Leczo z cukinią i kiełbasą to danie jednogarnkowe i zdecydowanie kojarzące się ze zbliżającą się jesienią. To danie pełne kolorowych, dojrzałych warzyw, które o tej porze roku smakują najlepiej. Cukinia, papryka, pieczarki, pomidory i aromatyczna kiełbasa to podstawowy skład mojego lecza. Nie ukrywam, że najwięcej czasu zajmuje przygotowanie i pokrojenie wszystkich potrzebnych do tego dania warzyw. Porządne noże to podstawowe(...)sprawnie przygotować. Zazwyczaj staram się ugotować spory garnek lecza i część potrawy wekuję na zimę. Dzięki temu mogę cieszyć się wspaniałym smakiem warzyw zimową porą. Leczo z cukinią i kiełbasą cukinia kiełbasa kolorowa papryka pieczarki cebula czosnek pomidory olej sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy, ulubione zioła, opcjonalnie koncentrat pomidorowy Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Na dużej patelni podgrzać niewielką
Pieguskowa KuchniaPolecam nie tylko na święta. Potrzebujemy zakwas żurkowy w butelce 0,5 l , 3 l wody, 0,5 kg włoszczyzny, jajka, białą kiełbasę,kilka ziemniaków, sól i pieprz do smaku, liść 4 szt., ziele 4 szt., majeranek 1 łyżkę. W dużym garnku gotujemy włoszczyznę i ziemniaki bez soli, a w drugim gotujemy jajka na twardo. Na gorącej patelni(...)samym czasie podsmażamy boczek na skwarki, którym okrasimy zupę. Gdy zupa się zagotuje wkładamy kiełbasę i gotujemy razem przez 10 minut. -- Następnie wyjmujemy kiełbasę, dodajemy skwarki i dolewamy zakwas i gotujemy mieszając przez 2-3 minuty. Teraz smakujemy i przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Ugotowane jajka studzimy w zimnej wodzie,obieramy ze skorupek i kroimy
chleba naszegoPyszne gnocchi z kiełbasą śląską i pieczoną kukurydzą…No tak, jak już zacznę gotować gnocchi to prawie codziennie, aby później znowu do nich wrócić po miesiącu albo dwóch. Uwielbiam gnocchi , bo rozpływają się w ustach. Smakują parmezanem i świetnie pasują ze śląską. Polska śląska jest uniwersalną kiełbasą. Wystarczająco tłusta aby ją ugrillować i wystarczająco chuda aby ją usmażyć(...)kukurydziane kolby. Świeża kukurydza smakuje trochę nijako, ale posolona, przyprawiona na ostro i upieczona to prawdziwy rarytas. Nawet się polubiła ze śląską…he, he… Gnocchi z kiełbasą Składniki: 3 śląskie 500 g ugotowanych i ostudzonych gnocchi, tutaj przepis 1 kukurydza, surowa 1 czerwone chili 2 łyżki natki pietruszki ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu sól morska do smaku ½ łyżeczki suszonego oregano
codojedzeniaLeczo z cukinią i kiełbasą to danie jednogarnkowe i zdecydowanie kojarzące się ze zbliżającą się jesienią. To danie pełne kolorowych, dojrzałych warzyw, które o tej porze roku smakują najlepiej. Cukinia, papryka, pieczarki, pomidory i aromatyczna kiełbasa to podstawowy skład mojego lecza. Nie ukrywam, że najwięcej czasu zajmuje przygotowanie i pokrojenie wszystkich potrzebnych do tego dania warzyw. Porządne noże to podstawowe(...)sprawnie przygotować. Zazwyczaj staram się ugotować spory garnek lecza i część potrawy wekuję na zimę. Dzięki temu mogę cieszyć się wspaniałym smakiem warzyw zimową porą. Leczo z cukinią i kiełbasą cukinia kiełbasa kolorowa papryka pieczarki cebula czosnek pomidory olej sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy, ulubione zioła, opcjonalnie koncentrat pomidorowy Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Na dużej patelni podgrzać niewielką
Pieguskowa KuchniaPrzepis wypatrzony przez moją siostrę w Kuchni Lidla w końcu doczekał się realizacji. Naprawdę warty spróbowania. Niejednokrotnie już byłam 'zmuszona' do powtórki :-) Składniki -3 białe parzone kiełbasy -500 g wędzonego boczku, pokrojonego w plastry -3 cebule -0,5 l żuru (zakwasu) w butelce -150 g chrzanu sarmackiego (tartego) -3 ząbki czosnku -sól -biały pieprz -3-4 łyżki śmietany(...)suszonego majeranku Przygotowanie Pokrojony boczek, 2 rozgniecione ząbki czosnku i 3-4 liście laurowe, majeranek suszony (ok. 3 g) wrzucić do garnka z 2 litrami wody. Gotować. Białą kiełbasę (3 sztuki) naciąć z obu stron w poprzek. 1 ząbek czosnku drobno posiekać. 1 cebulę pokroiś w grube kawałki. Na dno naczynia żaroodpornego nalać oleju rzepakowego (ok. 10 ml), wykładać
