Banalnie proste i szybkie w przygotowaniu leczo z dodatkiem kiełbasy chorizo i warzyw: papryki, pomidorów, cebuli i czosnku. Doskonałe w smaku za sprawą mieszanki przypraw i świeżych, soczystych składników. Składniki (2-3 porcje): 500 gram dobrej jakości kiełbasy 200 gram kiełbasy Chorizo papryka żółtka papryka czerwona 4-5 pomidorów 2 cebule 2 ząbki czosnku(...)przyprawy, po 1/3 łyżeczki: mielonej papryki ostrej, papryki wędzonej, majeranku, soli, kuminu, kolendry mielonej 1 szklanka bulionu olej do smażenia Składniki kroję. Kiełbasę w plastry, warzywa w kostkę. Na oleju smażę kiełbasę do mocnego zarumienienia, niemal na chrupko. Wyciągam z garnka, odsączam na papierze i wylewam nadmiar tłuszczu, pozostawiając jedynie łyżkę. Na pozostałym tłuszczu smażę cebulę
Mango PapajaSchab po sztygarsku to pyszne pieczone mięsko nadziane kiełbasą. Do nadziania można użyć dowolnej cienkiej kiełbasy, ja akurat przygotowałam schab na wielkanocny stół więc użyłam białej kiełbasy. Taki schabik można podawać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako wędlinę na kanapki. składniki: 1,2 kg schabu surowa biała kiełbasa o długości schabu, u mnie wyszły 2 kiełbaski słodka(...)papryka majeranek sól,pieprz 1 szklanka wody lub bulionu 2-3 listki laurowe Białą kiełbasę do nadziania schabu wcześniej zamrozić lub sparzyć aby była po prostu sztywna dzięki temu będzie wygodniej nadziać nią schab. Ja użyłam kiełbaski parzonej. Mięso oczyścić z błonek. Długim nożem zrobić nacięcie przez środek schabu. W nacięcie upchnąć przygotowaną wcześniej kiełbasę. Nadziany schab dokładnie natrzeć mieszanką
Monia miesza i gotujezupę z tego przepisu ;) SKŁADNIKI: (przepis dla 4 osób): - 300-500 ml zakwasu na żur - ok. 2-2.5 L bulionu drobiowo-wołowego lub wody - 400 g surowej białej kiełbasy lub zwykłej wiejskiej - ok. 300 g boczku wędzonego - 4 jajka - 2 kapelusze suszonych borowików - 1 duża cebula - 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę - 3 łyżki śmietany 18% - 5-6 średnich(...)ziemniaków - masło - sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek PRZYGOTOWANIE: Grzyby umyć, namoczyć w wodzie, aż lekko zmiękną. Kiełbasę i boczek (w całości) zalać zimną wodą (jeśli używamy swojskiej kiełbasy) lub bulionem (jeśli białej kiełbasy), dodać 2 listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu czarnego. Grzyby pokroić w paski, dodać do wędlin. Gotować na wolnym ogniu
Calzonella.comsię obejrzymy a zaskoczy nas Wielkanoc. Warto już teraz pomyśleć o świątecznym menu:). Możemy mile zaskoczyć gości podając im żurek w nietypowej formie - zupa-krem i szaszłyk z kiełbasy otulonej ciastem francuskim. Postawmy na dobrej jakości kiełbasę. Polecam kiełbasę wiejską tradycyjną - nowość od firmy Hańderek . Cechuje ją wysoka mięsność, wyraźny bukiet przypraw, jest świetna dla osób lubiących wędzone(...)marchewki 2 cebule 3 łodygi selera naciowego 1 pietruszka 1 por 3 ziemniaki 3 łyżeczki chrzanu 5 jajek sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, majeranek Szaszłyki z kiełbasy: 400g kiełbasy, u mnie wiejska tradycyjna od Hańderek 1 arkusz ciasta francuskiego 1. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy do miękkości warzyw przez około 1 godzinę
Szefowa kuchniobiadu zamiast ziemniaków lub jako zwykłą przekąskę. Można ją także serwować na ciepło. W okresie Wielkanocy również może zawitać na świątecznym stole. Najlepiej wtedy dodać kolorowe pisanki i białą kiełbasę . SKŁADNIKI : ziemniaki – 4 sztuki kiełbasa zwyczajna jub jałowcowa– 1 sztuka jajko – 2 sztuki cebula – 1 sztuka ogórek konserwowy lub kiszony – 2 sztuki musztarda – 1 łyżka suszony koperek – 1 łyżeczka olej(...)smażenia sól i pieprz trochę żółtego sera – opcjonalnie PRZYGOTOWANIE : Obrać i ugotować ziemniaki. Kiełbasę pokroić w krążki lub większą kostkę. Cebulę obrać i posiekać, przesmażyć na oleju wraz z kiełbasą. Jajka ugotować na twardo. Ogórki pokroić w kostkę. Kiedy ziemniaki będą gotowe, poczekać aż przestygną. Następnie pokroić je w kostkę i dać do miski. Dołożyć przesmażoną kiełbasę z cebulą
