kiełbasa - 10142 przepisów (strona:48/677)

Żurek z kiełbasą i wędzonym boczkiem 93

Lekko kwaśna aromatyczna zupa z mięsną wkładką – doskonała zarówno na co dzień, jak i na wielkanocny stół Możesz przygotować ją w sposób tradycyjny z samą kiełbasą lub dodać warzywa, by była bardziej pożywna i sycąca. Jest świetna do odgrzewania – jeśli żyjesz w biegu i brakuje Ci czasu, możesz ugotować taki żurek nawet na 2 dni   Polecam też(...)biały bez zakwasu ** Jajka w majonezie ** Jajka po polsku Składniki na 3-litrowy rondel: 500 ml zakwasu na żurek 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 300 g białej kiełbasy 200 g kiełbasy w lasce np. śląska, podwawelska (można pominąć i dać więcej białej) 100 g wędzonego boczku 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 1/2 szklanki śmietany

Kulinarny S.O.S.
Żurek z kiełbasą i wędzonym boczkiem 93

Lekko kwaśna aromatyczna zupa z mięsną wkładką – doskonała zarówno na co dzień, jak i na wielkanocny stół Możesz przygotować ją w sposób tradycyjny z samą kiełbasą lub dodać warzywa, by była bardziej pożywna i sycąca. Jest świetna do odgrzewania – jeśli żyjesz w biegu i brakuje Ci czasu, możesz ugotować taki żurek nawet na 2 dni   Polecam też(...)biały bez zakwasu ** Jajka w majonezie ** Jajka po polsku Składniki na 3-litrowy rondel: 500 ml zakwasu na żurek 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 300 g białej kiełbasy 200 g kiełbasy w lasce np. śląska, podwawelska (można pominąć i dać więcej białej) 100 g wędzonego boczku 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 1/2 szklanki śmietany

Kulinarne S.O.S.
Kiełbasa bankietowa z udźca indyka 81

Kiełbasa bankietowa z udźca indyka Kiełbasa bankietowa to zdrowa , domowa alternatywa dla komercyjnych wędlin , zawierających 50-60 % mięsa . Ta kiełbasa ma go 100 % i jest zrobiona dla bliskich z uczuciem i uczciwością . Nie ma nic piękniejszego niż obdarowanie bliskich zdrowiem . Warto więc wrócić do wyrobu własnych wędlin , choćby w niewielkim procencie . Uwierzcie , że to zaprocentuje lepszym zdrowiem i smakiem . Kiełbasa(...)czasie wsypujemy resztę przypraw , dodajemy wodę i całość kuterujemy , czyli mieszamy cierpliwie i długo , aż wszystko zacznie się kleić i spajać . Trwa to około 10 minut , wtedy kiełbasa nie będzie się rozwalać podczas krojenia . Jeśli z lenistwa lub wygodnictwa , skrócicie czas lub mniej wymieszacie …cóż będzie się kruszyć i cały efekt diabli wezmą … (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gotową masą

Ogrodnik w podróży
Biała Halusi - domowa kiełbasa biała 231

się ukryć, że jesteśmy wielbicielami białej kiełbasy, szczególnie mój mąż. Kiełbasa zawsze jest u nas w zamrażarce, gdy kończy się zapas to zaraz zabieramy się za kolejną partię. Lubię testować nowe przepisy oraz różne wariacje danych wyrobów i tym razem zrobiłam z nowego przepisu, od Halinki zwanej Halusią. Możecie zajrzeć do Halinki na bloga :)  Kiełbasa jest aromatyczna, dobrze doprawiona(...)Uszykować jelita: zlać wodę, jeszcze raz przepłukać, wg gustu podzielić na mniejsze kawałki - np. o długości 2 m. Przygotować nadziewarkę lub w przypadku maszynki do mięsa tuleję do nadziewania kiełbas - w zależności od konstrukcji Waszej maszynki. Tuleję delikatnie posmarować odrobiną smalcu lub oleju aby jelita ładnie się naciągały, na tuleję naciągnąć jelito. Nałożyć mięso do maszynki i przecisnąć troszkę

