Biała kiełbasa pieczona w piekarniku z cebulą , jabłkami i żurawiną to pyszna potrawa, którą można przygotować na wielkanocne śniadanie. ...... na zewnątrz chrupka , rumiana , wewnątrz miękka i soczysta ......taka właśnie jest moja kiełbasa /myślę,że bardzo dużo zależy od rodzaju i gatunku kiełbasy , moja nie wymagała żadnej obróbki wstępnej(...)prosu ją upiekłam /. Składniki: 4-6 kawałków białej kiełbasy /po 150 g/ u mnie włoska biała salsiccia 2 duże cebule /czerwone/ 2 jabłka ¾ szklanki wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki konfitury z żurawiny 2 ząbki czosnku 1 listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól
Zakamarki mojej kuchniPyszna biała kiełbasa duszona w piwie - które wraz z cebulką tworzy przepyszny sosik. Jeśli lubicie białą kiełbasę - ta wersja na pewno Wam zasmakuje :) Możecie wypróbować w Wielkanoc SKŁADNIKI 1 kg surowej białej kiełbasy 0,5l ciemnego piwa 0,5l wody 2 duże cebule 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru 4 goździki 2 łyżki(...)masła 2 łyżki mąki sól pieprz PRZYGOTOWANIE Kiełbasę układamy w garnku o szerokim dnie.Zalewamy piwem i wodą. Dodajemy sok z cytryny, cukier puder i goździki. Cebule kroimy w półplasterki i układamy na kiełbasie. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień na mały i gotujemy pod przykryciem przez 80 minut. Wywar z kiełbasy wraz z cebulą przecieramy przez sito. Z masła
Moje Kuchenne RewelacjeŚwiąt Wielkanocnych jeszcze daleko, do sezonu grillowego jeszcze dalej. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby przygotować białą kiełbasę pieczoną w piwie. Skorzystałam z wcześniej zrobionych zapasów domowej kiełbasy . Składniki: - 6 szt. kiełbasy białej (850g) - 2 cebule białe - 2 cebule różowe - 1 papryka słodka Ramiro - 1 mała główka czosnku - 1 szklanka piwa (jakie lubicie) - sól(...)morska - świeżo mielony pieprz - majeranek otarty - 3-4 łyżki oleju arachidowego (może być rzepakowy) Surową kiełbasę sparzamy wrzątkiem (zalewamy na 30 min., pod przykryciem). Obrane i umyte cebule kroimy w piórka. Paprykę oczyszczamy z nasion, płuczemy i kroimy w paski. Czosnek również kroimy w paski. Kiełbasę wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy cebulę, paprykę i czosnek. Warzywa oprószamy solą
mojewypiekiinietylkoBarszcz biały na domowym zakwasie... Kremowy, lekko kwaśny i chrzanowy. O pięknym czosnkowym zapachu. Z dodatkiem jajka i/lub białej kiełbasy. Mocno majerankowy. Pyszny! Składniki: 1 duża marchewka; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 5 średnich ziemniaków; 1 liść laurowy; 4 ziarenka ziela angielskiego; 4 ziarenka pieprzu; 2 ząbki czosnku; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ziarenek(...)wody; 200 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 czubata łyżka majeranku; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Jaja ugotowane na twardo - jedno na jeden talerz zupy; 600 g białej kiełbasy dobrej jakości - ja zrobiłam bez kiełbasy. Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obrać
Gospodyni Miejskatanie dania, które mogę przygotować w kilka minut. Nie potrzebuję wyszukanych składników ani skomplikowanych technik kulinarnych, żeby cieszyć się wyjątkowym smakiem. Klasyka w budżetowym stylu – odkryj Stroganoff z kiełbasą! Czasem największą radość sprawiają mi potrawy, które można przyrządzić z tego, co akurat mam pod ręką. Właśnie dlatego często korzystam z prostych, domowych receptur, które zawsze się udają i są idealne(...)każdą okazję. Stroganoff z kiełbasą to doskonały przykład takiego dania. Wiem, że brzmi nieco nietypowo, ale uwierzcie mi, można zrobić pysznego Stroganoffa bez drogiej polędwicy. Wystarczy dobrej jakości kiełbasa , cebula, odrobina śmietany i oczywiście przyprawy. To danie jest szybkie, a jednocześnie zaskakująco aromatyczne. Dobre jedzenie – tanie i smaczne przepisy na każdą okazję Co więcej, takie potrawy nie tylko smakują
