rozgrzewające. Jesień to czas na dania rozgrzewające i przede wszystkim mięsne, do których doskonale komponują się sezonowe grzyby, dynia, cukinia czy papryka. Świetnym dodatkiem do takich dań jest aromatyczna kiełbasa wysokiej jakości, która nadaje dodatkowo daniom ciekawego smaku. Wśród jesiennych smaków dominującą rolę odgrywają warzywa sezonowe jak dynia, cukinia, czy kabaczek. Są uniwersalne i mają wszechstronnie zastosowanie w kuchni(...)certyfikatem QAFP. Jesienne inspiracje, to także dania jednogarnkowe, bazujące na aromatach cukinii, kabaczków, patisonów czy pieczonej papryki. Bigos albo leczo z tych popularnych warzyw dyniowatych z dodatkiem duszonej kiełbasy podwawelskiej ekstra i pasty pomidorowej, to niewątpliwie strzał w dziesiątkę! Kulinarnym smakoszom ceniącym w kuchni oryginalność, polecamy zapiekankę warzywno-mięsną z wykorzystaniem kiełbasy żywieckiej i sosu na bazie skarmelizowanych śliwek
Codogarasię ją na pierwsze danie, jest wstępem który ma budzić dalszy apetyt. Postanowiłam zrobić z niej jednodaniowy sycący obiad, zapewniła mi to spora ilość przesmażonej w papryce i lubczyku kiełbasy. Jest aromatycznie, pachnie lubczykiem i świeżym koprem. Do tego spora ilość włoszczyzny. Wspaniały obiad, po którym nie jesteśmy głodni dłuugo! Mój wywar na zupę koperkową z kiełbasą: 2 ćwiartki(...)marchewki, 2 pietruszki, kawałek kapusty, cebula z łupinką, kawałek pora oraz selera 4 ziela angielskie, 2 liście laurowe sól, pieprz, papryka ostra i słodka, lubczyk niecałe pęto dobrej jakościowo kiełbasy 2 mniejsze pęczki świeżego koperku lub 1 XXL śmietana 18% olej rzepakowy Przygotowanie zupy koperkowej z kiełbasą: Włoszczyznę obieram, oprócz cebuli, którą dobrze myję. Mięso myje w zimnej wodzie
Zasmakuj Kuchnizwłaszcza te, w których jest sporo mięsa. Jedną z ulubionych jest żurek. Po Wielkanocy postanowiłam, że trzeba przyrządzić go tak jak trzeba. Kupiłam prawdziwy staropolski zakwas, sporo dobrej jakości kiełbasy białej, na koniec dodałam pyszne wiejskie jajka i wyszła jedna z najlepszych zup, jakie jadłam - polecam bardzo! :) Żurek staropolski: 700 g białej kiełbasy surowej 500 g ziemniaków(...)ząbki czosnku 0,5 l zakwasu na żur 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 liść laurowy 2-3 ugotowane na twardo jaja wiejskie (opcjonalnie) Białą kiełbasę wkładamy do ok. 1,5 l wody i parzymy ją przez ok. 40 min, maksymalnie do godziny, uważając, by się nie gotowała. Gdy kiełbasa będzie gotowa wyjmujemy ją z wody i odkładamy
Cooking MonsterKiełbasa smażona na śniadanie lub kolację Kiełbasa smażona na śniadanie lub kolację. Kiełbasa smażona na śniadanie lub kolację, tak to proste danie, ale pyszne ! Wyobraź sobie za oknem deszcz zimno, a Ty rano masz ochotę na pyszne, porządne ciepłe śniadanie. To jest ten przepis ! Kiełbasa smażona 2 białe kiełbasy parzone 2 zwykłe kiełbaski 2 pomidory(...)pieprz świeżo mielony łyżka oleju rzepakowego szczypiorek Kiełbasę pokroić na pół. Pomidory umyć i pokroić na ćwiartki. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć kiełbaski i podsmażyć tak aby były rumiane, dołożyć pomidory i też podsmażyć :) Na końcu posypujemy świeżo zmielonym pieprzem według uznania i szczypiorkiem. Ja te kiełbaski podałam wraz z podsmażoną bułeczką na maśle