Kocham..lubię..gotuję..
Kiełbasa chłopska, wędzona parzona 86

kleić (wyrabiam hakiem do ciast drożdżowych). W międzyczasie przygotować jelita - namoczyć w ciepłej wodzie, przepłukać pod kranem również w środku. Mięso przełożyć do nadziewarki i nadziewać ściśle jelita. Można kiełbasy okręcić lub pozostawić tylko zawieszone na kijach bez okręcania. Osadzanie: kiełbasy powiesić na kijach wędzarniczych i osadzać przez 2-3 godziny w temperaturze pokojowej. Osuszanie: w wędzarni bez dymu(...)temperaturze 55 o C do uzyskania zadowalającego koloru, zajęło prawie 4 godziny. Parzenie: w wodzie o temperaturze 75 o C do uzyskania 68 o C wewnątrz kiełbasy. Kiełbasę po parzeniu zahartować zimną wodą (włożyć do zlewu z zimną wodą) przez kilka minut, następnie zostawić w chłodnym, przewiewnym miejscu aż ostygnie, na końcu przełożyć do lodówki. * kiełbasę można również

Kocham..lubię..gotuję..
Kiełbasa drobiowo-wieprzowa 63

Delikatna i krucha kiełbaska drobiowo-wieprzowa, krótko wędzona a następnie parzona. Smakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym, szczególnie tym, którzy za tłustą kiełbasą nie przepadają (czytaj: ja). Aby rzeczywiście była krucha to należy się z nią delikatnie obchodzić: nie wyrabiać jak tradycyjne kiełbasy aż mięso się będzie kleić, ale delikatnie i krótko. Należy też pamiętać o dodaniu wody ciepłej(...)zmielone mięso przełożyć do misy, dodać przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę, wlać wodę do mięsa i delikatnie wyrobić, wymieszać (wyrabiam hakiem do ciast drożdżowych). Nie za długo aby kiełbasa pozostała krucha. W międzyczasie przygotować jelita - namoczyć w ciepłej wodzie, przepłukać pod kranem również w środku. Mięso przełożyć do nadziewarki i nadziewać ściśle jelita. Można kiełbasy okręcić lub pozostawić tylko

Kocham..lubię..gotuję..
Cukinia z kiełbasą 114

Cukinia z kiełbasą – super proste do przygotowania danie jednogarnkowe (czy też jednopatelniowe), które samo w sobie stanowi smaczny posiłek. Można powiedzieć, że to taka sałatka na ciepło. By danie było jeszcze bardziej sycące można zjeść je z ryżem i np jajkiem jajkiem sadzonym. PRZEPIS NA CUKINIĘ Z KIEŁBASĄ Składniki na cukinię z kiełbasą: 1 małe pętko kiełbasy wędzonej(...)cukinię 2 łyżki oleju ulubione przyprawy – ja lubię dodać przyprawę do sałatek albo mieszankę suszone pomidory z czosnkiem i bazylią czosnek granulowany sól pieprz Jak zrobić cukinię z kiełbasą: Na patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy kiełbasę pokrojoną w kostkę czy inny ulubiony kształt. Dodajemy umyte, pokrojone w kostkę cukinie, oprószamy przyprawami. Smażymy ok 5 min aż cukinia straci

Dorota Smakuje
Żur świąteczny 79

Typowe danie kuchni polskiej na Wielkanoc Składniki: 400 g białej kiełbasy 200 g wędzonego boczku 200 g wędzonej kiełbasy 200 g wędzonych żeberek 2 marchewki seler por pietruszka 1/2 l zakwasu na żur 1 łyżka smalcu 1 łyżka oleju 3 ziarna ziela angielskiego liść laurowy majeranek sól pieprz śmietana Przygotowanie: Boczek i wędzoną kiełbasę pokroiłem w paski, zrumieniłem na łyżce(...)smalcu. Seler i marchew obrałem, pokroiłem, zalałem 1 l wody, dodałem białą kiełbasę, pokrojone wędzone żeberka, liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotowałem razem 30 minut. Wyjąłem białą kiełbasę, pokroiłem w plasterki. Posiekany por podsmażyłem na oleju, dodałem do zupy razem z boczkiem, wędzoną kiełbasą oraz plasterkami białej kiełbasy. Gotowałem chwilę, dodałem zakwas, doprawiłem majerankiem, solą i pieprzem. Przed podaniem zabieliłem