codojedzeniaDrobiowo-wieprzowa kiełbasa bez wędzenia, którą suszymy w piekarniku jest bardzo smaczna i aromatyczna. Co prawda wymaga nieco pracy, ale smak własnoręcznie przygotowanej domowej wędliny jest tego wart. Tak przygotowaną kiełbasę spożywamy najlepiej na zimno (nie nadaje się na grilla, gdyż zawiera sól peklową, więc nie można jej podgrzewać do temperatury wyższej niż 130 C) lub po podgrzaniu. Będzie świetnym(...)dodatkiem do kanapek, sprawdzi się na desce wędlin podczas imprezy czy na gorąco z ketchupem czy musztardą. Składniki na wieprzowo-drobiowa kiełbasa bez wędzenia: 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg mięsa z udźca indyka 1 kg boczku surowego 60 g soli peklowej 4 duże ząbki czosnku 100 ml zimnej wody łyżka majeranku pół łyżki czosnku niedźwiedziego pół łyżeczki pieprzu czarnego
e-PrzepisyKulinarnetworząc niezapomniane doświadczenie kulinarne. Odkryj tę prostą i sycącą kompozycję smaków, która sprawi, że nawet najzimniejsze dni nabiorą przyjemnego, ciepłego klimatu. Leczo z ziemniakami – tradycyjny rozgrzewający przysmak Leczo z kiełbasą i papryką to klasyczne danie, które zdobywa serca smakoszy na całym świecie. Jego wyjątkowy smak i aromatyczna kompozycja sprawiają, że jest idealne na każdą porę roku . Soczyste kawałki kiełbasy przeplatają(...)się z kolorowymi paskami papryki, tworząc prawdziwą ucztę dla zmysłów. To danie jednogarnkowe nie tylko doskonale smakuje, ale także przyciąga spojrzenia swoim bogactwem barw. W trakcie gotowania aromatyczne nuty kiełbasy przeplatają się z delikatnym smakiem papryki, tworząc zgrany duet, który sprawia, że leczo staje się rozkoszą dla podniebienia. Wersja z papryką czerwoną i żółtą nadaje potrawie nie tylko intensywnego smaku
RozdomowionaKapusta na gęsto z pomidorami Dziś stary sentymentalny przepis , czyli kapusta na gęsto z kiełbasą i pomidorami jak u Babci. Ten przepis na białą kapustę zasmażaną z kiełbasą i pomidorami to smaku mojego domu, kojarzy mi się z dzieciństwem i pełnym garem kapusty z koncentratem pomidorowym. Tu sprawdzi się młoda kapusta jak i stara na gęsto. Kapusta nie była gotowana(...)kuchni węglowej. Garnek z ugotowaną kapustą stał gdzieś na boku kuchni i dzieciaki ją podjadały przez cały dzień, gdy dorośli jak wszyscy rolnicy pracowali w polu. Kapusta z kiełbasą i koncentratem, jedzona na ciepło jak i na zimno, nikt nie miał z nas czasu aby ją odgrzewać. Kapusta biała z kiełbasą i koncentratem Biała kapusta z kiełbasą i pomidorami, gotowana
Dieta moja pasjaZupełnie klasyczne. No może poza białą kiełbasą. Ale tę spokojnie możecie zastąpić jakąś inną ulubioną. Szaszłyki z białą kiełbasą, papryką i cebulą wyczarowałam na naszych tegorocznych wakacjach. Pisałam Wam już wcześniej, że postanowiłam nadrobić zaległości grillowe na blogu i praktycznie dzień w dzień, robiliśmy coś z grilla. I na jednym z nich były właśnie szaszłyki. Jeżeli chodzi o przyprawy(...)sprawdzoną lub robicie swoją, po prostu ją dodajcie. Ja na wakacjach niczego takiego nie miałam, więc doprawiłam szaszłyki po prostu słodką mieloną papryką i ziołami prowansalskimi. Tez było spoko. Kiełbasy już same w sobie były dość fajnie przyprawione, więc nie trzeba było kombinować z jakimś skomplikowanym doprawianiem. W ogóle dzisiaj przed nam kolejny grill. Wszyscy napalili się na kaszanki
