minut . Lubię przygotowywać błyskawiczne obiady, gdzie nie trzeba zbytnio się napracować, a efekt smakowy jest niesamowity! Gdy nie chce mi się gotować to często przygotowuję makaron z kiełbasą, z pesto, lub z jakimś innym sosem, klopsy i pulpety z mielonego mięsa, różne kluski, placki lub kurczaka na różne sposoby. Takie obiady robię w 15-20 minut. Ostatnio dostaję bardzo dużo(...)danie! Szybki obiad, czyli co na drugie danie? Pulpety w sosie pieczarkowym z kaszą jęczmienną i buraczkami , Klopsiki ze szpinakiem w sosie śmietankowym z ryżem lub kaszą Klopsiki z kiełbasy w sosie pomidorowym gulasz z kiełbasą i warzywami Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym Jajka w sosie chrzanowym Roladki z kurczaka Cevapcici w szynce Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym z makaronem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDobra fasolka po bretońsku fasola z kiełbasą i boczkiem w sosie pomidorowym Dobra fasolka po bretońsku jesienią i zimą jest niezastąpiona na obiad albo ciepłą kolację. Jeśli szukasz pomysłu na rozgrzanie ciała i duszy to właśnie go znalazłeś. Miękka i aromatyczna fasola w sosie pomidorowym, do tego kawałki boczku i kiełbasy - po prostu rewelacja. Tradycyjna fasolka po bretońsku(...)kiełbasą i boczkiem, przypomina mi czasy dzieciństwa, ale jadłam też wersję wegetariańską. Obie są sycące i bardzo proste do zrobienia. Wystarczy tylko pamiętać o tym, aby suchą fasolę najpierw namoczyć przez minimum 10 godzin. Dzięki temu będzie miękka. Reszta to już przysłowiowa bułka z masłem. Fasolka po bretońsku jak u mamy i babci Dobra fasolka po bretońsku składniki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światachłodniejszymi dniami, jest zapiekanka z ziemniakami i kiełbaską, którą jadłam w dzieciństwie. Postanowiłam „nieco” ją zmienić i na bazie tych dwóch składników powstał wytrawny tort z kiełbasą i szpinakiem. Jest pyszny! A dodatek ziół sprawia, że nie jest za „ciężki” Składniki (na formę ∅21cm): 500g ugotowanych i obranych ziemniaków 3 Kiełbasy śląskie 450g żółtego sera 500ml(...)łyżki mąki + do oprószenia foremki gałka muszkatołowa papryka słodka mielona pieprz sól ketchup – do posmarowania na wierzchu pęczek natki pęczek koperku pęczek dymki sok z 0,5 cytryny kiełbasę pokrój na plasterki i podsmaż na małym ogniu aż będzie rumiana (bez dodatku tłuszczu – wystarczająca ilość wytopi się przy smażeniu). Przełóż na talerz ziemniaki pokrój w plastry pomidory pokrój
SandraFrej.compolicją oraz przeciwnikami nacjonalizmu, można przyjemnie ten dzień spędzić w kuchni. A że będzie przyjemnie możecie, póki co, wierzyć nam na słowo. Póki co, bo jak już zrobicie tę kiełbasę to nasze zachwalanie i zapewnianie będzie zbędne, sami zaczniecie polecać ten przepis swoim znajomym. Warto przywracać blask takim tradycjom. Stany Zjednoczone mają indyka na Święto Dziękczynienia, a my pokażmy(...)nasza gęsina wcale nie gorsza. I na Dzień Niepodległości zajadajmy się gęsiami. Pieczone, faszerowane, jako kiełbasa, co kto lubi, co kto chce. Na świętego Marcina dobra gęsina! Zapraszamy zatem do kuchni! 1 kg mięsa z gęsich udek ze skórą 2 łyżki smalcu z gęsi 8 g soli 2 g czarnego pieprzu 2 g rozmarynu 2 g majeranku 2 g gałki
Marder&Marder ManufactureMagda To już kolejny przepis, gdzie ugotowane dzień wcześniej ziemniaki znajdą swoje zastosowanie. I to w jakim połączeniu – podpieczona kiełbasa, słodki batat oraz chrupiące brokuły, a to wszystko pokryte słodko-pikantną miodowo-musztardową marynatą. Wierzcie mi lub nie, ale dla mnie to ostatnio najlepsze wykorzystanie ziemniaków i kiełbasy. A potwierdzeniem tego, że pyszne były komplementy od męża i oczywiście(...)wyczyszczone do najmniejszej drobinki talerze. Składniki (na 2 duże porcje): 1 pętko kiełbasy podwawelskiej 6 dużych różyczek brokułu 500g ostudzonych, ugotowanych ziemniaków w mundurkach – 1 duży batat 3 łyżki oleju Na marynatę: łyżeczka mustardy delikatesowej łyżeczka mustardy ziarnistej 2 łyżeczki miodu 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku po pół łyżeczki suszonego oregano i bazylii Wszystkie składniki
