kiełbasa - 10142 przepisów (strona:49/677)

Kiełbasiane szaszłyki z kolorową papryką i cukinią 156

kiełbasiane szaszłyki to świetna propozycja dla fanów grillowanej kiełbaski, która w połączeniu ze świeżymi, kolorowymi, chrupiącymi warzywami smakuje rewelacyjnie. To ciekawy pomysł na bardzo popularną grillową przekąskę. Składniki: 350g kiełbasy 1 żółta papryka 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 1 cukinia 3 cebule czerwone przyprawa do grilla sól pieprz Wykonanie: 1. Kiełbasę pokroić na 25 grubszych plasterków i oprószyć przyprawą(...)kwadratowych  kawałków. 3. Cebulę obrać i pokroić na 10 plastrów. 4. Cukinię również pokroić na 10 grubszych plasterków. 5. Składniki nabijać na patyki do szaszłyków według kolejności:  kiełbasa, żółta papryka, cukinia, kiełbasa, zielona papryka, cebula czerwona, kiełbasa, żółta papryka, czerwona papryka, kiełbasa, zielona papryka, cebula czerwona, cukinia, czerwona papryka, kiełbasa. 6. Gotowe szaszłyki posypać przyprawą do grilla

Szalona Kuchnia Eweliny
Mielonka - domowa kiełbasa słoikowa 158

Mielonka - domowa kiełbasa słoikowa fot. Moja Książka Kucharska Mielonka - domowa kiełbasa słoikowa Domowa mielonka w słoiku Nic nie może równać się ze smakiem domowych potraw. Domowa mielonka słoikowa to jest właśnie to :) Pyszna kiełbasa  z galaretką i smarowidełkiem w postaci tłuszczyku, a co ważne, bez "dziwnych dodatków" - jedynie naturalne zioła i przyprawy. Prawdziwa kiełbasa słoikowa, którą z powodzeniem można(...)niepowtarzalnego smaku. Jak zrobić mielonkę w słoiku Tak naprawdę, przygotowanie mielonki w domu wcale nie jest trudne. Należy jedynie pamiętać o kilku ważnych rzeczach. Do zrobienia własnej, domowej kiełbasy w słoiku wybieramy tylko najświeższe mięso, a wszystkie narzędzia, czyli maszynka do mielenia, noże, miski, słoiki i deska do krojenia powinny być nieskazitelnie czyste, najlepiej wyparzone.  Do przygotowania mielonki można

Moja Książka Kucharska
Zupa buraczkowa różowa 148

Pomysł na prostą i bardzo szybką do przygotowania zupę - buraczkową podaną z białą kiełbasą i ugotowanymi jajkami. Jeżeli w zamrażalniku zalega Wam biała kiełbasa to już wiecie do czego możecie ją wykorzystać 😋 Składniki na 4 porcje: około 0,5 kg upieczonych buraków (waga ze skórką) 150 g białej, surowej kiełbasy (najlepiej cienkiej) 1 l wody sól, pieprz 2 listki laurowe(...)śmietany 30% około 200-250 ml zakwasu na żurek do podania 2 jajka ugotowane na twardo Jak upiec buraki – przepis TUTAJ   http://ugotowac.blogspot.com/2017/04/pieczone-buraki-dodatek-do-koktajli-salatek-ciast.html Gotowanie białej kiełbasy i wygląd zupy przed wlaniem śmietany Do garnka wlać wodę, dodać listki laurowe, ziele angielskie i przełożyć białą kiełbasę. Gotować na średnim ogniu, aż do jej miękkości. Następnie zebrać szumowiny

