kiełbasa - 10142 przepisów (strona:37/677)

Biała kiełbasa pieczona w soku jabłkowym 66

Było pyszne, baaardzo intensywne w smaku. Wszystko co niepotrzebne odparowało i został jedynie świetny sos. Plus kiełbasy, wiadomo. Nie wiem jak będą wyglądały Wasze święta w tym roku, ale może ktoś z Was akurat zainspiruje się tym przepisem. A jak nie w święta, to przy innej okazji. Nikt przecież nie powiedział, że białą kiełbasę je się tylko w Wielkanoc. Składniki(...)surowych białych kiełbas 1 duża cebula 1 czubata łyżka musztardy francuskiej 3/4 szklanki dobrej jakości soku jabłkowego 1 łyżeczka suszonego majeranku olej rzepakowy sól pieprz Cebule kroimy w plasterki, wrzucamy na patelnię i lekko rumienimy. Dodajemy do niej musztardę, sok, majeranek, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Kiełbasy nakłuwamy w paru miejscach wykałaczką. Sos wlewamy do naczynia żaroodpornego, wykładamy na niego

Kardamonovy
Kiełbasa w sosie cygańskim 69

Kiełbasa podana w sosie cygańskim to świetna propozycja na danie obiadowe, kolację. Kiełbasę możesz przygotować na grillu i podać ją z wcześniej przygotowanym i podgrzanym sosem. Sos możesz modyfikować wg preferencji wzbogacając go np. o kawałki posiekanej cukinii, kolorowej papryki, świeżych pomidorów (rezygnując wtedy z pomidorów z puszki) oraz dodatku mięsnego: chorizo i boczku. Kiełbasa w sosie cygańskim SKŁADNIKI(...)kiełbasy 2 czerwone papryki – 340 g 10 minikorniszonów – 140 g 2 cebule – 250 g 200 g pomidorów krojonych z puszki 400 g pieczarek 190 g koncentratu pomidorowego – mały słoiczek sól, pieprz, ostra i słodka papryka 6 łyżek oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE: Paprykę myję, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Cebulę obieram i siekam w drobne piórka

Zasmakuj Kuchni
ZUPA Z CUKINIĄ I KIEŁBASĄ 90

Zupa z cukinią i kiełbasą to szybka i prosta propozycja na pierwsze danie lub kompletny obiad. Najlepsza jest na drugi dzień. Jeśli chcesz możesz zrezygnować z kiełbasy całkowicie lub zastąpić ją kawałkami piersi kurczaka – wtedy uprzednio wcześniej lekko podsmaż je na niewielkiej ilości oleju lub masła i dodaj do gotującej się zupy. Zupa z cukinią i kiełbasą SKŁADNIKI(...)bulionu lub rosołu 2 marchewki – 200 g 3 ziemniaki – 400 g 1 cukinia – 300 g 1 cebula – 130 g kawałek kiełbasy – 110 g 1 ząbek czosnku łyżka masła klarowanego – 25 g sól, pieprz, 1 liść laurowy, 1 kulka ziela angielskiego 4 łyżki śmietanki 30 % Uwagi do przepisu: Warzywa ważone były przed obraniem

Zasmakuj Kuchni
Bigos z młodej kapusty z 4 składników 92

Bigos z młodej kapusty tylko z 4 składników nie licząc przypraw. Kapusta, boczek, kiełbasa paprykowa i domowa pasta paprykowa , którą można zastąpić kupnym ajwarem. Wszystko jest tu czerwone! Nie wyobrażam sobie lata bez młodej kapusty. Mam nadzieję, że ten prosty przepis skradnie Wasze serca i podniebienie i zagości na stałe w letnim menu ? Dlaczego warto przygotować ten prosty bigos? Dlatego(...)młodych ziemniaków, ale my zjedliśmy z chlebem. Bigos z młodej kapusty ma delikatniejszą strukturę, wręcz rozpływa się w ustach , ale w smaku to istna petarda za sprawą paprykowej kiełbasy i domowej pasty paprykowej. Poniżej znajdziecie najlepszy przepis na najlepszy bigos z młodej kapusty . Jako, że jesteśmy z Piotrem mięsożerni, to nie brakuje tu kiełbasy i wędzonego boczku. Przepis na bigos

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wędzona kiełbasa wieprzowa z czosnkiem niedźwiedzim 83

