Uwielbiam białą kiełbasę, nie tylko na Święta. Często gości w moim domu. Gotowana, pieczona. Różnie! Ten sposób podania bardzo nam smakuje. Zapraszam Co nam trzeba? 1kg białej kiełbasy parzonej 100 g suszonej śliwki (dużej, miękkiej) 200 g pieczarek (starajcie się kupić małe) marynata: 100ml wody + 2 łyżki oleju rzepakowego, pół łyżeczki soli i pieprzu ziołowego, 2 łyżki ketchupu(...)łyżki musztardy np. sarepskiej Robimy! Kiełbasę obgotowujemy 2-3 minuty. Studzimy, obieramy z błonki Olej mieszamy z ketchupem, musztardą, solą, pieprzem i wodą. Nacieramy tym naszą kiełbasę, odstawiamy na minimum 3-4 godziny. Najlepiej na noc. Układamy w brytfance, wlewając resztę marynaty. Pieczarki myjemy, jak są małe nie musimy obierać. Dorzucamy pomiędzy kiełbasę, tak samo robimy ze śliwkami. Całość zapiekamy
Latosiowydombył smaczny? Jak gotować brokuł? Ile gotować brokuł? Czy gotować brokuł na parze? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w dalszej części posta. Pieczarki smażone smakują najlepiej, podobnie jak kiełbasa i cebula. Dlatego w tym przepisie przygotujemy je właśnie w taki sposób. Potrzebujemy: Ciasto na naleśniki (naleśniki przepis podstawowy): 500 ml wody gazowanej 250 g mąki pszennej 3 jaja(...)łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli Nadzienie do naleśników na słono: 1 brokuł 500 g pieczarek 2 cebule 3 sztuki kiełbasy, u mnie kiełbasa śląska z szynki Maestro Henryk Kania 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz Beszamel przepis: 25 g masła klarowanego 40 g mąki pszennej 500 ml mleka gałka muszkatołowa sól, pieprz Ponadto: garść bułki tartej Puszyste naleśniki z wodą
MamaOskarkapieprz czarny 2 g/kg -pieprz cytrynowy 1 g/kg -czosnek świeży 2 g/kg -kolendra mielona 1,5 g/kg -woda 300 ml dodana podczas dodania przypraw -jelita wieprzowe 28-30+ do kiełbasy podpiekanej podsuszanej proponuje 30-32 WYKONANIE Kupione mięso kroimy do peklowania łopatkę pierwsza klasa dajemy docelowo jak podane wyżej resztę mięsa w większą kostkę około 3 cm. Każdy rodzaj(...)czasie mięso rozdrabniamy dodajemy wodę i wszystkie przyprawy i wyrabiamy do kleistości. Napełniamy jelita dość ściśle i odwieszamy o osadzenia w przewiewnym pomieszczeniu na 3 godz. Następnie kiełbasę osuszamy w wędzarni w temp. 35-45 st. do momenty aż powierzchnia jelit będzie sucha. Teraz wędzimy 3-3,5 godz. w temp. 50-60 st. Kiełbasę podpiekaną podpiekamy w temp
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.dań. Mięsno-warzywny bigos z dyni gotowy! Gorący, dość syty, którego serwuję z chrupiącą bagietką, jest pysznie, nikt nie odchodzi głodny! Polecam bigos z dyni z dodatkiem aromatycznych papryk, kiełbasy i cudownej w smaku chorizo. Do tego przyprawy, bagietka i obiad gotowy. ZAPRASZAM! Składniki: 800 g dyni pokrojonej w kostkę, u mnie mrożona kostka 500 g dobrej jakościowo kiełbasy większa(...)garść kiełbasy chorizo pokrojonej w plasterki 2 cebule 3 czerwone papryki 3 marchwie 1 pietruszka 1,5 szklanki passaty niecała szklanka wody przyprawy do smaku: słodka i ostra papryka, lubczyk, oregano, sól i pieprz 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego olej do smażenia, u mnie rzepakowy Przygotowanie: W głębszym i szerszym garnku rozgrzewam kilka łyżek oleju. Cebulę obieram
Zasmakuj Kuchnismak jest nie do podrobienia! Ten gulasz niewiele ma w sobie z polskiego kapuśniaku – jest tylko odrobinę i bardzo przyjemnie kwaskowy nienachalną cierpkością winnego octu, który zaokrągla tłustość kiełbasy i charakterystyczny smak lagera. Lekko kwaskowy, lekko słodki i przy tym delikatnie pikantny, przyjemnie rozgrzewa. Gulasz w bawarskim stylu jest wprost stworzony na wczesną jesień. Karmi nie tylko ciało(...)macie na wyposażeniu kuchni, zacznijcie przygotowanie na patelni, a skończcie w garnku – do duszenia i gotowana będzie potrzebne przykrycie. W rondlu rozgrzewamy olej lub oliwę. Na gorący tłuszcz wkładamy kiełbasę pokrojoną na cienkie (3-4mm) plasterki. Rumienimy kiełbasę i mocno karmelizujemy przez około 8-10 minut – powinno się z niej wytopić trochę tłuszczu, a jej ciemny kolor nada kolor
