Dzisiaj pomysł na wykorzystanie białej, surowej kiełbasy - zapiekanej z kapustą kiszoną wraz z dodatkiem podsmażonej cebulki. Danie proste i szybkie do przygotowania. Idealnie smakuje podane z kromką świeżego pieczywa. Jeżeli nie macie pomysłu na wielkanocne dania to zachęcam do kliknięcia TUTAJ . Składniki na 3-4 porcje: 0,5 kg kiszonej/kwaszonej kapusty 0,5 kg białej, surowej kiełbasy 1 duża(...)Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż do miękkości kapusty (około 30 minut). Ugotowaną kapustę odcedzić. Przełożyć ją do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wlać odrobinę oleju i przesmażyć białą kiełbasę (z obu stron). Na kiszoną kapustę przełożyć kiełbasę, którą należy posypać majerankiem. Ewentualnie białą kiełbasę lekko naciąć (z 1 strony). Zapiekać bez przykrycia około 40-45 minut w 180ºC
UgotowaćZupa chrzanowa z białą kiełbasą Zupa chrzanowa z białą kiełbasą. Zupa chrzanowa z białą kiełbasą, szczerze jak przeczytałam o niej gdzieś w czeluściach internetu to pomyślałam może być fajna. Trochę czasu mi zeszło nim się za nią zabrałam, a teraz .. mhmm.. zjadłabym miseczkę nawet teraz :) Pyszna zupa i robi się ją bardzo szybko. Zupa chrzanowa(...)litra rosołu 1 słoik chrzanu ( u mnie Polonaise ) 4 kawałki białej kiełbasy 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 3 łyżki śmietany 30% pieprz Na początku obieramy ziemniaki i kroimy w drobną kosteczkę. Do garnka wlałam rosół ( jeśli nie masz gotowego rosołu dodaj drobno pokrojoną marchewkę, pietruszkę
Kuchnia na wzgórzuBiałą kiełbasę uwielbiam pod każdą postacią. Sama nie wiem dlaczego jemy ją tak rzadko. Utarło się u nas w domu, że białą kiełbasę jada się tylko na Wielkanoc (a to jest wielki błąd). Na wielkanocnym stole pojawia się ona u nas w wersji tradycyjnej- parzona, w towarzystwie chrzanowego sosu. Oprócz tego wymyślam co roku nowy sposób jak podać(...)nieco innej formie. Póki co zajadaliśmy się białą kiełbasą pod pierzynką (polecam!!!). Tym razem postanowiłam spróbować jak biała kiełbasa będzie smakowała w połączeniu ze słodkimi suszonymi śliwkami. Takie połączenie smaków okazało się rewelacyjne. Kiełbasa wyszła przepyszna. Danie przygotujecie w niecałą godzinę a danie powali całą rodzinę na kolana- zapewniam. Składniki: 5 białych kiełbas parzonych 15 dag wędzonego boczku
Pobite gary Barbaryżółtym sosie chrzanowym Jajka faszerowane pastą krabową Jajka faszerowane pastą łososiową Mięsne Pieczeń rzymska z jajkiem Świąteczna galantyna drobiowa Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Domowa biała kiełbasa wieprzowa Świąteczna galantyna drobiowa Pasztet mięsny Pate z drobiowych wątróbek Polędwiczki wieprzowe w śmietanie Ryby Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź(...)Chrzan śmietankowy Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Domowa ćwikła Domowe wędliny Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Szynka domowa wędzona Mielonka dojrzewająca a la salami Kiełbasa krakowska parzona Ziołowy schab z pończochy Kiełbasa myśliwska Domowa szynka z szynkowara Domowa biała kiełbasa wieprzowa Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab
Kulinarne przygody Gatitypodana kiełbasa jest świetną alternatywą dla kiełbasy z wody, która często pojawia się na wielkanocnym stole. Zrobiłam mniejszą porcję, ale podaję przepis na więcej - by starszyło dla każdego;). Postawmy na dobrej jakości kiełbasę. Polecam kiełbasę wiejską tradycyjną - nowość od firmy Hańderek . Cechuje ją wysoka mięsność, wyraźny bukiet przypraw, jest świetna dla osób lubiących wędzone tradycyjnie wędliny z wieprzowiny(...)400g kiełbasy, u mnie wiejska tradycyjna od Hańderek 3 duże czerwone cebule 250g pomidorków koktajlowych 4 łyżki oleju 200ml jasnego piwa sól, pieprz 1. Kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki, nacinamy. Cebule kroimy w piórka, pomidorki przekrawamy na pół. Układamy wszystko w naczyniu żaroodpornym. Polewamy piwem, olejem, posypujemy solą i pieprzem. 2. Kiełbasę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około