Kardamonovyugotowany, bez dodatków, teraz się nie domaga. Więc jak sami widzicie, nie po drodze mi ostatnio z durumem. Ale zaczęłam czyścić zamrażalnik i znalazłam w jego czeluściach białą, surową kiełbasę. Pierwsze pomysły na jej wykorzystanie dotyczyły jej zapieczenia, w winie. Nie miałam jej jednak na tyle, żeby chciało mi się ją zapiekać. Pomyślałam, że zrobię ją z makaronem. Coś(...)prosto, bez udziwnień. Wyszperałam z szafy zapomniane opakowanie pappardelle. Potem zaczęłam grzebać w lodówce z nadzieją, że znajdę w niej jakiś kawałek długodojrzewającego sera. No niestety. No trudno. Usmażyłam kiełbasę z dodatkami, dodałam sos. Potem makaron. Wymieszałam, dodałam natkę. Wyszło ok, ale brakowało mi jednak jeszcze jakiegoś smaku. Ha. Moja lodówka jednak nie zawiodła. Znalazłam w niej porządną fetę
KardamonovyMłoda kapusta z kiełbasą to danie, które szykuję kilka razy w sezonie na młodą kapustę. Uwielbiam wykorzystywać sezonowe warzywa i korzystać z nich, póki sezon w pełni! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Młoda kapusta duszona z kiełbasą to bardzo proste w przygotowaniu danie, które składa się z kilku prostych składników. Obowiązkowo młoda kapusta, marchewka, cebulka i kiełbasa. Można jeszcze dodać odrobinę smażonego(...)boczku. Całe danie smakuje naprawdę rewelacyjnie i czuć w nim wiosnę! Zachęcam Was do wypróbowania przepisu, gwarantuję, że będziecie zachwyceni! MŁODA KAPUSTA DUSZONA Z KIEŁBASĄ – PRZEPIS Składniki 1 główka młodej kapusty 250 g kiełbasy 1 cebula 1 marchewka 200 ml bulionu (lub wody) 2 łyżki oliwy sól pieprz 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Przepiski.plZiemniaki z kiełbasą z blachy to bardzo smaczna i proste danie obiadowe, które z pewnością posmakuje każdemu! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ziemniaki z kiełbasą z piekarnika to maksimum smaku a minimum pracy. Danie to można przyszykować w kilkanaście minut, a później zostaje zachwycać się cudownym zapachem podczas zapiekania, który wydobywa się z piekarnika. Czas pieczenia to 30 minut, czyli również(...)musicie przekonać się sami, zapraszam na przepis! Poniżej znajdziecie listę składników oraz dokładną instrukcję przygotowania całego dania. Jestem pewna, że zachwyci Was swoim smakiem. ZIEMNIAKI Z KIEŁBASĄ Z BLACHY – PRZEPIS Składniki 1,5 kg ziemniaków 500 g kiełbasy 1 papryka czerwona 2 cebule 2 marchewki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka czosnku granulowanego przyprawa
Przepiski.plwyjeździe z okazji moich urodzin. Mieliśmy do wykarmienia w sumie 9 osób. Od początku wiedzieliśmy czym będziemy się raczyć, niezależnie od pogody. Grill. A jak grill i mięsożercy to kiełbasy. My jak zwykle nakupował kiełbas jak porąbany (mimo, że sam ich jeść nie może) i sporo przywieźliśmy ich z powrotem. Część zamroziłam, przydadzą się na kolejne tego typu wypady(...)Pierwszą porcję zjadłam z pieczywem, drugą z makaronem. A tak, bo w sumie czemu nie. Wyszła z tego zupełnie zwyczajna zapiekanka, którą kiedyś zdarzało mi się robić. Kiełbasa, cebula, czosnek, papryka i passata. Na pewno też ją znacie, to nie jest żadne odkrycie. Jedyne co różni te dwie potrawy to kształt papryki (przynajmniej u mnie). W leczo jest podłużna
Kardamonovyugotowany, bez dodatków, teraz się nie domaga. Więc jak sami widzicie, nie po drodze mi ostatnio z durumem. Ale zaczęłam czyścić zamrażalnik i znalazłam w jego czeluściach białą, surową kiełbasę. Pierwsze pomysły na jej wykorzystanie dotyczyły jej zapieczenia, w winie. Nie miałam jej jednak na tyle, żeby chciało mi się ją zapiekać. Pomyślałam, że zrobię ją z makaronem. Coś(...)prosto, bez udziwnień. Wyszperałam z szafy zapomniane opakowanie pappardelle. Potem zaczęłam grzebać w lodówce z nadzieją, że znajdę w niej jakiś kawałek długodojrzewającego sera. No niestety. No trudno. Usmażyłam kiełbasę z dodatkami, dodałam sos. Potem makaron. Wymieszałam, dodałam natkę. Wyszło ok, ale brakowało mi jednak jeszcze jakiegoś smaku. Ha. Moja lodówka jednak nie zawiodła. Znalazłam w niej porządną fetę
Kardamonovy