tygodni temu rozpoczęliśmy cykl "słoikowy". W każdy poniedziałek publikowaliśmy przepis rodem z PRL-u, czyli jakieś mielonki, pasztety i inne smarowidła zamknięte w słoikach. Wspiera nas w tym Dobra Kiełbasa , która dostarcza nam mieszanek przypraw. Przed nami jeszcze kilka mięsno-słoikowych przepisów, ale dzisiaj postanowiliśmy zrobić wyjątek i mamy dla was warzywa. A konkretnie pomidory. Madzia okazyjnie kupiła(...)gładką masę i przekładamy do słoików. Mocno zakręcamy, przekładamy do garnka z wodą i pasteryzujemy przez 20 minut w 90 stopniach (tutaj możemy np. posłużyć się termometrem od Dobrej Kiełbasy: KLIK ). Przecieru niczym nie doprawiamy. Dopiero w chwili, gdy będziemy z niego korzystać można wedle woli i potrzeby doprawić. Ale jeszcze o jednej rzeczy chciałem wspomnieć. Bo pomysł
Marder&Marder ManufactureBiała kiełbasa w piwnej marynacie, co to dużo mówić. Każdy już chyba grillował i wie jak smakuje grillowana biała kiełbasa, oczywiście ja muszę to skomplikować ale w zamian zyskuję coś innego. Składniki : biała kiełbasa PAŻONA musztarda francuska butelka piwa Przygotowanie : Marynaty przygotowuję w ilości aby kiełbasa była do połowy zanurzona w stosunku szklanka piwa (250ml(pół butelki)) na 2 łyżki(...)musztardy. Mieszam i wkładam do niej białą kiełbasę pozbawioną osłonki (szczewa). Do marynowania wygodnie jest użyć zamykanego pojemnika hermetycznego ułatwia to obrócenie kiełbasy w marynacie na drugą stronę. Marynuję ok 3-4h trzymając w lodówce. Grilluję na średniej temperaturze aby właściwa temperatura doszła do środka a kiełbaska spokojnie nabierała rumieńców
Mechanik grillujeciągle jeszcze trwające zimowe wieczory polecam zapiekankę z ziemniakami, kiełbasą, cebulką, boczkiem i całą masą pysznych smaków. Rozgrzewa i krzepi. Dziewczyny – jeśli chcecie oczarować faceta… polecam Składniki: 6 ziemniaków 1 kg kiełbasy 20 dag boczku wędzonego 30 dag pieczarek 2 papryki czerwone 2 cebule kapusta biała 20 dag sera żółtego masło olej musztarda ketchup sól pieprz Przygotowanie: Pierwszy(...)etap przegotowania jest najbardziej czasochłonny gdyż musimy pokroić wszystkie składniki: – ziemniaki obrać, umyć i pokroić w talarki o grubości 0,5 cm – kiełbasę pokroić na grube plasterki – boczek pokroić w plasterki – pieczarki obrać i pokroić i cienkie paski – paprykę umyć i pokroić w paski (nie za długie) – cebulę obrać i pokroić i piórka Następnie
Kulinarna Patilogiabądź pieczarki – wszystko bardzo smacznie i efektowne. Tym razem poniosła mnie jednak fantazja, na świąteczne śniadanie postanowiłam przygotować koreczki, trochę niezwykłe: Wielkanocne koreczki z jajek przepiórczych i białej kiełbasy. Te koreczki to pyszna przystawka łącząca tradycyjne smaki- białą kiełbasę, chrzan i majonez z rzadko wykorzystywanymi w polskiej kuchni przepiórczymi jajkami. Efekt wow, gwarantowany! 12 jajek przepiórczych 2 parzone domowe(...)białe kiełbasy rzeżucha 1 łyżka chrzanu + 1 łyżka majonezu Winiary Jajka gotujemy na twardo 2,5 minuty, studzimy w zimnej wodzie. Obieramy ze skorupek. Białą kiełbasę kroimy na 12 części o grubości ok. 2 cm. Na wykałaczkę nabijamy kawałek białej kiełbasy, smarujemy ją sosem chrzanowym, posypujemy rzeżuchą, wbijamy ugotowane jajko, sam czubek dekorujemy rzeżuchą, doprawiamy solą i białym pieprzem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś proponuję niezwykle szybki i łatwy pomysł na obiad w zabieganym tygodniu. Najlepszej jakości kiełbasa zapiekana z batatami, cebulką i czosnkiem, z dodatkiem pomarańczy zadowolą wszystkich domowników. Jest to tak na prawdę rewelacyjne danie jednogarnkowe, które dzięki dodatkowi sera pleśniowego i orzechów nabiera niebanalnego charakteru. Proponuję też podać je ze świeżym pieczywem w celu zebrania nim pysznego sosu, polecam! Bardzo(...)dbają o delikatną powierzchnię patelni i naczyń do zapiekania jak na przykład ten drewniany zestaw łyżek i łopatek - zakochałam się w nim! Polecam! Scroll down for recipe in English Kiełbasa zapiekana z batatami i serem pleśniowym (4 porcje) Składniki: 1 cebula, obrana i pokrojona w ósemki 3 średnie słodkie ziemniaki (bataty), obrane i pokrojone w 2 cm kostkę lub półksiężyce