Szefowa kuchniKiełbasę duszoną z bakaliami pierwszy raz jadłam u mojej cioci. Byłam zachwycona jej smakiem. Potrawa ma bardzo ciekawy słodko-kwaśny smak. Danie pięknie prezentowało się na stole a smak był zaskakujący, ponieważ czegoś takiego jeszcze nie jadłam. Bardzo lubię połączenie wędzonej kiełbasy i suszonych śliwek jak w tym przepisie , więc danie to bardzo przypadło mi do gustu. Kiedy poprosiłam(...)przepis byłam zaskoczona prostotą wykonania tej potrawki . Kiełbasa przygotowana w ten sposób idealnie nada się zarówno na obiad . Może być także bardzo ciekawą propozycją na różnego rodzaju przyjęcia i imprezy . Składniki: 1,20 dag kiełbasy śląskiej 0,5 kg pieczarek 6-8 ogórków kiszonych 2 garście moreli 2 garście suszonych ślwek garść rodzynek 2 cebule 2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego
Pobite gary BarbaryNigdy nie byłam fanką białej kiełbasy, uważałam, że jest zbyt tłusta i nie dość doprawiona. To zmieniło się, gdy odkryłam, że można wyjąć ją z osłonki i podsmażyć. Wtedy cały tłuszcz zostaje na patelni, a my mamy dobrej jakości mięso, które możemy sobie dowolnie doprawić. Do tej pory jadłam to danie jako ciepła przystawk ę, ale odkryłam, że jest dobre(...)chlebie. Taka kanapka drwala da nam siłę na cały dzień, nawet zimą. Nie trzeba czekać do Wielkanocy, żeby cieszyć się smakiem białej kiełbasy. Składniki: surowa biała kiełbasa na każdą osobę opakowanie liści młodego szpinaku, umyte i odsączone (można zastąpić jarmużem) ząbek czosnku przetarty przez praskę mała cebula obrana i drobno pokrojona po szczypcie świeżo mielonego pieprzu, majeranku i ostrej
Ugotowane pozamiataneBiała kiełbasa, odpowiednio przyrządzona, bywa naprawdę bardzo smaczna- i nie wątpię że zajmuje wysokie miejsce na liście kulinarnych przysmaków wielu osób. W tym celu trzeba jednak najpierw kupić (lub wykonać!) smaczną, białą kiełbasę, a następnie- odpowiednio ją przyrządzić. Na przykład w sposób podany poniżej... JAK PRZYRZĄDZIĆ BIAŁĄ KIEŁBASĘ Z PIWEM, MIODEM I MUSZTARDĄ? BIAŁA KIEŁBASA W SOSIE(...)PIWNYM Z MIODEM I MUSZTARDĄ- SKŁADNIKI: -1 kg białej kiełbasy surowej (może być również parzona) -3 średnie cebule -3 łyżeczki miodu -4 łyżeczki musztardy -150ml piwa jasnego -przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chili (lub pieprz cayenne) Musztarda powinna być typu francuskiego, czyli z całymi ziarnami gorczycy, a najlepiej z dodatkiem czerwonego wina. Jednak ja pozostałem wierny swojemu ulubionemu, łagodnemu
Aromatyczne Podróżewysłać, ale za to miałam dynię i bucatini. To makaron przypominający spaghetti. o wiele grubszy, a w środku pusty. dlatego ładnie się prezentuje z sosem, który zawiera spore kawałki kiełbasy. Wybór kiełbasy zależy od Was. Jak dla mnie wystarczyłby sos dyniowy, ale moi mężczyźni potrzebują coś więcej na ząb. Ponieważ do sosu dodałam świeże liście szałwii, więc dodatek kiełbasy przydał(...)ząbki czosnku 2 listk szałwii 1 łyżka pomidorowego przecieru 2 pomidory kiściowe 200 ml śmietanki 200 ml bulionu z mięsa 1 łyżka masła 3 gałązki świeżej bazylii 300 g kiełbasy 100 wędzonego boczku sól i pieprz do smaku 30 g utartego parmezanu 350 g bucatini, waga sucha Cebulę, kiełbasę i boczek pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej masło na patelni. Dodaj
codojedzeniaBiała kiełbasa pieczona w cydrze z dodatkiem cebuli i jabłek to doskonała propozycja na świąteczne śniadanie lub obiad. Dotąd piekłam białą kiełbasę w piwie, jednak goryczka z piwa trochę mi przeszkadzała w potrawie. Cydr delikatniejszy od piwa i lekko słodki okazał się świetnym dodatkiem do białej kiełbasy. Jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego, ponieważ dobór składników dania był spontanicznym(...)ładnie się zrumieniły pozostały soczyste w środku. Cebula i jabłka poddusiły się w cydrze, który mocno się zredukowały i utworzył pyszny sos. Składniki: 1 kg surowej białej kiełbasy 3 cebule 2 twarde jabłka ok. 0,5 litra cydru 1/2 łyżki oleju do smażenia cebuli 1 łyżeczka majeranku (lub więcej) 2 szczypty cynamonu 1 gałązka świeżego rozmarynu 1-2 szczypty
