chleb - 26576 przepisów (strona:53/1772)

Chleb śliwkowy na miodzie 190

Wigilijno świąteczny chleb na miodzie, wypełniony suszonymi śliwkami, orzechami włoskimi i bakaliami jakie tylko lubicie. Można go z powodzeniem robić przez cały rok, a tuż przed świętami aż kusi żeby go zrobić:) Składniki na jedną dużą keksówkę; 40 dag suszonych lub wędzonych śliwek 1/2 litra letniej wody (do zalania śliwek) 75 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka(...)ciasto włóż do formy, posyp z wierzchy mąką i piecz godzinę w piekarniku w 170 C. Po upieczeniu przełóż na kuchenną kratkę i odstaw do ostygnięcia. źródło,,upiecz swój chleb

Apetyczna babeczka
Szybki chleb na drożdżach 214

mniej dodatków tym bardziej kochają go moim domownicy …a ja ? ja zupełnie na odwrót ..im więcej nasion , owoców i zbóż tym lepiej ….dziś proste wydanie chleba żytnio razowego. Składniki: 1 kg mąki ( u mnie 40 dag mąki pszennej , 30 dag mielonego żyta i 30 dag mąki razowej )   4 dag drożdży  łyżeczka cukru  1 litr ciepłej wody(...)połowy ciastem. Powierzchnie wyrównaj ręką zamoczoną w wodzie. Formy przykryj i pozostaw do wyrośnięcia. Piecz godzinę w piekarniku w 220 C. Zostaw do ostygnięcia.  źródło,,upiecz swój chleb

Apetyczna babeczka
Chleb pszenny trzy ziarna 216

Brązowo - złoty chleb z chrupiącą skórką :). Wypełniony ziarnami, treściwy i bez polepszaczy i spulchniaczy. Zrobienie go jest łatwe i proste, a ileż przyjemności podczas degustacji :) Składniki na 3 średnie keksówki : 7 dag drożdży Łyżka cukru i po 2 łyżki wody i mąki do zaczynu 800 ml letniej wody 1 kg mąki pszennej lub mieszanej z razową garść słonecznika garść dyni(...)ciasta i druga do posypania chleba garść siemienia lnianego 2 łyżeczki czarnuszki 3 płaskie łyżeczki soli   Sprawdzone ziarna www.owocowyraj.eu Z drożdży, cukru, wody i mąki przygotuj rozczyn i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do miski, dodaj słonecznik, dynię, siemię lniane, czarnuszkę, sól, rozczyn i wyrabiaj aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany. W trakcie wyrabiania dolej

Apetyczna babeczka
Węgierski chleb farmerski 175

chleb wyróżnia się złocistą skórką posypaną ziarnami kopru włoskiego. Bułeczki z tego samego ciasta są równie smaczne - należy je piec 20 minut. Koper włoski oraz inne przyprawy znajdzie na stronie Owocowyego Raju . Składniki na 1 bochenek: 45 dag mąki pszennej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 dag świeżych drożdży 2 łyżki roztopionego masła 1 i 1/8 szk ciepłej wody(...)bochenek. Posypać ziarnami kopru. Zrobić nożem nacięcie wzdłuż bochenka. Piec 20 minut, następnie zmniejszyć tem. do 180C i piec jeszcze 10 minut. Ostudzić na kuchennej kratce. Źródło ,, encyklopedia chleba

Apetyczna babeczka
Mięso rosołowe do chleba 210

To jeszcze jeden sposób na wykorzystanie mięsa ugotowanego wcześniej w rosole. Składniki: ugotowane mięso z rosołu ( gotuję rosół z 4 rodzajów mięsa: indyczego, kurzego, wieprzowego-golonki

Proste Potrawy
Chleb pszenno - żytni 169

Składniki : 1 szklanka mąki żytniej ze sklepu z MIESZANKI CHLEBOWE - dawne receptury  1 szklanka ciepłej wody 1 szklanka mąki pszennej 1/8 część 10 dag paczki

Proste Potrawy
Chleb z pomidorami suszonymi 167

Składniki : mąka  żytnia 90 g mąka pszenna 370 g około 250 - 300 ml letniej wody suszonych drożdży1 płaska łyżeczka 5 suszonych pomidorów drobno pokrojonych sól

Proste Potrawy
Do chleba 183

Pasta z czerwonej fasoli  Dip z buraków z za'atarem Hummus z południowych Włoch Turecka pasta z bakłażana Pasta z czarnej fasoli Letni hummus z

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb z garnka 95

upiekłam chleb. Tak, ja. Przepis pochodzi z bloga Magdy, Krytyka Kulinarna, a Magda raczej wie co robi. Musiałam trochę pokombinować ze składnikami, bo w oryginalnym przepisie było użyte słowo „filiżanka”, ale chyba wszystko jest ok. Nie do końca byłam przekonana co do jego ostatecznej konsystencji (która była baaardzo luźna), ale co tam. Wymieszałam, „wlałam”, upiekłam(...)Cię… zrobił się. Normalnie się zrobił. Magda napisała, że zawsze ten chleb jej wychodzi. Nawet jak sypnie mniej lub więcej mąki. Nasz, jeszcze gorący, został w połowie wchłonięty z masłem. Smakował bardzo dobrze. Zdecydowanie jednak jestem zwolenniczką chlebów na zakwasie. Składniki: 2-2,5 szklanki mąki typu 480, 500 lub 550 około 1,25 szklanki ciepłej wody