Kiełbasa wieprzowa, wędzona i podpiekana, z aromatycznym czosnkiem świeżym oraz czosnkiem niedźwiedzim. Całość rozdrabniana na jednym sitku 8 mm, natomiast kwestia gradacji rozdrobnienia zależy tylko i wyłącznie od Waszego gustu. Za inspirację dziękuję Aleksandrze, której kompozycja przypraw bardzo mi zasmakowała - dzięki Olu :) Składniki: 60 % mięsa wieprzowego klasy I - wp I (z szynki, łopatki) 40 % mięsa wieprzowego klasy(...)końcu dodać wodę i ponownie wyrobić. W międzyczasie przygotować jelita - namoczyć w ciepłej wodzie, przepłukać pod kranem również w środku. Mięso przełożyć do nadziewarki i nadziewać ściśle jelita. Można kiełbasy okręcić lub pozostawić tylko zawieszone na kijach bez okręcania. Osadzanie: kiełbasy powiesić na kijach wędzarniczych i osadzać przez 2-3 godziny w temperaturze pokojowej. Osuszanie: w wędzarni bez dymu

Kocham..lubię..gotuję..
Młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem 102

Ponieważ jeszcze sporadycznie wychodzimy na zakupy na bazarek, podczas ostatniej sobotniej wizyty celowo wybraliśmy największą główkę młodej kapusty, jaka była dostępna na stoisku. Młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem została zrobiona z 1/3 tej główki, a i tak mieliśmy z tej części kilka obiadów. Młoda kapusta na ciepło jest tak smaczna, że wcale nie przeszkadzał nam fakt, że bigos(...)młodej kapusty jedliśmy w poprzednim tygodniu. Kto wie, czy młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem nie pojawi się niebawem kolejny raz na naszym stole. Udostępnij Młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem – składniki 1 główka młodej kapusty (ok. 1 kg) 300 g wędzonego boczku 300 g kiełbasy 1 duża cebula 1 pęczek koperku 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego

niecodziennikpary
Tradycyjny wielkanocny biały barszcz na zakwasie 90

dalej kultywuję tę rodzinną tradycję i co roku gotuję tę pyszną zupę. Koniecznie musi ona być przygotowany na domowym zakwasie, a jego smak powinna wzbogacać własnoręcznie zrobiona biała kiełbasa. Biały barszcz czy żurek? Tylko teraz nasuwa się nam pytanie czy to ma być biały barszcz czy żurek? Jaka jest różnica między tymi zupami, a że jednak nie ma żadnej? Już(...)podajemy obydwie zupy. Z reguły są one zależne od regionów, w których są serwowane. Zupa może być czysta i tylko z dodatkiem ziemniaków, albo z pokrojonymi warzywami i białą kiełbasą lub z ugotowanym i pokrojonym na ćwiartki jajkiem. Natomiast dziś chciałam Was zaprosić na biały barszcz, taki jaki gotowała moja babcia, Zawsze pojawiał się u nas na stole w wielkanocną

Kulinarne przygody Gatity
Fasolka po bretońsku 109

godz Ilość porcji: 10 osób Składniki: 800 g fasoli “Piękny Jaś” 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 600 g boczku surowego wędzonego 450 g kiełbasy wieprzowej (2 gatunki 190 g i 280 g) 120 g kiełbasa z jelenia (opcjonalnie) 4 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 4 ząbki czosnku 2 cebule 800 ml passaty pomidorowej(...)swoim przepisie używam 600 g boczku surowego wędzonego, z którego odcinam skóry i nadmiar tłuszczu – odcięte części boczku wrzucam do gotującej fasolki po bretońsku. Dwa różne gatunki kiełbasy wieprzowej oraz kiełbasa z jelenia. W przepisie napisałem, że jest to wybór opcjonalny (kiełbasa z jelenia), gdyż nie każdy przepada za dziczyzną. W zamian możesz oczywiście dodać inną kiełbasę na przykład

