kiełbasa - 10142 przepisów (strona:88/677)

Żurek z białą kiełbasą i jajkiem 113

swoich zakwasach i ten sam pyszny zakwas przygotowują także do butelek z przeznaczeniem na żurek. Możecie zapytać w swojej piekarni. Drugą ważną rzeczą jest bardzo dobrej jakości biała kiełbasa. I tu znów zobaczcie jaki ma skład, kupcie najlepiej surową aby ugotować ją w wywarze. Zapraszam Was także na przepisy na Wielkanoc: – jajka faszerowane paluszkami krabowymi – jajka faszerowane mango – łosoś marynowany(...)sałatką jarzynową – sałatka jarzynowa – jajka z awokado – jaja z suszonymi pomidorami – mazurek kajmakowy – przepis na pasztet – jajka faszerowane Przygotowanie : ok 1 h i 20 minut Składniki: – 500 białej kiełbasy surowej – 2 l bulionu lub domowego rosołu – 500 ml dobrego zakwasu na żurek – 2-3 listki laurowe – 1 łyżeczka majeranku suszonego – 2 ząbki czosnku

nietylkopasta.pl
Wielkanocna sałatka z białą kiełbasą 174

Wszystkie smaki Świąt w jednej sałatce: biała kiełbasa, ćwikła z chrzanem i jajka z majonezem.  Składniki: (na 3-4 osoby) 2 duże ziemniaki, duża marchewka, 2 białe surowe kiełbasy, 3 duże jajka, kilka małych ogórków konserwowych, 1/2 dużego ogórka kiszonego, 2 czubate łyżki ćwikły z chrzanem, 4 duże łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 3 łyżki majonezu, pęczek szczypiorku, sól, pieprz(...)łyżeczka suszonego lubczyku, 2 łyżeczki majeranku, łyżeczka oregano Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Marchewkę i ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Białą kiełbasę parzymy. Obieramy z flaka. Jogurt mieszamy z przyprawami (szczypta soli, pieprz i suszone zioła) Jajka obieramy ze skorupek, zostawiamy kilka plastrów do dekoracji na wierzch, pozostałe kroimy w kostkę. Ziemniaki, marchewkę, kiełbasę, również kroimy

Lena Gotuje
PRODUKTY NATURALNE SCHRONISKO SMAKÓW MAGDA GESSLER 214

smaku, nieprzesolona, dobrze uwędzona. Bez konserwantów i zbędnych dodatków - tylko mięso, sól i przyprawy. Polędwiczki sprzedawane są w całości i pakowane próżniowo. Należy je spożyć w przeciągu 12 dni. Kiełbasa bukowiańska wędzona to kiełbasa o prostym, a zarazem doskonałym składzie. Intensywnie uwędzona, nie za tłusta, nie za słona - wprost idealna! Choć nie jestem fanką kiełbas to taką zjadłam z wielką(...)przyjemnością. Naprawdę jest to produkt najwyższej jakości! Kilogram kiełbasy powstaje z nie mniej niż 1,3 kg świeżego mięsa wieprzowego. Kiełbasa pakowana jest próżniowo i należy ją spożyć w przeciągu 10 dni. 3) Serki z gór wędzone W okresie zimowym produkowane są z mleka krowiego, gdyż owcze nie jest dostępne. Natomiast w okresie letnim oscypki są z prawdziwego owczego

Kuchnia MagdaLeny
PRODUKTY NATURALNE SCHRONISKO SMAKÓW MAGDA GESSLER 214

smaku, nieprzesolona, dobrze uwędzona. Bez konserwantów i zbędnych dodatków - tylko mięso, sól i przyprawy. Polędwiczki sprzedawane są w całości i pakowane próżniowo. Należy je spożyć w przeciągu 12 dni. Kiełbasa bukowiańska wędzona to kiełbasa o prostym, a zarazem doskonałym składzie. Intensywnie uwędzona, nie za tłusta, nie za słona - wprost idealna! Choć nie jestem fanką kiełbas to taką zjadłam z wielką(...)przyjemnością. Naprawdę jest to produkt najwyższej jakości! Kilogram kiełbasy powstaje z nie mniej niż 1,3 kg świeżego mięsa wieprzowego. Kiełbasa pakowana jest próżniowo i należy ją spożyć w przeciągu 10 dni. 3) Serki z gór wędzone W okresie zimowym produkowane są z mleka krowiego, gdyż owcze nie jest dostępne. Natomiast w okresie letnim oscypki są z prawdziwego owczego

Kuchnia MagdaLeny
Biała kiełbasa pieczona w kiszonej kapuście 106

zwykle bywa przed świętami, blogerzy świętują wcześniej. U mnie na pierwszy (lub już właściwie drugi) strzał idzie biała kiełbasa pieczona z kiszoną kapustą. Przepis w sumie przypadkowy, kiełbasa została nam z grillowania, kiszoną kapustę kupiłam z ciekawości w mikołowskim warzywniaku, chciałam też wykończyć resztę grzybów. Z tego przypadku wyszło coś bardzo świątecznego.  Składniki: 200 g kiszonej kapusty 2 białe(...)parzone kiełbasy mała garść suszonych grzybów 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego sól pieprz tłuszcz do smażenia (ja użyłam gęsiego smalcu) Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na godzinę. Tłuszcz rozgrzewamy na patelni, wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę, chwilę smażymy. Dodajemy poszatkowaną z grubsza kapustę, grzyby razem z wodą, w której się moczyły, liść laurowy, ziele

Kardamonovy
Biała kiełbasa w cieście chrzanowym z płatkami jaglanymi 130

wiecie co zrobić z białą kiełbasę? Ostatnio wpadłam na nietuzinkowy pomysł, który może jest troszkę kaloryczny, ale i baaardzo smaczny! Podanie białej kiełbasy w cieście chrzanowym, które wzbogaciłam płatkami jaglanymi spodobało się moim bliskim, więc z pewnością powtórzę takie jej przygotowanie już na Wielkanoc! Zresztą taka przekąska sprawdzi się również na niejednej imprezie i w dniu codziennym. Chrzanowe, lekko chrupiące(...)ciasto naprawdę doskonale komponuje się z białą kiełbaską. Polecam! 500g białej kiełbasy parzonej   Ciasto: 1 jajko   1/2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)   1/2 szklanki mąki 5 łyżek płatków jaglanych (płaskich; można użyć dowolnych płatków) 2 łyżki chrzanu ze słoiczka 1/2 łyżeczki chili w proszku 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ponadto: mąka pszenna

Di gotuje
Biała kiełbasa z serem na patelni 125

Biała kiełbasa z serem na patelni Zobacz jak szybko, smacznie i efektownie można przygotować białą surową kiełbasę. Potrzeba tylko 3 składniki no i patelnię z przykrywką. SKŁADNIKI 1 kg białej surowej kiełbasy 2 łyżki oleju lub smalcu 50 g żółtego miękkiego sera SPOSÓB PRZYGOTOWANIA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); kiełbasę pokroić na około 100 gramowe kawałki każdą naciąć wzdluż do połowy(...)grubości i zdjąć skórkę (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); przycisnąć płaskim nożem na płasko smażyć obustronnie na patelni na rumiano na każdej usmażonej kiełbasie ułożyć kawałek żółtego sera, poczym przykryć przykrywką. Wyłączyć już gaz i odczekać kilka minut aż ser się rozpuści. SMACZNEGO

zielonacukinka
PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I CHRZANEM 107

Bożym Narodzeniem, chociaż w wielu domach przygotowywane są cały rok :) Jednak moja dzisiejsza propozycja jest zupełnie inna i zapewne bardziej skojarzy się Wam z Wielkanocą. Paszteciki z białą kiełbasą i chrzanem to pyszna propozycja nie tylko na świąteczne śniadanie ale także jako przekąska np na różnego rodzaju imprezach. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu a smak... co tu dużo pisać, zróbcie(...)przekonajcie się sami ;) Składniki: * arkusz ciasta francuskiego * 5 białych kiełbas (użyłam kiełbasy białej z szynki  Henryk Kania ) * 3-4 łyżeczki chrzanu tartego (użyłam  Orzech ) * 1 jajko * odrobina majeranku do posypania na wierzch Wykonanie: Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć, przekroić wzdłuż na pół. Z białej kiełbasy zdjąć błonkę. Kiełbasę razem z chrzanem umieścić w robocie kuchennym z końcówką siekania (można

Zrób to smacznie
Francuskie serce z krakowską i pomidorami 114

Kiełbasa krakowska w drobną kosteczkę się pokroiła, z startym serem i suszonymi pomidorami połączyła.  Pieprzem z kolendrą oraz chili doprawiła, i na cieście francuskim położyła.  Razem się zrolowali, na roladki podzielili, i w kształcie serca   na blaszce ułożyli.  Oliwki miejsce dla siebie wybrały, bo w miłosnym uniesieniu udział też mieć chciały. Serce upieczone, gorące, pełne namiętności(...)kawałek bez problemu dostanie.  Dzielenie się miłością to przecież najcenniejsze, a takie świętowanie wspólnych posiłków, jest w rodzinie najcenniejsze. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 375 g, 150 g kiełbasy krakowskiej, suchej z indykiem,  100 g pomidorów suszonych w oleju, ½ łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą, suszona chili świeżo mielona do smaku, ok. 30 g sera twardego np. grana padano

