kiełbasa - 10142 przepisów (strona:57/677)

Fasolka po bretońsku 220

piersią w pierwszych miesiącach życia dziecka dobrze jest wstrzymać się z jedzeniem fasolki. Niektóre maluchy źle reagują na tak mocno wzdymające potrawy. pół kilograma suchej fasoli 2 cebule 4 kiełbasy* 40 dag boczku 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego 6 ząbków czosnku 4 czubate łyżki majeranku 1 łyżka masła 1,5 łyżki mąki pieprz sól(...)której moczyła się fasola. Do garnka wlewamy 3 litry wody i wrzucamy namoczoną fasolę, listki laurowe, ziele angielskie oraz pół łyżeczki soli i zagotowujemy. W międzyczasie kroimy boczek i kiełbasę w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Rozgrzewamy suchą patelnię i wrzucamy na nią boczek. Gdy tłuszczyk zacznie się wytapiać dodajemy kiełbaskę. Boczek i kiełbasa powinny się zarumienić. Wtedy

Dieta bez mleka
Biała kiełbasa zapiekana z warzywami / Vegetable and Sausage Casserole 240

Wielkanoc za pasem, w związku z czym przedstawiam dzisiaj sycący przepis dla całej rodziny. Tradycyjnie świąteczna biała kiełbasa zapiekana z warzywami w gęstym sosie pomidorowym, szybka i pyszna. Biała kiełbasa ma swój specyficzny smak i muszę przyznać, ze smakuje mi nawet bardziej niż klasyczna, a jeszcze duszona z papryką, fasolą i szpinakiem w sosie pomidorowym jest doskonałą propozycją na świąteczny(...)stół. Na koniec zapiekamy ją jeszcze pod skorupką z bułki tartej, która dodaje jej chrupkości i klimatu, i obiad gotowy. Polecam! Scroll down for recipe in English Biała kiełbasa zapiekana z warzywami (4 porcje) Składniki: 1 łyżka oleju roślinnego 1 cebula, drobno posiekana 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 łodyga selera naciowego, drobno posiekana 2 papryki, bez pestek i pokrojone

karmelowy
Żurek na wędzonce z białą kiełbasą i jajkiem + film 169

Pyszny i sycący żurek na wędzonce z białą kiełbasą i jajkiem na zakwasie, który nadaje mu charakterystyczny, kwaskowaty, wyjątkowo intensywny smak a dodatkowo jest gęsty i znakomicie doprawiony to tradycyjna zupa na Wielkanoc, polecam jej przygotowywanie również wtedy, gdy najdzie nas ochota na smaczne i pożywne danie.     składniki na 3 porcje włoszczyzna ( 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera(...)pora ) 2 ząbki czosnku kość wędzona 250 g białej kiełbasy 2 cebule 0,5 litra zakwasu na żurek przepis tutaj 200 g śmietany 18 % 2 łyżeczki chrzanu ze słoika 1 łyżka majeranku 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 2 łyżki oleju 5 jajek ugotowanych na twardo czarny pieprz sól przepis Z wędzonej kości i włoszczyzny

Smakowite Dania
Sos z kiełbasy....pyszny 256

Tego przepisu nauczyła mnie moja mama. Zawsze mówiła,że to taki gulasz dla biednych. Mój przyszły mąż był zdziwiony, kiedy powiedziałam,że lubię sos z kiełbasy. On tego nie znał, wychowany na schabowych i golonkach. Kiedyś zaprosiłam Go na obiad-był sos z kiełbasy z ziemniakami i gotowana, kiszona kapusta. Oszalał. Dziś, uwielbia tak, jak ja :) SKŁADNIK:(4 porcje(...)nieduże kiełbasy (śląska lub zwyczajna) 1 cebula Tłuszcz do zeszklenia cebuli Majeranek Pieprz 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Woda 1-2 łyżki mąki Maggi w płynie ew.sól PRZYGOTOWANIE: Kiełbasę i cebulę kroimy w kosteczkę. Na odrobinie tłuszczu przesmażamy cebulę, dodajemy kiełbasę-przesmażamy. Dodajemy koncentrat-teraz uważamy,żeby się nie przypaliło. Całość ma się przesmażyć na złoty kolor-ale nie spalić

Kopystką po garach
Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami 178

zapiekanka. Jedna z nielicznych potraw, która lepiej smakuje odgrzewana na drugi dzień. Czas wykonania: 1h 15 min Ilość porcji: 6 Składniki: 500 g ziemniaków 300 g kiełbasy 1 duża czerwona cebula 200 g pieczarek 1 mała zielona papryka 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy lub oleju (do smarowania) Sos: 200 g sera żółtego(...)soli ½ łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Ziemniaki ugotować na półtwardo (tak, aby się nie rozpadały podczas krojenia). Ostudzić i pokroić je w plastry. Pokroić cebulę, pieczarki i kiełbasę w grube pół plastry, czosnek posiekać i podsmażyć wszystko na maśle. Sos: Ser żółty zetrzeć na tarce. Pozostałe składniki połączyć ze sobą tworząc jednolitą konsystencję

KuchniaWeDwoje.pl
CHRZANOWY ŻUREK Z KASZĄ JAGLANĄ 134

razowego żytniego chleba, ale nie jest to konieczne. Wszystko wystarczy dokładnie wymieszac, przykryć i odstawić na 4 dni w ciepłe miejsce. Nic prostszego, prawda? Żurek tradycyjnie ugotowałam na białej kiełbasie, a jego smak wzbogaciłam o dodatek  tartego chrzanu, co zaostrzyło smak wywaru. Gotową zupę zabieliłam śmietaną kremówką, która złagodziła  lekko kwaśną nutkę nadaną przez zakwas. Pamiętajmy(...)podgrzewając żurek do wielkanocnego śniadania nie doprowadzić do jego zagotowania.  SKŁADNIKI  / 6 porcji 500 g białej surowej kiełbasy 300 - 500 ml zakwasu do żurku *   4 łyżki kaszy jaglanej 4 łyżki śmietany 30% 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 litry bulionu lub wody (najlepiej filtrowanej) 2 ząbki czosnku w łupinkach (uprażone do miękkości na patelni

cool and minty
Biała kiełbasa zapiekana w sosie pieczarkowym 166

Polecam przepis na białą kiełbasę w łagodnym sosie śmietanowo-pieczarkowym. Składniki: 6 białych kiełbas surowych duża cebula 2 łyżki oleju 2 łyżki wody sól, pieprz, papryka ostra, majeranek oregano 400 g pieczarek 200 g śmietany 30% lub 36% Przygotowanie Olej, wodę i przyprawy mieszamy ze sobą. Kiełbasy układamy w naczyniu żaroodpornym i wylewamy na nie marynatę. Pieczemy pod przykryciem(...)piekarniku nagrzanym do 180C przez około 50 min (jeśli mamy już ugotowaną białą kiełbasę, ten krok pomijamy). Cebulę siekamy w piórka, pieczarki kroimy w plasterki. Oba składniki podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy śmietanę i przyprawy. Dusimy przez chwilę. Z naczynia żaroodpornego w którym piekła się kiełbasa odlewamy tłuszcz, a na kiełbasie rozsmarowujemy sos pieczarkowy. Zapiekamy jeszcze ok 15-20 minut

e-PrzepisyKulinarne
Biała kiełbasa w plecionce z ciasta 126

danie, które nie dość, że jest pyszne to pięknie się prezentuje na stole. Miła odmiana od kiełbasy dodawanej do żurku czy zwyczajnie gotowanej. Możecie przygotować kilka kiełbas w jednej wielkiej plecionce czy wieńcu lub każdą osobno. Efektowna propozycja na Wielkanoc. Składniki: 4 białe kiełbasy  500g mąki pszennej  250g jogurtu  250g masła  szczypta soli  mleko(...)posmarowania ciasta  chrzan z żurawiną do podania  Jeśli biała kiełbasa jest surowa, to gotujemy ją. Mąkę zagniatamy z jogurtem, masłem i solą. Formujemy kulę ciasta i wkładamy ją do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy 4 kwadraty – wielkość taka, by zmieściła się po skosie na nich kiełbasa. Resztę ciasta tniemy w paski. Blaszkę wykładamy papierem

Gotowanie i blogowanie
Niezwykłe currywurst – biała kiełbasa na curry z soczewicy 198

powstało na moich talerzach było zainspirowane konceptem, ale nie wykonaniem i nie finalnym efektem tego typowego dla naszych zachodnich sąsiadów fast foodu. U mnie to najlepsza surowa biała kiełbasa i szybkie curry z soczewicy, śmietanki kokosowej, pomidorów, cebuli i przypraw. Całość – 30 minut. Smak- zabójczy. Wieprzowa kiełbaska, mocno octowe pikle, przesiąknięte tłuszczem frytki, nieśmiertelny ketchup, pszenna dmuchana buła, łycha(...)Smaczna i bardzo wygodna opcja.   Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C. Szykujemy sobie dwie patelnie. Na jednej z patelni na oleju smażymy z każdej strony na złoto wszystkie białe kiełbasy. Do zezłocenia na średnim ogniu będą potrzebowały około 5-6 minut z każdej strony. Jednocześnie na drugiej patelni, takiej, którą możecie w całości włożyć do piekarnika, rozpuszczamy masło klarowane

Karo in the Kitchen
Zapiekanka chłopska 326

Pyszna zapiekanka, w której niejeden z Panów niejedzących brokułów nawet nie zauważy tego warzywa, a to dzięki obecności pysznej pieczonej kiełbasy. Zapiekanka jest sycąca, ale również nie należy do najzdrowszych (ale od czasu do czasu trzeba zaszaleć). Dodatkowo w domu będą się unosić nieziemskie zapachy ;-) SKŁADNIKI Składniki podstawowe zapiekanki 1 brokuł (500 g) 1 kg ziemniaków 4 kiełbasy np. śląskie(...)dużych oczkach. Na dużej patelni rozpuścić margarynę, dodać słoninę i boczek pokrojone w cienkie plasterki, obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę smażyć, po czym dodać pokrojone w plasterki kiełbasy (wszystkie się nie zmieszczą, więc połowę porcji). Smażyć z każdej strony, tak żeby ładnie się przypiekła. Usmażoną kiełbasę i cebulkę przełożyć do głębokiego talerza, zaś boczek i słoninę pokroić

Passions hobbies life
Swojskie kaszotto – pęczak, kiełbasa, cebula i pieczarki 127

różnica w ich podstawie. Do mojego swojskiego kaszotta użyłam grubej kaszy jęczmiennej –czyli pęczaku –i bardzo polskich dodatków. Kaszę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą i odkładamy żeby obciekła. Kiełbasę kroimy w naprawdę cieniutkie półplasterki lub nawet drobniej- na ćwierć plasterki. Cebule obieramy i kroimy w dwumilimetrowe półplasterki. Czosnek drobno siekamy. Pieczarki oczyszczamy wilgotnym papierowym ręcznikiem i drobno kroimy(...)kostkę, razem z trzonkami. Podgrzewamy bulion lub rozpuszczamy kostkę rosołową w pół litra wrzątku. Do rondla wlewamy 2 łyżki oleju i do mocnego zrumienienia podsmażamy na nim pokrojoną drobno kiełbasę. Im bardziej skarmelizowana, tym lepiej. Musi być naprawdę ciemna, lekko chrupiąca i aromatyczna – grubość jej plasterków nie jest tu bez znaczenia. Kiełbasę po zrumienieniu odcedzamy z tłuszczu, wkładamy do osobnej

Karo in the Kitchen
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i serem 216

