smaku i nigdy ich nie przygotowywałam i nie jadłam. Od wczoraj jednak miałam smak na taką właśnie sałatkę. Aby jednak nadać jej trochę charakteru, zrobiłam ją z dodatkiem smażonej kiełbasy i cebuli. Dodałam również ogórki kiszone i szczypiorek. Sałatka wyszła naprawdę smaczna i bardzo przypadła mi do gustu. Myślę już nad kolejną, a tymczasem podaję wam przepis na sałatkę ziemniaczaną(...)kiełbasą. Oto on: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 mniejsze ziemniaki 1 pętko cienkiej kiełbasy np. śląskiej 3-4 ogórki kiszone 1 mała cebula 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku majonez (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotowałam w łupinkach. Wystudziłam je obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę. Kiełbasę pokroiłam w kostkę. Cebulę obrałam
Waniliowe Improwizacjepodać go na malutkich krążkach z chleba. Ozdobą świątecznego stołu będą też mini przekąski takie jak: – małe porcje Galaretki z kurczaka – Koreczki z jajek przepiórczych z białą kiełbasą – Koreczki z buraka i sera mozzerella Polecam też przygotować szynkę zawijaną z jajkiem , która jest nie tylko smaczna, ale będzie dekoracją wielkanocnego stołu. W czasie, gdy mięso na pasztet(...)wypasioną wersję: jajka z łososiem i zielonym majonezem.(przepis będzie wkrótce) W sobotni wieczór na niedzielne śniadanie trzeba też ugotować Żurek na zakwasie , my dodajemy do żurku domową białą kiełbasę i podajemy go w chlebowych miskach. Można żurek podać z dodatkiem jajka na twardo lub kupnej białej kiełbasy. Gdy ugotujecie żurek już w sobotę, a nawet w piątek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 0,5 kg kiełbasy śląskiej 1 duża cukinia 2 czerwone papryki 2 cebule 1 butelka passaty pomidorowej 1 szklanka wody 1 łyzka oliwy (opcjonalnie) 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki mielonego chilli 2 łyżeczki cukru Przygotowanie: 1. Kiełbasę przekrajamy wzdłóż na pół, następnie kroimy w plastry. 2. Podsmażamy na patelni - BEZ OLIWY (wystarczająca ilość(...)tłuszczu wytopi się z kiełbasy), następnie przekładamy do garnka. 3. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na tłuszczu po kiełbasie, ewentualnie dodając na patelnię oliwę, jeśli wytopiło się za mało tłuszczu. Przekładamy do garnka z kiełbasą. 4. Kiełbasę z cebulą zalewamy passatą i wodą. 5. Cukinię przekrajamy wzdłóż na 4 części, następnie kroimy
Prosto z KotłaDziś polecam niezwykłe gofry. Niezwykłe, bo wykonane z tartych, surowych ziemniaków z dodatkiem pysznej kiełbasy Morliny z szynki. Gofry są chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku. Smakiem przypominają placki ziemniaczane, jednak są dużo lżejsze, bo pieczone w gofrownicy. Dodatek kiełbasy Morlińskiej z szynki, sprawia, że gofry są sycące. Zawartość mięsa w kiełbasie to aż 80%, a sama kiełbasa(...)nadaje się dla gości, na pewno będą zaskoczeni tak niezwykłymi goframi:) Chcesz zobaczyć więcej niebanalnych pomysłów na kiełbaski Morliny? Odwiedź https://morliny.pl 1 kg obranych ziemniaków 2 kiełbasy z szynki Morliny 2 jajka L 2 małe cebule lub 1 duża 1 mała czerwona papryka 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól pieprz
Krylowa KuchniaKolejna biała kiełbasa do kolekcji przepisów - tym razem wg Kostka, z innym składem mięsnym oraz większym rozdrobnieniem. Nie zrażajcie się tymi dziwnymi oznaczeniami "wp kl I, II, III", jest to klasyfikacja mięs w zależności od udziału tłuszczu, rodzaju mięśni, a więcej możecie przeczytać i zobaczyć tutaj , na portalu Wędzarniczej Braci, szczerze zachęcam do lektury i nauki. Wielkanoc się zbliża(...)taka domowa biała kiełbasa zdecydowanie warta jest przygotowania. Polecam serdecznie :) Składniki: 1.5 kg mięsa wieprzowego - wp kl I (łopatka/szynka) 3 kg mięsa wieprzowego - wp kl II (łopatka, boczek, kark - najlepszy mix tych mięs) 0.5 kg mięsa wieprzowego - wp kl III (golonka) Woda 5-7% wagi mięsa (250-350 ml na podaną wyżej ilość mięsa) Przyprawy