Karo in the Kitchensmaku jak to szybko określiłam po spróbowaniu. Chwila roboty w kuchni, pokroić, posolić, pomieszać i jest, mój syty bigos z dyni. Po prostu pyszny. Bigos z dyni z kiełbasą, pożywny i kto by się spodziewał, że królować tu będzie dynia. Oprócz klasycznych bigosów z kapusty polecam też wege bigos z cukinii, idealny z chrupiącą bagietką lub tłuczonymi ziemniakami, najlepiej młodymi(...)skórką. Pomysł na obiad jest, polecam bigos z dyni z kiełbasą. Podałam go na obiad z ryżem i kotletami jarskimi. Składniki: 800 g dyni pokrojonej w kostkę, może być mrożona kostka 500 g dobrej jakościowo kiełbasy 2 duże cebule 3 czerwone papryki 2 marchewki słoiczek ok. 200 g koncentratu pomidorowego niecała szklanka wody przyprawy do smaku: słodka i ostra papryka
Zasmakuj Kuchnikraj długi i szeroki papryką stoi. Leczo – Najlepsze z pajdą chleba Jest wiele wariantów leczo. Jedne z samymi warzywami, inne z kiełbasą lub kurczakiem. W zależności od dostępnych warzyw, czy aury na zewnątrz, można wybrać swoją ulubioną wersje. Moja propozycja jest z kiełbasą i mięsem(...)przepisu krok po kroku. Jeśli skorzystacie z przepisu, podzielcie się opinią w komentarzach. SMACZNEGO! Składniki: 250 g mięsa z udka kurczaka 200 g kiełbasy wędzonej 4 łyżki oleju roślinnego 2 kolorowe papryki 1 duża cebula 2 cukinie 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka słodkiej papryki 500 ml przecieru
kuron.com.plMazurki, baby, serniki, chałki. żurek z białą kiełbasą, jajka na milion sposobów, chrzan, majonez, soczyste mięsa i wiele wiele innych przysmaków w Święta królowało na naszych stolach. I na wspomnienie o każdym tak samo bardzo cieknie ślinka! Wszystko zawsze mam ochotę spróbować, z przyjemnością sięgam po dokładki, a w lodówce wieczorami szukam „czegoś jeszcze”. Też tak macie(...)Wielkanocnych, które już za nami i świątecznej tradycji. Danie łączące w sobie te cudowne świąteczne smaki – pyszne ciasto drożdżowe, świeże wiejskie jaja, domowy majonez, chrzan i aromatyczną białą kiełbasę. Dzięki preparatowi Espumisan Max nie musiałam się martwić o swój brzuch! Wręcz przeciwnie – teraz nawet dokładki w Święta nie są mi straszne! Espumisan Max to wyrób medyczny CE. Szybko
Ostra na Słodkomnie biała kiełbasa sprawdza się nie tylko w okresie świątecznym, ponieważ jest idealna nie tylko na ekspresowy obiad. Tym razem przedstawiam Wam propozycję dla miłośników piwa, ale zapewniam, że Ci którzy nie przepadają za smakiem tego trunku (ja nie znoszę!) też będą zachwyceni sosem śmietanowo-piwnym z lekką nutą chrzanu. Po prostu palce lizać! Koniecznie spróbujcie. 5-6 kawałków białej(...)kiełbasy 3 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego Sos: 3/4 szklanki piwa jasnego (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki wywaru z gotowanej kiełbasy 4-5 łyżek śmietany (użyłam 18%) 1 łyżka chrzanu 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1-2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz Ponadto: masło/olej do smażenia Kiełbasę ugotować z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego
Di gotujewiększości naszych stołów podczas zbliżających się świąt. Możemy go podać zarówno na talerzach jak i w coraz popularniejszych chlebkach. Wielkanocny żurek najlepiej smakuje podany razem z jajkiem i białą kiełbasą. W moim przepisie, a właściwie w przepisie Madzi żurek będzie przygotowany na golonce , ale możecie do jego przygotowania wykorzystać także wywar zrobiony na warzywach. Przygotowując ten żurek warto zwrócić uwagę(...)