Kuchnia na wzgórzudzisiejszym poście domowa kiełbasa, ale najpierw poczytajcie co jest w kiełbasie ze sklepu... Przemysłowa biała kiełbasa np.firmy Sokołów ma następujący skład:wieprzowina 91%, woda, sól, przyprawy, błonnik roślinny, stabilizatory E451 , E450 , białko sojowe, maltodekstryna, regulator kwasowości, octan sodu, kwas cytrynowy, cytrynian sodu, przeciwutleniacze E315 , E316 , wzmacniacz smaku E621 , błonnik pszenny-gluten, substancja konserwująca E250 . Jak widać producent dosyć(...)bogato" używa różnych... bliżej nie znanych "cudów"... Oto nasza domowa kiełbasa :) wg prostego przepisu, którą każdy może zrobić sam :) Potrzebujemy: ~2 kg łopatki, ~1 kg podgardla lub boczku, jelita wieprzowe, 2 łyżki soli, 3 łyżki pieprzu, 5 łyżek majeranku, 5 ząbków czosnku, 0,5 litra wody. Mięso kroimy w kostkę, żeby potem zmielić w maszynce na grubych oczkach. Jelita
chleba naszegoBiała kiełbasa nierozłącznie kojarzy się z Wielkanocą. Oczywiście najlepsza jest taka zrobiona własnoręcznie od początku do końca, ale bez przesady. Kupiona w sklepie dobrej jakości surowa kiełbasa również jest smaczna. W moim rodzinnym domu biała kiełbasa nie była popularna, wszyscy woleli wędzoną swojską, pachnącą dymem i czosnkiem. Ja od paru lat kupuję(...)białą kiełbasę i przyrządzam ją na różne sposoby. Najprostsza i najszybsza, a równocześnie bardzo dekoracyjna i smaczna jest moja dzisiejsza propozycja białej kiełbasy pieczonej z ciastem francuskim w kształcie ślimaka. Smakuje na ciepło i na zimno! Można ją przygotować w Wielką Sobotę wieczorem i upiec rano przed śniadaniem
To co kochampotrawa spożywana na Kujawach od wieków, szczególnie na wsi. Mówiło się, że jest to strawa ludzi biednych i bogatych, w zależności od tego, ile śmietany i okrasy lub kiełbasy do niej dodano. Oskar Kolberg, urodzony w 1814 roku polski etnograf i folklorysta, który jako pierwszy zebrał i usystematyzował według regionów rodzimą kulturę ludową, w swojej książce Kujawy pisze: Strawę codzienną(...)wykonanie zupy. Możesz także zakwas przykryty gazą wstawić do lodówki i przechowywać przez kolejne dwa tygodnie. Składniki na żur: 2,5 litra zimnej wody 600 gramów surowej białej kiełbasy 200 gramów boczku wędzonego włoszczyzna jak do rosołu (oprócz kapusty) 5 średnich ząbków czosnku 3 średnie cebule sok z połowy cytryny 5-6 liści laurowych 6-8 sztuk ziela angielskiego majeranek
Garniec Magaliemogą być nudne, dlatego warto pokombinować nawet ze znanymi nam na co dzień smakami, które w połączeniu ze sobą będą stanowiły ciekawe kompozycje, wcześniej przez nas niedostrzegane. Połączenie kiełbasy i jajka gotowanego na twardo jest dość powszechne, po dodaniu chrupiącej cebulki, to niebo w gębie. Tylko pamiętajcie o najważniejszym, smak kiełbasy jest dominujący, a więc wybierzcie dobrą kiełbasę, która(...)zepsuje Wam śniadaniowej chwili rozkoszy! :) Ja użyłam kiełbasy podwawelskiej Hańderek , która idealnie pasuje do tej pasty pod względem smaku, konsystencji i aromatu. Potrzebujemy: 30 g cebuli 200 g kiełbasy, u mnie kiełbasa podwawelska Hańderek 2 jajka ugotowane na twardo 50 g majonezu 1 łyżeczka musztardy ostrej sól, pieprz szczypiorek Wszystkie składniki wkładamy do blendera i blendujemy na prawie gładką pastę
