Prosta propozycja na codzienne danie lub na Wielkanoc - frittata z białą kiełbasą i ziemniakami. Może ona stanowić treściwe śniadanie, łatwy obiad lub kolację. Całość to tylko kilka prostych składników: gotowane plastry ziemniaków z kawałkami białej kiełbasy i szczypta suszonego majeranku, zatopione w masie jajecznej z dodatkiem gałki muszkatołowej. Wierzch posypany ostrym żółtym serem. Frittata smakuje świetnie, swojsko i domowo(...)hasło ILONA15. Kod ważny jest do 15.04.2018 r. SKŁADNIKI: 4 średnie ziemniaki 3 łyżki oleju 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 350 g białej kiełbasy (użyłam parzonej) 6 jajek 3/4 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i świeżo zmielony pieprz do smaku 50 g ostrego żółtego sera (np. morskiego) WYKONANIE: Ziemniaki pokrój w grubsze plastry
Słodko-Słony Świat IlonyZastanawiałam się co można podać na obiad podczas świąt wielkanocnych. Te kojarzą mi się z białą kiełbasą, żurkiem, jajkami. To są takie tradycyjne 3 punkty odniesienia. Bardzo lubię żurek z ziemniakami, białą kiełbasą i jajkami na twardo, ale ja, jak to ja, nie umiem wysiedzieć w kuchni nie kombinując. :) Potrzebujemy: 1 kg ziemniaków 1/4 objętości ziemniaków wypełniamy mąką ziemniaczaną(...)jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 białe kiełbasy z szynki Maestro Henryk Kania 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy, dobrze odparowujemy i robimy z nich pure lub przeciskamy przez praskę (ja takowej nie posiadam, dlatego robię pure). Ziemniaki bardzo dobrze studzimy. Ziemniaki w temperaturze pokojowej wyrównujemy w misce, dzielimy na 4 części, wyjmujemy jedną
MamaOskarkaBiała kiełbasa jest doskonała nie tylko w okresie świątecznym, ale idealnie sprawdzi się również w przypadku zwykłego obiadu. Najlepiej smakuje z gotowanymi ziemniakami lub puree, a nawet ze świeżym pieczywem. Można ją podawać na wiele sposobów, lecz ja tym razem proponuję Wam jej pyszne połączenie z sosem śmietanowo-chrzanowym. Po prostu palce lizać! Koniecznie spróbujcie. 5-6 kawałków białej(...)kiełbasy 3 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 duża cebula 1 łyżka mąki 4 łyżki śmietany (użyłam 18%) 3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka masło/olej sól, pieprz Kiełbasę ugotować z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego. (Parzoną gotować około 10 minut, a surową 20-30 minut.) Z garnka odlać 1 szklankę wywaru. Cebulę drobno posiekać i zeszklić
Di gotujeBłyskawiczna fasolka po bretońsku. Fasolka po bretońsku na szybko. Ekspresowa fasolka po bretońsku. Te trzy nazwy określają moją wersję tego popularnego dania. Fasolka po bretońsku ma w składzie fasolę, kiełbasę, boczek i pyszny sos pomidorowy. Jest to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni polskiej. Gorąca fasola z boczkiem i kiełbasą idealnie rozgrzewa w zimowe dni. To proste jednogarnkowe danie, czyli(...)jest identyczna w smaku jak Piotrka. Składniki na 4-6 porcji: 2 puszki dużej fasolki po 250 g każda* Ok. 250 g boczku parzonego lub wędzonego Ok. 250 g kiełbasy np. zwyczajnej, u mnie nasza regionalna kiełbasa trzcianecka 1 duża cebula 500 g passaty pomidorowej* przyprawy: 3-4 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 1-2 łyżki suszonego majeranku, sól
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnich pozostanie na dłużej niż kolejny bukiet róż, które lada chwila opadną. Gwarantuję zadowolenie i kto wie.. ;) Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) około 400 g kiełbasy krakowskiej Henryk Kania Krótka lista składników, prościej się nie da! Kiełbasę należy pokroić w cieniutkie plasterki, następnie plasterki te należy przeciąć na pół (tworząc półokręgi). Ciasto francuskie rozwijamy(...)kroimy wzdłuż krótszej krawędzi na paski o szerokości około 2 cm. Na pasku od połowy szerokości układamy półplasterki kiełbasy, które muszą na siebie nachodzić w połowie długości. Na początku paska i na końcu warto pozostawić wolną przestrzeń, wystarczy około 1 cm. Kiedy plasterki kiełbasy mamy już nałożone na ciasto zakrywamy je drugą połową szerokości naszego paska ciasta lekko dociskając