Ugotować
TARTA Z GROSZKIEM I KIEŁBASĄ 127

ramach odskoczni od tylu przepisów na słodkości, które ostatnio pojawiły się na blogu, proponuję wypiek wytrawny. Tarta z groszkiem i kiełbasą, o której mowa, to świetna sprawa - wydajna i ekonomiczna, jedna tarta wystarczy śmiało dla 6-8 osób czy na kilka obiadów. Można dzięki niej także zrobić porządek w lodówce, wykorzystując wszystkie zbędne elementy. Nieważne z czym, ważne, że zawsze(...)Tarty w naszym domu najczęściej pojawiają się latem i późną jesienią, w okresie obfitości warzyw. Wtedy też są one najbardziej urozmaicone i kolorowe. Zimą jednak tarta z groszkiem i kiełbasą spełni się w roli pożywnego posiłku, który nasyci i rozgrzeje.    Do wykonania tarty śmiało można zastąpić kiełbasę boczkiem czy gotowanym / pieczonym mięsem, np. kurczakiem albo pieczenią ze schabu

W kuchni Karmel-itki
Biała kiełbasa w sosie pomidorowo warzywnym 193

pory biała kiełbasa kojarzyła mi się z żurkiem i Wielkanocą. Od teraz mam jeszcze jedno skojarzenie a mianowicie pyszne danie jednogarnkowe z białą kiełbasą w sosie pomidorowo warzywnym. Jednak by danie smakowało należy zaopatrzyć się w dobrej jakości kiełbasę bo to podstawa tego dania. Minimum roboty maksimum smaku. Salaterka z kolekcji Paris Porcelana Bogucice. Składniki: 4 szt kiełbasa biała parzona(...)puszka pomidorów 3/4 szkl bulionu 1 łyżka konfitury z brusznicy 0,5 łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki oregano 0,5 łyżeczki bazylii sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Z kiełbasy zdjąć osłonki i pokroić w plasterki o grubości około 1 cm. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki. Marchewkę oczyścić i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać łyżkę

Ala piecze i gotuje
DOMOWA KIEŁBASA KRAKOWSKA 150

Kiełbasa krakowska przygotowana w domu jest pyszna i pachnąca jak sklepowa. W przygotowaniu nie jest aż tak trudna jakby się wydawało, jedynie czas oczekiwania to kilka dni. Jednak po uwędzeniu jest tego warta.  SKŁADNIKI :  1,2 kg łopatki, najlepiej poprzerastanej tłuszczykiem pieprz czarny około 3 g kolendra mielona 3 g czosnek 1 główka 1 łyżeczka majeranku osłonka(...)upływie tego czasu, kawałki mięsa chudego rozbijamy lekko tłuczkiem. Natomiast mięso tłuste mielimy w maszynce z sitkiem 4-6 mm dwa razy ( będzie to wypełniacz mięsa chudego w kiełbasie ) . Do chudego mięsa dodajemy mielone, następnie wlewamy wodę, wsypujemy przyprawy oraz zmiażdżony czosnek i wszystko mieszamy do momentu aż mięso będzie kleiste.  Osłonkę moczymy w letniej wodzi. tniemy na około

Kulinarne Fantazje Marioli
Chłopska patelnia z kiełbasą, cebulą, papryką i pieczarkami 128

rumiana, mocno przysmażona kiełbasa w pysznym sosie, zjedzona prosto z patelni to kulinarne marzenie każdego faceta:). Treściwe i sycące. Pamiętajmy o wyborze dobrej jakości kiełbasy! Ja jak zwykle postawiłam na firmę, która jeszcze nigdy mnie nie zawiodła -  Hańderek .  500g wędzonej kiełbasy, u mnie Kiełbasa Swojska od Hańderek 3 papryki: żółta, zielona i czerwona 300g pieczarek 2 duże cebule(...)łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra olej 1. Kiełbasę przecinamy wzdłuż i nacinamy. Paprykę kroimy w dużą kostkę, cebulę w piórka a pieczarki w plastry.  2. Kiełbasę podsmażamy na dużym ogniu na rozgrzanym oleju do mocnego zarumienienia. Zdejmujemy ją z patelni. Na pozostały tłuszcz przekładamy warzywa, podsmażamy 5-10 minut. Zalewamy szklanką wody, dusimy pod przykryciem

