spotkania składkowe, na które każdy z gości przynosi swoje popisowe danie i czuje się gospodarzem spotkania! Na takie spotkanie warto przygotować coś pysznego! U mnie po raz pierwszy kiełbasa z jabłkami . Na przepis natrafiłam czytając od deski do deski książkę Katarzyny Dowbor :"Apetyt na życie" WYDAWNICTWA BUCHMANN . To fascynująca opowieść dojrzałej kobiety o cieple domowego ogniska, przeciwnościach losu(...)również praktyczne wskazówki, jak stworzyć i zadbać o przydomowy ogród. Ale do dzieła , przygotujmy bardzo pyszne i niezwykle proste danie! Autorką jest przyjaciółka Kasi Dowbor- Marta. Składniki 10 białych kiełbas : u mnie kiełbasa biała z szynki HENRYK KANIA 2 opakowania 5 soczystych kwaśnych jabłek 1 cebula cukrowa: u mnie jedna cebula czerwona i jedna biała zioła prowansalskie pieprz
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: boczek wędzony 30 dag, kiełbasa wiejska 50 dag, smalec 2 łyżki, korzenie chrzanu 2 sztuki średnie, twaróg chudy w kostce 25 dag, jajka "M" 6 sztuk, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, sól - ile potrzeba Korzenie chrzanu całą noc moczyć w zimnej wodzie - dzięki temu jest mniej gorzki, na smalcu dobrze zrumienić, usmażyć pokrojony w kostkę większą wędzony boczek, kiełbasę(...)talarki, usmażone przełożyć na talerz. Obrany chrzan pokroić na cienkie wiórki, jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek. Na patelnię na tłuszcz po kiełbasie wsypać wiórki chrzanu i podsmażać z 4 minuty mieszając, następnie dodać kiełbasę z boczkiem, pokrojony w kostkę twaróg, ćwiartki jajek "L" lub połówki "M". Podsmażać z 3 minuty mieszając, następnie patelnię nakryć pokrywką
W Mojej Kuchni Lubięswoich zakwasach i ten sam pyszny zakwas przygotowują także do butelek z przeznaczeniem na żurek. Możecie zapytać w swojej piekarni. Drugą ważną rzeczą jest bardzo dobrej jakości biała kiełbasa. I tu znów zobaczcie jaki ma skład, kupcie najlepiej surową aby ugotować ją w wywarze. Zapraszam Was także na przepisy na Wielkanoc: – jajka faszerowane paluszkami krabowymi – jajka faszerowane mango – łosoś marynowany(...)sałatką jarzynową – sałatka jarzynowa – jajka z awokado – jaja z suszonymi pomidorami – mazurek kajmakowy – przepis na pasztet – jajka faszerowane Przygotowanie : ok 1 h i 20 minut Składniki: – 500 białej kiełbasy surowej – 2 l bulionu lub domowego rosołu – 500 ml dobrego zakwasu na żurek – 2-3 listki laurowe – 1 łyżeczka majeranku suszonego – 2 ząbki czosnku
nietylkopasta.plWszystkie smaki Świąt w jednej sałatce: biała kiełbasa, ćwikła z chrzanem i jajka z majonezem. Składniki: (na 3-4 osoby) 2 duże ziemniaki, duża marchewka, 2 białe surowe kiełbasy, 3 duże jajka, kilka małych ogórków konserwowych, 1/2 dużego ogórka kiszonego, 2 czubate łyżki ćwikły z chrzanem, 4 duże łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 3 łyżki majonezu, pęczek szczypiorku, sól, pieprz(...)łyżeczka suszonego lubczyku, 2 łyżeczki majeranku, łyżeczka oregano Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Marchewkę i ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Białą kiełbasę parzymy. Obieramy z flaka. Jogurt mieszamy z przyprawami (szczypta soli, pieprz i suszone zioła) Jajka obieramy ze skorupek, zostawiamy kilka plastrów do dekoracji na wierzch, pozostałe kroimy w kostkę. Ziemniaki, marchewkę, kiełbasę, również kroimy
Lena Gotujesmaku, nieprzesolona, dobrze uwędzona. Bez konserwantów i zbędnych dodatków - tylko mięso, sól i przyprawy. Polędwiczki sprzedawane są w całości i pakowane próżniowo. Należy je spożyć w przeciągu 12 dni. Kiełbasa bukowiańska wędzona to kiełbasa o prostym, a zarazem doskonałym składzie. Intensywnie uwędzona, nie za tłusta, nie za słona - wprost idealna! Choć nie jestem fanką kiełbas to taką zjadłam z wielką(...)przyjemnością. Naprawdę jest to produkt najwyższej jakości! Kilogram kiełbasy powstaje z nie mniej niż 1,3 kg świeżego mięsa wieprzowego. Kiełbasa pakowana jest próżniowo i należy ją spożyć w przeciągu 10 dni. 3) Serki z gór wędzone W okresie zimowym produkowane są z mleka krowiego, gdyż owcze nie jest dostępne. Natomiast w okresie letnim oscypki są z prawdziwego owczego