karmelowyKiełbasa w słoiku, to wspomnienie mojego dzieciństwa. Jak się jechało na wakacje, to babcia szykowała tak zwane weki. czasami była to klasyczna mielonka, czasami właśnie kiełbasa. To idealna domowa wędlina, bez żadnych polepszaczy czy chemicznych wypełniaczy. A na dodatek jest bardzo prosta w przygotowaniu. Po 3-krotnej pasteryzacji może być przechowywana nawet do sześciu miesięcy. Uwaga : moja kiełbasa jest mało(...)słona, jeśli wolicie bardzie słone wyroby, dodajcie troszkę więcej soli. Kiełbasa ze słoika Czas przygotowania: 4 dni Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 500 g szynki wieprzowej 500 g boczku 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego 1/4 mielonych liści laurowych 1/4 mielonego ziela angielskiego 1,5 łyżeczki soli Wykonanie: Chude części szynki kroimy
Kulinarne przygody GatityNiedawno razem z DobraKielbasa.pl przygotowaliśmy kiełbasy i wędliny na stół wielkanocny. Efekty smakowe przerosły nasze oczekiwania. A biała kiełbasa była hitem wśród całej naszej rodziny. Sezon grillowy w pełni. My również przyłączyliśmy się do narodowego zrywu. Po naszych pierwszych sukcesach z domowymi kiełbasami postanowiliśmy nie wrzucać na ruszt gotowych kiełbas. Bardzo lubimy grillować cienkie wieprzowe kiełbaski dlatego to je przygotowaliśmy(...)się nie mieszka w dużym mieście. Dlatego teraz kupiliśmy dobre mięso i doprawiliśmy tak jak lubimy (dużo czosnku i ziół). Gorąco polecamy te kiełbaski i w ogóle przygotowywanie kiełbas i wędlin w domu. To jest naprawdę proste. Może te nasze kiełbaski nie wyszły idealnie równe, ale były przepyszne. Dokładnie takie jak chcieliśmy: nie za suche, aromatyczne – pachnące czosnkiem
OstryKęsciepło szybciej nie będzie. Niestety, ale skończyła się złota jesień. Wobec takiej aury zapraszam dzisiaj na sycące danie kuchni wschodniej - kartacze - gotowane kluski ziemniaczane z nadzieniem ze zmielonej kiełbasy i cebuli, które w sam raz nadają się na posiłek w mroźny dzień. Kartacze znane są praktycznie w całej kuchni europejskiej, ich bardziej okrągła wersja w kuchni polskiej to pyzy(...)przygotowania dania użyłem: 500 gram ziemniaków, 100 gram mąki ziemniaczanej, 2 jajek, 500 gram kiełbasy czosnkowanej, 1 cebuli, 4 łyżeczek świeżego tymianku, , 200 ml kwaśnej śmietany 18%, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie kartaczy nie jest zbyt skomplikowane, a rozpocząć je należy od przygotowania ciasta ziemniaczanego na kluski. W tym celu obrałem pół kilograma ziemniaków i połowę z nich
Wyprawy kulinarnebyli tolerancyjni i nasze żołądki były gotowe na wszystko ;) Postawiliśmy na...pizzę! Ale to nie była typowa pizza, a pizza z francuskimi dodatkami w postaci s era reclette i kiełbasy diots. Raclette jest potoczną nazwą potrawy, w której właśnie główną rolę gra on, SER (raclette). Zazwyczaj jego wielki kawałek podgrzewa się na specjalnym, rozgrzanym urządzeniu "grillu", a gdy ser się(...)łopatką i dodaje do czekających na talerzu dodatków takich jak szynka, gotowany ziemniak, korniszony. Warto spróbować tej wersji, zaraz po fondue! :) Dio t (wymowa: dźo :D) to regionalna kiełbasa regionu Savoie, gdzie właśnie przebywam. W sklepie znajdziecie jej surową wersję, jak i wędzoną, które można jeść na zimno i ciepło. Co ciekawe, można ją gotować zarówno w białym