Codziennik KuchennyZwykła a jednak niebanalna przekąska z grubej kiełbasy czyli miseczki z kiełbasy z pieczarkami i zielonym groszkiem, może stanowić super przystawkę. J ej niezwykłe doznania smakowe zapewni połączenie pieczarek, zielonego groszku z cebulą i nutką pieprzu. Zapraszam do posmakowania. składniki na 5 porcji 300 g grubej kiełbasy 1/2 puszki groszku konserwowego 200 g pieczarek 1 cebula olej(...)smażymy do momentu aż powstała z pieczarek woda odparuje, pod koniec smażenia całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem, dodajemy odsączony z zalewy groszek, wszystko mieszamy i zdejmujemy z ognia. Kiełbasę kroimy w dość grube około pół centymetrowe plastry a następnie lekko rumienimy z obu stron na niewielkiej ilości gorącego oleju . Zrumienioną kiełbasę zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
Smakowite DaniaPyszna, aromatyczna, prosta zupa krem, która zachwyci Wasze podniebienia. Niewiele składników, szybkie wykonanie. Czego trzeba chcieć więcej? Chyba tylko tego, aby poczuć jej smak. Dodatek smażonej kiełbasy podwawelskiej wspaniale podkręca jej smak. Potrzebujemy: 50 g cebuli 20 g oleju kokosowego 450 g obranych ziemniaków 150 g pora 100 g korzenia pietruszki 600 ml wody 2 łyżeczki pasty bulionowej warzywnej(...)przepisu na Domową warzywną "Kostkę rosołową" sól, pieprz 50 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, bądź łyżka świeżej kilkanaście plasterków kiełbasy, u mnie kiełbasa podwawelska Hańderek Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju kokosowym. Warzywa pokroić drobno i dodać do garnka, w którym dusiła się cebula. Jeśli używacie suszonej natki pietruszki, można dodać
MamaOskarkawpadłam na pomysł że dawno nie robiłam faszerowanych bułek , jest to bardzo fajne i smaczne jedzenie , takie bułki można faszerować przeróżnymi produktami , ja zapraszam na bułki faszerowane białą kiełbasa , z dodatkiem przypraw , smakuje fajnie, zapraszam do wypróbowania . Składniki 6 bułek ( według uznania ) 3 laski białej kiełbasy 1 pęczek kopru 1 łyżeczka pieprzu ziołowego(...)cebulę obieram i kroję w drobną kostkę , kiedy mamy cebulę pokrojoną , rozgrzewamy patelnie i dodajemy cebulkę i przesmażamy około 5 minut , kiedy nasza cebulka się przesmaży dodajemy białą kiełbasę , ale bez flaka , flaka się pozbywamy , kiedy mamy kiełbasę na patelni , wszystko na patelni dokładnie mieszamy aby nasze składniki dobrze się połączyły , następnie dodajemy wszystkie przyprawy i posiekany koper , doprawiamy
Mój Smaknaciągają mocno mięsnym smakiem i aromatem. Jedyny ich minus to długi czas przygotowywania. Czasami mam ochotę na równie smaczną zupę w stylu: "już, natychmiast, zaraz!" . Sięgam wtedy po kiełbasę podwędzaną lub boczek wędzony i duuuużo warzyw. Zupa o takim składzie jest gotowa góra w 15-20 minut i nie wymaga zbytniego nakładu pracy. Poniżej propozycja na połączenie kremu(...)brokułowego z pyszną kiełbasą podwędzaną i aromatycznym dodatkiem kostki bulionu na wędzonym boczku . Wiem, wiem, zdrowiej byłoby nagotować bulion od podstaw, ale z braku czasu, można się niekiedy obejść zamiennikiem :) W smaku znaczącej różnicy brak, zapewniam :) Składniki na solidne porcje dla 4 osób: 1 litr wody 1 kostka bulionu na wędzonym boczku - u mnie KNORR 2 ziemniaki - średnie
Grunt to przepis!samodzielne danie. Fasolka po bretońsku jest dość ciężkim daniem ale od czasu do czasu (nie za często) można ją przygotować. Powinna każdemu smakować kto lubi dania z fasolą oraz kiełbasy, polecam wypróbować przepis Do przygotowania fasolki po bretońsku będziemy potrzebować: Garnek o pojemności około 3,5 L 500 g fasoli „Piękny Jaś” przed namoczeniem 500 g kiełbasy 150 g wędzonego(...)gotuję fasolę przygotuję pozostałe składniki na fasolkę po bretońsku : Czosnek drobniutko kroję, cebulę kroję w kostkę i dodaję do czosnku. Boczek kroję w kostkę i przekładam na patelnię. Kiełbasę obieram ze skórki, przekrawam wzdłuż na pół i jeszcze raz wzdłuż na pół i kroję w kostkę. Składniki mam pokrojone teraz na patelni smażę boczek około 10 minut tak żeby ładnie
Uwaga Babcia Gotuje