Kuchnia MagdaLenysmaku, nieprzesolona, dobrze uwędzona. Bez konserwantów i zbędnych dodatków - tylko mięso, sól i przyprawy. Polędwiczki sprzedawane są w całości i pakowane próżniowo. Należy je spożyć w przeciągu 12 dni. Kiełbasa bukowiańska wędzona to kiełbasa o prostym, a zarazem doskonałym składzie. Intensywnie uwędzona, nie za tłusta, nie za słona - wprost idealna! Choć nie jestem fanką kiełbas to taką zjadłam z wielką(...)przyjemnością. Naprawdę jest to produkt najwyższej jakości! Kilogram kiełbasy powstaje z nie mniej niż 1,3 kg świeżego mięsa wieprzowego. Kiełbasa pakowana jest próżniowo i należy ją spożyć w przeciągu 10 dni. 3) Serki z gór wędzone W okresie zimowym produkowane są z mleka krowiego, gdyż owcze nie jest dostępne. Natomiast w okresie letnim oscypki są z prawdziwego owczego
Kuchnia MagdaLenyzwykle bywa przed świętami, blogerzy świętują wcześniej. U mnie na pierwszy (lub już właściwie drugi) strzał idzie biała kiełbasa pieczona z kiszoną kapustą. Przepis w sumie przypadkowy, kiełbasa została nam z grillowania, kiszoną kapustę kupiłam z ciekawości w mikołowskim warzywniaku, chciałam też wykończyć resztę grzybów. Z tego przypadku wyszło coś bardzo świątecznego. Składniki: 200 g kiszonej kapusty 2 białe(...)parzone kiełbasy mała garść suszonych grzybów 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego sól pieprz tłuszcz do smażenia (ja użyłam gęsiego smalcu) Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na godzinę. Tłuszcz rozgrzewamy na patelni, wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę, chwilę smażymy. Dodajemy poszatkowaną z grubsza kapustę, grzyby razem z wodą, w której się moczyły, liść laurowy, ziele
Kardamonovywiecie co zrobić z białą kiełbasę? Ostatnio wpadłam na nietuzinkowy pomysł, który może jest troszkę kaloryczny, ale i baaardzo smaczny! Podanie białej kiełbasy w cieście chrzanowym, które wzbogaciłam płatkami jaglanymi spodobało się moim bliskim, więc z pewnością powtórzę takie jej przygotowanie już na Wielkanoc! Zresztą taka przekąska sprawdzi się również na niejednej imprezie i w dniu codziennym. Chrzanowe, lekko chrupiące(...)ciasto naprawdę doskonale komponuje się z białą kiełbaską. Polecam! 500g białej kiełbasy parzonej Ciasto: 1 jajko 1/2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki mąki 5 łyżek płatków jaglanych (płaskich; można użyć dowolnych płatków) 2 łyżki chrzanu ze słoiczka 1/2 łyżeczki chili w proszku 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ponadto: mąka pszenna
Di gotujeBiała kiełbasa z serem na patelni Zobacz jak szybko, smacznie i efektownie można przygotować białą surową kiełbasę. Potrzeba tylko 3 składniki no i patelnię z przykrywką. SKŁADNIKI 1 kg białej surowej kiełbasy 2 łyżki oleju lub smalcu 50 g żółtego miękkiego sera SPOSÓB PRZYGOTOWANIA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); kiełbasę pokroić na około 100 gramowe kawałki każdą naciąć wzdluż do połowy(...)grubości i zdjąć skórkę (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); przycisnąć płaskim nożem na płasko smażyć obustronnie na patelni na rumiano na każdej usmażonej kiełbasie ułożyć kawałek żółtego sera, poczym przykryć przykrywką. Wyłączyć już gaz i odczekać kilka minut aż ser się rozpuści. SMACZNEGO
zielonacukinkaBożym Narodzeniem, chociaż w wielu domach przygotowywane są cały rok :) Jednak moja dzisiejsza propozycja jest zupełnie inna i zapewne bardziej skojarzy się Wam z Wielkanocą. Paszteciki z białą kiełbasą i chrzanem to pyszna propozycja nie tylko na świąteczne śniadanie ale także jako przekąska np na różnego rodzaju imprezach. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu a smak... co tu dużo pisać, zróbcie(...)przekonajcie się sami ;) Składniki: * arkusz ciasta francuskiego * 5 białych kiełbas (użyłam kiełbasy białej z szynki Henryk Kania ) * 3-4 łyżeczki chrzanu tartego (użyłam Orzech ) * 1 jajko * odrobina majeranku do posypania na wierzch Wykonanie: Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć, przekroić wzdłuż na pół. Z białej kiełbasy zdjąć błonkę. Kiełbasę razem z chrzanem umieścić w robocie kuchennym z końcówką siekania (można
