Przepis na : obiad
Choć kotleciki te nazywają się „ziemniaczane” i zawierają ziemniaki w swym składzie, tak na prawdę smakiem bardziej przypominają mi małe omlety. Zdecydowanie dominującym smakiem są tutaj jajka i ser, zaś ziemniaki schodzą na dalszy plan. Przez dodatek piany z białek są delikatne i leciutkie niczym chmurka;) Jeśli macie patelnię, na której możecie smażyć beztłuszczowo zdecydowanie polecam Wam ten wybór. Placuszki wychodzą wówczas delikatniejsze i nie wpijają tyle tłuszczu co przy tradycyjnym smaże... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...