MamaOskarkaBiała kiełbasa pieczona Biała kiełbasa pieczona z cebulą i czosnkiem – pyszna, miękka i aromatyczna. Idealna nie tylko na Wielkanocne śniadanie. W moim domu często pojawia się w ciągu roku, jako ciepłe śniadanie z dodatkiem sosu chrzanowego, z musztardą i kanapkami. Składniki na białe kiełbasy pieczone: 5 białych, parzonych kiełbas 2 spore cebule główka czosnku szklanka wody ( można użyć piwa(...)słodka papryka czerwona, wędzona zioła prowansalskie Przygotowanie pieczonych kiełbas: Cebulę kroimy w piórka, rozkładamy w naczyniu żaroodpornym. Rozgrzewamy piekarnik do 180st. Główkę czosnku dzielimy na pół. Jedną połowę dzielimy na ząbki, które rozkładamy na cebuli, druga pójdzie na wierzch. Białe kiełbasy nacinamy i układamy na cebuli z czosnkiem, obsypujemy papryką i ziołami, na wierzch rozkładamy resztę czosnku. Wlewamy do naczynia
NiePieprz.plBiała kiełbasa zapiekana z cebulką oraz czerwoną papryką to pomysł na wielkanocne danie jak i szybki do przygotowania obiad. Biała kiełbasa zapiekana w poniższy sposób nabierze lekkiego piwnego zapachu. Takie danie możecie podać z ostrą musztardą oraz ciemnym pieczywem. Składniki: 4-6 sztuk białej kiełbasy surowej 2 średniej wielkości cebule 1 ząbek czosnku 1 czerwona papryka(...)szklanki piwa 1 szklanka wywaru z gotowanej kiełbasy sól, pieprz majeranek odrobina masła Do garnka wlać wodę, zagotować i włożyć białą kiełbasę. Garnek zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i odstawić na 30 minut. Po tym czasie białą kiełbasę wyjąć. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w piórka. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać
Ugotowaćczasu do czasu mam ochotę na smażoną kiełbasę z cebulką i ziemniakami. Jednak, aby nieco urozmaicić to popularne i klasyczne danie postanowiłam kiełbasę podać w innej, bardziej ciekawej dla mnie wersji z warzywami, a konkretnie z sałatką, ktorą przygotowałam w czasie smażenia się kiełbasy. Cieciorka z fasolą i oliwkami świetnie zastępuje nudne w moim odczuciu ziemniaki, a posiekana skórka(...)także tego dania w wersji z piekarnika, myślę, że Wam posmakuje, a jako dodatek możecie podać ulubiony, domowy keczup czy inny sos. Zachęcam Was do przygotowania także p ieczonej kiełbasy z warzywami w oliwie z rozmarynem . Smażona kiełbasa z warzywami Składniki: 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki 2 łyżki czerwonej fasoli z puszki 2 łyżki białej fasoli z puszki 3 oliwki