R'n'G Kitchen
Biała kiełbasa pieczona z miodem pitnym i kapustą kiszoną 132

Kolejny pomysł na potrawę wielkanocną, którą urozmaici świąteczne menu. Biała kiełbasa pieczona z kapustą kiszoną i miodem pitnym. Proste i pyszne danie. Biała kiełbasa jest nieodzownym elementem Świąt Wielkanocnych i nie wyobrażam sobie, że mogłoby jej zabraknąć. Czy to w żurku, czy też w zupie chrzanowej , sprawdza się doskonale Składniki: 8 szt. parzonej białej kiełbasy 800 g kapusty kiszonej(...)olej i masło. Wrzucić posiekaną cebulę, lekko posolić i zrumienić. Następnie dodać do garnka z kapustą, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Kapustę przełożyć do żaroodpornego naczynia. Parzoną białą kiełbasę ponacinać i delikatnie posmarować olejem. Na kapuście ułożyć białą kiełbasę, lekko ją wciskając. Całość polać miodem pitnym. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 45 minut, aż kiełbasa

Oryginalny smak
Biała kiełbasa zapiekana w sosie bolońskim. Jakie to pyszne! [PRZEPIS] 150

Białą kiełbasę zdecydowanie najbardziej lubimy zapieczoną. Cały smak zostaje w osłonce, wysoka temperatura robi swoje i jest absolutny sztos. Po kiełbasie zapiekanej w sosie cebulowym z piwem i sosie chrzanowym mamy coś nowego – alla bolgnese. Wybrać najlepszą z nich? To nie możliwe! Dlatego najlepiej spróbować wszystkich trzech. W końcu kiedy, jak nie w Wielkanoc. Przepis na białą kiełbasę(...)bolońsku Składniki: 5 surowych białych kiełbas, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, 1 pietruszka, puszka pomidorów w zalewie, kilka czarnych oliwek, oregano suszone, oliwa, sól, pieprz. Zrób tak: na oliwie zeszklij posiekaną cebulę, dodaj pokrojone w kostkę korzenie oraz posiekany czosnek i smaż razem kilka minut, następnie dodaj pomidory, dopraw i duś kolejnych kilka minut. Na dnie żaroodpornego naczynia

Kulinarna Polska
Zapiekanka z kaszy gryczanej z białą kiełbasą i brukselką 139

Zapiekanka z kaszy gryczanej z białą kiełbasą i brukselką to pomysł na tani, posty do przygotowania obiad. Kasza gryczana jest bardzo zdrowa a przy tym bezglutenowa, warto ją włączyć do swojej diety. Do tej zapiekanki możecie użyć zarówno kaszy gryczanej białej jak i kaszy gryczanej palonej, również brukselka sprawdzi się zarówno świeżą jak i mrożona. Taka zapiekanka to pomysł(...)danie w stylu zero waste – zostanie wam kasza z poprzedniego posiłku – nada się tu idealnie, możecie też użyć resztek wędlin z lodówki zamiast czy obok białej kiełbasy. Smacznego! PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ Z KASZY GRYCZANEJ Składniki na zapiekankę z kaszy gryczanej: 3 szkl ugotowanej na sypko kaszy gryczanej białej lub palonej (1szkl suchej) 1 szkl zielonego groszku (np. mrożonego

