Kochani zostawiam Wam przepis, a właściwie to pomysł na pieczoną białą kiełbasę. Na moim blogu znajdziecie również inne sposoby na zapieczenie tej kiełbasy. Przepisy znajdziecie tutaj Szybki przepis, bo dużo pracy przede mną, a czas goni. Pewnie i Wy jesteście zajęci przygotowaniem Świąt. Może i Wy pochwalicie się co przygotowujecie na świateczny stół. Składniki 6 parzonych białych kiełbasek 2 duże(...)cebule 1 łyżka majeranku 2 łyżki oleju papryka słodka Kiełbasę ponacinać nożem w poprzek. Cebulę pokroić w plastry i ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, a następnie kiełbaski. Posypać majerankiem, słodką papryką i polać całość olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż kiełbasa zrobi się rumiana. pieczona biała kiełbasa
O kuchni z uczuciemSmaczna zupa, o zdecydowanym chrzanowym aromacie, z dodatkiem białej kiełbasy i jajka na twardo. Idealna propozycja na wielkanocny stół, lub po prostu na szybki, rozgrzewający obiad. Zupa chrzanowa jest bardzo łatwa i bardzo szybka w przygotowaniu, smakiem przypominająca tradycyjny barszcz biały. Składniki na zupę chrzanową: 4 białe kiełbasy 2 marchewki 5 kulek ziela angielskiego, 4 listki laurowe 1 pietruszka(...)małe cebule 2 duże ząbki czosnku 3 spore łyżki chrzanu 4 łyżki śmietany garść majeranku garść szczypiorku, lub natki pietruszki 3 jajka na twardo Przygotowanie zupy chrzanowej: Białe kiełbasy gotujemy w 1,5 litra wody, z zielem i liśćmi laurowymi. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, szklimy cebule pokrojone w drobną kostkę, do uzyskania złocistego koloru. Dodajemy do gotującej się
NiePieprz.plwarzyw z gotowania bulionu) 3-4 średnie ziemniaki 3-4 łyżki chrzanu ze słoiczka lub 2-3 łyżki świeżego, tartego chrzanu 1/3 szklanki śmietanki 36% 400 gram białej, surowej kiełbasy sól i pieprz majeranek do podania: jajka ugotowane na pół-miękko (gotowane około 5 minut, od zagotowania wody z jajkami), rzeżucha, chipsy z szynki parmeńskiej (na suchej patelni smażymy szynkę(...)parmeńską po 2-3 minuty z każdej strony, aż stanie się chrupka), biała kiełbasa pozostała z gotowania zupy W bulionie gotuję obrane ziemniaki i białe warzywa do miękkości. Dodaję białą, surową kiełbasę w całości i gotuję przez 15-20 minut. Po tym czasie wyciągam kiełbasę z zupy, dodaję chrzan, sól, pieprz, majeranek oraz śmietanę. Zupę ściągam z ognia
Mango PapajaKiełbasa biała pieczona w piwie... Potrzebne będą: 8 kiełbas białych surowych 4 cebule 1 piwo (500 ml) lub bulion przyprawy: sól, pieprz, papryka, majeranek czosnek... takie jakie lubicie. Cebulę obieramy i kroimy w większe piórka i wrzucamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Posypujemy przyprawami, potrząsamy naczyniem lub mieszamy żeby cebula obtoczyła się równomiernie przyprawami... Kiełbasę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym(...)układamy na cebuli, posypujemy papryką. Całość podlewamy piwem tak aby sięgało do połowy kiełbasy, jeśli wolicie można użyć bulionu, do bulionu można dodać też koncentrat pomidorowy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, pieczemy ok. 40 min z termoobiegiem, bez przykrycia. W połowie pieczenia przewracamy kiełbasę na drugą stronę aby obie strony się przypiekły
Pelusiowa Kuchniazaczytuję się w różną literaturę kuchni polskiej tak, by móc przygotować dla Was przepis w pełni perfekcyjny i taki, który zawsze uda się smaczny. Pyszny, polski żur na białej kiełbasie z jajem o ostrym i delikatnie kwaśnym smaku to z pewnością smak wspomnień. Wypróbujcie i oceńcie sami. Przepis na zakwas do żurku: 500 ml przegotowanej, chłodnej wody 5 łyżek mąki(...)jałowca, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki natki pietruszki, pieprz mielony, 1/2 łyżeczki kminku 250-500 ml zakwasu na żur 400 gram surowej, białej kiełbasy 2 kawałeczki suszonych grzybów 2 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka 4-5 łyżek śmietany 30% do podania: jajka ugotowane na twardo; rzeżucha Zakwas żytni na żur Wszystkie składniki umieszczam
