Kapuśniak z młodej kapusty 307zupa, którą warto zrobić póki sezon na młodą kapustę trwa. Jest pyszna, więc koniecznie wypróbujcie ten przepis. W naszym wykonaniu jest to zupa kapuściana z dodatkiem wędzonego boczku i kiełbasy, a także młodej marchewki i młodych ziemniaków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa kapuśniak z młodej kapusty – Składniki: 1 średnia główka młodej kapusty(...)litr bulionu drobiowego* (np. wywaru z rosołu) 0,5 litra gorącej, przegotowanej wody (najlepiej wrzątku)* ok. 170 g boczku wędzonego surowego ok. 270 g kiełbasy wiejskiej lub podwawelskiej 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu czarnego + ewentualnie odrobina pieprzu mielonego do smaku (na koniec gotowania zupy) średni pęczek koperku – ok. 25 g 1 czubata łyżeczka koncentratu
Kulinarne Przeboje
Młoda kapusta zasmażana 156Już sobie wyobrażam jak muszą być pyszne. Co przyrządzić z kapusty? Kapusta zasmażana do obiadu Bigos mieszany z młodą kapustą Surówka z białek kapusty z koperkiem Kotlety z białej kiełbasy z kapustą Sałatka coleslaw z młodej kapusty Kapusta biała zawiera dużo witamin i minerałów i naprawdę warto ją jeść, a już taka młoda kapusta oprócz tego, że jest zdrowa jest(...)niedzielnego obiadu. Jestem też pokoleniem, które pamięta jak to w beczce kisiło się kapustę. Jak ukisić kapustę? Sprawdź! Kapusta jaką dziś przyrządzimy, to pyszna młoda kapusta zasmażana z kiełbasą śląską. Cudownie pyszne danie, które zwala z nóg. Potrzebujemy: główka młodej kapusty (u mnie 600 g) 1/2 szklanki wody 80 g masła 1 pętko kiełbasy śląskiej, u mnie kiełbasa śląska
MamaOskarka
Wielkanoc i tradycyjne świąteczne śniadanie 173ozdobiona kwiatkami, ziołami i piórkami. Kolejnym ważnym i radosnym dniem jest Wielka Sobota, kiedy to udajemy się do kościoła poświęcić koszyczek ze święconką. Muszą się w nim zaleźć baranek, kiełbasa, szynka, jajka, chrzan i kawałek ciasta. Święconkę zjemy następnego dnia w Wielką Niedzielę, kiedy to jak nakazuje tradycja po rezurekcji zasiadamy do świątecznego śniadania. Na początku dzielimy się święconym jajkiem(...)zabraknąć naszej tradycyjnej sałatki jarzynowej, którą w zależności od regionu kraju podajemy z ogórkiem konserwowym lub kiszonym. Obok sałatki pojawią się również domowe pasztety, a także tradycyjna już biała kiełbasa, choć ona raczej – wraz z żurem ugotowanym na wcześniej zakiszonym zakwasie - wejdzie w skład świątecznego obiadu. Oczywiście bardzo ważnym elementem świątecznego śniadania są pyszne i soczyste wędliny
Kulinarne przygody Gatity
Biała kiełbasa pieczona na trzy sposoby. Każdy inny, wszystkie pyszne. PRZEPISY 200Czym byłoby świąteczne ucztowanie, gdyby nie biała kiełbasa? Trudno wyobrazić sobie bez niej Wielkanoc. Dobrze przyrządzona, znika błyskawicznie. Mamy dla was trzy sprawdzone przepisy na pieczoną białą kiełbasę – w sosie cebulowym z piwem, w sosie chrzanowym i na czerwono alla bolognese. Wszystkie tak samo pyszne, choć zupełnie inne. Pewniak na Wielkanoc. Biała kiełbasa pieczona w piwie Biała kiełbasa zapiekana(...)sosie chrzanowym. Rządzi w te święta [PRZEPIS] Biała kiełbasa zapiekana w sosie bolońskim. Jakie to pyszne! [PRZEPIS] Artykuł Biała kiełbasa pieczona na trzy sposoby. Każdy inny, wszystkie pyszne. PRZEPISY pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna Polska
Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym. Rządzi w te święta [PRZEPIS] 202Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym to nasz wielkanocny hit. Zrobisz ją łatwo i zachwycisz wszystkich przy świątecznym stole. Przepis na białą kiełbasę zapiekaną w sosie chrzanowym Składniki: 5 surowych białych kiełbas, cebula, łyżka masła, kopiasta łyżka mąki pszennej, około 2 szklanek mleka, 2-3 łyżeczki startego chrzanu, sól, pieprz. Zrób tak: w garnku rozgrzej masło i przesmaż(...)stopniowo wlewaj mleko i prawie cały czas mieszając rózgą, zagotuj. Sos zgęstnieje. Powinien mieć konsystencję budyniu. Dodaj chrzan, dopraw. Na dno żaroodpornego naczynia równomiernie wylej sos, na którym połóż kiełbasy. Piecz w temp. 180 stopni przez około 45 minut. Rada: tak zrobiona biała kiełbasa świetnie smakuje na gorąco, jak i na zimno. Pięknie prezentuje się posypana świeżą rzeżuchą. Artykuł Biała
Kulinarna Polska
Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami 152Uwielbiam białą kiełbasę, nie tylko na Święta. Często gości w moim domu. Gotowana, pieczona. Różnie! Ten sposób podania bardzo nam smakuje. Zapraszam Co nam trzeba? 1kg białej kiełbasy parzonej 100 g suszonej śliwki (dużej, miękkiej) 200 g pieczarek (starajcie się kupić małe) marynata: 100ml wody + 2 łyżki oleju rzepakowego, pół łyżeczki soli i pieprzu ziołowego, 2 łyżki ketchupu(...)łyżki musztardy np. sarepskiej Robimy! Kiełbasę obgotowujemy 2-3 minuty. Studzimy, obieramy z błonki Olej mieszamy z ketchupem, musztardą, solą, pieprzem i wodą. Nacieramy tym naszą kiełbasę, odstawiamy na minimum 3-4 godziny. Najlepiej na noc. Układamy w brytfance, wlewając resztę marynaty. Pieczarki myjemy, jak są małe nie musimy obierać. Dorzucamy pomiędzy kiełbasę, tak samo robimy ze śliwkami. Całość zapiekamy
Latosiowydom
Zapiekane naleśniki z pieczarkami 168był smaczny? Jak gotować brokuł? Ile gotować brokuł? Czy gotować brokuł na parze? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w dalszej części posta. Pieczarki smażone smakują najlepiej, podobnie jak kiełbasa i cebula. Dlatego w tym przepisie przygotujemy je właśnie w taki sposób. Potrzebujemy: Ciasto na naleśniki (naleśniki przepis podstawowy): 500 ml wody gazowanej 250 g mąki pszennej 3 jaja(...)łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli Nadzienie do naleśników na słono: 1 brokuł 500 g pieczarek 2 cebule 3 sztuki kiełbasy, u mnie kiełbasa śląska z szynki Maestro Henryk Kania 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz Beszamel przepis: 25 g masła klarowanego 40 g mąki pszennej 500 ml mleka gałka muszkatołowa sól, pieprz Ponadto: garść bułki tartej Puszyste naleśniki z wodą
MamaOskarka