Kitchens AlphabetKilka dni temu ktoś mi powiedział o kiełbasie faszerowaną cebulą. Hmmmm - nie byłbym sobą gdybym nie spróbował odwrotnie i tak oto powstał nowy oryginalny pomysł na cebulowo kiełbasiane łódeczki. Składniki : ( proporcje ) 1 ulubiona kiełbasa 50 gr startego żółtego sera 3 większe cebule Przygotowanie : Kiełbasę przecinam wzdłuż na pół i grilluję z obu stron do pierwszych rumieńców. Cebulę obieram(...)przecinam wzdłuż (nie w poprzek) na pół, zręcznie zdejmuję podwójną łupinkę z której mają powstać łódeczki. Proporcje wskazują że na 1 kiełbasę potrzebujemy 6 łupinek. Układam je na grillu "do góry nogami" i grilluję aż delikatnie zmiękną. Wyciągam kiełbasę i cebulę z grilla. Kiełbasę kroję w półplastry, napełniam nimi cebulę, posypuję startym żółtym serem i zapiekam jeszcze przez kilka minut
Mechanik grillujeNiedawno razem z DobraKielbasa.pl przygotowaliśmy kiełbasy i wędliny na stół wielkanocny. Efekty smakowe przerosły nasze oczekiwania. A biała kiełbasa była hitem wśród całej naszej rodziny. Sezon grillowy w pełni. My również przyłączyliśmy się do narodowego zrywu. Po naszych pierwszych sukcesach z domowymi kiełbasami postanowiliśmy nie wrzucać na ruszt gotowych kiełbas. Bardzo lubimy grillować cienkie wieprzowe kiełbaski dlatego to je przygotowaliśmy(...)się nie mieszka w dużym mieście. Dlatego teraz kupiliśmy dobre mięso i doprawiliśmy tak jak lubimy (dużo czosnku i ziół). Gorąco polecamy te kiełbaski i w ogóle przygotowywanie kiełbas i wędlin w domu. To jest naprawdę proste. Może te nasze kiełbaski nie wyszły idealnie równe, ale były przepyszne. Dokładnie takie jak chcieliśmy: nie za suche, aromatyczne – pachnące czosnkiem
OstryKęsSzukasz pomysłu na szybką i sycącą zupę? Zrób zupę z kiełbasą i tortellini. Szybko się ją robi i smakuje wyśmienicie. W efekcie otrzymujemy dużą porcję treściwej zupy, idealnej na jesień czy zimę. Oprócz wymienionej kiełbasy i tortellini w zupie znajdziesz jeszcze marchewkę, soczewicę oraz szpinak. Ja zabieliłam ją mleczkiem kokosowym, ale jeśli chcesz możesz pominąć ten dodatek lub wykorzystać śmietankę(...)tortellini (np z ricottą i szpinakiem) 250-350 g kiełbasy drobiowej 1 cebula 1-2 marchewki około 200 g soczewicy konserwowej (ja miałam taką w kartoniku marki CIRIO, jest pyszna) 2-3 garście świeżego szpinaku 1 l bulionu 1 puszka krojonych pomidorów 100-200 g mleczka kokosowego 2 łyżki posiekanej natki sól, pieprz oliwa Zupa z tortellini i kiełbasą krok
Smaki Na Talerzupomysł na obiad, który zachwyci Twoją rodzinę. Możesz też zrobić do nich dodatkowo pyszne bułeczki z kurczakiem, serem, kapustą pekińską i sosem majonezowo-ogórkowym . Przepis na leczo z kiełbasą czy bez? Jeśli zastanawiasz się, czy zrobić klasyczne leczo z cukinią i kiełbasą to wszystko zależy od Twoich preferencji. Te dwa składniki świetnie do siebie pasują. Aby jednak przygotować aromatyczne(...)smaczne danie jednogarnkowe, wcześniej podsmaż kiełbasę z dodatkiem łyżki oleju. Dopraw ją w trakcie przyprawami, w tym papryką słodką, czosnkiem granulowanym, oregano, tymiankiem (lub rozmarynem) i natką pietruszki. Dobrze będzie też smakować dodatek ostrej papryki mielonej. Kiełbasa może być nawet mocniej zarumieniona, wtedy leczo z papryką i kiełbasą z dodatkiem cukinii będzie bardziej aromatyczne. Po obsmażeniu, dodaj ją do garnka
Rozdomowionazawiera mało kalorii, a dzięki temu, że jest przygotowane w rękawie do pieczenia nie jest zbyt suche. Jest idealne dla dzieci i dla osób, które nie lubią tłustych kiełbas. Tak przygotowane mięso nie zawiera konserwantów, ani zbędnych wypełniaczy, tylko wyłacznie aromatyczne przyprawy. Polecam też używać soli Kłodawskiej, bo w przeciwieństwie do innych soli nie zawiera antyzbrylacza E536. Mowa(...)moim blogu znajdziesz także inne sprawdzone przepisy na domowe wędliny. Mam nadzieje, że przypadną Ci do gustu. Aby przejść do konkretnego przepisu wystarczy kliknąć w wybrany link poniżej: Kiełbasa paprykowa, idealna na grilla Kiełbasa żywiecka podsuszana bez wędzenia Golonka ze słoika - konserwa mięsna Kiełbasa żywiecka bez wędzenia Kiełbasa z piekarnika podsuszana Schab gotowany 20 minut Kiełbasa szynkowa z piekarnika Więcej
Kulinarne przygody Gatity