Szefowa kuchni
Domowy wyrób kiełbasy – co warto wiedzieć? 159

Przygotowanie własnej, domowej kiełbasy to zdrowy i smaczny wybór. Marketowe kiełbasy nie zawsze wzbudzają zaufanie, a kiełbasy z ekologicznych gospodarstw odstraszają ceną. Domowa kiełbasa będzie miała niepowtarzalny smak i aromat. Co warto wiedzieć o robieniu własnej kiełbasy? O tym podpowiadamy w dzisiejszym wpisie. Nie da się ukryć, że kiełbasa to symbol polskiej, tradycyjnej kuchni. Jest […] Artykuł Domowy wyrób kiełbasy

PysiaGotuje.pl
Szaszłyki z kiełbasy i cebuli 261

Proste do zrobienia szaszłyki z kiełbasy i cebuli. Dobrej jakości kiełbasa i pachnąca, miękka cebula. Grillowane niebo w buzi. Składniki (4 szaszłyki): 3 kiełbasy kilka małych cebul 2 łyżki oleju rzepakowego  sól Wykonanie: Cebule kroimy na cienkie plastry. Z obu stron smarujemy ją olejem. Najlepiej zrobić to pędzlem kuchennym. Cebulę posypujemy (z obu stron) solą. Kiełbasę kroimy na grubsze(...)plastry. Na patyczki nadziewamy naprzemiennie cebulę z kiełbasą. Robimy to jak najbardziej ściśle, aby cebula przywierała do kiełbasy. Kiełbasę z cebulą grillujemy na niewielkim żarze. Moja leżała na grillu około 25 minut. Dzięki temu cebula zmięknie i będzie miała pyszny smak i zapach. Przy krótkim grillowaniu na mocnym żarze cebula nie zdąży zmięknąć. Smacznego

Smak mojego domu
Kiełbasa z cukinią, z grilla 196

Propozycja na urozmaicenie zwykłej kiełbasy z grilla. Szaszłyk z kiełbasy i cukinii. Składniki (4 szaszłyki): 2 kiełbasy śląskie 2 cienkie, malutkie cukinie sól olej Wykonanie: Cukinię kroimy na plasterki o grubości około 0,5 cm. Polewamy ją około 3 łyżkami oliwy i dokładnie w niej obtaczamy. Można to zrobić poprzez potrząsanie cukinią, zamkniętą w pojemniku. Cukinię dość mocno posypujemy solą(...)Kiełbasę kroimy na plasterki. Na patyczki do szaszłyków nabijamy naprzemiennie kiełbasę i cukinię. Robimy to dość ściśle, dzięki czemu cukinia lekko przejdzie smakiem kiełbasy. Szaszłyki grillujemy na średnim żarze, do czasu zrumienienia kiełbasy i cukinii. Smacznego

Smak mojego domu
Przepis na leczo z papryką i kiełbasą 179

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na leczo z papryką i kiełbasą. Leczo jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Jeżeli nie przepadamy za mięsem, to możemy przygotować leczo bez mięsa, będzie równie smaczne. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania lecza będziemy potrzebować: 1 kg papryki 1 kg pomidorów 600 g dobrej kiełbasy 1 papryczka chili 300 g cebuli 5 łyżeczek koncentratu(...)słodkiej listek laurowy 3-4 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz olej do smażenia około 1/2 szklanki wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Leczo z papryką i kiełbasą Przygotowanie: Najpierw pokroje wszystkie składniki na leczo: Cebulę przekrawam wzdłuż na pół i kroję w cienkie półplasterki. Umytą i oczyszczoną z nasionek papryczkę chili, drobno kroję. Umytą i oczyszczoną