Kiełbasa z orzechem włoskim 252pieprz czarny 2 g/kg -pieprz cytrynowy 1 g/kg -czosnek świeży 2 g/kg -kolendra mielona 1,5 g/kg -woda 300 ml dodana podczas dodania przypraw -jelita wieprzowe 28-30+ do kiełbasy podpiekanej podsuszanej proponuje 30-32 WYKONANIE Kupione mięso kroimy do peklowania łopatkę pierwsza klasa dajemy docelowo jak podane wyżej resztę mięsa w większą kostkę około 3 cm. Każdy rodzaj(...)czasie mięso rozdrabniamy dodajemy wodę i wszystkie przyprawy i wyrabiamy do kleistości. Napełniamy jelita dość ściśle i odwieszamy o osadzenia w przewiewnym pomieszczeniu na 3 godz. Następnie kiełbasę osuszamy w wędzarni w temp. 35-45 st. do momenty aż powierzchnia jelit będzie sucha. Teraz wędzimy 3-3,5 godz. w temp. 50-60 st. Kiełbasę podpiekaną podpiekamy w temp
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Bigos z dyni z papryką i chorizo 171dań. Mięsno-warzywny bigos z dyni gotowy! Gorący, dość syty, którego serwuję z chrupiącą bagietką, jest pysznie, nikt nie odchodzi głodny! Polecam bigos z dyni z dodatkiem aromatycznych papryk, kiełbasy i cudownej w smaku chorizo. Do tego przyprawy, bagietka i obiad gotowy. ZAPRASZAM! Składniki: 800 g dyni pokrojonej w kostkę, u mnie mrożona kostka 500 g dobrej jakościowo kiełbasy większa(...)garść kiełbasy chorizo pokrojonej w plasterki 2 cebule 3 czerwone papryki 3 marchwie 1 pietruszka 1,5 szklanki passaty niecała szklanka wody przyprawy do smaku: słodka i ostra papryka, lubczyk, oregano, sól i pieprz 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego olej do smażenia, u mnie rzepakowy Przygotowanie: W głębszym i szerszym garnku rozgrzewam kilka łyżek oleju. Cebulę obieram
Zasmakuj Kuchni
Gulasz bawarski z kapusty, kiełbasy, ziemniaków i lagera 270smak jest nie do podrobienia! Ten gulasz niewiele ma w sobie z polskiego kapuśniaku – jest tylko odrobinę i bardzo przyjemnie kwaskowy nienachalną cierpkością winnego octu, który zaokrągla tłustość kiełbasy i charakterystyczny smak lagera. Lekko kwaskowy, lekko słodki i przy tym delikatnie pikantny, przyjemnie rozgrzewa. Gulasz w bawarskim stylu jest wprost stworzony na wczesną jesień. Karmi nie tylko ciało(...)macie na wyposażeniu kuchni, zacznijcie przygotowanie na patelni, a skończcie w garnku – do duszenia i gotowana będzie potrzebne przykrycie. W rondlu rozgrzewamy olej lub oliwę. Na gorący tłuszcz wkładamy kiełbasę pokrojoną na cienkie (3-4mm) plasterki. Rumienimy kiełbasę i mocno karmelizujemy przez około 8-10 minut – powinno się z niej wytopić trochę tłuszczu, a jej ciemny kolor nada kolor
Karo in the Kitchen
Bigos z dyni 174smaku jak to szybko określiłam po spróbowaniu. Chwila roboty w kuchni, pokroić, posolić, pomieszać i jest, mój syty bigos z dyni. Po prostu pyszny. Bigos z dyni z kiełbasą, pożywny i kto by się spodziewał, że królować tu będzie dynia. Oprócz klasycznych bigosów z kapusty polecam też wege bigos z cukinii, idealny z chrupiącą bagietką lub tłuczonymi ziemniakami, najlepiej młodymi(...)skórką. Pomysł na obiad jest, polecam bigos z dyni z kiełbasą. Podałam go na obiad z ryżem i kotletami jarskimi. Składniki: 800 g dyni pokrojonej w kostkę, może być mrożona kostka 500 g dobrej jakościowo kiełbasy 2 duże cebule 3 czerwone papryki 2 marchewki słoiczek ok. 200 g koncentratu pomidorowego niecała szklanka wody przyprawy do smaku: słodka i ostra papryka
Zasmakuj Kuchni
