kiełbasa - 10519 przepisów (strona:51/702)

CALAMARI Z SOSEM ALFREDO 92

idealnie. Calamari z sosem alfredo obejmuje wszystkie te elementy co sprawia z niego pastę idealną. Idealnie serowy, maślany, lekko słony i nieco pieprzny. Calamari alfredo wzbogaciłam o drobno poszatkowaną kiełbasę dobrej jakości oraz świeżą, skrywającą nieco pikantności pyszną rukolę. Do sosu alfredo możecie użyć zarówno innego makaronu, jak i innych dodatków. Świetnie sprawdzi się tu bazylia, kolendra, szpinak, wszelakie grzyby(...)MINUT SKŁADNIKI: – Makaron Calamari – 250g – Masło – 50g / 1/4 kostki / – Czosnek – 2 ząbki – Ser grana padano – ok. 70g + 10g do dekoracji – Sól do smaku – Pieprz do smaku – Rukola garść – Kiełbasa dobrej jakości mała sztuka – ok. 70g PRZEPIS: 1. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku, około 15 minut. Calamari to makaron który jest świetny, ale potrzebuje więcej czasu. Gotowy makaron odcedź zostawiając około

globuskulinarny
Placki z kiełbasą i pomidorami 100

Placki z kiełbasą i pomidorami to pyszna i prosta propozycja na obiad, podwieczorek, kolację. To takie mini omleciki z kiełbasą i warzywami. Przygotujesz je z łatwo dostępnych i tanich składników. Zamiast kiełbasy można dać parówki lub szynkę. Do placków pasuje także zielony groszek, kukurydza, kosteczki cukinii, papryki lub pieczarek. Podaję je z sosem pomidorowym lub ketchupem. Smakują na zimno(...)ciepło. Jeśli lubisz możesz do ciasta dodać posiekane świeże zioła, np. natkę, koperek, szczypiorek lub udekorować je nimi na talerzu. Placki z kiełbasą i pomidorami SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki + 2 łyżki 1 i 1/3 szklanki mleka 2 mniejsze jajka 1 cebula 1,5 szklanka posiekanej kiełbasy/parówek lub kilka plastrów wędliny 1 pomidor majeranek, lubczyk, ostra papryka, sól, pieprz

Zasmakuj Kuchni
Babka ziemniaczana 149

Pisałem o nich przy okazji przepisu na placki ziemniaczane . Składniki na babkę ziemniaczaną znajdują się w przepisie na dole tego wpisu. Oznaczyłem go #UgotujPrzepis , aby było Ci łatwiej znaleźć. Kiełbasę i boczek w kostkę Kiełbasę i boczek pokrój w kostkę i podsmaż delikatnie na patelni. Dodanie boczku jest opcjonalne. Po usmażeniu kiełbasę (i/lub boczek) przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć(...)cebulę na tarce jarzynowej o małych oczkach, lub użyj maszynki do mielenia. Tartych warzyw nie odciskaj z wody. Babka ziemniaczana Do tartych ziemniaków, cebuli i czosnku dodaj podsmażoną kiełbasę i boczek (opcjonalnie). Wbij jajko, dodaj sól, pieprz, majeranek, słodką paprykę i dokładnie wymieszaj, tak aby składniki się ze sobą połączyły. Przygotuj blachę i wysmaruj ją tłuszczem. U mnie blaszka

ugotuj-przepis.pl
smaczna na szybko młoda kapusta z białą kiełbasą... 153

Składniki: surowa biała kiełbasa 5 sztuk, olej rzepakowy 8 łyżek, cebula 3 sztuki, cukier 1/2 łyżeczki, papryka słodka 1 łyżka, kapusta młoda 2 główki średnie, VEGETA NATUR mieszanka warzywna do potraw  "zobacz TUTAJ" 1 łyżka koperek 1 pęczek, mąka pszenna 1 łyżka, ziemniaki młode 1 kg Cebule pokroić w piórka, surową białą kiełbasę dobrej jakości na oleju zrumienić(...)każdej strony, wsypać cebulę, paprykę słodką, cukier i podsmażać do miękkości cebuli, wyjąć na talerz kiełbasy i cebulę. Do tłuszczu po cebuli dodać pokrojoną dość drobną młodą kapustę, wymieszać, wsypać VEGETA NATUR mieszanka warzywna do potraw   - duży wybór przypraw "zobacz TUTAJ" , dodać samą kiełbasę z cebulą i pod przykryciem dusić kapustę z 20 minut. Młode ziemniaki ugotować

