Leczo z młodej kapusty – to propozycja na leczo w nieco innym wydaniu niż tradycyjnie. Jeśli chcecie, by było to leczo wegetariańskie, to wystarczy, że pominiecie w przepisie kiełbasę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Leczo z młodej kapusty – Składniki: pół główki dużej młodej kapusty – ok. 800 g 3 średnie papryki czerwone – ok. 700 g 1 średnia(...)średnie cebule – ok. 200 g 4 średnie ogórki konserwowe (ok. 220g) ok. 200 g pieczarek 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy 2 duże kiełbasy wiejskie lub podwawelskie – ok. 450 g 1-1,5 szklanki gorącej wody (ok. 250-370 ml) 2 puszki pomidorów (każda po 400 g netto, po odsączeniu 240 g; krojonych lub całych i można
Kulinarne PrzebojeWiejska patelnia z chrupiącymi ziemniaczkami, kiełbasą i serem – czyli pochwała prostocie. Smacznie, prosto i do syta, bo czasem nie trzeba nic więcej. Chrupiące ziemniaczki, pyszna kiełbasa i ciągnący ser. Uwielbiam takie dania. Dlatego od czasu do czasu sięgam po takie stare proste pomysły. Moja babcia przygotowywała kiedyś dość często takie „wiejskie patelnie”, to był jej sposób(...)poprzedniego i tani, syty i szybki obiad. Moja wersja została wzbogacona o pyszny ser, przez co całość smakuje trochę jak zapiekanka, ale w o wiele szybszej wersji. Do tego kiełbasa żywiecka i… nic tylko jeść. Z kilu prostych składników, w kilka chwil można przygotować coś naprawdę smacznego. Spróbujcie. Składniki: 2-3 ugotowane ziemniaki (ilość zależy od wielkości patelni)* kawałek
Słodkie okruszkiZapiekanka z pieczarkami i kiełbasą krakowską. Lubicie klasyczne zapiekanki na bagietkach? Ja uwielbiam. Jako nastolatka mogłam je jeść i jeść. Dziś goszczą w mojej kuchni trochę rzadziej, ale nadal za nimi wprost przepadam. Kilka prostych składników i można przygotować wspaniała, domową zapiekankę. Dziś wersja z dużą ilością pieczarek i kiełbasą krakowską. Spróbujcie. Składniki: 1 długa bagietka* około 300 g pieczarek(...)około 200-250 g żółtego sera 4-5 plasterków kiełbasy krakowskiej Henryk Kania 1 mała cebula pieprz i sól do smaku szczypta ulubionych ziół (używam mieszanki do pizzy) 1-2 łyżki masła *przepis na domową już niedługo na blogu Przygotowanie: Plasterki kiełbasy krakowskiej kroimy w kosteczkę i odkładamy na bok w miseczce. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce na dużych
Słodkie okruszkiBiała kiełbasa, to produkt tradycyjnie pojawiający się na wielkanocnym stole. Najczęściej podajemy ją w żurku lub pieczoną na wiele sposobów. Już kilkakrotnie pokazywałam Wam jak można wykorzystać białą kiełbasę: jako dodatek do żurku staropolskiego, klopsiki do barszczu wielkanocnego , nadzienie do pieczeni, pieczoną w cydrze , w pieczonych pierożkach, jako nadzienie z młodą kapustą. I ta ostatnia potrawa była inspiracją(...)przygotowania dzisiejszego przepisu. Białą kiełbasę pieczoną z młodą kapustą można podać z puree ziemniaczanym lub chlebem. Składniki: biała kiełbasa (surowa), 4 szt. to ok. 0,5 kg pół młodej kapusty 1 mała cebula 10 dkg wędzonego boczku 0,5 szkl. bulionu (warzywny lub drobiowy) do przyprawienia: sól, czarny mielony pieprz, duża szczypta cukru, wędzona słodka papryka Przygotowanie: Boczek pokroić
