ciasto według ciastek, czyli jeden kawałek ciasta powinien obejmować całe ciasto na wierzchu bez jego dzielenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na ciasta na zimno z galaretkami, np.: warstwowiec jogurtowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowiec-jogurtowy.html), serowo - wiśniowa fantazja (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/serowo-wisniowa-fantazja.html), kolorowy warstwowiec mleczno - galaretkowy (link do przepisu
Waniliowe Improwizacjeformy, robiąc dookoła rant. Ułożyć na cieście przecięte wzdłuż na pół marchewki. Zalać masą jajeczną i piec w 200`C około 40 minut do zrumienienia brzegów ciasta. Podawać z ulubioną surówką lub sosem jogurtowym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Prima Aprilis. Mamy na działce krzaki czerwonej i czarnej porzeczki. Lubię czerwone porzeczki, jem je na surowo lub wykorzystuję w kuchni na różne sposoby: Lody jogurtowe z porzeczkami Koktajl z czarnej porzeczki Ciasto z patelni Galaretka z czerwonych porzeczek Pudding chia z owocami Semifreddo porzeczkowe (deser lodowy) Chutney z czerwonych porzeczek Koktajl z czerwonych porzeczek Galaretka z pianką i porzeczkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto zazwyczaj prezentowane jest z polewą. Dla mnie smakowo jest zbyteczna. Skutecznie natomiast może schować popękanie ciasta (bo też ciasto pęka w wielu miejscach). Mnie to ciasto najbardziej smakowało następnego dnia z kleksem jogurtowym. W ubiegłym roku pierwszy raz przeczytała książkę Magdaleny Witkiewicz . Wtedy był to niewypał. Rok musiał upłynąć, by dać drugą szansę autorce. I za sprawą wyzwania
Weekendy w domu i ogrodzieCiasto marchewkowe z rodzynkami i polewą Mój numer jeden wśród jesiennych słodkości. Marchew praktycznie niewyczuwalna, za to nadaje ciastu ciekawego koloru. Całość wieńczy lekko kwaskowata, jogurtowa polewa i drobno posiekane batoniki musli. Ostatnio udało mi się upiec równie pyszną (a nawet lepszą!) wersję bezglutenową. Na pewno wkrótce zamieszczę przepis. ;) ************************************* Śledź mój profil na Facebooku
Kuchnia Ellieźródło steroli roślinnych i witaminy E i dlatego świetnie pasuje do tego wiosennego towarzystwa. Placek można podać na ciepło lub zimno, ze świeżymi warzywami i sosem jogurtowym. Czas przygotowania: Porcje: 2 formy do ciasta Składniki: Ciasto 150 g mąki pszennej 75 g schłodzonego masła w kawałkach 1 łyżka zimnej wody 1 jajko, schłodzone 1/2 łyżeczki soli masło
SzczyptaSmaQChyba najwyższy czas aby rozpocząć sezon truskawkowy. Na początek lekkie biszkoptowe ciasto z truskawkami i kremem serowo-jogurtowym. Niezwykle proste. Można je bez problemu zrobić po powrocie z pracy, trzeba tylko upiec biszkopt poprzedniego dnia i kupić po drodze świeże truskawki". Czytaj więcej
Wiem co jemktóre o tej porze są naprawdę wyjątkowo słodkie, zrobiłam dziś na obiad knedle ze śliwkami, ale nie takie tradycyjne ziemniaczane, tylko serowe i jeszcze dosypałam do ciasta otrąb owsianych. Podałam je s sosem jogurtowym i cynamonem. Były przepyszne. Coraz bardziej się do nich przekonuję (knedli oczywiście, a nie otrąb bo te jak wiecie wciskam gdzie się da. ).” Czytaj więcej
Wiem co jemkażdą postacią - surowe, w kompocie, lemoniadzie, w cieście czy do obiadu. Byle tylko nacieszyć się tym czasem, kiedy są takie pyszne i soczyste. Korzystając zatem z tego, że sezon na rabarbar i truskawki w pełni, przygotowałyśmy sernik na zimno. Ale nie byle jaki sernik na zimno, bo sernik jogurtowy z musem truskawkowo-rabarbarowym na wierzchu. Co więcej, do musu dodałyśmy(...)Rabarbar pokroić na kawałki i gotować przez chwilę, aż zmięknie. Zblednować owoce razem z miętą, melisą i wystudzoną galaretką. Całość wylać na schłodzoną masę jogurtową. 6. Wstawić do lodówki i chłodzić kilka godzin, aż ciasto stężeje. Jak podoba Wam się ten przepis? Wypróbujecie? Nam kompletnie zawrócił w głowie! Wczoraj się skończył, a dzisiaj już myślimy o kolejnym