żurek zwróćmy uwagę na jego skład, czy nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów, przecież nie chcemy jeść wielkanocnego żurku z domieszką chemii. Składniki na Wielkanocny żurek: 400g parzonej białej kiełbasy 250g boczku 1 golonka (ok. 1 kg) 2 marchewki 1 duża pietruszka 1/2 selera 1 por 2 ząbki czosnku zakwas na żurek 1 łyżka majeranku 4 łyżki śmietany sól pieprz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: 1 duża główka młodej kapusty; 500 g kiełbasy śląskiej; 2 średnie cebule; 2 - 3 szklanki bulionu drobiowego; 1 liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; 100 g koncentratu pomidorowego; Pęczek świeżego koperku; 2 łyżki mąki pszennej; Olej; Sól; Pieprz. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml Sposób przygotowania: Cebule obrać, drobno posiekać. Kiełbasę pokroić w niewielką kostkę. Koperek umyć(...)minut, aż kapusta będzie miękka. W międzyczasie na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić jedną pokrojoną cebulę i chwilę podsmażać na średnim ogniu. Następnie dodać pokrojoną kiełbasę i razem podsmażać, aż kiełbasa stanie się złocista. Na koniec, na patelnię z podsmażoną cebulą i kiełbasą dodać koncentrat pomidorowy (połowę słoiczka) i całość razem podsmażać przez krótką chwilę
Gospodyni MiejskaŚwięta za pasem, warto więc zacząć planować menu. Dziś przedstawiam niezbędny klasyk na te świąteczne dni, czyli żurek z białą kiełbasą i grzybami z dodatkiem dużej ilości majeranku i podana z jajkiem. Uwielbiam tą zupę, szczególnie z dodatkiem dużej ilości chrzanu, przepyszna! Zapraszam po łatwy przepis. Scroll down for recipe in English Żurek z białą kiełbasą i grzybami(...)porcji) Składniki: 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego duża garść, suszonych grzybów 500 ml zakwasu lub koncentratu żytniego cztery kawałki surowej białej kiełbasy 200 g boczku, pokrojonego w kostkę 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 2 łyżeczki tartego chrzanu 1 ząbek czosnku, rozgnieciony 1/2 szklanki śmietanki 36% 1-2 łyżki suszonego majeranku sól i pieprz do smaku jajka ugotowane
karmelowysię na deser. A ja przygotowałam mazurka w wersji wytrawnej, którego można podać na ciepło, na świąteczny obiad lub kolację. Mazurek w kształcie pisanki, na kruchym cieście, z białą kiełbasą, boczkiem i jajkami, zalany masą jajeczno-śmietanową z tartym chrzanem to oryginalny i niebanalny pomysł, który z pewnością zachwyci zarówno domowników, jak i gości. Składniki: (na 2 sztuki) Ciasto(...)szklanki mąki 200 g masła 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18% 1/2 łyżeczki soli 1 białko ( do posmarowania) Nadzienie: 4 jajka 2 białe kiełbasy surowe 4 plasterki boczku parzonego 50 ml śmietany 30% 1 łyżeczka tartego chrzanu sól, pieprz liść laurowy, ziele angielskie Wykonanie: Ciasto: Do miski przesiewamy przez sitko mąkę i mieszamy z solą. Dodajemy zimne kawałki masła
Kuchnia MagdaLenyPrzedstawiam kilka sprawdzonych przepisów, na zrobienie kiełbasy w domu. Pod każdym zdjęciem znajdziecie aktywny link. Zapraszam ! kiełbasa-polska-surowa-podsuszana kiełbasa-pieprzowa-surowa-podsuszana kiełbasa-czosnkowa biała-kiełbasa biała-kaszanka-z-wątróbką Smacznego
chleba naszegowarzyw zupa pomidorowa we włoskim stylu, na mocno wysmażonym soffritto, podana jest z małymi klopsikami, które robi się dosłownie w kilka minut. Najlepsza na klopsiki byłaby świeża domowa włoska kiełbasa surowa, salsiccia , ale szybko można na włoską modłę przechrzcić i naszą tradycyjną, polską białą kiełbasę Potrzebna jest jedna charakterystyczna dla tej kuchni przyprawa – nasiona kopru włoskiego. Na pół kilograma białej(...)kiełbasy wystarczy 1 pełna łyżka ziaren kopru – podprażamy go na suchej patelni z grubym dnem do czasu aż koper się lekko zezłoci i zacznie mocno pachnieć. Zsypujemy nasiona do moździerza i ucieramy. Mięso z kiełbasy wyjmujemy, jelita odrzucamy – do niczego już nie będą potrzebne. Wsypujemy do mięsa zmielony koper włoski, wlewamy dwie łyżki bardzo zimnej wody, ocet winny i całość
Karo in the Kitchen