Bigos z kiełbasa wiejska i ulubionymi przyprawami. Zasmażka fajnie podkreśla smak bigosu i nadaje właściwą konsystencję. Jest szybki i smaczny. Polecam. Bigos Składniki: kapusta kiszona 1 kg kiełbasa 30 dag boczek 30 dag grzyby suszone 3 dag cebula 1 sztuki konsenwat pomidorowy 2 łyżki czosnek 2 ząbki smalec 2-3 łyżki liście laurowe 2 angielskie ziele 10 ziarenek owoc jałowca(...)garnka i zaparz, odlej wódę( jeśli kapusta jest za bardzo kwaśna). Zalać wodą, dodać liście laurowe, angielskie ziele i ziarenka jałowca, gotować. Na 2 łyżkach smalcu zeszklić pokrojoną cebulę. Kiełbasę pokroić w 1 centymetrowe krążki, boczek pokroić kostkę . Oba gatunki kiełbasy wsypać na patelnię z rozgrzanym, pozostałym smalcem. Podsmażyć na rumiano. Kiełbasę i cebulę połączyć z kapustą. Po pół godzinny
Gotowanie-ukOpis: Żur, czyli powrót do polskiej tradycji. Jest to zupa przyrządzana na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej. Często podawany jest z wędzonym boczkiem, kiełbasą, żeberkami lub też z dodatkiem białej kiełbasy. Żurek ma charakterystyczny kwaśny smak. W Polsce żurek jest tradycyjnym daniem wielkanocnym. Polecam przyrządzać w specjalnych chlebkach, wyglądem i smakiem zachwyci każdego. Składniki: Włoszczyzna 2 ząbki czosnki Gałązki(...)natki pietruszki 500 ml zakwasu żytniego 500 g surowej białej kiełbasy Śmietana kremówka 30% Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz, sól, szczypta cukru, kminek, świeżo zmielony majeranek i pieprz 4 jajka Chleb Sposób przygotowania: Na początku przygotowujemy bulion warzywny. Obieramy i myjemy całą włoszczyznę. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i wlewamy ok 2 l wody. Dodajemy również
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnePatisony , faszerowane kiełbasą meksykańską To proste danie z niedocenianych u nas patisonów . Nie wiem czemu w sklepach są tak rzadkie , że trzeba je uprawiać samemu ,żeby mieć pod ręką , przecież są niesamowicie smaczne . Oczywiście do faszerowania wybieramy młode patisonki , którym skórka jeszcze nie stwardniała , takie wielkości pięści . Do farszu, użyłam kupnej, kiełbasy grillowej -surowej, meksykańskiej . Taka kiełbasa ,dostępna jest raczej(...)miski , dodajemy do niego posiekaną drobniutko lub startą na tarce o grubych oczkach , cebulę , paprykę mieloną , chilli ,sól , ugotowaną na bulionie , wystudzoną kaszę i na koniec wyciśniętą z flaka kiełbasę . No tak , zapomniałam o wyciśniętym praską , ząbku czosnku , który też dokładamy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Całość wyrabiamy ręką na gładką masę . Każdego patisona dokładnie wypełniamy
Ogrodnik w podróżyrazem fasola z dodatkiem kiełbasy. Robi się ja szybko i łatwo - oczywiście jak już mamy ugotowaną fasolę. Danie to jest sycące i pyszne. Składniki: 1 szklanka fasoli (np. czerwonej) 1 cebula kiełbasa mały słoiczek koncentratu pomidorowego sól pieprz 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka estragonu 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Fasole zalać dużą ilością wody(...)namokła. Następnego dnia fasolę odcedzić, zalać niewielką ilością wody, dodać łyżeczkę cukru, liść laurowy, ziele angielskie i ugotować do miękkości. Fasolę odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w plastry. Cebulę zeszklić na oleju i dodać kiełbasę. Kiełbasę usmażyć i dodać koncentrat pomidorowy. Dodać fasolę i przyprawy, smażyć przez kilka minut aż wszystkie składniki się połączą. Podawać
Mama GotujeKiełbasa pieczona w ten sposób jest smaczna i aromatyczna, musztarda francuska i miód nadają jej fajnego lekko słodkiego smaku. Kiełbasę przygotowałam na śniadanie Wielkanocne. Składniki: 4 surowe białe kiełbasy 2 cebule Sól, pieprz 2 łyżki miodu prawdziwego 3 łyżki musztardy francuskiej Olej do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę obieramy i kroimy w pióra, na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy cebulę(...)oprószamy sola oraz pieprzem, lekko podsmażamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do miseczki przekładamy miód oraz musztardę, mieszamy, biała kiełbasę nakłuwamy, smarujemy wymieszaną musztardą z miodem. Kiełbasę układamy na cebuli, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni
Bajeczna KuchniaSkładniki: 500 g fasoli Piękny Jaś karłowy; 200 g chudego, wędzonego boczku; 200 g cienkiej kiełbasy dobrej jakości (u mnie kiełbasa śląska, drobiowa); 1 liść laurowy; 1 łyżka vegety; 1 czubata łyżka majeranku; 100 g koncentratu pomidorowego; 2 - 3 ząbki czosnku; Opcjonalnie - 1 łyżka mąki pszennej do zagęszczenia; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Fasolę umyć, przełożyć do garnka(...)zalać zimną wodą (powinna sięgać 2 - 3 cm powyżej poziom fasoli) i zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić na 15 minut. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Boczek i kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojony boczek i kiełbasę i podsmażać, aż staną się złociste. Usmażoną kiełbasę z boczkiem przełożyć do garnka z fasolą. Dodać
Gospodyni Miejskazawsze piekę w brytfannie w piekarniku. Nie wiem czy są jakieś minusy tej metody, dla mnie ma same plusy. Nie trzeba pilnować czy się nie przypala, wcześnie dodana kiełbasa się nie rozgotowuje, nie rozpada a smak bigosu jest po prostu obłędny. Moja wersja bigosu jest bardzo urozmaicona, zawiera kilka różnych kawałków mięsa, dwie różne śliwki oraz pół-wytrawne wino. Polecam(...)całego serca. Składniki: 1,5kg kapusty kiszonej 500g boczku wędzonego węgierskiego 4 wiejskiej kiełbasy 250g rozbratla wołowego 250g karkówki wieprzowej 250g szynki wieprzowej 200g suszonych grzybów 500g pieczarek 250g śliwek suszonych 100g śliwek wędzonych 250ml czerwonego pół-wytrawnego wina woda z ugotowanych grzybów 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 6 łyżek masła 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka
Gotowanie i blogowanieDzisiaj zapraszam na białą kiełbasę w trochę innym wydaniu. Biała kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkami jest alternatywą dla podania jej w formie tradycyjnej. Jest to również propozycja na białą kiełbasę podawaną na Święta Wielkanocne. Składniki: 4 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku kilka łyżek oliwy 2 jabłka(...)białe kiełbasy Wykonanie: Na patelnię wrzucamy pokrojoną w półplasterki cebulę i drobno posiekany czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy majeranek, dolewamy kilka łyżek oliwy i podsmażamy na niewielkim ogniu. Cebulka powinna się zeszklić. Jabłka myjemy i bez obierania kroimy w ósemki. Gdy cebula jest gotowa, dorzucamy do niej jabłka, całość dokładnie mieszamy i przekładamy
Smak mojego domujest dumą tej fabryki do dziś. Przy okazji – to właśnie w Porębie znajdziecie największy kociołek, którym można nakarmić aż 500 osób. Naczynie mieści w sobie ok. 160kg ziemniaków, 25kg kiełbasy, 15kg cebuli. Nie dotarłam do informacji jak długo piecze się taka ilość dobra wszelkiego, ale jestem pewna jednego – warto poczekać :) Na prażonki wybieramy ziemniaki typu A lub B, mało skrobiowe(...)środku smalcem i wysypujemy solą i majerankiem. Ziemniaki, marchew i buraki obieramy i kroimy w plastry grubości około 4-5mm, nie więcej, inaczej będą się za długo piekły. Kiełbasę, boczek i wędzoną słoninę kroimy w cienkie plasterki. Tak samo cebulę i czosnek. Wszystko rozkładamy sobie po osobnych miseczkach. Na dnie naczynia rozkładamy kilka pasków słoniny, kładziemy warstwę ziemniaków, solimy
Karo in the KitchenWitamy w Nowym Roku ☺ Od razu zabieramy się za wysoce energetyczny wpis, ponieważ zawitała do nas mroźna zima. Połączenie ziemniaków, cebulki i kiełbasy w zapiekance pomoże naładować akumulatory na ten wymagający czas. 1 h 2 składniki: 5 dużych ziemniaków ok. 20 cm kiełbasy podsuszonej 1 duża cebula 2 małe marchewki masło 1 jajko 10 ml śmietany kremówki gałka muszkatołowa, sól(...)pieprz, czerwona papryka, 5 dag startego żółtego sera wykonanie: Ziemniaki i marchewkę obrać i ugotować, nie rozgotowując. Cebulkę pokroić w piórka i poddusić na maśle. Ostudzone warzywa oraz kiełbasę pokroić w talarki. Śmietankę i jajko dokładnie wymieszać i doprawić (powstaje sos). W naczyniu żaroodpornym, dobrze wysmarowanym masłem układamy warstwę ziemniaków, wykładamy połowę marchewki oraz kiełbasy. Wylewamy połowę sosu. Następnie układamy
