Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć żurku lub białego barszczu. Śniadanie się przeciąga, pełnego obiadu nie ma bo wszyscy objedzeni, ale mały talerzyk barszczu każdemu się na koniec zmieści. Czasem robię żurek na zakwasie z żytniej mąki, ostatnio chętniej używam zakwasu na mące pszennej . Jest delikatniejszy niż ten z żytniej. Ale tak na prawdę tę zupę od tych robionych na co dzień, wyróżnia to, że jest robiona na wywarze z parzonej, wędzonej szynki. Taki barszcz jest naj... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...