Żur wielkanocny przygotowany jest na wędzonce z dwoma rodzajami kiełbasy i ziemniakami. Tradycyjnie podawany z jajkiem i odrobiną śmietany. Oczywiście kluczem tej zupy jest odpowiednie jej doprawienie, spora ilość majeranku dodaje wyjątkowego smaku. Składniki 300g wędzonych żeberek 3 l wody 1 cebula 4 ziemniaki 1 pietruszka 2 marchewki nieduży kawałek pora 300g białej kiełbasy 300g kiełbasy podwawelskiej 250 ml śmietany(...)Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, odrobinę soli i gotujemy przez 45 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodajemy również nakłutą białą kiełbasę, oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę podwawelską. Gotujemy wszystko przez kolejne 25 minut. Zupę doprawiamy majerankiem, szczyptą pieprzu i jeśli potrzeba solą. Dodajemy również żurek z butelki. Gotujemy jeszcze przez
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bigos z kapusty pekińskiej w lekkim sosie pomidorowym to alternatywa dla tradycyjnego bigosu z kiszonej lub młodej kapusty. Podasz go w wersji wege lub z kiełbasą. Aromatyczny i smaczny. Bigos z kapusty pekińskiej podaję z ziemniakami z wody, puree ziemniaczanym , kopytkami, mięsem pieczonym, kotletami.. Smakuje także jako samodzielne danie z pieczywem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na bigos(...)kapusty pekińskiej i życzę smacznego. Bigos z kapusty pekińskiej SKŁADNIKI: 1 kapusta pekińska – 1500 g 1 cebula – 180 g 2 ząbki czosnku 300 g kiełbasy 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 szklanka bulionu 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego sól, pieprz, słodka i ostra papryka, lubczyk, majeranek 3 łyżki oleju Do podania: bagietka, pieczywo, natka, koperek. PRZYGOTOWANIE
Zasmakuj KuchniFasolka po bretońsku to danie, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Podstawowym składnikiem tego dania jest fasola, którą łączy się z sosem pomidorowym, kiełbasą, boczkiem, cebulą, doprawia czosnkiem i majerankiem. Danie śmiało robić można przez cały rok, gdyż wykorzystane w nim składniki są ogólnodostępne. W sezonie pomidory z puszki warto jest zastąpić świeżymi pomidorami, poza sezonem te z puszki(...)też w trakcie dnia kiedy zaczynam gotowanie dania, fasolka jest już odpowiednio namoczona. Jeśli chodzi o mięsne dodatki to u mnie najczęściej jest to zarówno boczek jak i kiełbasa. Dodać można tylko sam boczek lub samą kiełbasę, nie ma potrzeby dodawania obu. Boczek, który dodaję najczęściej to boczek parzony, jednak boczek wędzony równie dobrze sprawdza się w tym daniu
MeCooksPyszne domowe łazanki z młodej kapusty z kiełbasą. Prosty i smakowity pomysł na rodzinny obiad. Przepis na nie znalazłam gdzieś w sieci i postanowiłam go wypróbować. Mój mąż stwierdził że te łazanki smakują mu bardziej niż jego mamy, więc uznaję to za najlepszy komplement i pochwałę :D. :).. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: pół główki młodej kapusty 1 większa cebula(...)gram kapusty kiszonej 4-5 kiełbasek śląskich lub innej ulubionej kiełbasy ok 350 gram ulubionego makaronu, u mnie falbanki 1 duża cebula olej/smalec do smażenia przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ziele angielskie, liść laurowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Młodą kapustę drobno szatkujemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. odcedzamy. odcedzoną kapustę kiszoną drobno kroimy, wkładamy do rondla/garnka, zalewamy
Blog kulinarny S9.PLMarynowana kiełbasa z grilla Kiełbasa jest najczęstszym składnikiem każdej grillowej imprezy. Jak ją przyrządzić, aby uczynić z niej prawdziwy przysmak? Wystarczy na 2-3 godziny przed grillowaniem posmarować kiełbaski aromatyczną marynatą. Wówczas zachowują one soczystość i nabierają wspaniałego smaku. Polecam! Składniki: 6-7 kiełbas wieprzowych (u mnie kiełbasa polska) Marynata: 3 łyżki miodu 2 łyżki musztardy sarepskiej(...)francuskiej 4 łyżki oliwy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki klasycznej przyprawy do grilla *** Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w miseczce *** *** Całość dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję *** *** Kiełbasę nacinamy z dwóch stron – najlepiej w kratkę. Umieszczamy na tacce do grilla i smarujemy z każdej strony marynatą. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny *** *** Grillujemy z dwóch stron
Blog z ApetytemSałatka Paseczkowa z kiełbasą i serem jest zrobiona z kilku niewyszukanych składników, ale to nie zmienia faktu, że smakuje bardzo dobrze. Jest banalnie prosta i robi się ją błyskawicznie – wystarczy pokroić cztery składniki i wymieszać z majonezem i musztardą. Smak sałatki w dużej mierze zależy od tego jaką kiełbasę i ser dodamy, dlatego należy pamiętać, żeby były to składniki dobrej(...)jakości. Taka sałatka będzie świetną przekąską na posiadówce przy piwie ze znajomymi, sprawdzi się też na kolację czy śniadanie. Składniki na sałatkę Paseczkową z kiełbasą i serem: 200 g sera żółtego (gouda) 200 g kiełbasy typu krakowska dobrej jakości 200 g papryki marynowanej cebula czerwona 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki ostrej musztardy sól, pieprz Przygotowanie Ser żółty
