Czerwone papryki faszerowane ryżem i zdrowym szpinakiem wymieszane z drobiową kiełbasą z dodatkiem delikatnie ostrej cebuli, aromatycznego czosnku to fajny pomysł na pełnowartościowy, sycący obiad. Pachnące curry faszerowane papryki sprawdzą się także w postaci imprezowej przystawki. Składniki: 6 czerwonych papryk Farsz: 350g kiełbasy morlińskiej z piersi kurczaka Morliny 200g ryżu 360g mrożonego szpinaku 2 cebule 3 ząbki czosnku(...)pieprz olej Wykonanie: 1. Papryki umyć, odkroić górną część i usunąć gniazda nasienne. 2. Farsz: Ryż ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku i z dodatkiem przyprawy curry. Kiełbasę pokroić w kostkę i lekko przesmażyć na oleju. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać rozmrożony szpinak i całość smażyć około 10 minut. Następnie dodać pokruszony ser feta
Szalona Kuchnia Ewelinyarmeńsku (czy może raczej ormiańsku) to “sharots” lub “soujoukh”, po turecku “sujuk” lub “sucuk”, “ churchkhela ” lub “ churchela ” po gruzińsku, “sajaq” po arabsku. To tylko niektóre nazwy oznaczające suchą kiełbasę, ale gdy zrobi się ją z orzechów włoskich to oznaczają bardzo popularny na Bałkanach i Bliskim Wschodzie deser – słodką kiełbasę z orzechów włoskich . Jej podstawą, oprócz orzechów(...)nawlekamy na grubszą nitkę – musi być wytrzymała na tyle, żeby wisząc utrzymała ciężar naszych “słodkich kiełbasek” Każda wielkość orzechów nadaje się do nawlekania. Oczywiście połówki stworzą nam najgrubszą kiełbasę, ale równie dobrze można nawlekać ćwiartki czy mniejsze kawałki. Najlepiej jednak nawlekać orzechy według wielkości zaczynając od połówek. Część z nich może pęknąć w czasie nawlekania i wtedy można
Lamarida.plŻurek z tłuczonymi ziemniakami to wersja żurku, którą moja rodzina pokochała najbardziej. Czysty, klarowny żurek, z dodatkiem białej kiełbasy pokrojonej w plasterki i tłuczonych ziemniaków z podsmażoną cebulką – coś cudownego. Żurek z tłuczonymi ziemniakami to łatwy i przyjemny przepis, z którym poradzi sobie każdy. Składniki: 200g boczku wędzonego 2 marchewki 1 większa pietruszka 0.5 małego selera 1 większa cebula(...)ząbki czosnku 6 ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych 500 ml żuru ( kupnego lub domowego ) 500g białej kiełbasy surowej 2 łyżki suszonego majeranku 1 łyżka chrzanu 1 szklanka wody z kiszonych ogórków 1 garść suszonych grzybów + 1 szklanka wody 100ml śmietanki 30% sól, pieprz dodatkowo: ugotowane, tłuczone ziemniaki z podsmażoną cebulką Przygotowanie: Gotowanie żurku zaczynamy od przygotowania grzybów i wywaru
NiePieprz.plktóra swój zielony kolor zawdzięcza szpinakowi. Dodatkowo dla wzbogacenia smaku mamy tutaj groszek oraz kukurydzę z puszki. Natomiast żeby całość była nieco bardziej syta i miała mięsny element, dodałam kiełbasę krakowską oraz szynkę. 1 op. makaronu świderki 450 g mrożonego szpinaku 2-3 ząbki czosnku puszka groszku puszka kukurydzy 300 g szynki 200 g kiełbasy krakowskiej suchej 3 jajka(...)żółtego sera sól, pieprz gałka muszkatołowa Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzony makaron polewamy 1 łyżką oliwy z oliwek, mieszamy. Szynkę kroimy w kostkę, kiełbasę na cienkie paseczki. Kiełbasę podsmażamy na rozgrzanej patelni, aż nieco się przyrumieni. Studzimy. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy szpinak. Gdy się rozmrozi dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki
Smaki Na Talerzużeby wyczarować przepyszne danie. Leczo, bo to o nim mowa to danie węgierskie w skład którego wchodzi głównie papryka, cebula i pomidory i nie ma w nim mięsa czy kiełbasy. Ale jesteśmy w Polsce i u nas jest nasze polskie leczo z kiełbasą i cukinią. I ja właśnie takie lubię i lubi je moja rodzinka. Składniki: 5-6 sztuk czerwonej(...)papryki ( użyłam dokładnie takich jak na zdjęciu) 3 nieduże cukinie 2-3 średnie cebule 3-4 średnie dobrze dojrzałe pomidory 5-6 sztuk dowolnej kiełbasy łyżeczka słodkiej papryki płaska łyżeczka ostrej papryki płaska łyżeczka papryki słodkiej wędzonej sól pieprz Wykonanie: Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Odłożyć do miseczki. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na pozostałym