Kocham..lubię..gotuję..gulasz zrobiłam na bazie karmelizowanej cebuli. Ma fajny lekko słodki smak. Jest to jeden z moich ulubionych gulaszy z drobiu. Dodałam również aromatyczną salsiccia. Znacie tą znaną włoską kiełbasę na surowo? Świetnie pasuje na mielone lub do gulaszu z indykiem. Gulasz z indyka 4 – 6 porcji Składniki: 400 g fileta z piersi indyka 300 g surowej salsiccia 3 duże(...)patelni. Jedną łyżkę masła zachowaj. Zeszklij cebulę, następnie dodaj miód i smaż cebulę na małym ogniu przez 30 minut. Karmelizowana cebula nabierze złotego koloru. Zdejmij flak i pokrój kiełbasę w plasterki i zrumień kiełbasę na łyżce masła. Dodaj kiełbasę do usmażonej cebuli. Pokrój mięso indyka na cienkie paski i zrumień na tej samej patelni co smażyła się kiełbasa. Mięso powinno
codojedzeniavotes ) Chłopska grochówka z kiełbasą Chłopska grochówka z kiełbasą, to genialna klasyczna zupa, którą kocha chyba każdy krajan Nawet moje chłopskie marudy, jedzą ją nader chętnie. Cóż wersji tego specjału jest wiele, ta jest kolejną, ale równie pyszną. W sumie nie ma w niej nic odkrywczego ale ..cóż zima ta wersja zdecydowanie rządzi . Pyszne, tanie i rozgrzewające danie(...)chcę zabrać, moja odpowiedź będzie prosta: masło i grochówkę Dobrego dnia! składniki: 0,5 kg porcji rosołowej wołowej, są takie gotowe zestawy czyli kostka, plus kawałek mięsa 6 szt kiełbasy śląskiej, tej zwykłej krótkiej kawałek skórki z wędzonego boczku, najlepiej swojskiego 1 cebula 2 duże ziemniaki 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera korzeniowego-tyle ile lubisz 1 szklanka grochu
Ogrodnik w podróżyPieczona biała kiełbasa to pyszne danie, które z reguły przygotowujemy na Wielkanoc. Jednak nikt nam oczywiście nie zabroni jej przygotować również na co dzień. Ja dziś proponuję wam przepis na taką pyszną białą kiełbasę pieczoną w cebuli i piwie. Do tego dania użyłam dobrej swojskiej białej kiełbasy, więc wyszło naprawdę pysznie, pikantnie, tak jak lubię. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Składniki: 2kg białej kiełbasy 4 cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy 250ml jasnego piwa 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka majeranku sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Cebule obrałam i pokroiłam w półplasterki. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i wrzuciłam cebulę. Czosnek obrałam i pokroiłam w plasterki. Dodałam go na patelnię do zrumienionej cebuli
Waniliowe Improwizacjetakiej sytuacji należy czarować szybko, śmigiem, tak żeby nie poczuć bólu. No chyba, że zamówimy obiad z dostawą do domu, ale u mnie to odpada Wymyśliłam. Ekspresowo rozmroziłam laskę kiełbasy i zrobiłam kaszotto z kiełbasą. Często je robię. Jednak jednakowo często zmieniam składniki. Nieodłącznym składnikiem oczywiście jest papryka konserwowa. Składniki: * 20 dkg kaszy bulgur * 1 laska kiełbasy podwawelskiej(...)mały słoik 300 ml papryki w occie * 1/5 kostki masła * 2 łodygi selera naciowego * 1 marchew * 1 czerwona cebula * sól, pieprz ewentualnie przyprawa uniwersalna Kiełbasę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na maśle, kolejno dodawałam startą na tarce marchew, pokrojoną w kostkę cebulę, seler naciowy pokrojony na plasterki ok. 2-3 mm. Wszystko razem podsmażyłam. I kasza….ja już kolejny
Pieprzyć z Fantazjąoknem częściej jest szaro, buro i ponuro, zima do nas przychodzi i mocno nas chłodzi, więc dania rozgrzewające gotujemy, przy których powiew kolorowej jesieni czujemy. Kiełbasę w cukinii i pomidorach suszonych mocno podgrzałam, i z kaszą pęczak zmieszałam, mix ziaren prażonych dołożyłam, a przyprawami i szczypiorkiem wyostrzyłam. Taka porcja z pewnością znajdzie swoich zwolenników smakowych, na nowe rozgrzewające dania(...)kiełbasą gotowych. Składniki: 3 kiełbasy morlińskie z szynki Morliny https://morliny.pl , 150 kaszy pęczak, 150 g suszonych pomidorów z pestkami dyni w oleju z ziołami, 2 cebule dymki ze szczypiorkiem, 1 niewielka cukinia, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszona chili świeżo mielona do smaku, garść mieszanki ziaren: pestki dyni, siemię lniane, sezam, słonecznik, 1 łyżeczka czarnuszki