kuchniabellissima.wordpress.comPomysłów na farsz do jajek mam zawsze bardzo dużo:). Ten jest wyrazisty w smaku i bardzo ciekawy, polecam na wielkanocny stół. Postawmy na dobrej jakości kiełbasę. Polecam kiełbasę wiejską tradycyjną - nowość od firmy Hańderek . Cechuje ją wysoka mięsność, wyraźny bukiet przypraw, jest świetna dla osób lubiących wędzone tradycyjnie wędliny z wieprzowiny. 6 jajek L 150g kiełbasy, u mnie(...)wiejska tradycyjna od Hańderek 4 ogórki kiszone lub konserwowe garść kiełków rzodkiewki 2 łyżki majonezu sól, pieprz 1. Jajka gotujemy na twardo. Kiełbasę i ogórki kroimy w drobną kostkę. 2. Każde jajko przekrawamy na pół. Białka zostawiamy, w misce łączymy ze sobą żółtka, kiełbasę, ogórki, kiełki, majonez, sól i pieprz. 3. Tak przygotowaną masą faszerujemy białka. Dekorujemy kiełkami
Szefowa kuchniswoje słodkie, wcale nie kapuściane oblicze, smakują doskonale w połączaniu z cebulą i jabłkami, podaję je w tej wersji do mięsa, ale odsłona z makaronem i surową białą kiełbasą to absolutny hit. Ważne żeby użyć tylko świeżej brukselki, o wersji mrożonej możecie zapomnieć na zawsze, w poszukiwaniu kiełbasy poczyńcie wszelkie starania o dostanie tej najlepszej, w innym przypadku lepiej(...)ogóle ją pominąć w przepisie. Składniki na 4 porcje: Czas przygotowania: 25 min 400 g makaronu callabrini (lub świderki) 4 białej, surowej kiełbasy 200 g świeżej brukselki 1 winne jabłko 1 mała papryczka chilli 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula ok 3 łyżki olej rzepakowego kilka gałązek świeżego tymianku sól, pieprz Przygotowanie
Słodki KompromisProsta, ale i bardzo smaczna zapiekanka :-). Dawno nie było, teraz nadrabiam zaległości. Ziemniaki, kiełbasa, u mnie dodatkowo brokuł, cebula i sos. Naprawdę byłam zaskoczona smakiem :-). Polecam :-) Miłego piątku :-) Składniki: 8 większych ziemniaków 4 laski kiełbasy np śląskiej (u mnie małe) 2-3 cebule 20 dkg startego żółtego sera brokuł 200 ml śmietanki 12% masło do wysmarowania naczynia szczypiorek(...)sól pieprz 1 jajko 1.Ziemniaki obieramy, gotujemy, studzimy, kroimy w plasterki. 2. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, kiełbasę obieramy, kroimy w plasterki, można w kosteczkę. Cebulę i kiełbasę podsmażamy na patelni na odrobinie oleju kokosowego. 3. Brokuła gotujemy 4. Naczynie smarujemy masłem, na spód układamy pokrojone w plasterki ziemniaki, na ziemniaki cebulę i kiełbasę i na końcu brokuła (ja podzieliłam
kruche babeczkidłuższego już czasu miałam ochotę na zapiekankę z chorizo. Nie miałam pomysłu, co prócz kiełbasy powinno się w niej znaleźć i tak mi schodziło aż do dziś. Kupiłam pęczak, na opakowaniu którego nadrukowano przepis na danie z dodatkiem pieczarek i pora; zainspirowałam się, dodałam moje chorizo i zrobiłam pyszną zapiekankę:) Najlepszą dla mnie rekomendacją dla niej był fakt, że moja(...)poprosiła o dokładkę. Jedyna uwaga: jajka powinny być mniej ścięte, przetrzymałam moją zapiekankę za długo w piekarniku - w przepisie podałam właściwy czas. Smacznego:) składniki: 200 g pęczaku 200 g kiełbasy chorizo 200 g pieczarek 1/2 pora 4 ogórki kiszone 4 jaja 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki sól, pieprz do smaku Pęczak ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić
6nieboCześć Zbliża się koniec karnawału więc to dobry moment, żeby sięgnąć po przepis Smacznej Pyzy na pomidorowe bułeczki z kiełbasą . Ta bardzo smaczna przekąska sprawdzi się na każdej imprezie. Przepis ten wypróbowałam jeszcze w zeszłym roku. Bułeczki wyszły naprawdę smaczne, choć nie tak ładne jak te zrobione przez Panią Izę. Bułeczki zawijane z kiełbasą Przygotuj miskę, nóż i deskę(...)koncentratu pomidorowego 30%, • 1/3 łyżeczki suszonego lubczyku, • 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, Dodatkowo: • ok. 100 g gęstej śmietany 18 %, • ok. 150 g wędliny – np. kiełbasy drobiowej. Mąkę przesiej do miski. Kiełbasę obierz z osłonek i pokrój na plasterki. W kubku połącz drożdże i cukier – mieszaj je tak długo, aż drożdże staną się płynne. Przesianą mąkę
