śniadania wchodzą po imprezach, ale że ja ostatnio nie imprezuję, postanowiłam chociaż poudawać tym śniadaniem, że dzień wcześniej bawiłam się równie dobrze, jak Frank podczas golcowania. Zrobiłam do tej kiełbasy dodatkowo surówkę z sałaty, pomidorów i cebuli – żeby było też coś dla zdrowotności. Wyszło naprawdę fajnie. Składniki: 1 długa ulubiona kiełbasa 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 łyżka koncentratu(...)pomidorowego 1/4 szklanki wody 2 gałązki natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 3 porcje) Kiełbasę kroimy w plasterki i wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju, chwilę smażymy. Dodajemy do niej pokrojone w plasterki cebule i rozdrobnione ząbki czosnku, smażymy do lekkiego zrumienienia. Następnie dorzucamy koncentrat i wodę, sól, pieprz, mieszamy i chwilę wszystko smażymy – do redukcji płynów
KardamonovyKiełbasa po cygańsku to pomysł na szybki i sycący obiad dla całej rodziny. Danie bardzo proste w przygotowaniu i smaczne. Taką kiełbasę możemy podawać z pieczywem, gotowanymi ziemniaki czy makaronem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na kiełbasę po cygańsku jest bardzo łatwy i wymaga tylko kilku składników, które niemal każdy ma pod ręką w swojej kuchni. Do tego dania wystarczy(...)kiełbaska, kilka warzyw i pomidory z puszki. Całość smakuje wyśmienicie i gwarantuję, że zachwyci domowników. KIEŁBASA PO CYGAŃSKU PRZEPIS Składniki 500 g kiełbasy (u mnie drobiowa) 1 cebula 1/2 papryki czerwonej 3 ogórki konserwowe 300 g pieczarek 1 puszka pomidorów krojonych sól pieprz słodka papryka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie 1. Kiełbasę podsmażamy do zarumienienia z obu stron. 2. Na osobnej
Przepiski.pldość, że jest on gotowany na wywarze z boczku z dodatkiem różnych przypraw, to w żurku można znaleźć gotowane ziemniaki. Podawany jest jednak klasycznie – z gotowanymi jajkami i kiełbasą. Jeśli szukacie takiego właśnie przepisu – na bogaty w składniki i smaki żurek z ziemniakami, serdecznie polecam przepis Stowarzyszenia Kulturalnego „Jawor” z Pikulic, który pochodzi z publikacji „Przepisy kulinarne naszych przodków(...)Ziemia Przemyska”. Żurek wielkanocny z Pikulic – kuchnia podkarpacka Składniki na duży garnek: 500 g wędzonego, surowego boczku 300 g dobrej białej kiełbasy 3 marchewki 3 korzenie pietruszki 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu kilka suszonych grzybów (dzień wcześnie zalewamy wodą) 500 g ziemniaków 2 łyżki chrzanu majeranek, sól i pieprz 300–400 ml zakwasu na żurek
Trzeci talerzaromatyczna biała kielbasa zapiekana w cebuli i piwie. Gwarantuje, że szybko zniknie z waszych stołów. Smakować będzie podana na ciepło i na zimno. Składniki: około 500 g białej kiełbasy 4 male cebule olej do smażenia listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego szczypta pieprzu kajeńskiego 1 plaska łyżeczka ziaren gorczycy 200 ml piwa np.: Ale sól do smaku Marynata: 1 łyżka(...)gorącym oleju z dodatkiem szczypty soli, listka laurowego, ziela angielskiego, ziaren gorczycy i szczyptą pieprzu kajeńskiego. W międzyczasie w osobnym naczyniu wymieszać wszystkie składniki na marynatę. Nakłutą białą kiełbasę przełożyć na patelnię z zeszkloną cebulą i posmarować ja z wierzchu przygotowaną marynatą. Kiełbasę następnie zalać piwem i patelnię przełożyć do nagrzanego piekarnika. Kiełbasę piec w temperaturze 180 st. C, funkcja