e-PrzepisyKulinarneTradycyjne leczo z kiełbasą, cukinią, papryką i pieczarkami. Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 6 Składniki: 3 sztuki kiełbasy śląskiej 400 g cukinii 3 małe papryki (czerwona, zielona i żółta) 300 g pieczarek 1 cebula puszka pomidorów (420 g) 2 łyżeczki masła 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki tymianku Przygotowanie(...)patelni podsmażyć na łyżce masła kiełbasę i cebulę. W garnku rozpuścić łyżeczkę masła, wrzucić pokrojone w kawałki pieczarki i poddusić około 10 minut. Pokroić cukinię i papryki w kawałki i dodać do pieczarek – dusić kolejne 10 minut. Następnie dodać podsmażoną kiełbasę z cebulą, pomidory z puszki – całość wymieszać. Gotować na małym ogniu przez 5 minut i na koniec doprawić
KuchniaWeDwoje.plJajecznica z kiełbasą i dymką to danie, które dość często bywa na naszym stole. Jest to błyskawiczne, smaczne i bardzo pożywne śniadanie. Jajecznicę podajemy ze świeżym pieczywem z odrobiną masła oraz pomidorkami koktajlowymi. Szybki przepis na Burgery wege z kotletem z soczewicy Składniki (na 2 porcje) 5 jajek 1 cebula dymka 1/2 pęczku szczypiorku 100g kiełbasy 1/2 łyżki masła szczypta(...)soli szczypta pieprzu pomidorki koktajlowe Jajecznica z kiełbasą i dymką – przepis Na odrobinie masła przesmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę dymkę oraz kiełbasę. Jajka wbijamy do miski i przy pomocy widelca je roztrzepujemy. Jak kiełbasa będzie usmażona dodajemy jajka na patelnią. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i smażmy do uzyskania konsystencji jaką lubimy – bardziej ściętą lub mniej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kolejna odsłona białej kiełbasy. Słodycz, smak mięsa, połączenie zaskakujące i przepyszne Co nam trzeba? 1kg białej kiełbasy parzonej 100 g suszonej śliwki (dużej, miękkiej) 2 łyżki żurawiny suszonej 2 łyżki posiekanych daktyli 2 duże żółte cebule i kilka małych pieczarek marynata: 150ml wody + 2 łyżki oleju rzepakowego, pół łyżeczki soli i pieprzu ziołowego, łyżka miodu, szczypta chili i 2 łyżki(...)musztardy olej rzepakowy-2 łyżki Robimy! Kiełbasę obgotowujemy 10 minut we wrzątku. Studzimy. Zdejmujemy błonki, mieszamy z naszą marynatą, odstawiamy na 2 godzinki Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulę, pieczarki, przesmażamy. Białą kiełbasę wraz z marynatą układamy w naczyniu żaroodpornym, wykładamy naszą cebulę z pieczarkami, posypujemy śliwkami, daktylami, żurawiną. Podlewamy troszkę wodą i zapiekamy w piekarniku około 30minut
Latosiowydomkilka wielkanocnych potraw . Zapraszam na pierwszy wielkanocny przepis w tym roku - białą kiełbaskę zapiekaną w musztardzie z piwem i miodem . Jest to bardzo ciekawa alternatywa dla tradycyjnej parzonej kiełbasy. Tak przygotowana zapiekana biała kiełbasa na ciepło, z pewnością będzie ciekawym urozmaiceniem wielkanocnego śniadania, które przecież je się około południa ;) Biała kiełbasa zapiekana w musztardzie z piwem i miodem(...)Składniki: 6 małych surowych kiełbasek (400-500g), użyłam brytyjskich kiełbasek Cumberland, które są bardzo podobne do polskiej białej kiełbasy, która oczywiście jak najbardziej sprawdzi się w tym przepisie. Gdy byłam w polskim sklepie i chciałam zrobić zakupy do tego przepisu, jeszcze nie było białej kiełbasy, ale na święta na pewno ją kupie. 1 cebula 120 ml jasnego
Codzienne GotowanieTreściwa i prosta w przygotowaniu zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą. Świetna dla mięsno-ziemniaczanych smakoszy :). Sycący i niewymagający dużego nakładu pracy obiad dla całej rodziny z łatwo dostępnych składników. Smakuje dobrze podana po prostu z ketchupem lub z ulubioną surówką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 600 gram ziemniaków, ważyłam po obraniu 4-5 białych kiełbasek 1/2 świeżej papryki 2 duże cebule(...)gram lub więcej dobrego sera żółtego lub mozzarelli przyprawa do ziemniaków, sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: cebulę kroimy w piórka, paprykę w kosteczkę, kiełbasę w plasterki ( ja swoją wcześniej obrałam ze skórki) ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie tak na półtwardo, następnie odlewamy i odstawiamy do odparowania aby lekko przestygły, następnie kroimy w talarki lub większą kostkę
Blog kulinarny S9.PLtrochę inaczej niż żur. Barszcz biały robi się na zakwasie z mąki pszennej, bazą żuru jest zakwas z mąki żytniej. Barszcz jest delikatniejszy, zwykle gotujemy go tylko z białą kiełbasą i zaciągamy śmietaną, do żurku pasuje kiełbasa wędzona i boczek, dobrze smakuje bez śmietany. Barszcz podaliśmy z pysznym dodatkiem – tłuczonymi ziemniakami z cebulką. Oczywiście najlepszy wychodzi na samodzielnie zrobionym(...)zakwasie. Przepis na barszcz biały Składniki: około 700 ml zakwasu z mąki pszennej, 1 cebula, 500 gramów surowej białej kiełbasy , 3-4 ząbki czosnku, 200 ml śmietany 18 proc., majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz. Jak zrobić barszcz biały? W średnim garnku zagotuj około 1,5 litra wody, włóż białą kiełbasę, dodaj też drobno posiekaną cebulę, dopraw wszystkimi przyprawami
Kulinarna Polska