Smaczna StronaSezon na młodą kapustę w pełni, więc nie mogło jej zabraknąć w moim codziennym menu. Młoda kapusta z dobrą kiełbasą, cebulką i koperkiem. Delikatny, maślany smak całego dania wprawia w tę młodzieńczą radość czując znów smak dzieciństwa. Młoda kapusta występuję u nas także w wersji wege, bez mięsa jakiegokolwiek, lecz dziś na bogato, mięsnie i dość syto, obowiązkowo z koperkiem(...)Jeśli przygotowuję tę wersję kapusty to podaję ją z ziemniakami najczęściej lub pajdą chleba rezygnując już z dodatkowego mięsa w daniu. Wersja kapusty młodej bez kiełbasy występuje obok kotleta mielonego, schabowego lub piersi kurczaka pieczonej, z młodymi ziemniakami i koprem oczywiście! Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem SKŁADNIKI: 2 główki młodej kapusty 3 cebule 1 pętko kiełbasy dobrej jakości
Zasmakuj KuchniDania z jajek to popularny pomysł na śniadanie. Mój mąż jest fanem jajecznicy, ja lubię omlety i jajka sadzone, dzieci chętnie zjadają jajka na twardo. Jajka z cukinią i kiełbasą – pomysł na szybkie i sycące śniadanie. Można je zjeść z pieczywem albo nafaszerować nimi naleśniki czy tortille. PRZEPIS NA JAJKA Z CUKINIĄ I KIEŁBASĄ Składniki na jajka z cukinią(...)kiełbasą: 5-6 jaj 1 cukinia 1 małe pętko kiełbasy wędzonej olej sól pieprz oregano Jak zrobić jajka z cukinia i kiełbasą: Kiełbasę oraz cukinię kroimy w kostce i na patelni na oleju podsmażamy. Kiedy kiełbasa i cukinia lekko się przyrumienią oprószamy je solą, pieprzem, oregano i wybijamy na patelnię jajka. Zmniejszamy grzanie, przykrywamy przykrywką i podsmażamy kilka minut
Dorota SmakujeStaropolski żur na wiejskiej kiełbasie. Oto 4 wypróbowane przepisy na pyszne domowe żury i barszcz biały na Wielkanoc. Wśród wielu smakowitych potraw Wielkanocnych, na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnego żurku albo białego barszczu z grzybami. Sposobów na przygotowanie tych świątecznych zup mamy wiele i każda Pani domu z pewnością może pochwalić się swoim wypróbowanym przepisem na najlepszy(...)ulepszajcie :) Polecam. Wielkanocny żur na zakwasie: przepis, jak zrobić . Wielkanocny żurek na pszennym zakwasie z wędzonym boczkiem. Pyszny , biały polski żur na zakwasie z jajkiem, wędzonym boczkiem i białą kiełbasą, doprawiony majerankiem i chrzanem. Prawdziwy domowy żurek na boczku, zabielany śmietaną. Zobacz wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i sposób jak przygotować pyszny, tradycyjny żur na Wielkanoc. Polecam
Moja Książka KucharskaZupa kapuśniak z białą kiełbasą, ziemniakami, soczewicą – idealna na przednówku, kiedy zużywamy zapasy kapusty kiszonej, kiedy wzmacniamy nasz wyczerpany po zimie organizm właśnie kiszonkami (bo na nowalijki jeszcze przyjdzie nam poczekać) i kiedy czujemy już nadchodzącą Wielkanoc i biała kiełbasa jak najbardziej wpisuje się w klimat. Pyszna, kwaśna, rozgrzewająca, sycąca zupa – polecam! PRZEPIS NA ZUPĘ KAPUŚNIAK Z BIAŁĄ(...)KIEŁBASĄ Składniki na zupę kapuśniak z białą kiełbasą: 500g ziemniaków 1 cebula 3 łyżki oleju 300-500g białej kiełbasy 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 300-500g kiszonej kapusty (ilość w zależności od kwaśności) 3 łyżki soczewicy czerwonej 1 liść laurowy 5 szt ziela angielskiego sól pieprz ziołowy spora szczypta kminku w ziarnkach Jak zrobić zupę kapuśniak z białą
Dorota SmakujeKiełbasę białą czasem można przygotować w domu. Nie potrzeba specjalnych urządzeń, wystarczy maszynka (ręczna, elektryczna) do mięsa, z nakładką do nadziewania kiełbas. 1,1 kg mięsa z golonki, 4,1 kg łopatki wieprzowej bez kości, 90 g soli, 50 g czosnku, 5,2 g pieprzu, 4 liście laurowe, 0,5 kg podgradla, około 20 g majeranku, jelita naturalne wieprzowe, sznurek(...)Golonkę obrać z kości i usunąć skórę. Kość włożyć do garnka, dodać cebule, czosnek, ziele, pieprz i liście laurowe, zalać zimną wodą i ugotować. Wywar przecedzić – będzie do parzenia kiełbasy. Mięso z golonki i łopatkę pokroić w kostkę (ok. 2 x 2 cm). Czosnek posiekać. Pieprz zemleć. Pieprz, sól i czosnek wymieszać. Przyprawami natrzeć mięso. Między kawałkami mięsa ułożyć liście