Codziennik KuchennyPyszny żurek na domowym zakwasie, na wywarze z wędzonki. Wersja bogata z dodatkiem mięska, kiełbasy, marchewki, ziemników, zabielony śmietaną. Do żurku na wędzonce dodaję zwykłą cienką wiejską kiełbasę, jakoś bardziej mi pasuje ale jak ktoś woli może dodać białą. składniki: 600 g wędzonych żeberek lub kości 1 cebula kawałek selera 1 duża marchewka 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego(...)wody 1 kg obranych ziemniaków 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 200 g cienkiej wiejskiej kiełbasy 0,5 l domowego zakwasu na żurek sól,pieprz 3-4 łyżki śmietany 18% Do garnka włożyć wędzone kości. Dodać cebulę, selera, marchewkę, listki laurowe i ziele angielskie, troszke soli. Całość zalać wodą. Gotować na wolnym ogniu aż mięsko będzie miękkie. Ziemniaki pokroić
Monia miesza i gotujeroku staramy się zaskakiwać naszych gości przynajmniej jednym nowym daniem i tym razem wybraliśmy schab faszerowany białą kiełbasą. To bardzo fajne i proste do przygotowania danie na wielkanocny stół. Schab faszerowany białą kiełbasą – Składniki: schab bez kości 1,5 kg 2 białe kiełbasy 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżki majeranku 1 łyżeczka pieprzu mielonego 4 ząbki czosnku(...)majeranku, ziół prowansalskich, czosnku i oliwy) zrobić marynatę. Natrzeć nią schab i schłodzić w lodówce przez min. godzinę. Następnie długim, ostro zakończonym nożem naciąć kieszeń w środku. Nadziać schab kiełbasą, włożyć go do rękawa do pieczenia, spiąć i nakłuć. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i piec ok. 60 minut. Następnie wyjąć schab z rękawa i piec jeszcze
Pasja Smakuwymaga on nieco więcej nakładu pracy, ale uwierzcie mi, że się opłaca :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jaka jest różnica między barszczem białym a żurkiem? Barszcz biały z jajkiem i kiełbasą , a także z wędzonym boczkiem pojawia się u nas na Wielkanoc na zmianę co roku z żurkiem. Barszcz biały często mylony jest z żurkiem. Różnią się one nieco składnikami, wyglądem, sposobem(...)ziaren pieprzu 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 płaska łyżeczki soli 1 ząbek czosnku 2 czubate łyżeczki tartego chrzanu 500 g surowej białej kiełbasy ok. 130 g wędzonego boczku 1 łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego 1 łyżeczka masła ok. 400 ml zakwasu na barszcz biały (zobacz: domowy przepis na zakwas pszenny do barszczu białego) 2 łyżeczki suszonego majeranku
Kulinarne PrzebojeDuszona kapusta z kiełbasą. Proste, pyszne danie, które przygotowuję zawsze, gdy zostanie mi kawałek białej kapusty. Taką duszoną kapustę najczęściej podaję z ulubionym pieczywem lub jako dodatek do innych dań. Prosta, a jakże sycąca dzięki dodatkowi kiełbasy. Jeśli lubicie tego typu dania, to polecam Wam spróbować tej wersji. W sezonie możecie użyć młodej kapusty będzie wówczas jeszcze smaczniej. Duszoną kapustę(...)kiełbasą czasem urozmaicam też o dodatek pieczarek. Podsmażamy je wówczas wraz z mięsem. Składniki: pół małej główki białej kapusty 2 kiełbasy śląskie z szynki Maestro Henryk Kania około 2 szklanki wody 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego sól zwykła i ziołowa do smaku świeżo mielony czarny pieprz 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1 mała cebula (lub 2 łyżki płatków suszonej cebuli
Słodkie okruszkimoże mniej w upalne letnie dni Zapewne co dom, to ciut inny przepis. Ja najczęściej przygotowuję barszcz biały na domowym zakwasie i podaję go z kawałkami białej kiełbasy i jajkami. Często też po prostu dodaję plasterki jajek do zupy na samym końcu gotowania. Dlaczego? A to dla tego, że taką wersję bardzo lubi moja rodzina. Ale sposób podania pozostawiam już(...)polecam domowy, ale można użyć kupny w butelce) 2 marchewki 2 pietruszki 1 por pół selera 6-7 białych kiełbasek Maestro Henryk Kania (w tradycyjnej wersji wykorzystuje pęto surowej kiełbasy) 2-3 suszone grzybki przyprawy: majeranek, pieprz, sól 1 ząbek czosnku (lub około 1 łyżki tartego chrzanu) 80 ml śmietany do podania: ugotowane na twardo jajka i opcjonalnie świeże zioła