Dorota Smakuje
Kapusta z boczniakami i kiełbasą 115

Dziś propozycja kapusty z boczniakami, pieczarkami i kiełbasą. Kapusta przygotowana z kapusty białej, nie kiszonej. Aromatyczna, delikatna, nieco pikantna, z owocami jałowca i koperkiem. Jak kapusta to koniecznie z grzybami i mięsem, tak u nas jest, wybór najczęściej pada na wołowinę, suszone grzyby. Dziś świeże boczniaki, pieczarki i dobra kiełbasa, swojsko, domowo, jak u mamy za dawnych lat. Tradycyjna kapusta(...)obiadu, ziemniaków i kubka barszczu. Kapusta z boczniakami, pieczarkami i kiełbasą SKŁADNIKI: 500 g pieczarek 250 g boczniaków 460 g kiełbasy 2 główki białej kapusty (u mnie waga łącznie ok. 3.250kg) 2 duże cebule 500 g passaty 1750 l wody lub lekkiego bulionu 6 owoców jałowca (suszonych) 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz, ostra papryka, lubczyk

Zasmakuj Kuchni
Omlet z kiełbasą i kiełkami 196

Omlet z kiełbasą i kiełkami Moja rodzina uwielbia omlety. Przeważnie królują u nas omlety w wersji na słodko, bo po te najchętniej sięgają dzieci. Ale ja osobiście uwielbiam również ich wersję wytrawną. Dziś zapraszam Was na jeden z moich ulubionych przepisów na omlet z kiełbasą i kiełkami. Pyszne połączenie, które z powodzeniem można podać na śniadanie czy kolacje. Do tego(...)przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Smak i prostota przygotowania sprawiają, że omlety nam się chyba nigdy nie znudzą Spróbujcie, polecam. Składniki: 4 jajka klasy M 1 łyżka mleka pół kiełbasy śląskiej z szynki Maestro Henryk Kania szczypta słodkiej czerwonej papryki odrobina oleju do podsmażenia pieprz i sól do smaku mała garść kiełków rzodkiewki 3-4 pomidorki koktajlowe Przygotowanie: Kiełbasę kroimy

Słodkie okruszki
Mini tarty z warzywami i kiełbasą żywiecką 129

Mini tarty z warzywami i kiełbasą żywiecką Proste w przygotowaniu, pełne pysznego farszu, idealne na przyjęcie. Tak przygotowane tarty wspaniale smakują w towarzystwie domowych sosów. Ja najczęściej podaję je z sosem czosnkowym lub dobrze doprawionym sosem pomidorowym. Spróbujcie. Przepis na 4 mini tarty z warzywami i kiełbasą żywiecką. Jeśli chcecie przygotować ich więcej, to wystarczy powiększyć ilość składników. Składniki(...)sztuki) 1 opakowanie ciasta francuskiego (nie mrożonego) 3 pełne garści warzyw na patelnię* około 3 cm kiełbasy żywieckiej Henryk Kania 2 jajka klasy M 3 pełne łyżki białego serka naturalnego 3 łyżki startego żółtego sera olej do podsmażenia warzyw świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku sól do smaku sezam do obsypania tart *używamy ulubionych, ilość dostosujemy do wielkości form

Słodkie okruszki
Kiełbasiane szaszłyki z kolorową papryką i cukinią 161

kiełbasiane szaszłyki to świetna propozycja dla fanów grillowanej kiełbaski, która w połączeniu ze świeżymi, kolorowymi, chrupiącymi warzywami smakuje rewelacyjnie. To ciekawy pomysł na bardzo popularną grillową przekąskę. Składniki: 350g kiełbasy 1 żółta papryka 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 1 cukinia 3 cebule czerwone przyprawa do grilla sól pieprz Wykonanie: 1. Kiełbasę pokroić na 25 grubszych plasterków i oprószyć przyprawą(...)kwadratowych  kawałków. 3. Cebulę obrać i pokroić na 10 plastrów. 4. Cukinię również pokroić na 10 grubszych plasterków. 5. Składniki nabijać na patyki do szaszłyków według kolejności:  kiełbasa, żółta papryka, cukinia, kiełbasa, zielona papryka, cebula czerwona, kiełbasa, żółta papryka, czerwona papryka, kiełbasa, zielona papryka, cebula czerwona, cukinia, czerwona papryka, kiełbasa. 6. Gotowe szaszłyki posypać przyprawą do grilla

Szalona Kuchnia Eweliny