Kardamonovy
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 106

zapach jest niezapomniany, jedyny i rozpoznawalny . Chleb! Kiedyś częściej piekłam chleby żytnie, później była dłuższa przerwa, następnie pszenne typu tartin, a teraz znów wracam do żytnich.  Jest niewymagający, taki prosty, bez składania i rozciągania ciasta, wyrasta sobie spokojnie w formie. Ważne, by tylko nie przerósł, bo podczas pieczenia opadnie. Ot, cała filozofia;) Na moim profilu na ig pokazuję(...)filmie, jak go zrobić.  Polecam również inne przepisy na domowy chleb: Zakwas na chleb - krok po kroku Chleb typu tartin     Chleb żytni na zakwasie Chleb żytni ze słonecznikiem na zakwasie Chleb mieszany (na zakwasie) Chleb żytni z orzechami i żurawiną Chleb żytni na zakwasie z sokiem jabłkowym Razowiec z czarnuszką Dyniowy chleb tostowy   Chleb pszenno-żytni

Obiad gotowy
Chleb żytni 132

wpisie pokażę Wam jak przygotować prosty chleb żytni na zakwasie. Do przygotowania tego dania wykorzystam suszony zakwas, który świetnie komponuje się z dodatkiem drożdży. Pieczywo przed wypiekaniem można posypać dowolnymi dodatkami. To mogą być pestki dyni, ziarna słonecznika. Chleb żytni na zakwasie nie wymaga od nas dużo pracy, jednak potrzebuje odrobinę więcej czasu na wyrastanie. Po upieczeniu warto go odstawić(...)ostygnięcia w przeciwnym razie może się kruszyć podczas krojenia. Chleby pieczone na zakwasie są zdrowe i w kolejnych dniach są wilgotne i równie dobrze smakują. Przez długi czas nie mogłem przekonać się do chlebów na zakwasie i piekłem tylko chleby na drożdżach. Jednak ten chleb razowy na zakwasie jest szybki i prosty w przygotowaniu. Chleb na zakwasie i drożdżach wychodzi

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chleb 00 Pizza z masłem pomidorowym 120

Chleb 00 Pizza z masłem pomidorowym. To było oczywiste, że Chleb z mąki typu 00, czyli na Pizzę, będę musiał zrobić Chleb 00 Pizza, trochę zagmatwanie to 🙂. Chleb, który ma już dodatki w sobie, oczywiście nie potrzebuj już nic innego jak tylko masła, a jakież inne byłoby lepsze, od masła z włoskimi pomidorami San Marzano, świeżą bazylią. Już koniec(...)pisaniem, idę zjeść kromkę z masłem, chociaż myślę, że na jednej się nie skończy. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi i jakże nudnej wypowiedzi, życzę Ci smacznego z Chlebem 00 Pizza. Składniki Przepis na Chleb 00 znajdziesz tutaj ⬇️ Chleb 00 z licencją na…zajadanie Prosciutto Cotto Suszone pomidory Świeża bazylia Oliwki Kapary Masło pomidorowe Masło miękkie Pomidory San Marzano

RafalCook
Zupa chlebowa z czerstwego pieczywa 170

marnowaniem pieczywa? Zrób z niego pyszną zupę chlebową. Gdy cena pieczywa szybuje to nie powinniśmy go marnować i wyrzucać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1,5 L bulionu 200 g chleba razowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku natka pietruszki do udekorowania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności należy chleb pokroić(...)kostkę a cebulę i czosnek drobno posiekać. Następnie w garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać czosnek i chleb i całość smażyć przez ok. 5 min. Wszystkie składniki zalać bulionem, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na średnim ogniu przez 15 min. Na koniec zupę zmiksować na gładki krem przy pomocy blendera i doprawić do smaku solą i pieprzem. Do gotowej zupy

ProstePesto.pl
Chleb na zakwasie z suszoną śliwką 129

Chleb na zakwasie z suszoną śliwką to jeden z moich ulubionych rodzai chlebów. Jest mięciutki w środku, ładnie wyrasta i prosty w przygotowaniu. Niestety chleb ten potrzebuje chwili czasu, aby odpowiednio wyrósł. Ten chleb jest delikatnie słodki, a to wszystko dzięki śliwkom, które są dodane. Najlepiej jest przygotować to pieczywo dzień wcześniej wieczorem. Składniki na zaczyn (przygotowujemy wieczorem) 150g mąki(...)zaczynu Wszystkie składniki wkładamy do miski, mieszamy przy pomocy łyżki, zakrywamy folią spożywczą (robimy w niej kilka dziurek), a następnie odstawiamy na całą noc w ciepłe miejsce. Składniki na chleb zaczyn przygotowany wieczorem dzień wcześniej 200g mąki żytniej typo 720 150g śliwek suszonych 120 ml wody 1 płaska łyżeczka soli Dodatkowo odrobina masła mąka do wysypania formy Chleb na zakwasie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!