Słodkie okruszkiSezon na bób trwa, więc warto zrobić z niego zupę... z dodatkiem ziemniaków oraz kiełbasy. Jest to pyszna i kremowa zupa, w której część ugotowanego bobu blendujemy, a resztę zostawiamy w całości. Dodatek ziemniaków i kiełbasy idealnie pasuje do zupy z bobu, a poza tym staje się ona również bardziej treściwa. Jest naprawdę znakomita! Sama mile zaskoczyłam się jej smakiem(...)Składniki: 500 g bobu 300 g kiełbasy 3-4 ziemniaki 2 cebule 1 ząbek czosnku 100 ml śmietanki 30% ok. 1,5 l bulionu pęczek koperku 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Bób płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie wrzucamy do wrzącej wody. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli oraz 1/2 łyżeczki cukru
Kuchnia MagdaLenyRozgrzewające leczo z kiełbasą Lubicie leczo? My uwielbiamy w szczególności, gdy doskwierają chłody. Leczo doskonale rozgrzewa, syci i świetnie smakuje. Przygotowanie takiego obiadu nie sprawia trudności i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Wystarczy wszystko pokroić (ja często się tu spieszę, więc nie oczekujcie pięknych kostek ;)), podsmażyć, doprawić i ugotować. Leczo to wspaniałe danie jednogarnkowe. Dzisiejsze leczo z kiełbasą znikło jeszcze(...)szybciej niż się pojawiło Oczywiście przepisów znajdziecie na ten pyszny obiad znajdziecie wiele. Ja sama pokazywałam Wam już różne wersje leczo (również te bezmięsne). Dziś jednak króluje kiełbasa. Leczo wyszło pyszne, rozgrzewające. Nic tylko jeść. Spróbujcie. Składniki: 2 mniejsze kabaczki/cukinie (około 1,8 kg) 1 żółtka papryka 1 czerwona papryka 4-5 kiełbas śląskich wieprzowych 1 opakowanie pomidorów krojonych
Słodkie okruszkiZupa fasolowa z boczkiem i kiełbasą Pomysł na smaczny, pożywny i rozgrzewający obiad. Treściwa zupa z białą fasolą, wędzonym boczkiem, kiełbasą i warzywami zasmakuje z pewnością każdemu, nawet dzieciom. Przygotowanie zupy należy jednak zacząć dzień wcześniej, gdyż fasola wymaga wcześniejszego namoczenia, dzięki czemu przyspiesza się jej gotowanie. Składniki: 250g białej fasoli „Piękny Jaś” 200g wędzonego boczku(...)250g kiełbasy 1 marchewka 1 cebula 1 korzeń pietruszki kawałek selera 3-4 ziemniaki 3 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawy: 3 ziarna pieprzu, 3 kulki ziela angielskiego, liść laurowy, 1 łyżka kminku, sól, słodka papryka mielona *** Fasolę płuczemy, wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i zostawiamy do namoczenia – najlepiej na całą noc *** *** Po tym czasie fasolę odcedzamy, płuczemy
Blog z Apetytemleczo to potrawa, która w każdym domu może być przygotowana nieco inaczej, ale i tak zawsze smakuje świetnie. Dla mnie leczo to obowiązkowo papryka, cukinia, sos pomidorowy i kiełbasa (lub chorizo), podane z ugotowanym z ryżem. Warzywa nie powinny być zbyt miękkie, a pozostać lekko jędrne i chrupiące. Tak smakuje mi najbardziej. 4 różnokolorowe papryki: np 2 x czerwona oraz(...)zielona i żółta 3 cukinie 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 200-300 g cienkiej kiełbasy 2 puszki pomidorów suszone oregano mielona papryka ostra i słodka sól, pieprz Pozbawione gniazda nasiennego papryki kroimy w kostkę. Cukinię wraz ze skórką kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy na półplasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy cebulę oraz
Smaki Na Talerzu