Leczo. Przepis krok po kroku. 325kraj długi i szeroki papryką stoi. Leczo – Najlepsze z pajdą chleba Jest wiele wariantów leczo. Jedne z samymi warzywami, inne z kiełbasą lub kurczakiem. W zależności od dostępnych warzyw, czy aury na zewnątrz, można wybrać swoją ulubioną wersje. Moja propozycja jest z kiełbasą i mięsem(...)przepisu krok po kroku. Jeśli skorzystacie z przepisu, podzielcie się opinią w komentarzach. SMACZNEGO! Składniki: 250 g mięsa z udka kurczaka 200 g kiełbasy wędzonej 4 łyżki oleju roślinnego 2 kolorowe papryki 1 duża cebula 2 cukinie 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka słodkiej papryki 500 ml przecieru
kuron.com.pl
DROŻDŻOWE TARTY WIELKANOCNE 275Mazurki, baby, serniki, chałki. żurek z białą kiełbasą, jajka na milion sposobów, chrzan, majonez, soczyste mięsa i wiele wiele innych przysmaków w Święta królowało na naszych stolach. I na wspomnienie o każdym tak samo bardzo cieknie ślinka! Wszystko zawsze mam ochotę spróbować, z przyjemnością sięgam po dokładki, a w lodówce wieczorami szukam „czegoś jeszcze”. Też tak macie(...)Wielkanocnych, które już za nami i świątecznej tradycji. Danie łączące w sobie te cudowne świąteczne smaki – pyszne ciasto drożdżowe, świeże wiejskie jaja, domowy majonez, chrzan i aromatyczną białą kiełbasę. Dzięki preparatowi Espumisan Max nie musiałam się martwić o swój brzuch! Wręcz przeciwnie – teraz nawet dokładki w Święta nie są mi straszne! Espumisan Max to wyrób medyczny CE. Szybko
Ostra na Słodko
Biała kiełbasa w sosie śmietanowo-piwnym z chrzanem 188mnie biała kiełbasa sprawdza się nie tylko w okresie świątecznym, ponieważ jest idealna nie tylko na ekspresowy obiad. Tym razem przedstawiam Wam propozycję dla miłośników piwa, ale zapewniam, że Ci którzy nie przepadają za smakiem tego trunku (ja nie znoszę!) też będą zachwyceni sosem śmietanowo-piwnym z lekką nutą chrzanu. Po prostu palce lizać! Koniecznie spróbujcie. 5-6 kawałków białej(...)kiełbasy 3 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego Sos: 3/4 szklanki piwa jasnego (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki wywaru z gotowanej kiełbasy 4-5 łyżek śmietany (użyłam 18%) 1 łyżka chrzanu 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1-2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz Ponadto: masło/olej do smażenia Kiełbasę ugotować z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego
Di gotuje
Wielkanocny żurek 218większości naszych stołów podczas zbliżających się świąt. Możemy go podać zarówno na talerzach jak i w coraz popularniejszych chlebkach. Wielkanocny żurek najlepiej smakuje podany razem z jajkiem i białą kiełbasą. W moim przepisie, a właściwie w przepisie Madzi żurek będzie przygotowany na golonce , ale możecie do jego przygotowania wykorzystać także wywar zrobiony na warzywach. Przygotowując ten żurek warto zwrócić uwagę(...)żurek zwróćmy uwagę na jego skład, czy nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów, przecież nie chcemy jeść wielkanocnego żurku z domieszką chemii. Składniki na Wielkanocny żurek: 400g parzonej białej kiełbasy 250g boczku 1 golonka (ok. 1 kg) 2 marchewki 1 duża pietruszka 1/2 selera 1 por 2 ząbki czosnku zakwas na żurek 1 łyżka majeranku 4 łyżki śmietany sól pieprz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!