W Mojej Kuchni Lubię
Gulasz z kiełbasą i pieczarkami 102

Gulasz z kiełbasą i pieczarkami. Pomysł na ten prosty, ale kolorowy gulasz z parówkami i warzywami wpadł mi do głowy rano, gdy nie miałam pomysłu na obiad. Zapomniałam wyjąć z zamrażarki mięso, a w lodówce niby wszystko było, ale pomysłu jakoś brakowało. W lodówce miałam cienkie paróweczki, pomidory siekane w puszce i pieczarki w plastrach również w puszce. Danie wyszło(...)gdyż gulasze to jednogarnkowe dania, które właściwie robią się same, no prawie same i do tego Gulasz z kiełbasą i pieczarkami smakował. Mimo to dla większości będzie to proste, skromne danie, no i do tego z puszek i na dodatek z parówkami! Polecam też: – gulasz z kiełbasą i warzywami – pikantny gulasz z serc – gulasz wołowy – gulasz z podrobów

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Biała kiełbasa pieczona po góralsku. Świąteczny HIT. PRZEPIS 121

Mamy dla was przepis na pyszną białą kiełbasę pieczoną z kiszoną kapustą i śmietaną. Góralski przysmak, który będzie hitem na waszym świątecznym stole. Przepis na białą kiełbasę pieczoną po góralsku Składniki: 5 białych kiełbas surowych, 400 gramów kapusty kiszonej, 2 płaskie łyżki mąki pszennej, 3 cebule, gęsta śmietana lub jogurt naturalny, pieprz, olej. Jak zrobić białą kiełbasę pieczoną po góralsku(...)tłuszczem. Zasmażkę przełóż do kapusty i od razu dokładnie wymieszaj. Całość wyłóż na dno żaroodpornego naczynia. Zrób 5 kleksów z jogurtu lub śmietany, następnie na każdym połóż po jednej kiełbasie, lekko dociskając. Piecz w temp. 200 stopni przez godzinę. Artykuł Biała kiełbasa pieczona po góralsku. Świąteczny HIT. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
Swojska biała kiełbasa 125

Wielkanocnym stole nie może zabraknąć białej kiełbasy. Niestety coraz trudniej kupić taką, która będzie naprawdę smaczne. . W kupnej nigdy nie wiadomo, co jest zmielone i do kupnej kiełbasy często dodawana jest saletra-kiełbasa jest różowa zamiast szara. My robimy białą kiełbasę już od lat sami.Nie trzeba do niej specjalnej maszynki do robienia kiełbas, wystarczy tylko nakładka dołączona do maszynki(...)czosnek oraz zimną wodę. Następnie wyrabiamy całość dokładnie, aż mięso będzie kleiste. Nie odstawiamy mięsa do lodówki przed nadziewaniem, ponieważ wypuszcza ona wodę. Do maszynki montujemy końcówkę do nabijania kiełbasy, smarujemy ją olejem, aby jelito łatwiej schodziło, na końcówkę zakładamy jelito, końcówkę zawiązujemy. Włączmy maszynkę i wrzucamy do niej mięso, kiedy mięso pojawi się w jelicie delikatnie zsuwamy jelito