Moja smaczna kuchniaSerdecznie zapraszam na relację w warsztatów kulinarnych zorganizowanych w ramach kampanii "Gwarancja jakości QAFP". W trakcie warsztatów przygotowaliśmy trzy rodzaje domowych kiełbas. Parę słów o smakowitych warsztatach poniżej. Warsztaty QAFP w kiełbasianej odsłonie 11 grudnia w ramach kampanii "Gwarancja jakości QAFP" w warszawskim studio kulinarnym Food Lab Studio odbyły się warsztaty dotyczące domowych sposobów przyrządzania kiełbasy(...)Wraz z innymi blogerami kuchennymi miałam ogromną przyjemność w nich uczestniczyć. I muszę przyznać, że z tematem warsztatów organizatorzy trafili w przysłowiową dziesiątkę tuż przez zbliżającymi się świętami. Kiełbasy przygotowywaliśmy pod czujnym okiem szefa kuchni Sebastiana Konrackiego, warsztaty uroczo poprowadziła aktorka Kasia Cichopek, natomiast kolorytu całemu wydarzeniu nadał promotor wysokiej jakości żywienia Carlos Gonzalez Tejera. Po krótkim w prowadzeniu
Kulinarne przygody Gatitylodówce zostało tylko po kawałku kiełbasy. Czosnek i cebula zawsze są. Pod rękę nawinęło mi się kilka ziemniaków. Niedziela. Długi weekend. Sklepy pozamykane. „To co, dzwonimy po obiad?” Nie, nie dzwonimy. Obiad zrobię z tego co jest! Ziemniaki jako baza – super. Została w lodówce jakaś kiełbasa. Ziemniaki + kiełbasa? Skojarzenie miałam jedno – ognisko! A że pogoda w długi weekend(...)prawie miękkie. Czosnek pokrójcie w plasterki, cebule – w półplastry. Kiełbaski miałam akurat wąskie – wieprzowe, wędzone kabanosy i drobne niemieckie białe kiełbaski, z szałwią. Pokroiłam w plasterki. Jeśli użyjecie szerszej kiełbasy – pokrójcie ją w półplasterki. Wymieszajcie wszystko razem z odrobiną oleju, przyprawcie – gałka, kminek i majeranek do tego zestawu są super. Posólcie i dopieprzcie do smaku. Piekarnik rozgrzejcie
Karo in the Kitchenjest zakwas. Można go albo kupić, albo z łatwością przygotować samemu . Najprostszym sposobem ugotowania żurku jest użycie jakiegokolwiek bulionu, choćby z kostki, dodania do niego włoszczyzny i np. białej kiełbasy, a na koniec doprawienie zakwasem i majerankiem. Ja jednak zalecam poświęcić na przygotowanie żurku nieco więcej czasu, ponieważ efekty będą wówczas dużo lepsze. Przede wszystkim wywar na żurek nie powinien(...)gotuję zwykle na wieprzowych żeberkach, a zawsze z dodatkiem wędzonego boczku. Zwłaszcza ten ostatni nadaje zupie bardzo specyficzny smak i aromat. Warto również zwrócić uwagę na rodzaj użytej białej kiełbasy. Niestety, ta sprzedawana w supermarketach urąga często jakiejkolwiek przyzwoitości gdy idzie o jakość. Trudno więc dzisiaj kupić w miarę dobrą białą kiełbasę, ale jest to możliwe jeśli zawczasu dobrze poszukamy
Kulinarna Pokusadziś drugą zupę, którą przygotowałam dla rodziny. Oto przepis na barszczyk biały, jedną z moich ulubionych zup (może niekoniecznie przy takiej temperaturze:). Ten na chrzciny ugotowałam na białej kiełbasie produkcji Teścia. Moim skromnym zdaniem - dobry był. Składniki (na 2 dni dla czteroosobowej rodzinki): 8 kawałków surowej, białej kiełbasy 1 kawałek zwykłej, chudej kiełbasy (użyłam również domowej, ale gdybym(...)przyprawami 1 spora cebula 2-3 ząbki czosnku 2 torebki barszczu białego 2-3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy (po 2 szt) majeranek Przygotowanie: Kiełbasę wrzuciłam na wrzątek. Zebrałam szumowinę zanim kiełbasa się zagotowała. Następnie wrzuciłam pokrojoną w pióra cebulę, czosnek w plasterkach oraz przyprawy (ziele, listek, majeranek). Kiełbasę gotowałam ok 30 minut po czym
Kuchnia po mojemu