Uwaga Babcia Gotuje
Bigos z młodej kapusty 150

można zrobić pyszny obiad w pół godziny? Pewnie, że tak. Takim daniem właśnie jest ten bigos z młodej kapusty z dwoma rodzajami kiełbasy. Wystarczy podać świeże bułeczki lub chleb i domownicy będą palce oblizywać. Składniki: 1 większa główka młodej kapusty 2 łyżki oleju kokosowego lub smalcu 1 średnia cebula 300 g kiełbasa wiejska tradycyjna Hańderek 300 g kiełbasy śląskiej(...)przyprawy do bigosu i kapusty 2 łyżeczki suszonych pomidorów około 2 szkl bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu  Przygotowanie: Kapustę grubo poszatkować. Cebulę pokroić w kostkę, kiełbasy w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej lekko podsmażyć cebulę dodać kiełbasy i podsmażać do momentu aż kiełbasa lekko się zrumieni uważając by nie spalić cebuli. Do kiełbasy dodać kapustę wsypać

Ala piecze i gotuje
Zapiekanka farmerska z białą kiełbasą 559

Prosto, tanio i smacznie, tak najkrócej można opisać to danie. To świetny pomysł na obiad z wykorzystaniem minimalnej ilości składników. Bowiem zapiekanka składa się tylko z białej kiełbasy, ziemniaków i cebuli. Oczywiście aby danie to uczynić bardziej zdrowym, można podać jako dodatek sałatkę. Najbardziej pasowałaby tutaj taka, która nie wpłynie na smak potrawy, więc proponuję sałatę masłową ze śmietaną(...)sosem winegret. Sałatkę należy podawać w osobnych miseczkach. SKŁADNIKI 600 g białej kiełbasy (parzonej) 5 dużych cebul 1,4 kg ziemniaków olej rzepakowy majeranek, przyprawa do ziemniaków WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Dwa naczynia żaroodporne posmarować olejem rzepakowym. Cebulę obrać z łupin, pokroić w piórka i wsypać na dno obu form. Delikatnie skropić olejem rzepakowym, wymieszać

Passions hobbies life
Biała kiełbasa pieczona w piwie z dodatkami 123

się nie tylko na majówce, ale w każdej sytuacji, kiedy będziemy mieli ochotę na łyk dobrego piwa (u mnie Warka Radler malina z cytryną ) i kiełbaskę! Składniki biała surowa kiełbasa 2 czerwone lub białe cebule 1 łyżka naturalnego  miodu spadziowego 1 łyżka musztardy   kieleckiej delikatesowej sól himalajska różowa drobna mielony pieprz ziołowy piwo ciemne niepasteryzowane do pieczenia kiełbasy(...)pióra a drugą połowę w kostkę.Pióra ułóż na dnie naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą z oliwek. Przygotuj sos musztardowo-miodowy. Do miseczki włóż miód, musztardę,przyprawy- wymieszaj. Sosem wysmaruj kiełbasę i dodaj cebulę pokrojona w kosteczkę. Wlej delikatnie piwo do mniej więcej 1/3 wysokości kiełbasy. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Włóż naczynie z kiełbasą i piecz około 40 minut- góra

Z Kuchni Do Kuchni
Kiełbasa pieprzowa, surowa, podsuszana. 209

Domowa kiełbasa pieprzowa dla smakoszy, którzy lubią swojskie wyroby. Składniki:  2 kg karkówki,1 kg wołowiny, 1 kg podgardla, 3 łyżki soli kamiennej, 1 łyżka pieprzu mielonego,  3 łyżki majeranku, łyżkę cukru, 10 z. czosnku, 2 łyżki papryki, 2 łyżki pieprzu ziarnistego, 1/2 l wody, jelita. Mięso i czosnek mielimy na grubym sitku, tłuste kroimy w kostkę, dodajemy(...)przygotowane mięso chowamy pod przykryciem do lodówki, na kilka godzin. Następnie  wyjmujemy z lodówki i wyrabiamy masę jeszcze raz ręcznie, z dodatkiem wody. Napełniamy jelita i już kiełbasa gotowa, tylko musimy poddać ją dalszej obróbce.  Możemy kiełbasę zrobić jako parzoną, wówczas gotujemy wodę w garnku i wkładamy kiełbasę.  Zostawiamy do całkowitego wystudzenia min. 6-7 godzin. Jeżeli

chleba naszego