie) i kiełbasę zrobioną własnoręcznie lub kupioną bezpośrednio od masarza. Można podawać ją z pieczonymi ziemniakami lub z chlebem. Polecam wszystkim. Składniki: surowa biała kiełbasa(...)kiszonej kapusty 1 duża cebula pieprz czubrica suszone liście kolendry kilka owoców jałowca oliwa Przygotowanie: Cebulę pokroić w pióra. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć kiszoną kapustą. Na kapustę ułożyć kiełbasę. Całość posypać pieprzem, czubricą, liśćmi kolendry. Kiełbasę przykryć cebulą, polać odrobiną oliwy i dodać kilka ziaren jałowca. Całość przykryć folią aluminiową lub naczyniem żaroodpornym. Piec w temperaturze 180 o przez około
Mama GotujeŚwięta już się skończyły, ale na pewno jeszcze dużo jedzenia, z którym nie wiadomo co zrobić, zostało. To moja propozycja na białą kiełbasę w słodkiej marynacie. Składniki: 5 białych kiełbas 2 cebule 100 g suszonej żurawiny lub konfitury z żurawiny 3 łyżeczki chrzanu łyżka miodu łyżka oleju szczypta majeranku Przygotowanie Jeśli mamy suszoną żurawinę, zalewamy ją niewielką ilością wody(...)zakryła owoce) i odstawiamy na kilka godzin. Następnie żurawinę razem z wodą przelewamy do garnuszka i gotujemy na wolnym ogniu, aż woda odparuje. Białą kiełbasę nacinamy, cebulę kroimy w plastry. Składniki wkładamy na natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Chrzan, żurawinę, miód, majeranek i olej mieszamy ze sobą i taką mieszankę równomiernie rozprowadzamy na kiełbasie. Kiełbasę pieczmy pod przykryciem ok 20 min, następnie
e-PrzepisyKulinarneDobrą białą kiełbasę coraz trudniej jest dostać, ale jeśli już Wam się to uda, spróbujcie ją upiec, bo smakuje wtedy naprawdę wybornie. Zwłaszcza ta upieczona ze świeżym rozmarynem. Do pieczonej białej kiełbasy dodaję szalotkę - jest delikatniejsza od zwykłej cebuli, oraz czosnek i majeranek wymieszane z oliwą z oliwek i miodem. Składniki: 5 kawałków białej kiełbasy 3 szalotki 2 ząbki czosnku(...)łyżki majeranku 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 2 gałązki świeżego rozmarynu oliwa Sposób przygotowania: Kiełbasę opłukać, podzielić na pętka, a każde z nich w kilku miejscach naciąć w poprzek. Do szklanki wlać 8 łyżek oliwy z oliwek, dodać miód, majeranek, sól, pieprz oraz 2 przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane ząbki czosnku
W SMAKProsty przepis na pieczoną białą kiełbasę. Tym razem w marynacie z piwa, musztardy i miodu. Składniki: 5 białych kiełbas surowych 2 cebule 300 ml jasnego piwa 2 łyżki musztardy 1 łyżka miodu 2 gwiazdki anyżu majeranek, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Piwo, musztardę, miód, anyż i przyprawy mieszamy razem. Kiełbasę układamy w naczyniu żaroodpornym z cebulą pokrojoną(...)plastry. Kiełbasę zalewamy zalewą. Naczynie odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Następnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy bez przykrycia ok godzinę, aż zalewa wyparuje, a kiełbasa ładnie się zarumieni
e-PrzepisyKulinarneBiała kiełbasa pieczona na kaszy gryczanej z musem jabłkowo-chrzanowym Na Wielkanoc biała kiełbasa musi pojawić się na stole. Najczęściej podczas śniadania, w żurku lub białym barszczu. Ja proponuję dzisiaj prostą i niezbyt wyszukaną wersję obiadową, ale na pewno smaczną. A smak tego dania jest zależny od jakości białej kiełbasy. Jeżeli kiełbasa będzie prawdziwa, doprawiona majerankiem i świeża, to już(...)łyżkę oleju. Dodać cebulę i tymianek, podsmażyć. Wymieszać z kaszą i jajem. Żaroodporne naczynia posmarować cienką warstwą oleju. Do każdego nałożyć porcję kaszy. Na wierzchu ułożyć ślimaka z białej kiełbasy,posmarować resztą oleju. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 minut. Podawać z musem. Mus jabłkowo-chrzanowy 2 jabłka 2-3 łyżki chrzanu Jabłka przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne
Pełny talerzsię rozpędziłam z drobiowymi kiełbasami, że co rusz nowa powstaje. Tym razem kiełbasa z indyka z przyprawami jak z Tajlandii. Wyszła świetna, o bardzo wyrazistym smaku. Użyłam tylko mięsa z piersi, nie dodawałam skóry. Na pewno z dodatkiem skóry i z mieszanego mięsa białego i ciemnego, kiełbasa wyjdzie smaczniejsza, więc jeżeli nie liczycie kalorii najlepiej użyć mięsa zgodnie(...)przepisem. Na podstawie przepisu z książki "Domowy wyrób kiełbas" Susan Mahnke Peery i Charles G. Reavis. składniki 1000 g mięsa z mieszanego mięsa z indyka ze skórą, bez kości 15 g soli kuchennej 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 1/2 łyżeczki papryki 2 łyżki stołowe posiekanej świeżej bazylii 2 łyżki stołowe posiekanej świeżej kolendry
Stare Garyodpowiada chłopskie jadło. Ja akurat bardzo lubię od czasu do czasu zjeść tłustą potrawkę, na którą przepis wygląda jakby do garnka wrzucono wszystko, co akurat się miało pod ręką. Kiełbasa, kapusta, a żeby zagęścić - pieczywo i to niekoniecznie pierwszej świeżości. Całości dodaje charakteru nietypowe połączenie: piwo i śmietana. Można się tym najeść. W zależności od ilości bulionu, albo możemy danie(...)przerobić na zupę, albo na treściwą potrawkę. Składniki: 300ml piwa 1,5l rosołu 250g cienkiej kiełbasy 1 cebula 2 ząbki czosnku 200g kiszonej kapusty pół bagietki paryskiej + 5 kromek ciemnego chleba wiejskiego 200g śmietany 18% 2 łyżki suszonego majeranku pieprz i sól Sposób przygotowania: Rosół doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, dodać kapustę (wcześniej przepłukaną wodą) i gotować. Pieczywo pokroić
W kuchni wieczoremskładniki * 50 dag zielonej szerokiej fasolki (nożna zastąpić normalną szparagową) * 3 papryki czerwone * 50 dag cienkiej kiełbasy * 1 cebula * 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego * kostka bulionowa mięsna * sól, pieprz cayenne * 1 płaska łyżka mąki prażonej * olej Sposób wykonania Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać kiełbasę pokrojoną w drobną kosteczkę, dodać do kiełbasy i podsmażyć. Paprykę(...)pokroić na drobne paseczki, a fasolkę na 2-2,5 cm kawałki i włożyć do garnka. Do pokrojonych warzyw dodać podsmażoną kiełbasę z cebulką, kostkę bulionową, nieco pieprzu cayenne, soli i ok.3 szklanki wody
Mix smakuskładniki * 1 butelka żurku * 35 dag białej kiełbasy * 30 dag chudego boczku gotowanego * 2 i 1/2 litra bulionu (może być z kostki) * 250 ml kwaśnej śmietany 18% * kilka suszonych grzybków * 2 małe listki laurowe * 4 ziarenka ziela angielskiego * sól, pieprz * 2 łyżeczki koperku świeżego lub łyżeczka suszonego Sposób wykonania Grzybki namoczyć, a następnie do garnka w którym będziemy gotować żurek(...)litra bulionu, włożyć grzyby i gotować ok. 20 min. Do garnka wlać resztę bulionu, wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i zagotować. Do garnka z gorącym bulionem włożyć boczek, kiełbasę i na delikatnym ogniu pod przykryciem gotować ok. 20 min. Następnie wyjąć kiełbasę i boczek i lekko ostudzić. Kiełbasę pokroić w plasterki, a boczek w kostkę. Na patelnię wlać nieco oliwy
Mix smaku