razem biała kiełbasa wg przepisu Dany z Leśnego Zakątka . Przepis nieco inny od tego z którego korzystałam do tej pory. Robiłam z 1/3 porcji, zmniejszyłam ilość chili - kiełbasa wyszła rewelacyjna. Jak raz zrobimy domową kiełbasę o której wszystko wiemy - nie prędko wrócimy do tej ze sklepu. A może nigdy. Wywar z parzenia kiełbasy to znakomita podstawa(...)przyprawy, wyrabiać, stopniowo wlewając resztę zimnej wody i wyrabiać przez kilka minut aż masa będzie dobrze przemieszana i klejąca. Na maszynkę nałożyć wkładkę dystansującą i końcówkę do nadziewania kiełbas. Końcówkę posmarować smalcem, nałożyć trochę masy, uruchomić maszynkę , tak aby nieco masy wyszło przez końcówkę do nadziewania. Teraz naciągnąć na końcówkę jelito, zawiązać je na końcu i zacząć nadziewać. Najlepiej
Stare GaryWariacja na temat tarty. Raczej rzadko zdarza mi się przygotować wypieki w wersji wytrawnej, ale mając delikatne białe kiełbasy i pomysł na ciasto na tartę bez dodatku masła postanowiłam spróbować. Pomyślałam, że jak się nie uda, lub gdyby była niesmaczna po prostu Wam tego przepisu nie pokaże, ale wyszła smaczna, sycąca, bardzo aromatyczna. Biała kiełbasa kojarzy mi się ze Świętami(...)tarta smakuje, trochę przypomina zupy Wielkanocne, ale można ją w łatwy sposób wziąć w rękę i zjeść, do tego jest bardzo sycąca. Tak powstała tarta na oleju z białą kiełbasą. Składniki na ciasto: - 200 g mąki pszennej - pół szklanki oleju rzepakowego - 1 żółtko - 2-3 łyżki zimnej wody Wszystkie składniki na kruchy spód umieścić w misce i szybko zagnieść
dom-agi.plPyszna, wyrazista zapiekanka z ziemniakami, kiełbasą, serem i beszamelem. Przepis na tę zapiekankę znalazłam na blogu Kuchnia szeroko otwarta - dodałam od siebie kilka rzeczy, między innymi piwo :) Zapraszam do pieczenia! Składniki na 4 porcje: 10 średnich ziemniaków 400 g kiełbasy, w miarę suchej 1 ciemne piwo 250 g sera żółtego 1 łyżka masła, do wysmarowania naczynia Beszamel(...)Mieszanka przypraw: 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki majeranku CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN CZAS MARYNOWANIA: 2 H POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Kiełbasę kroimy w cienkie plastry o grubości ok. 4 mm. Wkładamy do miski, zalewamy piwem i odstawiamy na dwie godziny na bok. Po tym czasie kiełbasę odcedzamy na sitku. 2. Ziemniaki
My Culinary ArtKiełbasa suszona dojrzewająca (palcówka) – tradycyjna kiełbasa wieprzowa w cienkim jelicie, z mięsa surowego, podsuszana. Nazwa pochodzi od upychania palcami farszu w cienkim jelicie, gdzie trudno było wykorzystać mechaniczne przyrządy o większej średnicy. Palcówka była szczególnie rozpowszechniona w kuchni kresowej. Obecnie często występuje jako produkt regionalny. Jest silnie przyprawiona i zawiera dużo mięsa, a mało tłuszczu i dodatków zastępujących mięso. Inspirację(...)końcówki lejka napełniamy jelita masą mięsną. Ponieważ ja jeszcze nie mam wprawy w wyrobach domowych wędlin, po napełnieniu części jelita wiązałam mocną nicią kiełbaski, dlatego mają różną długość. Gotowe kiełbasy wieszamy w ciepłym (temp. 20-22° C) i suchym miejscu na 2 dni. Następnie przenosimy w chłodne, przewiewne miejsce (ok. 10° C) na 10 – 14 dni. Po tym czasie
mojewypiekiinietylkoKuchnia pracuje pełną parą. Pieczemy, gotujemy i sięgamy również po przepisy na domowe wyroby. Na mięsne wyroby domowe porwałam się po raz pierwszy, a na pierwszy ogień poszła biała kiełbasa domowa. Zdradzę tajemnicę, że w lodówce już się „przegryza” mięso na kiełbasę długodojrzewającą, a schab czeka w kolejce na swój świąteczny „lifting”. Składniki na ok. 6kg wyrobu(...)wyczyszczone, namoczyłam je na ok. 2 godziny w letniej wodzie. Na maszynkę nakładamy odpowiednią przystawkę służącą do nadziewania, lekko natłuszczamy olejem, nakładamy jelita i przystępujemy do końcowego etapu robienia kiełbasy. Nadziewając lekko przytrzymujemy jelita, aby nie dostawało się z masą mięsną powietrze i „zakręcamy” jelita formując kiełbaski. Gotowe wkładamy do woreczków foliowych i zamrażamy. Oczywiście nie mogło się obyć
mojewypiekiinietylkomakaron, ziemniaki lub ryż. Przykładem na to może być zapiekanka chłopska , do przygotowania której wykorzystałam ugotowane ziemniaki, które zostały mi z poprzedniego dnia. Ponadto w zapiekance znalazła się też kiełbasa śląska, boczek wędzony, cebula i czosnek. Pokrojone w plasterki ziemniaki układamy warstwowo w naczyniu żaroodpornym na przemian z podsmażoną na boczku kiełbasą. Jak każde tego typu danie, zapiekanka chłopska jest(...)które możemy wzbogacić o dodatkowe składniki, a mogą to być pieczarki lub papryka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Zapiekankę chłopską: około 800 g obranych i ugotowanych ziemniaków 300 g kiełbasy (śląska, podwawelska lub zwyczajna) 200 g boczku wędzonego 150 g tartego żółtego sera 2 cebule 3 ząbki czosnku 200 ml śmietanki 30% 1 duże jajko 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Danka Pichcipotrawa o głębokich korzeniach w polskiej kuchni, wiążąca się z tradycją domowych obiadów i uroczystości rodzinnych. Jej historia sięga wieków wstecz, kiedy to proste składniki takie jak fasolka, kiełbasa i boczek były wykorzystywane w daniach przygotowywanych na specjalne okazje. Dziś fasolka po bretońsku jest ceniona zarówno za swoją prostotę, jak i za niepowtarzalny smak, który doceniają miłośnicy tradycyjnych smaków. Składniki(...)Przygotowanie Podstawowym składnikiem fasolki po bretońsku jest oczywiście fasolka, która nadaje daniu charakterystyczną konsystencję i smak. Dobrze jest wybrać świeżą lub mrożoną fasolkę, aby zachować jej naturalną strukturę. Kiełbasa i boczek dodają intensywności smaku, a cebula oraz marchewka wzbogacają danie o nuty aromatyczne. Dodatkowo, konieczne jest przygotowanie wywaru warzywnego lub mięsnego, który nadaje daniu głęboki smak i soczystość. Tradycyjny Przepis
Podstawy Gotowaniakima doszła jeszcze jedna osoba, która zwaliła nam się na głowę parę dni temu, a że jest mięsożerna, to ten… Wyszło spoko. Składniki: 8 małych cienkich kiełbas 2 duże cebule 2 łyżeczki musztardy francuskiej duża szczypta suszonego rozmarynu 1 liść laurowy sól pieprz olej rzepakowy Cebule kroimy w piórka i wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy do nich(...)liść laurowy i smażymy na małym ogniu około 10 minut. Ściągamy je z patelni. Na tej samej patelni smażymy do zrumienienia kiełbaski, pokrojone w mniejsze kawałki. Do kiełbas dodajemy rozmaryn, cebulę, musztardę, sól i pieprz, wszystko dokładnie mieszamy i smażymy 2 minuty. Podobne przepisy: Kiełbasa smażona z cebulą w sosie pomidorowym Kiełbasa pieczona w sosie pomidorowym Pieczone leczo Leczo
KardamonovyDziś postanowiłam zrobić w miarę klasyczną wersję, dodałam do niej jedynie żółtą fasolkę szparagową, która świetnie pasuje do reszty składników. To wszystko naprawdę fajnie zagrało. Smacznego. Składniki: 4 małe kiełbasy 1 duża czerwona papryka 1 duża zielona papryka duża garść żółtej fasolki szparagowej. 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki pół łyżeczki(...)przepis na 4-5 porcji) Fasolki myjemy, odcinamy brzydkie końcówki, kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy al dente. Po ugotowaniu odcedzamy je i odstawiamy. Kiełbasy kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy na patelnię, lekko rumienimy. Jeżeli są z małą ilością tłuszczu, możecie do nich dodać trochę oleju rzepakowego. Paprykę myjemy, kroimy wzdłuż na pół, wycinamy
KardamonovyUwielbiam młodą kapustę i cały czas szukam pomysłów, jak by ją tu przyrządzić. Tym razem będzie to bigosik z białą kiełbasą i świeżymi pomidorami. Prosto i bardzo smacznie. Przepis na młodą kapustę z białą kiełbasą i pomidorami Składniki: Główka młodej kapusty, 1 duża cebula, 3 białe kiełbasy parzone, 2 dojrzałe pomidory, łyżeczka mąki pszennej, pęczek koperku, olej, sól, pieprz(...)zrobić młodą kapustę z białą kiełbasą? Cebulę drobno posiekaj, kiełbasę pokrój w plasterki, przesmaż razem na odrobinie oleju. Dodaj dość grubo posiekaną kapustę oraz pomidory – sparzone, obrane i pokrojone w kostkę. W 3/4 szklanki wody dokładnie rozrób mąkę, wlej na patelnię, wszystko wymieszaj, dopraw też solą i pieprzem. Jeśli nie chcesz, nie musisz używać mąki, dzięki niej jednak danie
Kulinarna PolskaCześć Kochani, jako, że jest dopiero po świętach, każdy ma chyba dość słodkości, przychodzę do Was z przepisem na pyszny obiad-zapiekankę ziemniaczaną z cebulka i kiełbasą. Bardzo łatwe i pyszne danie na obiad, które jest łatwe i szybkie do zrobienia. Jest to jedna z moich ulubionych zapiekanek. Bardzo Wam polecam, bo może nie wygląda zabójczo, ale smakuje na prawdę(...)super :) Zapraszam też na film SKŁADNIKI *piekłam zapiekankę w dużym naczyniu żaroodpornym o poj 5 litrów -ok 2 kg ziemniaków -ok 1 kg kiełbasy -ok 5 małych cebul lub 3 duże -3 ząbki czosnku -2 jajka -150g śmietany kwaśnej 12 lub 18% -pół szklanki mleka -sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie do smaku -łyżeczka majeranku
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuŁazanki z młodą kapustą i kiełbasą to klasyczne polskie danie. Niestety możemy je przygotować sezonowo, kiedy mamy dostęp do młodej kapusty. A, że sezon w pełni, warto skorzystać i przygotować pyszne łazanki z młodej kapusty na obiad . Przepis na łazanki z młodą kapustą i kiełbasą jest naprawdę prosty, a całe danie można przygotować w ekspresowym tempie. Wystarczy postępować zgodnie(...)instrukcją, którą znajdziecie poniżej. PRZEPIS NA ŁAZANKI Z MŁODĄ KAPUSTĄ I KIEŁBASĄ Składniki 1 główka młodej kapusty 1 cebula 1 marchewka 150 g makaronu łazanki 200 g kiełbasy sól pieprz 500 ml wody Wykonanie Makaron łazanki gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Kapustę obieramy z liści, dzielimy na ćwiartki. Każdą z nich drobno siekamy. Przekładamy
Alle Dobre!daniu rumiane kawałki kurczaka łączą się z pikantną kiełbasą chorizo i warzywami. Jest świetne na szybki obiad. W dodatku robi się je na jednej patelni. Przepis na hiszpańskie danie z kurczaka i kiełbasy chorizo Składniki: 8 pałek z kurczaka , pętko hiszpańskiej kiełbasy chorizo (około 250 gramów), 2 większe cebule, 3 ząbki czosnku, 2 papryki, 2 garście zielonych oliwek, oliwa, sól(...)pieprz. Jak zrobić hiszpańskie danie z kurczaka i kiełbasy chorizo? Pałki z kurczaka oprósz solą i pieprzem, najlepiej odstawić je na kilka godzin do lodówki, aby mięso się zamarynowało. Na głębokiej patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy, wyłóż pałki z kurczaka, smaż pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu, obracając na każdą ze stron – smażenie powinno zająć minimum 15 minut
Kulinarna PolskaCukinia po węgiersku Szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe, które obfituje w sezonowe warzywa oraz zawiera mięsny dodatek w postaci podsmażanej wędzonej kiełbasy i boczku. Potrawę podajemy ze świeżym pieczywem. Danie palce lizać! Składniki: 2-3 ulubione kiełbasy (u mnie kiełbasa polska – surowa wędzona) 10 dkg boczku wędzonego 1 cebula 2 małe lub 1 duża cukinia(...)pomidory Przyprawy: sól, pieprz,m papryka słodka 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka posiekanej zieleniny (pietruszka, koperek lub bazylia) *** Boczek wędzony kroimy w kostkę *** *** Kiełbasę kroimy w plasterki *** *** Cebulę kroimy w kosteczkę *** *** Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Paprykę kroimy w kostkę, a papryczkę chilli w cienkie krążki (jeżeli nie lubimy bardzo ostrych dań możemy
Blog z Apetytem