Moniki Smakołyki
Pieczona biała kiełbasa 115

Biała kiełbasa pieczona z dużą ilością cebuli, przyprawiona solą, pieprzem i majerankiem - proste danie i bardzo smaczne. Taką kiełbaska nie tylko na Wielkanoc, ale też na codzienny obiad. Składniki: 10 sztuk - ok 1 kg dobrej jakości białej kiełbasy, ok 600 g cebuli, łyżeczka soli, łyżka pieprzu czarnego grubo mielonego, 2 łyżki majeranku, 4 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, łyżka(...)masła. Przygotowanie: Cebule obieramy i kroimy w pół plastry. Dodajemy sól, pieprz oraz majeranek, liść laurowy, ziele angielskie. Mieszamy. Kiełbasę nakłuwamy w kilku miejscach za pomocą wykałaczki. Dno i boki naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Wykładamy połowę cebuli, następnie kiełbasę i przykrywany kolejną warstwą cebuli. Pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 1 godzinę 15 minut

Lena Gotuje
Zapiekanka z ryżem i kiełbasą 96

Zapiekanka mojego dzieciństwa – ryż, kiełbasa, groszek i ser. Właśnie taką robiło się w moim rodzinnym domu. Pamiętam jak rodzie podawali ją w brązowych kokilkach, mówiąc „uważaj bo gorące! nie poparz się ” Tak na prawdę zapiekanka z ryżem przyjmie wszystko! U mnie jeszcze wskoczyła resztka pieczarek.   Składniki (na 6 porcji): 2 szklanki ryżu suchego 400g kiełbasy(...)średnia cebula 1 puszka zielonego groszku 150g żółtego sera (lub więcej) 3 łyżki oleju ketchup kilka pieczarek   Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiełbasę, pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Ciepłe dodajemy do ugotowanego ryżu (razem z olejem na którym się kiełbasa i cebula smażyła). Mieszamy i następnie dodajemy odcedzony groszek. Ser żółty ścieramy

CookYourself
Zupa grzybowa z soczewicą 125

wersję bogatszą, którą bez pardonu mogę objadać się już dziś! Zupa grzybowa z soczewicą to pyszna, lekko gęsta zupa o niesamowitym grzybowym aromacie z doskonałym smakiem podsmażonej na rumiano kiełbasy z cebulką.  Jak u Was podaje się zupę grzybową? My jadamy i z makaronem i z ziemniakami. Mam w spiżarni kilka paczek makaronu, które w składzie mają suszone borowiki(...)Kilka łyżek zupy jest w stanie postawić na nogi niejednego zmarzlucha! Potrzebujemy: 1 litr wywaru z suszonych podgrzybków (20 g suszonych podgrzybków zalewam wrzątkiem na 30 minut) 3 pętka kiełbasy śląskiej z szynki Henryk Kania 1 czerwona cebula 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 3 łyżki śmietany 30% 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki 1 liść laurowy 2 łyżki oliwy sól, pieprz makaron

MamaOskarka
3 przepisy na smaczne leczo 135

zarumienioną cebulkę, którą jeszcze doprawia się papryką w proszku. W Polsce nieco odchodzi się od tego rozwiązania – zamiast smalcu stawia się na zdrowszą oliwę, a słonina zastąpiona zostaje kiełbasą. Co więcej, polskie leczo często wykorzystuje też cukinię, stąd potrawa ta nabiera bardziej francuskiego charakteru. Leczo z cukinią Przepisy  na to danie różnią się w zależności do indywidualnych upodobań(...)cukinią. Składniki potrzebne na ten smakołyk to: 1 cebula, 3 papryki (najlepiej każda innego koloru), 2 średnie cukinie, pomidory w puszce (pokrojone na kawałki), ok. 300 g dobrej jakościowo kiełbasy, przyprawy: papryka w proszku, sól, pieprz do smaku. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju, a następnie dodać do niej pokrojoną w kostkę kiełbasę. Chwilę smażyć, po czym

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zapiekanka ziemniaczana z brokułem i kiełbasą 139

Zapiekanka to fajny pomysł na obiad lub kolację, a jak zostanie to zawsze można ją podgrzać. Tym razem przygotowałam zapiekankę z ziemniakami, brokułem i kawałkami kiełbasy. Składniki: 1 kg ziemniaków około 1/2 kg kiełbasy cienkiej brokuł  1 cebula 2 pory (biała część) 4-5 ząbków czosnku 3 jajka 300 ml śmietany 18% (może być 30%) 250 g startego żółtego(...)obrać i pokroić w talarki, wrzucić na osoloną wodę i gotować do czasu, aż zmiękną. Należy pamiętać, aby nie były zbyt miękkie. Wyjąć łyżką cedzawką i zostawić do ostygnięcia. Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Brokuł podzielić na mniejsze części obgotować w lekko osolonej wodzie, a następnie włożyć na chwilę do zimnej wody. Cebulę obrać i pokroić

talerz przyjemności