MamaOskarkakabanosy dzielimy na pęta, okręcając je wokół siebie. Gotowe pęta nakładamy na kije i zostawiamy w chłodnym i przewiewnym miejscu na 5-6 godzin. Teraz rozpalamy wędzarnię. Przekładamy kiełbasę do wędzarni i przez pierwsze 40-50 minut ją osadzamy (utrzymujemy temperaturę 30-35 stopni, nie zadymiamy i nie zamykamy wędzarni). Jest to niezwykle ważny etap, pozwalający ciepłemu(...)temperaturę w wędzarni, do 65-70 stopni na, 40-50 minut. Później zmniejszamy temperaturę, do 50-60 stopni i wędzimy przez dalsze, 3-4 godzimy. Po tym czasie, nasze kiełbasy, powinny mieć już odpowiedni kolor. Podnosimy więc temperaturę, znów do 70 stopni, na 20 minut dorzucając do paleniska garść owoców jałowca, aby kiełbasy przeszły jałowcowym aromatem i kończymy
Miód i pieprzZupa krem z fasoli, podana z kawałkami ziemniaków i podsmażaną kiełbasą to danie, którym z pewnością nie pogardzi żaden facet 😉 Treściwa zupa, która syci na bardzo długo, a przy tym jest niezwykle smaczna. Osobiście nie przepadam za daniami z fasolą i gotując tę zupę uważałam, że jest to typowo męskie danie, ale po spróbowaniu jej całkiem zmieniłam zdanie...aksamitny(...)krem z fasoli jest naprawdę delikatny w smaku, a tylko dodatek ziemniaków i kiełbasy czyni ją bardziej męską 😉 Idealne danie na rozgrzanie. Na nadchodzące mrozy jak znalazł! Składniki: 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 pietruszka 2 ziemniaki ok. 200-250 g fasoli "Jaś" 200 ml śmietany 30% ok. 1,5 litra bulionu 1 łyżeczka kminku całego
Kuchnia MagdaLenyPieczenie białej kiełbasy jest jednym z najlepszych sposobów na jej przygotowanie. Z chrupiącą skórką i pysznymi dodatkami tworzy smaczne i treściwe danie. Z jabłkami i rozmarynem jest aromatyczna i z powodzeniem nadaje się na wartościowy obiad. Składniki (4 porcje) -1 kg białej kiełbasy -2 cebula -2 jabłka (najlepiej kwaśne) -1,5 l bulionu warzywnego -2 łyżki oleju rzepakowego -świeży rozmaryn(...)liść laurowy, ziele angielskie -majeranek Przygotowanie Bulion zagotować, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Włożyć kiełbasę, obgotować. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę pokroić w piórka. Jabłka umyć, obrać i pokroić na ósemki, wydrążyć gniazda nasienne. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę, dołożyć jabłka, obsypać majerankiem i smażyć jeszcze chwilę. Jabłka i cebulę wyłożyć na kiełbasę. Piec około 15-20 minut
Zielona KuchniaJednogarnkowy makaron z kiełbasą to bardzo sycące i pyszne danie obiadowe, które przygotujemy na jednej patelni. Idealny posiłek dla zapracowanych, gdyż nie wymaga wiele pracy i robi się bardzo szybko. Składniki: 250 g makaronu penne lub innego ulubionego szklanka passaty pomidorowej bądź zmiksowanych pomidorów szklanka bulionu (dałam drobiowy) 2 laski dobrej kiełbasy cebula średnia marchew sól, pieprz, papryka ostra, bazylia(...)pieprz ziołowy 100 g sera żółtego Przygotowanie Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i drobno posiekany czosnek. Podsmażamy do zarumienienia, następnie dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę i startą na tarce marchew. Po około 5 minutach dodajemy surowy makaron. Całość zalewamy passatą pomidorową i bulionem. Dodajemy przyprawy. Patelnię nakrywamy pokrywką i całość dusimy około 20 minut
e-PrzepisyKulinarneryżowe bardzo rzadko. Gdy tylko myśl ta wybrzmiała w mojej głowie, wiedziałam, że kolejna zapiekanka musi być właśnie ryżowa. Postawiłam na dużą ilość warzyw i mięsny dodatek w postaci kiełbasy. Wyszło bardzo smacznie i lekko. Zapiekanka pomimo iż nie zalewa jej się żadnym płynem (śmietaną itd), wcale nie wychodzi sucha. Ja na części wyłożyłam gęsty serowy beszamel, ale nie wiem(...)jego dodaniu bądź nie, pozostawię do indywidualnego rozstrzygnięcia. 300 g fasolki szparagowej 2 cebule 2-3 marchewki 2 pory 300-375 g ryżu długoziarnistego 1l bulionu 400 g kiełbasy cienkiej 150 g sera gouda pęczek natki pietruszki, drobno posiekanej 2 łyżki masła sól, pieprz Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki, przekrawamy na pół. Gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedzamy. Kiełbasę