Pani M - kuchnia smakowitaDomowy żurek na zakwasie chyba każdemu z nas kojarzy się ze świętami. Tradycyjny żurek wymaga dobrego zakwasu oraz wędzonki. Obowiązkowo również biała kiełbasa! Nie może zabraknąć również gotowanych jajek, a także odrobiny tartego chrzanu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Żurek na zakwasie to bardzo pożywna i smaczna zupa, dlatego warto ją przygotować nie tylko na święta. Domowy żurek możemy podawać(...)chleba. W takiej wersji wygląda super! Polecam szczególnie na Wielkanoc PRZEPIS NA ŻUREK NA ZAKWASIE Składniki 2 l bulionu warzywnego 500 ml zakwasu żytniego do żurku 400 g białej kiełbasy 200 g kiełbasy zwyczajnej 150 g boczku wędzonego surowego 2 łyżeczki suszonego majeranku sól pieprz 3 łyżki śmietanki 30% 1 ziele angielskie 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Przepiski.plBiała kiełbasa nierozłącznie kojarzy się z Wielkanocą. Oczywiście najlepsza jest taka zrobiona własnoręcznie od początku do końca, ale bez przesady. Kupiona w sklepie dobrej jakości surowa kiełbasa również jest smaczna. W moim rodzinnym domu biała kiełbasa nie była popularna, wszyscy woleli wędzoną swojską, pachnącą dymem i czosnkiem. Ja od paru lat kupuję białą kiełbasę i przyrządzam ją na różne sposoby(...)Najprostsza i najszybsza, a równocześnie bardzo dekoracyjna i smaczna jest moja dzisiejsza propozycja białej kiełbasy pieczonej z ciastem francuskim w kształcie ślimaka. Smakuje na ciepło i na zimno! Można ją przygotować w Wielką Sobotę wieczorem i upiec rano przed śniadaniem wielkanocnym. Składniki: ? surowa, cienka biała kiełbasa – pęto w kształcie ślimaka ? 1/3 płata ciasta francuskiego Wykonanie: ? Rozwinąć płat ciasta francuskiego
To co kochamTrudno jest mi wyobrazić sobie wielkanocne śniadanie bez żurku. Dzisiaj pokaże Wam jak przygotowuje taki żurek, ugotowany na swojskiej białej kiełbasie i podany z jajkiem na twardo. Ta klasyczna, prosta do zrobienia zupa, często gości na moim stole, ale musze przyznać, ze w Wielkanoc smakuje jakoś wyjątkowo. Składniki: około 500 g białej kiełbasy 1.5 l zimnej wody 2 marchewki kawałek(...)łyżki śmietanki 30 % podsmażony wędzony boczek jajka na twardo Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku. Wykonanie: W garnku zagotować bulion z warzyw i białej kiełbasy. Kiełbasę przed gotowaniem nakłuć ostrym nożem w kilku miejscach, aby nie popękała podczas gotowania. Bulion doprawić również suszonymi grzybami, liśćmi laurowymi, zielem angielskim. Można również dodać czosnek, jeśli zakwas nie jest
Pani M - kuchnia smakowitaMagda Danie z opisu może wydawać się co najmniej dziwne, bo albo kiełbasa albo kaszanka lub może jak na grillu – najpierw pieczona kiełbasa a potem na dobicie kaszanka. Nic bardziej mylnego – chodzi o to, że wszystko razem – kawałki podpieczonej kiełbasy, ale takiej serio dobrej, najlepiej swojskiej, podduszona cebula oraz świeża kaszanka i mamy to – coś najlepszego(...)pozycja obowiązkowa. Nie jest to może danie fit, ale od czasu do czasu nie zaszkodzi – jako obiad, można podać z bułką. Składniki (na 2 duże porcje): 1 pętko kiełbasy podwawelskiej 3 kaszanki 1 duża cebula szczypta soli 2 łyżki oleju 3 łyżki wody Przygotowujemy składniki do dania – cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w średniej grubości