Ania i Marcin gotująSkładniki : 200 g mąki pszennej chlebowej 20 g świeżych drożdży ok. 100 ml ciepłej wody łyżka dobrej oliwy szczypta suszonego oregano szczypta soli pół łyżeczki suszonego czosnku pętko dobrej kiełbasy (u mnie jałowcowa) pieczarka lub dwie Drożdże rozpuścić w ok. połowie ciepłej wody. Dodać mąkę, sól i oregano. Wyrobić ciasto, polać je oliwą, lekko ponownie wyrobić i uformować w kulę(...)Odstawić przykryte ściereczką na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości ciasta). Ciasto rozwałkować w prostokąt (długości kiełbasy przekrojonej tak, by ułożyć ją w linii prostej). Pieczarkę pokroić w plastry. Na dłuższym brzegu placka ułożyć kiełbasę, plastry pieczarki oprzeć o kiełbasę. Zwinąć w miarę ściśle w roladkę i ułożyć sklejeniem do spodu. Piec w piekarniku nagrzanym
Weekendy w domu i ogrodzieKiedy po powrocie z pracy wita nas tylko światło w lodówce, warto pokusić się o wykonanie takiego obiadu. Potrzebne są ulubione warzywa, makaron i wędzona kiełbasa. Zapewniam, że będzie dużo, syto i pysznie. Taki makaron wykonuję często z warzyw jakie mam pod ręką i na jakie jest sezon. To wspaniałe, choć bardzo proste danie niejednej głodnej duszy uratuje dzień. Dziś(...)proponuję Wam makaron z kiełbasą jałowcową, porem, papryką i pieczarkami. Również świetnie sprawdzi się w wersji z: 1. boczkiem, cukinią, pomidorkami i cebulką 2. kiełbasą, cebulką, papryką, chili 3. bakłażanem i pomidorem, posypany szczypiorem lub czymkolwiek, co macie pod ręką. Zapewniam, że będzie pysznie i przede wszystkim szybko. Proporcja na 4 głodne osoby: - makaron kokardki 400 gr ( opakowanie )- ale również
kawawszklanceGęsta, ostra, rozgrzewająca zupa meksykańska z dwoma rodzajami fasoli i kiełbasą. Takie pomieszanie - trochę leczo, trochę po bretońsku :) Ważne że smaczne. Idealna na zimę. Co potrzebujemy : puszka fasoli czerwonej puszka fasoli białej pomidory w puszcze bulion wołowy około 0,6 litra 3 pętka kiełbasy (ja zrobiłem mieszankę różnych, myślę że fajnie pasowałoby choriozo) 2 ząbki czosnku 1 cebula 1x papryczka(...)ostatecznie dodałem tylko raz, średnio mi to podpasowało ale to kwestia gustu) można podostrzyć sosem sirracha jak kto lubi :) Jak robimy : Paprykę i cebulę siekamy w kostkę, natomiast kiełbasę w pół plasterki Rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę ,następnie dodajemy kiełbasę, mieloną paprykę i posiekaną paprykę chilli. Podsmażamy aż kiełbasa się zarumieni Dolewamy bulion , pokrojoną paprykę, pomidory z puszki, kumin
Snejkusiowe PrzepisyLeczo z kiełbasą Jaki byłby schyłek lata , gdyby na stole choć raz ,nie zagościło leczo ? Kiepski " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Dzisiaj klasyka mojego domu , czyli szybkie leczo z kiełbasą , niby proste , ale tajemnica smaku tkwi w odpowiednim potraktowaniu składników . Muszą być podsmażone, koniecznie i bezwzględnie , inaczej(...)height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki 5 grubościennych czerwonych papryk 2 papryki grubościenne żółte 4 duże cebule 0,6 kg kiełbasy śląskiej 1 główka czosnku 1 puszka pomidorów 1 mały koncentrat pomidorowy sól , papryka ostra do smaku 1 łyżka – płaska ,cukru Paprykę , myjemy , drylujemy z nasion , wycinamy białe skrzydełka
Ogrodnik w podróżyprzywiozłam jako souveniry znad Balatonu ) Co ciekawe, leczo jest uważane za tradycyjne jedzenie również w Czechach, na Słowacji , w kuchni Chorwackiej, a bardzo powszechne w Polsce, Austrii i Izraelu. Kiełbasę kroimy w cienkie półplasterki, kabanosy w centymetrowe kawałki. Papryki myjemy i pozbawiamy je gniazd nasiennych, kroimy w kwadraty lub grube paski. Cebule kroimy niezbyt drobno, wystarczy w półplasterki. Kabaczka obieramy(...)Pestki i sok zostawiamy, nie wyrzucajcie ich. W duży garnek na dno wlewamy 3-4 łyżki oleju (a jeszcze lepszy efekt uzyskacie używając smalcu) i podsmażamy na nim kiełbasę , do mocnego zrumienienia. Dodajemy cebulę i szklimy chwilę razem z kiełbasą. Dorzucamy kabanosy i całość 3-4 minuty smażymy razem. Dorzucamy pokrojone papryki, mieszamy, smażymy kolejne 4-5 minut. Następne
Karo in the Kitchen