ugotuj-przepis.pl
Fasolka po bretońsku 164

godz Ilość porcji: 10 osób Składniki: 800 g fasoli “Piękny Jaś” 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 600 g boczku surowego wędzonego 450 g kiełbasy wieprzowej (2 gatunki 190 g i 280 g) 120 g kiełbasa z jelenia (opcjonalnie) 4 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 4 ząbki czosnku 2 cebule 800 ml passaty pomidorowej(...)swoim przepisie używam 600 g boczku surowego wędzonego, z którego odcinam skóry i nadmiar tłuszczu – odcięte części boczku wrzucam do gotującej fasolki po bretońsku. Dwa różne gatunki kiełbasy wieprzowej oraz kiełbasa z jelenia. W przepisie napisałem, że jest to wybór opcjonalny (kiełbasa z jelenia), gdyż nie każdy przepada za dziczyzną. W zamian możesz oczywiście dodać inną kiełbasę na przykład

ugotuj-przepis.pl
Zapiekanki z kiełbasą i pieczarkami 77

Zapiekanki z kiełbasą i pieczarkami przypominają czasy z dzieciństwa, gdy w trakcie przerwy w podróży posilało się taką ciepłą i szybką kanapką. Bez wysiłku można je zrobić samemu w domu, trwa to zaledwie chwilę, a cała rodzina może zajadać się kolorowymi i sycącymi zapiekankami z kiełbasą i pieczarkami na bułce . Jest to również dobra propozycja na zimowe wieczory, kiedy(...)powrocie do domu chcemy zjeść ciepłą kolację. Udostępnij Składniki na zapiekanki z kiełbasą i pieczarkami 4 bułki 300 g pieczarek 300 g kiełbasy 2 cebule masło lub olej do smażenia 2 łyżeczki ulubionych ziół lub ich mieszanki 100 g żółtego sera sól, pieprz do smaku Dodatkowo: ketchup, majonez (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle

niecodziennikpary
Leczo z cebuli, kiełbasy i papryki 104

Leczo. Jednogarnkowe danie z cebuli, kiełbasy, papryki i pomidorów . Świetna propozycja na szybki i prosty obiad. Czas przygotowania:   1.5 godziny Ilość porcji:  6 osób Trudność przygotowania:  średnie Cena:  średnie SKŁADNIKI: 1,6 kg cebuli 650 g kiełbasy podwawelskiej 5 szt papryki (mix) 400 g pomidorów krojonych (puszka) 300 ml bulionu (mięsny lub warzywny) 2 łyżki(...)łyżeczka ostrej papryki 1/3 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 1. Kroimy całą cebulę w piórka przekładamy do garnka i solimy. Przesmażamy na dwóch łyżkach oleju. 2. Kiełbasę kroimy na półksiężyce i smażymy na suchej patelni a następnie odstawiamy na bok. 3. Wszystkie papryki oczyszczamy z gniazd i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli i podlewamy całość bulionem

karolgotuje
Quesadilla z serem, pieczarkami i kiełbasą krakowską 87

tego krzątania po kuchni brakowało Na kolację zdecydowałam się przygotować coś na ciepło. Wybór padł na quesadillę z dużą ilością sera, z pieczarkami, cebulką, papryką, suszonymi pomidorami i kiełbasą krakowską. Wyszło pysznie i kolorowo. 6 pszennych tortilli ok. 300 g pieczarek 3 różnokolorowe papryki – czerwona, żółta, zielona 2 małe cebule 350-400 g tartej mozzarelli 250 g kiełbasy krakowskiej(...)suchej kilka suszonych pomidorów sól, pieprz masło/olej Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na plasterki. Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy na cienkie paseczki. Kiełbasę kroimy na paseczki. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła lub oleju. Wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki. Smażymy razem, aż do całkowitego odparowania wody, jaką puszczą grzyby. Doprawiamy

Smaki Na Talerzu
Quesadilla z serem, pieczarkami i kiełbasą krakowską 110

tego krzątania po kuchni brakowało Na kolację zdecydowałam się przygotować coś na ciepło. Wybór padł na quesadillę z dużą ilością sera, z pieczarkami, cebulką, papryką, suszonymi pomidorami i kiełbasą krakowską. Wyszło pysznie i kolorowo. 6 pszennych tortilli ok. 300 g pieczarek 3 różnokolorowe papryki – czerwona, żółta, zielona 2 małe cebule 350-400 g tartej mozzarelli 250 g kiełbasy krakowskiej(...)suchej kilka suszonych pomidorów sól, pieprz masło/olej Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na plasterki. Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy na cienkie paseczki. Kiełbasę kroimy na paseczki. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła lub oleju. Wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki. Smażymy razem, aż do całkowitego odparowania wody, jaką puszczą grzyby. Doprawiamy

Smaki Na Talerzu