Smaczna Stronadanie jedliśmy w restauracji Entliczek-Pentliczek Czeski Knedliczek po Kuchennych Rewolucjach Magdy Gessler. Tam, co prawda, była to serdelka, dużo bardziej jednak lubimy białą kiełbasę, którą można przyrządzić w ten sam sposób. Smaczne i oryginalne danie, które podajemy jako przystawkę z pieczywem lub na obiad z tłuczonymi ziemniakami. Przepis dobrze sprawdzi się też na Wielkanoc. Przepis na białą kiełbasę(...)sosie musztardowo-chrzanowym Składniki: 4 surowe białe kiełbasy, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 1 i 3/4 szklanki mleka, kopiasta łyżka mąki pszennej, 3 łyżeczki musztardy sarepskiej, 2 łyżeczki musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy), 1-2 łyżeczki tartego chrzanu, duża łyżka masła, szczypiorek, sól, pieprz. Jak zrobić białą kiełbasę w sosie musztardową W garnku rozgrzej masło, przesmaż
Kulinarna Polskajajkiem w koszulce Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem Sałatka jajeczna z awokado Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami Śledzie z marynowanym imbirem Obiad Żurek z białą kiełbasą i grzybami Biała kiełbasa zapiekana w sosie miodowo-musztardowym Puree ziemniaczane z chrzanem Biała kiełbasa zapiekana z warzywami Kurczak duszony z miodem i cytryną Miodowe udka z kaczki Pieczona karkówka(...)kaczki duszone w soku jabłkowym Udka kacze w glazurze pomarańczowej Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami Sałatka z kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami
karmelowyŻurek z białą kiełbasą i boczkiem Dziś mam dla was przepis na smaczny i prosty w przygotowaniu żurek. U nas żurek z jajkiem dość często pojawia się na obiad. Jest to też tradycyjne wielkanocne danie. Żurek z białą kiełbasą i boczkiem najczęściej podaję ze świeżym pieczywem. Dobrze smakuje też z ziemniakami. Pyszne i proste danie, idealne na zbliżające się święta(...)też na obiad? Składniki: 1,5 litra wody warzywa do wywaru: 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera, 1 średnia cebula 2 suszone grzyby 500 g białej kiełbasy 200 g boczku – u mnie boczek tradycyjny Pieczone&Wędzone około 500 ml zakwasu na żurek (domowy lub kupny) 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 3-4 ziarenka pieprzu czarnego
Słodkie okruszkiPieczone ziemniaki to bardzo popularne i proste danie z piekarnika, my proponujemy dziś przepis na ziemniaki faszerowane serem i kiełbasą. Ziemniaki z piekarnika, które my nazywamy też ziemniakami z blachy, to przede wszystkim duża przystępność w wykonaniu. To również proste składniki, które są w każdej kuchni i spiżarni. Przepis na pieczone ziemniaki faszerowane serem i kiełbasą nie sprawi zatem(...)kilka minut. Wystarczy, że nałożysz go na upieczone już ziemniaki i jeszcze chwilę potrzymasz w piekarniku. Łatwo, pysznie i jeszcze pachnie w całym domu! Pieczone ziemniaki faszerowane serem i kiełbasą to pomysł również na podwieczorek, doskonałą przystawkę lub imprezową przekąskę. Bardzo ładnie prezentują się na półmisku i z pewnością będą ozdobą stołu. Poza tym pieczone ziemniaczki są naprawdę pyszne
Kuchnia Na WypasieByło pyszne, baaardzo intensywne w smaku. Wszystko co niepotrzebne odparowało i został jedynie świetny sos. Plus kiełbasy, wiadomo. Nie wiem jak będą wyglądały Wasze święta w tym roku, ale może ktoś z Was akurat zainspiruje się tym przepisem. A jak nie w święta, to przy innej okazji. Nikt przecież nie powiedział, że białą kiełbasę je się tylko w Wielkanoc. Składniki(...)surowych białych kiełbas 1 duża cebula 1 czubata łyżka musztardy francuskiej 3/4 szklanki dobrej jakości soku jabłkowego 1 łyżeczka suszonego majeranku olej rzepakowy sól pieprz Cebule kroimy w plasterki, wrzucamy na patelnię i lekko rumienimy. Dodajemy do niej musztardę, sok, majeranek, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Kiełbasy nakłuwamy w paru miejscach wykałaczką. Sos wlewamy do naczynia żaroodpornego, wykładamy na niego
Kardamonovy