blog.moje-pasje.infostrony talerzpokus.tv . Znalazłam go, szukam jakiegoś nowego pomysłu na fasolkę szparogową. Kupiłam za dużo takiej fasolki i sporo jeszcze zostało po ugotowaniu zupy. Więc następnego dnia była fasolka z kiełbasą wg poniższej receptury. Fasolka szparagowa z kiełbasą Przygotuj nóż i deskę do krojenia, garnek, głęboką patelnię, łyżeczkę, łyżkę lub drewnianą łopatkę do mieszania, durszlak, ewentualnie praskę do czosnku, ewentualnie wagę(...)fasolka będzie prawie miękka. Taką prawie ugotowaną do miękkości fasolkę przełóż na durszlak i dobrze odsącz z wody. W czasie, gdy fasolka będzie się gotowała, przygotuj pozostałe składniki. Kiełbasę obierz z osłonek i pokrój w kostkę lub w półplasterki. Cebulę obierz z łupinek i pokrój w dość drobną kostkę. Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórkę. Następnie pokrój
blog.moje-pasje.infokonserwanty i inne złe składniki. Gdy znajdziemy coś lepszego to wtedy cena szokuje. Zapewniam, że zrobienie własnych wyrobów nie jest takie trudne. Wystarczą chęci i czas. Przy białej kiełbasie nie ma tak dużo pracy. Gdy robią to dwie osoby robota idzie znacznie szybciej. Biała kiełbasa zazwyczaj jest podawana na świątecznym stole na śniadanie np. podczas Świąt Wielkanocnych, bynajmniej(...)mnie w domu. Jest także dodawana do zup. Aromatyczna, majerankowa, czosnkowa i nietłusta. Jest to kiełbasa, którą trzeba 20 minut sparzyć. SKŁADNIKI: łopatka lub szynka wieprzowa 2 kg. kulinarne wieprzowe lub boczek 0.5 kg. czosnek 3 duże ząbki sól 1 łyżka peklosól 1 łyżka 1/2 opakowania majeranku pieprz mielony 1 łyżka jelita do nadziewania kiełbas kostki rosołowe
Kuchnia Paulettestych, którzy nie przepadają za wersją tylko z kiszoną albo tylko z białą. Składniki 750 g kapusty kiszonej domowej 750 g kapusty białej 500 dag karkówki 2 pętka kiełbasy polskiej wędzonej 2 pętka kiełbasy Zyguły 1 pętko kiełbasy podwawelskiej różne skrawki mięs pieczonych garść suszonych grzybów sok pomidorowy Pudliszki suszone morele koncentrat pomidorowy kilka ziaren ziela angielskiego 3 listki(...)Przygotowanie Karkówkę umyłem, osuszyłem papierowym ręcznikiem, nakłułem w kilku miejscach, w nich umieściłem pokrojony na cząstki czosnek, posoliłem, dodałem pieprz , ziele angielskie, listki laurowe, ułożyłem w brytfance. Kiełbasę ponacinałem i również ułożyłem wokół karkówki. Dodałem smalcu. Brytfankę wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C , zapiekałem pod przykryciem do czasu , aż mięso upiekło się, pod koniec pieczenia dodałem pokrojoną
R'n'G KitchenTakie kolorowe szaszłyczki to alternatywa dla zwykłej kiełbasy pieczonej na grillu, kiedy to po zjedzeniu jednego kawałka nie mamy ochoty na nic więcej. Dwa rodzaje kiełbasy, pieczarka i cukinia z szalotką łatwo zaspokoją głód i znajdzie się miejsce jeszcze na inne przysmaki. Kiełbasę można pokroić w plastry różnej grubości(...)zalezności od apetytu biesiadników grilla. Składniki: • 20 plastrów 1,5 cm białej kiełbasy • 20 plastrów 1,5 cm kiełbasy ciemnej • 10 małych pieczarek • 3 szalotki • 2 małe cukinie • sól, pieprz, papryka słodka do smaku Wykonanie: • Pieczarki umyć i odciąć nóżki. • Szalotki i cukinię pokroić w plastry. • Nabijać na drewniane patyczki na przemian, kiełbasę
To co kochamTrochę się zagapiłam, a tu już Wielkanoc za pasem i przepisy Wielkanocne czas Wam przedstawić. Dzisiaj bardzo szybka przekąska z kiełbasy i ananasa, bo jak Wielkanoc to kiełbasa, szczególnie biała. Ja zrobiłam z białej i wędzonej kiełbasy, no i nie wiem, która jest smaczniejsza w tej przekąsce. Smakuje(...)zimno. A wykonuje się tak szybko, że gdy goście zadzwonią domofonem, to zanim dojdą do drzwi, Wy już możecie witać ich pysznym szaszłyczkiem. Składniki: • kawałek kiełbasy białej i ciemnej • kilka plastrów ananasa z zalewy Ilość zależy od apetytu gości. Wykonanie: • Obie kiełbasy pokroić na 1 cm plastry. • Krążki ananasa pokroić
To co kocham