Pysznie & Piękniepoleżała. U mnie porcja na dwa dni dla 3 osób, więc jeśli chcecie mniej to musicie zmniejszyć ilość składników :-) Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: 2 laski dobrej jakościowo kiełbasy 2 papryki czerwone 2 papryki żółte 500 g fasolki szparagowej 2 cebule 2 większe cukinie 6-8 pomidorów sól pieprz natka pietruszki 1. Kiełbasę obieramy z jelita, kroimy(...)mniejsze kawałki i wrzucamy do większego garnka, podsmażamy bez tłuszczu. Do kiełbasy dorzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Smażmy do momentu, aż kiełbasa ładnie się nam przyrumieni. 2. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i podgotowujemy w osolonej wodzie. Jak będzie w miarę miękka to odcedzamy i dodajemy do warzyw i kiełbasy. 3. Paprykę myjemy, kroimy na większe kawałki, dorzucamy do kiełbasy
kruche babeczkikiełbasiane szaszłyki to świetna propozycja dla fanów grillowanej kiełbaski, która w połączeniu ze świeżymi, kolorowymi, chrupiącymi warzywami smakuje rewelacyjnie. To ciekawy pomysł na bardzo popularną grillową przekąskę. Składniki: 400g kiełbasy 6 pomidorków cherry 12 małych pieczarek 3 czerwone cebule przyprawa do grilla Wykonanie: 1. Kiełbasę pokroić na 24 grubszych plasterków i oprószyć przyprawą do grilla. 2. Pomidorki umyć i pokroić(...)połówki. 3. Cebulę obrać i pokroić na 24 plastry. 4. Pieczarki oczyścić, umyć i odciąć nóżki. 5. Składniki nabijać na patyki do szaszłyków według kolejności: kiełbasa, czerwona cebula, połówki pomidorka, czerwona cebula, pieczarka, kiełbasa, czerwona cebula, pieczarka, kiełbasa, czerwona cebula, połówka pomidorka i kiełbasa. 6. Gotowe szaszłyki posypać przyprawą do grilla i grillować na grillu ze wszystkich stron aż będą
Szalona Kuchnia Ewelinywpis w którym znajdziecie kilka pomysłów na fajne przekąski piknikowe. Lekkie, zdrowe, takie które przygotujecie dosłownie w oka mgnieniu Koreczki z kiełbasą drobiową i pieczonym batatem Składniki: 1 średni batat 200 g kiełbasy drobiowej (ja użyłem kiełbasy kruchej z kurnej półki z CEDROB ) 150 g pomidorków koktajlowych(...)proszku, cynamonem oraz solą i pieprzem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekaj 15 minut w 220°C, następnie odstaw do wystudzenia. Kiełbasę pokrój w plasterki grubości 1 cm. Pomidorki przekrój na pół. Ogórka przetnij wzdłuż na 4 części, wytnij wodnisty środek (gniazdo nasienne). Następnie pokrój w kawałki
kuron.com.pltakże jako obiad. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Poniżej znajdziecie najlepszy przepis na bigos z młodej kapusty . Jako, że mój Mąż uwielbia mięsko, to nie mogło tu zabraknąć dość sporej ilości kiełbasy i wędzonego boczku. Świetnie smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem, a w wersji obiadowej super komponuje się z ziemniakami z wody. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bigos z młodej kapusty – Składniki(...)wędzonego 1-2 łyżki oleju rzepakowego (opcjonalnie, jeśli boczek był mało tłusty i wytopiło się z niego mało tłuszczu) 1 duża cebula – ok. 190 g ok. 280 g kiełbasy podwawelskiej lub wiejskiej 1 duża młoda marchewka – ok. 100 g 1,5 szklanki wody (lub bulionu warzywnego bądź mięsnego) – ok. 375 ml 3 ziarna ziela angielskiego 3 liście
Kulinarne Przebojewarto wybrać ser, który łatwo się topi). To idealny pomysł na śniadanie czy na szybką przekąską kiedy wpadną goście. Polecam, bo jest prosta i pyszna. PRZEPIS NA QUESADILLA Z KIEŁBASĄ Składniki na quesadilla z kiełbasą: placki tortilla ser żółty kiełbasa np. chorizo listki świeżej kolendry Jak zrobić quesadilla z kiełbasą: Na suchej lub spryskanej olejem patelni kładę placek tortilli(...)podgrzewam. Na placku rozsypuję trochę startego sera. Na wierzchu układam cienkie plasterki kiełbasy i listki kolendry. Znów oprószam startym serem i przykrywam wszystko drugim plackiem tortilli, dociskając go do całości. Po chwili, kiedy ser się zaczyna rozpuszczać, wszystko ładnie pachnieć a spodni placek przyrumieni się, przekręcam quesadille na druga stronę i jeszcze chwilę podsmażam. Zdejmuje z patelni. Ostrym nożem kroję