Krylowa Kuchnia
Biała kiełbasa pieczona w soku jabłkowym 144

Było pyszne, baaardzo intensywne w smaku. Wszystko co niepotrzebne odparowało i został jedynie świetny sos. Plus kiełbasy, wiadomo. Nie wiem jak będą wyglądały Wasze święta w tym roku, ale może ktoś z Was akurat zainspiruje się tym przepisem. A jak nie w święta, to przy innej okazji. Nikt przecież nie powiedział, że białą kiełbasę je się tylko w Wielkanoc. Składniki(...)surowych białych kiełbas 1 duża cebula 1 czubata łyżka musztardy francuskiej 3/4 szklanki dobrej jakości soku jabłkowego  1 łyżeczka suszonego majeranku olej rzepakowy sól pieprz Cebule kroimy w plasterki, wrzucamy na patelnię i lekko rumienimy. Dodajemy do niej musztardę, sok, majeranek, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Kiełbasy nakłuwamy w paru miejscach wykałaczką. Sos wlewamy do naczynia żaroodpornego, wykładamy

Kardamonovy
Wiejska zapiekanka 90

prostego, żeby wszystkie składniki były dostępne w dowolnym sklepie za rogiem. Składniki na wiejską zapiekankę 1,5 kg ziemniaków 2 duże czerwone papryki 2 duże cebule 350 g kiełbasy 200 g żółtego sera 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka oregano sól, pieprz do smaku olej do smażenia masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ziemniaki umyć, obrać i pokroić(...)talarki. Ugotować w osolonej wodzie, odlać i odstawić. Papryki umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w paski. Cebule obrać i pokroić w piórka. Kiełbasę pokroić w plasterki. Na oleju podsmażać oddzielnie paprykę, cebulę z dodatkiem ziół oraz kiełbasę. Warzywa doprawić do smaku solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć warstwę ziemniaków, na niej połowę cebuli, papryki oraz kiełbasy, ponownie ziemniaki

niecodziennikpary
Żurek z kiełbasą i wędzonym boczkiem 109

Lekko kwaśna aromatyczna zupa z mięsną wkładką – doskonała zarówno na co dzień, jak i na wielkanocny stół Możesz przygotować ją w sposób tradycyjny z samą kiełbasą lub dodać warzywa, by była bardziej pożywna i sycąca. Jest świetna do odgrzewania – jeśli żyjesz w biegu i brakuje Ci czasu, możesz ugotować taki żurek nawet na 2 dni   Polecam też(...)biały bez zakwasu ** Jajka w majonezie ** Jajka po polsku Składniki na 3-litrowy rondel: 500 ml zakwasu na żurek 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 300 g białej kiełbasy 200 g kiełbasy w lasce np. śląska, podwawelska (można pominąć i dać więcej białej) 100 g wędzonego boczku 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 1/2 szklanki śmietany

Kulinarny S.O.S.
Żurek z kiełbasą i wędzonym boczkiem 109

Lekko kwaśna aromatyczna zupa z mięsną wkładką – doskonała zarówno na co dzień, jak i na wielkanocny stół Możesz przygotować ją w sposób tradycyjny z samą kiełbasą lub dodać warzywa, by była bardziej pożywna i sycąca. Jest świetna do odgrzewania – jeśli żyjesz w biegu i brakuje Ci czasu, możesz ugotować taki żurek nawet na 2 dni   Polecam też(...)biały bez zakwasu ** Jajka w majonezie ** Jajka po polsku Składniki na 3-litrowy rondel: 500 ml zakwasu na żurek 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 300 g białej kiełbasy 200 g kiełbasy w lasce np. śląska, podwawelska (można pominąć i dać więcej białej) 100 g wędzonego boczku 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 1/2 szklanki śmietany