Zrób to smacznieKiełbasa krakowska w drobną kosteczkę się pokroiła, z startym serem i suszonymi pomidorami połączyła. Pieprzem z kolendrą oraz chili doprawiła, i na cieście francuskim położyła. Razem się zrolowali, na roladki podzielili, i w kształcie serca na blaszce ułożyli. Oliwki miejsce dla siebie wybrały, bo w miłosnym uniesieniu udział też mieć chciały. Serce upieczone, gorące, pełne namiętności(...)kawałek bez problemu dostanie. Dzielenie się miłością to przecież najcenniejsze, a takie świętowanie wspólnych posiłków, jest w rodzinie najcenniejsze. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 375 g, 150 g kiełbasy krakowskiej, suchej z indykiem, 100 g pomidorów suszonych w oleju, ½ łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą, suszona chili świeżo mielona do smaku, ok. 30 g sera twardego np. grana padano
Moniki SmakołykiBiała kiełbasa pieczona z dużą ilością cebuli, przyprawiona solą, pieprzem i majerankiem - proste danie i bardzo smaczne. Taką kiełbaska nie tylko na Wielkanoc, ale też na codzienny obiad. Składniki: 10 sztuk - ok 1 kg dobrej jakości białej kiełbasy, ok 600 g cebuli, łyżeczka soli, łyżka pieprzu czarnego grubo mielonego, 2 łyżki majeranku, 4 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, łyżka(...)masła. Przygotowanie: Cebule obieramy i kroimy w pół plastry. Dodajemy sól, pieprz oraz majeranek, liść laurowy, ziele angielskie. Mieszamy. Kiełbasę nakłuwamy w kilku miejscach za pomocą wykałaczki. Dno i boki naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Wykładamy połowę cebuli, następnie kiełbasę i przykrywany kolejną warstwą cebuli. Pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 1 godzinę 15 minut
Lena GotujeZapiekanka mojego dzieciństwa – ryż, kiełbasa, groszek i ser. Właśnie taką robiło się w moim rodzinnym domu. Pamiętam jak rodzie podawali ją w brązowych kokilkach, mówiąc „uważaj bo gorące! nie poparz się ” Tak na prawdę zapiekanka z ryżem przyjmie wszystko! U mnie jeszcze wskoczyła resztka pieczarek. Składniki (na 6 porcji): 2 szklanki ryżu suchego 400g kiełbasy(...)średnia cebula 1 puszka zielonego groszku 150g żółtego sera (lub więcej) 3 łyżki oleju ketchup kilka pieczarek Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiełbasę, pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Ciepłe dodajemy do ugotowanego ryżu (razem z olejem na którym się kiełbasa i cebula smażyła). Mieszamy i następnie dodajemy odcedzony groszek. Ser żółty ścieramy
CookYourselfwersję bogatszą, którą bez pardonu mogę objadać się już dziś! Zupa grzybowa z soczewicą to pyszna, lekko gęsta zupa o niesamowitym grzybowym aromacie z doskonałym smakiem podsmażonej na rumiano kiełbasy z cebulką. Jak u Was podaje się zupę grzybową? My jadamy i z makaronem i z ziemniakami. Mam w spiżarni kilka paczek makaronu, które w składzie mają suszone borowiki(...)Kilka łyżek zupy jest w stanie postawić na nogi niejednego zmarzlucha! Potrzebujemy: 1 litr wywaru z suszonych podgrzybków (20 g suszonych podgrzybków zalewam wrzątkiem na 30 minut) 3 pętka kiełbasy śląskiej z szynki Henryk Kania 1 czerwona cebula 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 3 łyżki śmietany 30% 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki 1 liść laurowy 2 łyżki oliwy sól, pieprz makaron
MamaOskarkazarumienioną cebulkę, którą jeszcze doprawia się papryką w proszku. W Polsce nieco odchodzi się od tego rozwiązania – zamiast smalcu stawia się na zdrowszą oliwę, a słonina zastąpiona zostaje kiełbasą. Co więcej, polskie leczo często wykorzystuje też cukinię, stąd potrawa ta nabiera bardziej francuskiego charakteru. Leczo z cukinią Przepisy na to danie różnią się w zależności do indywidualnych upodobań(...)cukinią. Składniki potrzebne na ten smakołyk to: 1 cebula, 3 papryki (najlepiej każda innego koloru), 2 średnie cukinie, pomidory w puszce (pokrojone na kawałki), ok. 300 g dobrej jakościowo kiełbasy, przyprawy: papryka w proszku, sól, pieprz do smaku. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju, a następnie dodać do niej pokrojoną w kostkę kiełbasę. Chwilę smażyć, po czym
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia