wyjeździe z okazji moich urodzin. Mieliśmy do wykarmienia w sumie 9 osób. Od początku wiedzieliśmy czym będziemy się raczyć, niezależnie od pogody. Grill. A jak grill i mięsożercy to kiełbasy. My jak zwykle nakupował kiełbas jak porąbany (mimo, że sam ich jeść nie może) i sporo przywieźliśmy ich z powrotem. Część zamroziłam, przydadzą się na kolejne tego typu wypady(...)Pierwszą porcję zjadłam z pieczywem, drugą z makaronem. A tak, bo w sumie czemu nie. Wyszła z tego zupełnie zwyczajna zapiekanka, którą kiedyś zdarzało mi się robić. Kiełbasa, cebula, czosnek, papryka i passata. Na pewno też ją znacie, to nie jest żadne odkrycie. Jedyne co różni te dwie potrawy to kształt papryki (przynajmniej u mnie). W leczo jest podłużna
Kardamonovyugotowany, bez dodatków, teraz się nie domaga. Więc jak sami widzicie, nie po drodze mi ostatnio z durumem. Ale zaczęłam czyścić zamrażalnik i znalazłam w jego czeluściach białą, surową kiełbasę. Pierwsze pomysły na jej wykorzystanie dotyczyły jej zapieczenia, w winie. Nie miałam jej jednak na tyle, żeby chciało mi się ją zapiekać. Pomyślałam, że zrobię ją z makaronem. Coś(...)prosto, bez udziwnień. Wyszperałam z szafy zapomniane opakowanie pappardelle. Potem zaczęłam grzebać w lodówce z nadzieją, że znajdę w niej jakiś kawałek długodojrzewającego sera. No niestety. No trudno. Usmażyłam kiełbasę z dodatkami, dodałam sos. Potem makaron. Wymieszałam, dodałam natkę. Wyszło ok, ale brakowało mi jednak jeszcze jakiegoś smaku. Ha. Moja lodówka jednak nie zawiodła. Znalazłam w niej porządną fetę
Kardamonovyczeski kapuśniak zabielany z kiszonej kapusty z papryką i śmietaną. Kapuśniak zabielany śmietaną czyli moravská zelňačka to prosta i pożywna zupa z kiszonej kapusty, ziemniaków, cebuli, boczku i kiełbasy. Na Morawach kapuśniak z kiszonej kapusty zabielany śmietaną doprawiany jest solidną porcją mielonej czerwonej papryki. Zagęszczony zasmażką z mąki czeski kapuśniak na długo zaspakaja głód. To prawdziwa uczta oraz klasyka czeskiej(...)kuchni. Przepis na zabielany śmietaną kapuśniak z kiełbasą i boczkiem jest dość podobny do przepisu na tradycyjny polski kapuśniak z kiszonej kapusty , ale swój wspaniały smak i kolor zawdzięcza wspomnianym wyżej dodatkom. Dobry kapuśniak można ugotować tylko z kiszonej kapusty. Robiąc zakupy zwróć uwagę jaką kapustę kupujesz. W sklepach często można spotkać kapustę kwaszoną czyli zakwaszaną octem, ale to już
Cztery FajeryZupełnie klasyczne. No może poza białą kiełbasą. Ale tę spokojnie możecie zastąpić jakąś inną ulubioną. Szaszłyki z białą kiełbasą, papryką i cebulą wyczarowałam na naszych tegorocznych wakacjach. Pisałam Wam już wcześniej, że postanowiłam nadrobić zaległości grillowe na blogu i praktycznie dzień w dzień, robiliśmy coś z grilla. I na jednym z nich były właśnie szaszłyki. Jeżeli chodzi o przyprawy(...)sprawdzoną lub robicie swoją, po prostu ją dodajcie. Ja na wakacjach niczego takiego nie miałam, więc doprawiłam szaszłyki po prostu słodką mieloną papryką i ziołami prowansalskimi. Tez było spoko. Kiełbasy już same w sobie były dość fajnie przyprawione, więc nie trzeba było kombinować z jakimś skomplikowanym doprawianiem. W ogóle dzisiaj przed nam kolejny grill. Wszyscy napalili się na kaszanki
KardamonovyBiała kiełbasa z grilla marynowana w piwie to u mnie absolutny hit podczas każdego grillowania . Po upieczeniu jest bardzo smaczna, ale ważne jest, aby kiełbasa była dobrej jakości. Przyznam, że nie jestem zwolenniczką białej kiełbasy i nie jadam jej często, jednak przygotowana w ten sposób wyjątkowo mi smakuje. Jeśli jeszcze jej nie jedliście to polecam spróbować, gwarantuję, że będzie(...)smakowała. Składniki na białą kiełbasę z grilla marynowaną w piwie : * 6-7 białych kiełbas * 500 ml ciemnego piwa * 2 łyżki musztardy sarepskiej * 1 łyżka ketchupu pikantnego * 1 łyżeczka płynnego miodu * 1 płaska łyżeczka majeranku * szczypta ostrej mielonej papryki Wykonanie: Do miski wlać piwo, dodać musztardę, ketchup, miód, wsypać majeranek i paprykę. Całość dobre wymieszać. Każdą kiełbasę nakłuć wykałaczką
Zrób to smacznieMoja ulubiona grochówka z grochu łuskanego połówek, przepis na pyszną i pożywną zupę na wędzonce. Jak zrobić najlepszą grochówkę na wędzonce? Klasyczna, prosta zupa krem z boczkiem, kiełbasą i chrupiącymi grzankami czosnkowymi. Najlepszy przepis na grochówkę, każdy zapewne ma swój. Najpopularniejsze to grochówka wojskowa, grochówka na wędzonce i grochówka przepis Babci. Wiele razy słyszałam... eh najlepsza była grochówka Babci. Babcia(...)jesteśmy sentymentalni? Grochówka na wędzonce z Najlepsza grochówka to ta na wędzonce. Zupę można wzbogacić różnymi dodatkami. Może to być grochówka na wędzonce z ziemniakami, z kiełbasą, z boczkiem, z smażoną kiełbasą i cebulą, a także z makaronem. Mój ulubiony zestaw to grochówka z ziemniakami lub grochówka krem z grzankami. Do gotowania zupy grochowej ( często też tak się
Dieta moja pasjaRacuszki z kiełbasą - kuchnia podkarpacka Na Podkarpaciu nazwy dań dość swobodnie odzwierciedlają to, co na talerzu. Wiedząc, że gołąbki ruskie nie są zawijane w kapustę, kremówka orzechowa nie ma kremu, bazą bigosu jałowskiego jest cebula, a w kapuście ziemniaczanej w ogóle nie ma kapusty – czy zdziwi Was, że racuszki z kiełbasą nie mają nic wspólnego z tradycyjnymi racuchami? :) Ugotowane ziemniaki(...)pokrojona w kostkę kiełbasa, jajko, nieco mąki pszennej i panierka z bułki tartej to składniki racuszków z kiełbasą. Można je podać na obiad lub kolację. Doskonale smakują same, z sosem albo z surówką, jako dodatek do mięs. Przepis z Komborni (gmina Korczyna) pochodzi z ciekawej i ładnie wydanej publikacji regionalnej pt. „Podkarpackie tradycje kulinarne. Informator z przepisami”. Racuszki z kiełbasą
Trzeci talerzBiałą kiełbasę zazwyczaj dodajemy do żurku lub barszczu, ja dzisiaj chciałabym zaprosić Was na kiełbasę zapiekaną z cebulą i jabłkami. Z dodatkiem majeranku wychodzi naprawdę smaczna, jeśli jeszcze nie jedliście tak przygotowanej białej kiełbasy koniecznie spróbujcie, możecie ją również podać na Wielkanocny stół. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Biała kiełbasa zapiekana z jabłkiem i majerankiem Składniki 4 kawałki kiełbasy białej surowej(...)duże cebule 2 średnie jabłka (dowolne) 2 łyżki masła 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Instrukcje Kiełbasę wkładamy do gotującej się wody i gotujemy/parzymy około 20 minut. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na łyżce masła lekko rumieniąc, pod koniec doprawiamy solą pieprzem i majerankiem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Jabłka obieramy, wydrążamy nasiona i kroimy na ósemki, podsmażamy na łyżce masła
To co lubię - gotuję i polecamProsta kiełbasa drobiowa z piersi kurczaka, na wzór kiełbasy ze znanych wędliniarskich firm. Składniki to tylko piersi drobiowe, przyprawy i woda. Kiełbasa jest delikatna, chudziutka i bardzo smaczna. Wystarczy dobrze wyrobić mięso do kleistości a kiełbasa pięknie się scali i nie będzie się rozpadać. Wedle uznania można zmielić na innych rozmiarach sitek, można również część zmielić jako masę wiążącą(...)resztę zostawić w kawałkach, wcześniej uplastycznionych tłuczkiem, jak i również można nadziać w szersze osłonki, na przykład jak do kiełbasy żywieckiej czy szynkowej. Polecam serdecznie :) Składniki: mięso z piersi kurczaka 18 g peklosoli/kg mięsa Przyprawy na 1 kg: 2 g pieprzu białego mielonego 3 g czosnku świeżego przeciśniętego przez praskę 10 % zimnej wody Dodatkowo: jelita wieprzowe kaliber 26/28
Kocham..lubię..gotuję..nadszedł czas na zrobienie kiełbasy na święta. Po kilku próbach i błędach znaleźliśmy z mężem idealną dla nas recepturę. parę rzeczy nas to nauczyło kiełbasa od dodania papryki może zrobić się kwaśna, a świeży czosnek nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem (może zostawić ziemisty posmak.)Kiełbasa wychodzi mocno czosnkowa, majerankowa i pieprzna, idealnie pachnie wędzeniem i nie ma takiej kiełbasy(...)maszynkę o grubych oczkach, dodać przyprawy i mieszać odlewając stopniowo wody, aż zrobi się kleista. Ważne jest porządne mieszanie. Ja dodaję sól zwykłą, a nie peklową, ponieważ lubię kiedy kiełbasa jest szara. Przyprawy dodajemy stopniowo i po trochę, po każdej partii dobrze mieszając i próbując, aby dopasować smak do siebie, my lubimy mocno czosnkową i majerankową. Z maszynki wyjąć nóż
Krylowa Kuchniaroku na jeden z prostszych obiadów przygotowaliśmy paprykę nadziewaną ryżem i kiełbasą . Jest to bardzo sycące danie, które oprócz prostoty wykonania, smaku i kolorowego wyglądu, o tej porze roku ma jeszcze jedną zaletę – niski koszt dania. Tym razem postanowiliśmy nadziać połówki papryk i zapiec je w piekarniku, poprzednią wersję z bakłażanem gotowaliśmy na parze, w obu wersjach papryki(...)samo chrupiące, a nadzienie tak samo wilgotne i smaczne. Składniki na papryka nadziewana ryżem i kiełbasą 1 szklanka ryżu 2 duże czerwone papryki 2 średnie cebule 350 g kiełbasy śląskiej 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 / 2 płaskiej łyżeczki suszonego lubczyku sos sojowy do smaku Dodatkowo: olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ryż ugotować na sypko, przelać zimną wodą, odstawić
niecodziennikparyBiała kiełbasa to jedna z tradycyjnych dań wielkanocnych. Podajemy ją zazwyczaj jako dodatek do żurku lub na ciepło grzaną w wodzie. Najlepiej smakuje ona z ćwikłą, to znaczy tartymi buraczkami i chrzanem lub z samym chrzanem. Dlatego dzisiaj mam dla was przepis na białą kiełbasę zapiekaną w sosie chrzanowym. Tak przygotowana biała kiełbasa świetnie wpasuje się w wielkanocne menu(...)przygotowanie nie zajmie wam dużo czasu! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 białe kiełbasy 2 średnie cebule 150 ml śmietanki 30% 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 3-4 łyżeczki chrzanu 2 łyżki oleju 1 łyżka suszonego majeranku sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Kiełbasę włożyć do garnka. Zalać wodą, wstawić na gaz i podgrzewać na wolnym ogniu
Danka Pichciszczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy mamy ochotę na sycące i pożywne danie. Przygotowany jest na wywarze warzywnym i zawiera marchewkę, ziemniaki oraz sporą ilość mięsa - tradycyjną oraz białą kiełbasę. Jest to wersja bez jajek, ale jeśli ktoś chce, to nic nie stoi na przeszkodzie, by je tu dodać. Czasami dodaję też boczek wędzony lub frankfurterki zamiast tradycyjnej kiełbasy. Jest(...)ogórków Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1/3 selera 1 por 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 i 1/2 litra wody 2 suszone grzyby 4-5 ziemniaków 500 g białej kiełbasy 1 laska kiełbasy tradycyjnej 500 ml zakwasu ( przepis na domowy ) 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 3 ziela angielskie sól, pieprz Wykonanie: Wywar: Marchewki, pietruszkę i selera obieramy ze skóry
Kuchnia MagdaLeny