Kulinarne S.O.S.
Kiełbasa bankietowa z udźca indyka 92

Kiełbasa bankietowa z udźca indyka Kiełbasa bankietowa to zdrowa , domowa alternatywa dla komercyjnych wędlin , zawierających 50-60 % mięsa . Ta kiełbasa ma go 100 % i jest zrobiona dla bliskich z uczuciem i uczciwością . Nie ma nic piękniejszego niż obdarowanie bliskich zdrowiem . Warto więc wrócić do wyrobu własnych wędlin , choćby w niewielkim procencie . Uwierzcie , że to zaprocentuje lepszym zdrowiem i smakiem . Kiełbasa(...)czasie wsypujemy resztę przypraw , dodajemy wodę i całość kuterujemy , czyli mieszamy cierpliwie i długo , aż wszystko zacznie się kleić i spajać . Trwa to około 10 minut , wtedy kiełbasa nie będzie się rozwalać podczas krojenia . Jeśli z lenistwa lub wygodnictwa , skrócicie czas lub mniej wymieszacie …cóż będzie się kruszyć i cały efekt diabli wezmą … (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gotową masą

Ogrodnik w podróży
Biała Halusi - domowa kiełbasa biała 245

się ukryć, że jesteśmy wielbicielami białej kiełbasy, szczególnie mój mąż. Kiełbasa zawsze jest u nas w zamrażarce, gdy kończy się zapas to zaraz zabieramy się za kolejną partię. Lubię testować nowe przepisy oraz różne wariacje danych wyrobów i tym razem zrobiłam z nowego przepisu, od Halinki zwanej Halusią. Możecie zajrzeć do Halinki na bloga :)  Kiełbasa jest aromatyczna, dobrze doprawiona(...)Uszykować jelita: zlać wodę, jeszcze raz przepłukać, wg gustu podzielić na mniejsze kawałki - np. o długości 2 m. Przygotować nadziewarkę lub w przypadku maszynki do mięsa tuleję do nadziewania kiełbas - w zależności od konstrukcji Waszej maszynki. Tuleję delikatnie posmarować odrobiną smalcu lub oleju aby jelita ładnie się naciągały, na tuleję naciągnąć jelito. Nałożyć mięso do maszynki i przecisnąć troszkę

Kocham..lubię..gotuję..
Kiełbasa chłopska, wędzona parzona 101

kleić (wyrabiam hakiem do ciast drożdżowych). W międzyczasie przygotować jelita - namoczyć w ciepłej wodzie, przepłukać pod kranem również w środku. Mięso przełożyć do nadziewarki i nadziewać ściśle jelita. Można kiełbasy okręcić lub pozostawić tylko zawieszone na kijach bez okręcania. Osadzanie: kiełbasy powiesić na kijach wędzarniczych i osadzać przez 2-3 godziny w temperaturze pokojowej. Osuszanie: w wędzarni bez dymu(...)temperaturze 55 o C do uzyskania zadowalającego koloru, zajęło prawie 4 godziny. Parzenie: w wodzie o temperaturze 75 o C do uzyskania 68 o C wewnątrz kiełbasy. Kiełbasę po parzeniu zahartować zimną wodą (włożyć do zlewu z zimną wodą) przez kilka minut, następnie zostawić w chłodnym, przewiewnym miejscu aż ostygnie, na końcu przełożyć do lodówki. * kiełbasę można również

Kocham..lubię..gotuję..
Kiełbasa drobiowo-wieprzowa 74

Delikatna i krucha kiełbaska drobiowo-wieprzowa, krótko wędzona a następnie parzona. Smakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym, szczególnie tym, którzy za tłustą kiełbasą nie przepadają (czytaj: ja). Aby rzeczywiście była krucha to należy się z nią delikatnie obchodzić: nie wyrabiać jak tradycyjne kiełbasy aż mięso się będzie kleić, ale delikatnie i krótko. Należy też pamiętać o dodaniu wody ciepłej(...)zmielone mięso przełożyć do misy, dodać przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę, wlać wodę do mięsa i delikatnie wyrobić, wymieszać (wyrabiam hakiem do ciast drożdżowych). Nie za długo aby kiełbasa pozostała krucha. W międzyczasie przygotować jelita - namoczyć w ciepłej wodzie, przepłukać pod kranem również w środku. Mięso przełożyć do nadziewarki i nadziewać ściśle jelita. Można kiełbasy okręcić lub pozostawić tylko

Kocham..lubię..gotuję..

Proponowane wyszukiwania