Mango PapajaAkurat ta kiełbasa, biała tradycyjnie na stole świątecznym znaleźć się musi. Tym razem polecam przepis na przepyszną , aromatyczną kiełbasę w towarzystwie jabłek i cebulki. Palce lizać! Składniki: 1 kg białej kiełbasy u mnie wieprzowo- cielęca 2 jabłka 2 cebule 2 liście laurowe 3 ziarna ziela ang 1,5 litra bulionu warzywnego gałązki świeżego rozmarynu majeranek Wykonanie: Białą kiełbasę wrzucamy(...)Gotujemy na wolnym ogniu 15 minut. W czasie gotowania cebulę kroimy w piórka, jabłka kroimy na ćwiartki. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dorzucamy ćwiartki jabłek, posypujemy obficie majerankiem. Ugotowaną kiełbasę przekładamy do naczynia żaroodpornego , obkładamy jabłkami i cebulką, zapiekamy ok 10 minut, po tym czasie dokładamy świeży rozmaryn, zapiekamy jeszcze 5 minut
Z Majeczką w kuchniBiała kiełbasa gości na naszych stołach w czasie świąt pod różną postacią. Dzisiejsze moje danie to doskonała propozycja na szybki obiad, lub obiadokolację i od święta i na co dzień. Kiełbasa w ten sposób upieczona jest smaczna i chrupiąca, a ziemniaczki bardzo aromatyczne. Polecam :) Skladniki - 6 białych kiełbas parzonych - 1-1.2 kg ziemniaków - 4 małe cebule - kilka plasterków boczku(...)piekę ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Przez pierwsze 20 minut piekłam pod przykryciem, potem danie odkryłam. Potrawa jest gotowa kiedy ziemniaki są miękkie a kiełbasa z boczkiem rumiana i chrupiąca. Smacznego :) Zapraszam również na białą kiełbasę pieczoną w piwie : http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2015/04/biaa-kiebasa-pieczona-w-piwie-z-cebula.html
Kuchnia z widokiem na ogródPublikowałam już przepis na fasolkę po bretońsku na bogato (wersja z mięsem), a tym razem szybka wersja z boczkiem i kiełbasą. Osobiście uwielbiam każdą wersję fasolki po bretońsku. SKŁADNIKI 500 g białej fasoli (u mnie jaś karłowy) 380 g kiełbasy śląskiej 1 duża cebula 1 łyżka margaryny 300 g wędzonego boczku kilka ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych koncentrat pomidorowy(...)fasoli, wody nie wylewać. W osobnym garnku ugotować boczek, po czym pokroić go w kostkę (tłuszcz odkrawam i wyrzucam). Wodę z boczku również zostawić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kiełbasę również pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić margarynę, dodać cebulę i kiełbasę, smażyć około 5-7 minut. Do brytfanny lub dużego garnka wrzucić gotową fasolę, boczek i kiełbasę z cebulą
Passions hobbies lifeokresie wielkanocnym szczególnie, sklepy kuszą nas szeroką ofertą białych kiełbas. Lubię je, można z ich użyciem przygotować wiele fajnych potraw, dają duże pole do kulinarnych eksperymentów. Danie, które dziś proponuję wypatrzyłam w starym numerze gazetki "Przyślij Przepis", spodobał mi się pomysł połączenia kiełbasy z ostrym chrzanem i słodkim dżemem. Użyłam cieniutkich, parzonych kiełbasek; jeśli zdecydujemy się na kiełbasy surowe, należy(...)nada się jednak każdy inny dżem z kwaśnych owoców; w oryginalnym przepisie użyto dżemu z żurawiny. Chrupiąca skórka kiełbaski pod słodko-pikantną pastą smakuje wybornie. Polecam:) składniki: 5 białych kiełbas 2 łyżki kwaśnego dżemu 3 łyżki startego chrzanu łyżka wódki 2-3 łyżki oliwy Kiełbasę ponakłuwać wykałaczką, posmarować oliwą, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 10 minut
6niebozakwasu chlebowego ( przepis ) 4 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 opalona cebula 1/4 selera kilkunastocentymetrowy kawałek pora 1 łyżka majeranku sól, przyprawa typu Vegeta - do smaku laska ulubionej kiełbasy, białej kiełbasy, kawałek boczku - wg uznania Żur na zakwasie chlebowym - jak zrobić? Warzywa obierz i umyj, ziemniaki pokrój w kostkę, marchew w talarki, pietruszkę, seler i por zostaw w całości(...)jeśli nie masz takiej możliwości po prostu wrzuć surową cebulę razem z jarzynami do garnka). Jarzyny zalej 4-5 szklankami wody, gotuj kilkanaście minut, aż zmiękną. Jeśli chcesz dodać kiełbasę - pokrój ją na talarki i lekko podsmaż na patelni. Do ugotowanych warzyw dodaj wcześniej przygotowany zakwas (z całą zawartością - ziarnami pieprzu, zielem angielski, liśćmi laurowymi i czosnkiem) i podsmażoną kiełbasę