Moniki SmakołykiSałatka z kiełbasą w towarzystwie warzyw, przyjemnie chrupiącej prażonej cebuli i marynowanych pieczarek z pewnością w mgnieniu oka rozejdzie się ze stołu na każdej imprezie i równie szybko zniknie z talerza w postaci drugiego śniadania. Składniki: 400g kiełbasy morlińskiej z piersi kurczaka Morliny 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 mały słoik marynowanych pieczarek 250g konserwowej papryki 220g konserwowych ogórków 200g pekińskiej(...)kapusty 1 czerwona cebula 4 łyżki prażonej cebuli 3 łyżki posiekanego szczypiorku 6 łyżek majonezu 5 łyżek ketchupu sól pieprz Wykonanie: 1. Kiełbasę pokroić w małą kostkę. 2. Kukurydzę i pieczarki odsączyć z zalew. 3. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę, a kapustę pekińską poszatkować. 4. Cebulę drobno posiekać. 5. W salaterce sałatkę układać warstwowo: 1/2 kapusty pekińskiej, 1/2 konserwowej
Szalona Kuchnia EwelinyCalzone to pizza o kształcie pieroga, cienkie ciasto z pachnącym farszem na bazie szpinaku, warzyw, wędzonej kiełbasy i wyrazistej czerwonej cebuli, które idealnie ze sobą współgrają. Jest to przepis na uwielbiany przez nas placek z rodem ze słonecznej Italii. Składniki: Ciasto: 30g świeżych drożdży 340g mąki na pizzę typu ,,0’’ 250ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka(...)cukru szczypta soli oliwa do wysmarowania formy Farsz: 250g kiełbasy morlińskiej z szynki Morliny 200g mrożonego szpinaku 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1/2 puszki konserwowego groszku 1/2 puszki konserwowej kukurydzy 1/2 czerwonej papryki 100g żółtego sera 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu pikantnego 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Szalona Kuchnia EwelinyCzerwone papryki faszerowane ryżem i zdrowym szpinakiem wymieszane z drobiową kiełbasą z dodatkiem delikatnie ostrej cebuli, aromatycznego czosnku to fajny pomysł na pełnowartościowy, sycący obiad. Pachnące curry faszerowane papryki sprawdzą się także w postaci imprezowej przystawki. Składniki: 6 czerwonych papryk Farsz: 350g kiełbasy morlińskiej z piersi kurczaka Morliny 200g ryżu 360g mrożonego szpinaku 2 cebule 3 ząbki czosnku(...)pieprz olej Wykonanie: 1. Papryki umyć, odkroić górną część i usunąć gniazda nasienne. 2. Farsz: Ryż ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku i z dodatkiem przyprawy curry. Kiełbasę pokroić w kostkę i lekko przesmażyć na oleju. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać rozmrożony szpinak i całość smażyć około 10 minut. Następnie dodać pokruszony ser feta
Szalona Kuchnia Ewelinyarmeńsku (czy może raczej ormiańsku) to “sharots” lub “soujoukh”, po turecku “sujuk” lub “sucuk”, “ churchkhela ” lub “ churchela ” po gruzińsku, “sajaq” po arabsku. To tylko niektóre nazwy oznaczające suchą kiełbasę, ale gdy zrobi się ją z orzechów włoskich to oznaczają bardzo popularny na Bałkanach i Bliskim Wschodzie deser – słodką kiełbasę z orzechów włoskich . Jej podstawą, oprócz orzechów(...)nawlekamy na grubszą nitkę – musi być wytrzymała na tyle, żeby wisząc utrzymała ciężar naszych “słodkich kiełbasek” Każda wielkość orzechów nadaje się do nawlekania. Oczywiście połówki stworzą nam najgrubszą kiełbasę, ale równie dobrze można nawlekać ćwiartki czy mniejsze kawałki. Najlepiej jednak nawlekać orzechy według wielkości zaczynając od połówek. Część z nich może pęknąć w czasie nawlekania i wtedy można
Lamarida.pl