Smaki Na TalerzuZapiekanka warzywna z kiełbasą to szybkie danie na obiad lub kolację w ciągu zapracowanego tygodnia. Już pewnie większość z Was jest po urlopie i musi wrócić do rutynowych zajęć, nie mniej pogodzić pracę z prowadzeniem domu. Zapiekanka warzywna z kiełbasą rozwiąże odwieczne problemy typu co szybko i pożywnego zjeść. Jest to prosty przepis na smaczną zapiekankę pełną warzyw. Danie jednogarnkowe(...)Zapiekanka warzywna Składniki: na 4 porcje 6 ziemniaków, średniej wielkości 1 papryka 250 g leśnych grzybów, u mnie kurki ½ łyżeczki suszonego rozmarynu pęczek młodej cebuli ze szczypiorkiem 350 g kiełbasy 6 jajek 50 ml mleka 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki czarnego pieprzu 350 g mozzarella 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka oleju Obierz ziemniaki i pokrój w małą kostkę. Wrzuć
codojedzeniaBłyskawiczny makaron z kiełbasą to pomysł na bardzo smaczny obiad, kiedy nie mamy czasu stać przy garnkach, a do tego w lodówce mamy ograniczoną ilość składników. Składniki na dwie porcje: 250 g makaronu (kokardki) 200 g dobrej jakości kiełbasy 2 ząbki czosnku nać pietruszki cebula 180 ml śmietany 30 % kilka suszonych pomidorów sól, pieprz, pieprz ziołowy Przygotowanie Makaron gotujemy(...)dente w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy. Oba składniki podsmażamy przez chwilkę na maśle lub oleju rzepakowym. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Całość smażymy jeszcze kilka minut, następnie wlewamy śmietankę i dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Sos dusimy, aż nabierze gęstej, kremowej konsystencji. Dodajemy przyprawy i posiekaną natkę pietruszki i całość mieszamy z makaronem. makaron
e-PrzepisyKulinarneznają fasolkę w bułce tartej. Jestem jej fanką, ale bułkę zastępuję mielonymi orzechami. Spróbujcie smakuje o wiele lepiej! Ale wracając do dzisiejszego przepisu proponuję żółtą fasolkę z ziemniakami i kiełbasą. Jest to danie idealne na szybki obiad , danie, które warto włączyć do dań sezonowych. Lubię gotować sezonowo i cierpliwie czekam na owoce i warzywa każdej pory roku. Świeża fasolka zerwana(...)jest krucha, miękka o lekko maślanym smaku, a szparagowa faktycznie smakuje jak szparagi. Fasolka Składniki: na 4 porcje 400 g żółtej fasolki 6 ziemniaków 1 łyżka oliwy 250 g kiełbasy, np. myśliwskiej 1 łyżka świeżego oregano 10 liści świeżej bazylii 2 ząbki czosnku 1 cebula, mała 5 suszonych pomidorów w zalewie ½ łyżeczki czerwonej papryki w proszku sól i pieprz
codojedzeniamożemy zrobić kociołek myśliwski – do jego przygotowania użyjemy dziczyzny; węgierski – przygotujemy go wersji bardziej pikantnej ze sporą ilością papryki. Ja najczęściej przygotowuję ten klasyczny z boczkiem i kiełbasą. Zanim zaczniemy robić pieczonki dół gara koniecznie trzeba wyłożyć skórką z boczku lub słoniną. Zapobiegnie to przypaleniu się naszego dania. Teraz możemy kociołek wyłożyć liśćmi kapusty, a na nie układamy warstwami(...)poszczególne składniki: pokrojone w plasterki ziemniaki, marchewkę cebulę, kiełbasę, wędzone żeberka czy też boczek. Z przypraw dodajmy sól i pieprz. Na samą górę kładziemy porządny kawałek masła lub margaryny – co kto lubi – i przykrywamy kolejną warstwą liści z kapusty. Pokrywę kociołka mocno dokręcamy i mniej więcej po godzinie mamy pyszną wyżerkę. ------------------------------------------------------------- Klasyczny kociołek z ogniska, czyli pieczonki Czas przygotowania
Kulinarne przygody Gatityszybko znika z talerza, dlatego polecam ugotować go więcej, np. z dwóch średniej wielkości główek kapusty, żeby następnego dnia mieć obiad z głowy. W wersji wegetariańskiej wystarczy pominąć kiełbasę, a resztę przygotować zgodnie z przepisem. A, i jeszcze - nie zagęszczam bigosu mąką, kapusta świetnie smakuje bez jej dodatku. Składniki (na 4 porcje): 1 główka młodej kapusty (średniej wielkości(...)dymki ze szczypiorkiem 150g kiełbasy (u mnie: śląska, kabanosy, chorizo) 3 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego majeranek tymianek 0,5 łyżeczki nasion kolendry 0,5 łyżeczki czerwonej papryki sól pieprz czarny świeży koperek Dymkę pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać. Kapustę poszatkować dość grubo. Kiełbasę pokroić w plasterki. W głębokiej patelni rozgrzać olej, zrumienić kiełbasę, odłożyć
Obiad gotowy