Zielona KuchniaLeczo to danie kuchni węgierskiej, składające się głównie z warzyw oraz mięsa (najczęściej kiełbasy). Chyba każdy je zna 😉 U mnie w domu rodzinnym, zawsze latem, gdy na działce u babci pojawiały się warzywa, królowało leczo z kabaczkiem i kiełbasą. Cała rodzina go uwielbiała. Ja do tej pory za nim przepadam bo właśnie kojarzy mi się z latem i wakacjami(...)Dziś postanowiłam zrobić małą zmianę i zwykłą kiełbasę wymieniłam na pikantną kiełbasę chorizo🌶 Leczo wyszło tak ostre, że nie ma potrzeby dodawania do niego ani pieprzu, ani papryki chili. Danie wprost idealne dla miłośników ostrej kuchni 😉 Składniki: 2 cebule 3 papryki 2 cukinie 5-6 pomidorów 200 g kiełbasy chorizo picante 1 łyżeczka cukru 1 łyżka ketchupu łagodnego
Kuchnia MagdaLenyodmiana. Od dawna lubię łączyć pomidory z natką pietruszki, tak jak robiła to zawsze moja babcia Małgosia, wypróbujcie i zrozumiecie, dlaczego tak cenię to połączenie! Jeśli chodzi o kiełbasę najlepiej sprawdzi się np. żywiecka lub krakowska sucha. Oczywiście nie może zabraknąć czosnku, ziół i dobrej jakości oliwy. Spaghetti ze świeżymi pomidorami i kiełbasą / 2 porcje Składniki: makaron spaghetti(...)dwie porcje 2 pomidory lima 1 ząbek czosnku 1/4 pęczka natki z pietruszki 1 łyżeczka suszonego oregano gruby plaster kiełbasy żywieckiej lub krakowskiej sól do smaku 2 łyżeczki oliwa z oliwek Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Z kiełbasy usuwamy skórę i kroimy w kostkę. Natkę z pietruszki razem
Moja smaczna kuchniaBanalnie proste i szybkie w przygotowaniu leczo z dodatkiem kiełbasy chorizo i warzyw: papryki, pomidorów, cebuli i czosnku. Doskonałe w smaku za sprawą mieszanki przypraw i świeżych, soczystych składników. Składniki (2-3 porcje): 500 gram dobrej jakości kiełbasy 200 gram kiełbasy Chorizo papryka żółtka papryka czerwona 4-5 pomidorów 2 cebule 2 ząbki czosnku(...)przyprawy, po 1/3 łyżeczki: mielonej papryki ostrej, papryki wędzonej, majeranku, soli, kuminu, kolendry mielonej 1 szklanka bulionu olej do smażenia Składniki kroję. Kiełbasę w plastry, warzywa w kostkę. Na oleju smażę kiełbasę do mocnego zarumienienia, niemal na chrupko. Wyciągam z garnka, odsączam na papierze i wylewam nadmiar tłuszczu, pozostawiając jedynie łyżkę. Na pozostałym tłuszczu smażę cebulę
Mango PapajaSchab po sztygarsku to pyszne pieczone mięsko nadziane kiełbasą. Do nadziania można użyć dowolnej cienkiej kiełbasy, ja akurat przygotowałam schab na wielkanocny stół więc użyłam białej kiełbasy. Taki schabik można podawać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako wędlinę na kanapki. składniki: 1,2 kg schabu surowa biała kiełbasa o długości schabu, u mnie wyszły 2 kiełbaski słodka(...)papryka majeranek sól,pieprz 1 szklanka wody lub bulionu 2-3 listki laurowe Białą kiełbasę do nadziania schabu wcześniej zamrozić lub sparzyć aby była po prostu sztywna dzięki temu będzie wygodniej nadziać nią schab. Ja użyłam kiełbaski parzonej. Mięso oczyścić z błonek. Długim nożem zrobić nacięcie przez środek schabu. W nacięcie upchnąć przygotowaną wcześniej kiełbasę. Nadziany schab dokładnie natrzeć mieszanką
Monia miesza i gotujezupę z tego przepisu ;) SKŁADNIKI: (przepis dla 4 osób): - 300-500 ml zakwasu na żur - ok. 2-2.5 L bulionu drobiowo-wołowego lub wody - 400 g surowej białej kiełbasy lub zwykłej wiejskiej - ok. 300 g boczku wędzonego - 4 jajka - 2 kapelusze suszonych borowików - 1 duża cebula - 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę - 3 łyżki śmietany 18% - 5-6 średnich(...)ziemniaków - masło - sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek PRZYGOTOWANIE: Grzyby umyć, namoczyć w wodzie, aż lekko zmiękną. Kiełbasę i boczek (w całości) zalać zimną wodą (jeśli używamy swojskiej kiełbasy) lub bulionem (jeśli białej kiełbasy), dodać 2 listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu czarnego. Grzyby pokroić w paski, dodać do wędlin. Gotować na wolnym ogniu