Moje Qulinariażurku jest jak Wigilia bez barszczu... Ile gospodyń tyle przepisów. Przedstawiam dziś ten z którego najczęściej korzystam. obowiązkowo z domowym zakwasem ;) Składniki: 1,5 l wywaru z gotowania kiełbasy lub zamiennie bulionu 2 marchwie Korzeń pietruszki ½ selera 4 szt. kiełbasy białej (lub innej, która została z wielkanocnego stołu) 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego Sól 8 ziaren pieprzu Duża(...)biała cebula 2 ząbki czosnku 6 ziemniaków Około 0,5l zakwasu (najlepiej domowego) 2 łyżki maki żytniej Biały pieprz Czosnek granulowany Sposób przygotowania: Do wywaru z gotowania świątecznych kiełbas dodajemy umyte i obrane marchewki, pietruszkę, seler oraz obraną i nacięta w krzyż cebule, ząbki czosnku oraz kiełbasy, które zostały nam z wielkanocnego stołu. Dokładamy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, ziarna
Pyry na GazFasolka po bretońsku to jedno z tych dań, które robi się prosto a rodzina je uwielbia. Nie potrzeba tutaj dużych umiejętności kulinarnych. Garść przypraw, kawałek kiełbasy, cebula, fasola i koncentrat lub pulpa pomidorowa. Danie robi się w zasadzie samo… Taka fasolka jest bardzo sycąca i możemy zrobić ją jako danie obiadowe na kilka dni. Jeśli nie macie ochoty czekać(...)pomińcie. Możecie też wybrać ulubiony rodzaj fasoli. Dla mnie to bez różnicy, ale znam takich, co za fasolkę po bretońsku z jasia dadzą się pokroić Możecie użyć jako wkładki kiełbasy, le równie dobrze sprawdzi się i boczek. Ostrością dania też możecie dowolnie manipulować. Jeśli lubicie wersję łagodniejszą, nie dodawajcie zbyt dużej ilości przypraw. Jeśli lubicie ostre smaki, możecie dodać paprykę
Mieszam w GarnkuWitajcie :) dawno nie robiłam fasolki po bretońsku, tak mnie jakoś dzisiaj naszło żeby ją zrobić. Podana z bu ł ką smakuje wybornie :) Do fasolki użyłam przepysznej kiełbasy bekonowej Hańderek. Zapraszam na pyszne danie :) Składniki : 400 g fasoli dużej Jaś 50 g boczku 4 pętka cienkiej kiełbasy bekonowej Hańderek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku domowa(...)rozgotować. Jeśli woda z fasoli Wam za szybko odparuje możecie jej jeszcze dolać. Boczek i cebulę pokroić w kostkę dodać posiekany czosnek i przesmażyć. Przełożyć do podgotowanej fasoli. Kiełbasę pokroić w kostkę lub pół plasterki, na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju przełożyć kiełbasę dodać majeranek, paprykę i odrobinę vegety, podsmażyć na rumiano.Usmażoną kiełbasę przełożyć do fasoli. Następnie dodać
Sama słodycz i szczypta chilitylko na Wielkanoc. Biała kiełbasa podana w towarzystwie ziemniaczków i ulubionej surówki świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe. Suszone pomidory nadają fajnego smaczku, kiełbasa jest jeszcze smaczniejsza Składniki: 3 pętka białej kiełbasy parzonej pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju z ziołami DAGOMA 2 cebule 3 szklanki bulionu warzywnego 1 szklanka piwa majeranek świeży tymianek lub rozmaryn jak lubimy Wykonanie(...)Białą kiełbasę gotujemy w bulionie z dodatkiem piwa i majeranku- ok 2 łyżek. Po ok 10 minutach od zagotowania wyjmujemy białą kiełbasę, przekładamy do naczynia żaroodpornego, obsypujemy pokrojoną w piórka cebulą oraz kawałkami suszonych pomidorów z zalewy. Całość polewamy olejem- zalewą z pomidorów oraz posypujemy świeżym tymiankiem lub rozmarynem. Zapiekamy ok 15 minut
Z Majeczką w kuchnikilku dni chodziło za mną leczo no i w końcu dzisiaj zrobiłam bo trafiłam na ładne zieloniutkie cukinie. Do lecza użyłam kiełbasy bekonowej Hańderek i przecieru pomidorowego Roleski. Danie wyszło pyszne domownicy prosili o dokładkę :) Leczo podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Miranda Platin . Zapraszam :) Składniki : 2 duże cukinie 2 cebule 5 pętek cienkiej kiełbasy(...)chili 1 łyżka suszonej bazylii 4 łyżki oliwy około 400 ml bulionu warzywnego 1 łyżka czerwonej papryki słodkiej Wykonanie : Cebulę obrać i pokroić w piórka, cukinię dobrze umyć. Kiełbasę i kurczaka pokroić w grubą kostkę lub w paseczki W rondlu rozgrzać oliwę , dodać kiełbasę, cebulę i przyprawy chwilę podsmażać kiełbasę, ma się zarumienić.Następnie dodać w pół plasterki pokrojoną
Sama słodycz i szczypta chili