Dorota SmakujeSkładniki /4 porcje: – 300g kiełbasy białej – 1 ząbek czosnku – 1 szt. liścia laurowego – 2 ziarna ziela angielskiego – 2 szt. suszonych grzybów – 250 ml zakwasu na żur – 4 jaja – majeranek – sól i pieprz Przygotowanie: Gotujemy litr wody. Do wrzątku wrzucamy kiełbasę, doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz(...)suszone grzyby. Gotujemy 15-20 minut. Kiełbasę wyjmujemy i odkładamy na bok. Otrzymany wywar odcedzamy za pomocą sita. Suszone grzyby odkładamy na bok. Do wywaru dodajemy zakwas na żur. Przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu. Jaja gotujemy na twardo. Pozostawiamy do ostudzenia, a następnie obieramy ze skorupek i kroimy w ćwiartki. Kiełbasę kroimy w plastry, a wyciągnięte
I LOVE LIFEPRZEPIS NA KIEŁBASĘ PIECZONĄ Składniki na kiełbasę pieczoną: 500g białej kiełbasy ulubiona zioła np. majeranek chili 50 ml sosu sojowego 2 łyżki oleju Jak zrobić kiełbasę pieczoną: Kiełbasę nakłuwamy widelcem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy wszystko sosem sojowym, olejem, oprószamy ziołami i chili. Pieczemy ok godziny w 180st. Artykuł Kiełbasa pieczona pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujeBiała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym to danie idealne nie tylko na świąteczny stół, ale także jako ciepły posiłek na obiad czy kolację. Jeśli podana zostanie na obiad to doskonale sprawdzi się z dodatkiem ziemniaków, a na kolację wystarczy pajda chleba lub ciepła bułeczka. Danie proste, szybkie w przygotowaniu a zarazem bardzo smaczne. Składniki: * 2 białe kiełbasy (użyłam kiełbasy(...)szynki Henryk Kania ) * 1 cebula * 200 ml śmietany słodkiej, najlepiej 18% * 3 łyżeczki chrzanu ze słoika * sól, pieprz, papryka słodka do smaku * olej do podsmażenia cebuli Wykonanie: Białe kiełbasy naciąć z obu stron. Na patelni rozgrzać niedużą ilość oleju, cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na złoty kolor. Następnie do cebuli wlać śmietanę, dodać chrzan, sól, pieprz i słodką paprykę
Zrób to smacznieKiełbasa ” Kaszubska kanapkowa ” , pyszna wędlina domowa Kiełbasa ” Kaszubska ” to jedna z lepszych kiełbas kanapkowych , jakie poczyniłam . Dlaczego ? Po prosu jest pyszna , soczysta i doskonale zastępuje , sklepowe dmuchańce Moje chłopaki już nie wyobrażają sobie życia bez swojskich wędlin . Ostatnio zdarzyło mi się kupić szynkę z indyka i zostałam wystawiona za drzwi razem z opakowaniem…. Nikt nawet(...)Jeśli macie duży przekrój nie potrzeba nadziewarki . Przy napełnieniu , trzeba usunąć powietrze poprzez wbicie igły lub mocne dociskanie . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po napełnieniu osłonek , mocno związujemy końce i wieszamy kiełbasę w chłodnym pomieszczeniu na co najmniej całą noc , żeby osiadła i obeschła . Po tym czasie wędzimy na gorąco swoim tajnym sposobem . Wiadomo , każdy dymiaż ma swoje patenty dopasowane do wędzarni
Ogrodnik w podróżyPierogi z białym serem i kiełbasą, można podobnie jak do ruskich dodać ziemniaki. W pierogach ruskich jest więcej ziemniaków, a mniej sera, tu jest ser, a ziemniaki jeżeli nam zostały z obiadu... można jak najbardziej dodać. Ja właśnie dodałam resztę ziemniaków, oczywiście ten składnik można pominąć. ciasto na pierogi : 400 g mąki, gorąca woda, sól, farsz : 600 g białego sera(...)ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków, 200 g kiełbasy, 100 g boczku wędzonego surowego*, 200 g cebuli, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz świeżo zmielony, tłuszcz do smażenia (smalec, tłuszcz gęsi, olej), Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w kostkę. Cebule pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu. Dodać rozgnieciony czosnek, kiełbasę i boczek. Chwilę razem poddusić. Odstawić do ostudzenia
królestwo garów