Calzonella.comsię obejrzymy a zaskoczy nas Wielkanoc. Warto już teraz pomyśleć o świątecznym menu:). Możemy mile zaskoczyć gości podając im żurek w nietypowej formie - zupa-krem i szaszłyk z kiełbasy otulonej ciastem francuskim. Postawmy na dobrej jakości kiełbasę. Polecam kiełbasę wiejską tradycyjną - nowość od firmy Hańderek . Cechuje ją wysoka mięsność, wyraźny bukiet przypraw, jest świetna dla osób lubiących wędzone(...)marchewki 2 cebule 3 łodygi selera naciowego 1 pietruszka 1 por 3 ziemniaki 3 łyżeczki chrzanu 5 jajek sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, majeranek Szaszłyki z kiełbasy: 400g kiełbasy, u mnie wiejska tradycyjna od Hańderek 1 arkusz ciasta francuskiego 1. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy do miękkości warzyw przez około 1 godzinę
Szefowa kuchniobiadu zamiast ziemniaków lub jako zwykłą przekąskę. Można ją także serwować na ciepło. W okresie Wielkanocy również może zawitać na świątecznym stole. Najlepiej wtedy dodać kolorowe pisanki i białą kiełbasę . SKŁADNIKI : ziemniaki – 4 sztuki kiełbasa zwyczajna jub jałowcowa– 1 sztuka jajko – 2 sztuki cebula – 1 sztuka ogórek konserwowy lub kiszony – 2 sztuki musztarda – 1 łyżka suszony koperek – 1 łyżeczka olej(...)smażenia sól i pieprz trochę żółtego sera – opcjonalnie PRZYGOTOWANIE : Obrać i ugotować ziemniaki. Kiełbasę pokroić w krążki lub większą kostkę. Cebulę obrać i posiekać, przesmażyć na oleju wraz z kiełbasą. Jajka ugotować na twardo. Ogórki pokroić w kostkę. Kiedy ziemniaki będą gotowe, poczekać aż przestygną. Następnie pokroić je w kostkę i dać do miski. Dołożyć przesmażoną kiełbasę z cebulą
kuchniabellissima.wordpress.comPomysłów na farsz do jajek mam zawsze bardzo dużo:). Ten jest wyrazisty w smaku i bardzo ciekawy, polecam na wielkanocny stół. Postawmy na dobrej jakości kiełbasę. Polecam kiełbasę wiejską tradycyjną - nowość od firmy Hańderek . Cechuje ją wysoka mięsność, wyraźny bukiet przypraw, jest świetna dla osób lubiących wędzone tradycyjnie wędliny z wieprzowiny. 6 jajek L 150g kiełbasy, u mnie(...)wiejska tradycyjna od Hańderek 4 ogórki kiszone lub konserwowe garść kiełków rzodkiewki 2 łyżki majonezu sól, pieprz 1. Jajka gotujemy na twardo. Kiełbasę i ogórki kroimy w drobną kostkę. 2. Każde jajko przekrawamy na pół. Białka zostawiamy, w misce łączymy ze sobą żółtka, kiełbasę, ogórki, kiełki, majonez, sól i pieprz. 3. Tak przygotowaną masą faszerujemy białka. Dekorujemy kiełkami
Szefowa kuchniswoje słodkie, wcale nie kapuściane oblicze, smakują doskonale w połączaniu z cebulą i jabłkami, podaję je w tej wersji do mięsa, ale odsłona z makaronem i surową białą kiełbasą to absolutny hit. Ważne żeby użyć tylko świeżej brukselki, o wersji mrożonej możecie zapomnieć na zawsze, w poszukiwaniu kiełbasy poczyńcie wszelkie starania o dostanie tej najlepszej, w innym przypadku lepiej(...)ogóle ją pominąć w przepisie. Składniki na 4 porcje: Czas przygotowania: 25 min 400 g makaronu callabrini (lub świderki) 4 białej, surowej kiełbasy 200 g świeżej brukselki 1 winne jabłko 1 mała papryczka chilli 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula ok 3 łyżki olej rzepakowego kilka gałązek świeżego tymianku sól, pieprz Przygotowanie
Słodki KompromisProsta, ale i bardzo smaczna zapiekanka :-). Dawno nie było, teraz nadrabiam zaległości. Ziemniaki, kiełbasa, u mnie dodatkowo brokuł, cebula i sos. Naprawdę byłam zaskoczona smakiem :-). Polecam :-) Miłego piątku :-) Składniki: 8 większych ziemniaków 4 laski kiełbasy np śląskiej (u mnie małe) 2-3 cebule 20 dkg startego żółtego sera brokuł 200 ml śmietanki 12% masło do wysmarowania naczynia szczypiorek(...)sól pieprz 1 jajko 1.Ziemniaki obieramy, gotujemy, studzimy, kroimy w plasterki. 2. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, kiełbasę obieramy, kroimy w plasterki, można w kosteczkę. Cebulę i kiełbasę podsmażamy na patelni na odrobinie oleju kokosowego. 3. Brokuła gotujemy 4. Naczynie smarujemy masłem, na spód układamy pokrojone w plasterki ziemniaki, na ziemniaki cebulę i kiełbasę i na końcu brokuła (ja podzieliłam
kruche babeczki