Zapiekanka z ziemniaków i kiełbasy - łatwa propozycja na konkretny obiad. Proste składniki, pyszny efekt  końcowy :) SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 600 g ulubionej kiełbasy (u mnie krakowska) 3 duże cebule 3-4 ząbki czosnku 330 ml śmietany 18% 250 g żółtego sera 1 jajko 2 łyżki oleju 1 łyżka tymianku (najlepiej świeżego) papryka słodka mielona sól morska świeżo mielony pieprz(...)talarki. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na małym ogniu przez  5 minut. Posiekaną cebulę i czosnek szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę kiełbasę i przesmażamy razem kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki odcedzamy i posypujemy tymiankiem. W naczyniu żaroodpornym układamy 1/3 ziemniaków, połowę kiełbasy z cebulą, znów ziemniaki, kiełbasę i ostatnią warstwę ziemniaków

Moje Kuchenne Rewelacje
Kotlety ziemniaczane z kiełbasą 320

Kotlety ziemniaczane z kiełbasą to świetny pomysł na obiad idealny dla całej rodziny. Składniki: 1 kg. ziemniaków 2 szt. jajka 0,5 kiełbasy śląskiej 2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków 2 łyżki soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 szklaki mąki oleju kokosowego rafinowanego do smażenia Przygotowanie: Kiełbasę obrać ze skórki (Sucha kiełbasa jest trudna do obrania. Chcąc pozbyć się skóry należy(...)włożyć laskę kiełbasy na chwilę do zimnej wody). Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odstawiamy do chłodnego miejsca, żeby szybciej ostygły. Zimne ziemniaki przepuścić przez maszynkę, dodać jajka, przyprawę do ziemniaków, sól, pieprz i mąkę. Dokładnie zagnieść ciasto ( gdy ciasto będzie kleiło się do rąk dodać więcej mąki) ma być ścisłe i łatwo się formować

Smaczne Potrawy
Czosnkowa mielonka ze słoika 160

konserwy, które jadłem na koloniach blisko 30 lat temu. Tylko to jest jeszcze lepsze. Ta mielonka to kolejny wpis z serii słoikowych smarowideł, które przygotowujemy wspólnie z Dobrą Kiełbasą . Przypominam, że w poszukiwaniu smaków dzieciństwa (to znaczy bardziej mojego dzieciństwa, bo Madzia to już właściwie dziecko nowego ustroju) testujemy mieszanki przypraw od Dobrej Kiełbasy. Z tymi mieszankami możecie się zapoznać(...)razem zrobiliśmy wyjątek i zamiast gotowej mieszanki sami dobraliśmy różne przyprawy. Ale jeśli wam się nie chce bawić w odmierzanie poszczególnych przypraw to z powodzeniem możecie zastosować mieszankę "Kiełbasa słoikowa". Składniki na 1 duży lub 2 małe słoiki 330 g łopatki 215 g tłustego surowego boczku 2 duże ząbki czosnku 45 ml zimnej wody 10 g mieszanki przypraw "Kiełbasa słoikowa

Marder&Marder Manufacture
Domowy przecier pomidorowy (i Wielka Księga Własnych Wyrobów) 150

tygodni temu rozpoczęliśmy cykl "słoikowy". W każdy poniedziałek publikowaliśmy przepis rodem z PRL-u, czyli jakieś mielonki, pasztety i inne smarowidła zamknięte w słoikach. Wspiera nas w tym Dobra Kiełbasa , która dostarcza nam mieszanek przypraw. Przed nami jeszcze kilka mięsno-słoikowych przepisów, ale dzisiaj postanowiliśmy zrobić wyjątek i mamy dla was warzywa. A konkretnie pomidory. Madzia okazyjnie kupiła(...)gładką masę i przekładamy do słoików. Mocno zakręcamy, przekładamy do garnka z wodą i pasteryzujemy przez 20 minut w 90 stopniach (tutaj możemy np. posłużyć się termometrem od Dobrej Kiełbasy: KLIK ). Przecieru niczym nie doprawiamy. Dopiero w chwili, gdy będziemy z niego korzystać można wedle woli i potrzeby doprawić. Ale jeszcze o jednej rzeczy chciałem wspomnieć. Bo pomysł

Marder&Marder Manufacture