królestwo garówżurek staropolski fot. Moja Książka Kucharska Przepis na staropolski żurek na zakwasie. Wyjątkowy, pyszny przepis na tradycyjny polski żur na zakwasie z jajkiem i kiełbasą. Żurek z pieczonym albo duszonym mięsem, chrzanem i suszonymi grzybami, zabielany śmietaną. Jak zrobić staropolski żurek na zakwasie - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku. Do żuru staropolskiego podaje się oddzielnie kaszę(...)gryczaną sypką, pęczak, groch albo całe ziemniaki z wody. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam. Oto składniki i przyprawy na tradycyjny żurek staropolski z jajkiem i kiełbasą. żurek staropolski fot. Moja Książka Kucharska Składniki i przyprawy na żurek: 2,5 litra wywaru z mięsa 1 - 1,5 szklanki rozmieszanego zakwasu pszennego na żur 1/2 szklanki suszonych grzybów
Moja Książka Kucharskazawsze staraj się wybierać produkty wysokiej jakości , postaw na prawdziwy i tradycyjny smak. Ja wybrałam produkty marki Balcerzak , są przede wszystkim smaczne i bardzo dobre gatunkowo. Wybrałam polską surową kiełbasę dojrzewającą , która sprawdzi się w wielu daniach, i zadowoli podniebienia najlepszych smakoszy. Idealna nie tylko jako przekąska, postawiłam połączyć ją w obłędnie dobrej sałatce z pieczonymi młodymi ziemiankami i nowalijkami(...)dzieci to uwielbiają , ja zresztą też ;-) i puree z młodych ziemniaków, z dodatkiem masła i właśnie odrobiny pieczonego jabłka, które zmienia w cudowny smak puree; a dla tradycjonalistów polską kiełbasę surową , którą podałam z grillowaną gruszką konferencją z dodatkiem pokruszonej fety i odrobina młodego koperku. - trzecia rzecz to sięgnij po produkty sezonowe , w maju u mnie na grillu nie mogło
SMYKWKUCHNIBiała kiełbasa to jedno z tych dań, które gości na Wielkanoc w większości polskich domów. Jeśli do tej pory podawaliście ją po prostu z wody lub z barszczem to tym razem polecam spróbować czegoś niebanalnego Pieczona w sosie chrzanowo-śmietanowym z dodatkiem papryki i szczypiorku zachwyci wszystkich zgromadzonych przy świątecznym stole Nie tylko znakomicie smakuje, ale i wygląda pięknie Składniki(...)białej kiełbasy parzonej ( u mnie 6 sztuk po ok 100 g) 150 g cebuli 300 ml śmietany 30% 100 g chrzanu tartego lub 100 g gotowego ze słoiczka (patrz na skład!) 100 g papryki czerwonej 4 ząbki czosnku lub czosnek granulowany sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony papryka słodka majeranek 50 g tłuszczu – smalec (u mnie gęsi
Ola la LCHFMoja wersja tradycyjnego świątecznego żurku podawana na naszym Wielkanocnym stole. Mocno rozgrzewający, kwaśny, aromatyczny, przygotowany na bazie białej kiełbasy i pachnącej wędzonki. Składniki: 600g białej surowej kiełbasy 2 marchewki 8 ziemniaków 1 pietruszka 20g suszonych grzybów 2 ząbki czosnku 4 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 0,5l zakwasu na żur 80g wędzonej kiełbasy 2 cebulki dymki 2 łyżki majeranku(...)130g śmietany 18% sól pieprz olej maggi 3 jajka Wykonanie: 1. Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w słupki, a ziemniaki w ćwiartki. 2. Białą kiełbasę sparzyć w 1 litrze wrzątku. Następnie wyjąć kiełbasę i pokroić w 3 cm kawałki. Suszone grzyby namoczyć w wodzie i drobno pokroić. 3. Do wywaru po kiełbasie dodać warzywa, suszone grzyby, drobno posiekany czosnek
Szalona Kuchnia EwelinyPyszna zapiekanka na bazie makaronu. Do tego przyrumieniona kiełbasa oraz warzywa, takie jak: papryki, cukinie i cebula tworzą razem pyszną kombinację. Naprawdę polecam. op. makaronu (np świderki) 400 g kiełbasy krakowskiej 2 czerwone papryki 2 cukinie 1 cebula 1 szkl. śmietanki 30% 100 g startego żółtego sera (u mnie tarta mozzarella) zioła prowansalskie 3 żółtka sól, pieprz czosnek granulowany Cebulę(...)kroimy w drobną kostkę. Papryki pozbawione gniazd nasiennych, cukinie oraz kiełbasę kroimy na cienkie paseczki. Na suchej patelni podsmażamy pokrojoną kiełbasę. Często mieszamy. Gdy już ładnie się zarumieni kiełbasę przekładamy do miski. Na patelnię, na której podsmażaliśmy kiełbasę wlewamy 1-2 łyżki oleju i wrzucamy paski papryki, smażymy około 5 minut. Po tym czasie paprykę zgarniamy na bok patelni
Smaki Na Talerzu