two broke sistersgreckich. Jest lekki, puszysty i cudownie kremowy. Polecam SKŁADNIKI *przepis na duża blaszkę Ciasto -100g margaryny -2 jajka -cukier waniliowy -0,5 szklanki cukru -2 łyżki kakao -1,5 szklanki mąki pszennej tortowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżka śmietany gęstej masa jogurtowa -3 jogurty greckie po 400g -2 budynie śmietankowe bez cukru(...)mąka. wszystko, dodajemy proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto, jak się klei podsypujemy mąką. Pięknie się zarobi. Ciastem wyklejamy dno blaszki. Ciasta jest sporo, wiec można zrobić też kilka kulek i położyć na dnie. Masa jogurtowa Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuNiestety chęć na ciasto nie mija więc przychodzą wtedy alternatywne wyjścia, bardzo smaczne wyjścia, a są to pyszne ciasta na zimno bez pieczenia :) Dzisiaj zaproponuje wam lekki jogurtownik :) Składniki na tortownicę 18 cm Spód: 100 gr biszkoptów 50 gr masła Masa jogurtowa: 600 gr jogurtu naturalnego lub mieszanki greckiego z naturalnym w t emp. pokojowej ! 80 gr czekolady mlecznej(...)radziłabym dodać tylko 80 gr ) Do czekolady dodajemy po 2-3 łyżki jogurtu hartując ją w ten sposób, następnie masę jogurtową dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy zahartowaną czekoladę. Teraz wylewamy naprzemiennie po łyżce masy na środek ciasta aż do wykończenia mas. W ten sposób powstanie nam zebra :) Ps. ja źle podzieliłam masę i brakło mi białej dlatego środek
Gotowanie...to proste !będzie idealne dla Was! Na bardzo kruchym spodzie spoczywa sernik, wewnątrz którego kryją się całe połówki jabłek, nadziane dodatkowo różaną konfiturą. Całości dopełnia delikatna jogurtowa polewa, do której również dodałam nieco konfitury z róży. Ciasto jest naprawdę pyszne i warte polecenia. Świetnie wygląda, cieszy i podniebienie i oko:) składniki: ciasto: 1,5 szkl mąki pszennej 125 g margaryny 2 żółtka
6nieboRacuszki na jogurcie ze śliwkami Puszyste, mięciutkie i rumiane placuszki jogurtowe z owocami. Świetny pomysł na pyszny deser lub podwieczorek, który zasmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Składniki: 2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego 2 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego ok 10 śliwek węgierek olej do smażenia cukier(...)mąką, cukrami oraz proszkiem do pieczenia – na gładką masę *** *** Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy w paseczki *** *** Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy po dwie łyżki ciasta na każdy racuszek. Zostawiamy odstępy gdyż placki urosną podczas smażenia *** *** Na placuszkach układamy po kilka plasterków śliwek *** *** Racuszki smażymy z obu stron na złoty kolor *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY
Blog z ApetytemPuchate i łatwe w przygotowaniu bułeczki jogurtowe. Przepis idealny na weekend, gdy zabraknie w domu świeżego pieczywa. Składniki 450 g mąki typ 450 1 jajko 25g świeżych drożdży 200 ml jogurtu naturalnego 100 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotowanie Z drożdży, miodu, wody i łyżki mąki(...)zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto ponownie wyrobić, w razie potrzeby posypać mąką, podzielić na 10 części. Uformować kulki, oprószyć mąką, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć, zostawić do napuszenia na 10 minut. Pieczemy w 200 stopniach około 12-15 minut. Autor przepisu: Ula Artykuł Bułeczki jogurtowe pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyPyszna babka i bardzo prosta w wykonaniu. Wykonanie w thermomix na dole. Masło utrzeć na gładką puszystą masę, dodać jajka i dokładnie wymieszać. Do masy dodać
Kuchnia Pokoleńborówek. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort TRUSKAWKOWY z kremem jogurtowym i DRIP CAKE Składniki: Biszkopt: 6 dużych jajek – osobno żółtka i białka 180g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 80g mąki ziemniaczanej(...)chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 3. W drugiej misce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę, dokładnie wymieszać szpatułką, patrz FILM . Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm lub 26cm (lub tak jak ja 24cm, ale z wysokim brzegiem 8,5cm) wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego
Mała Cukierenkawszyscy lubimy, więc z nią nigdy nie ma problemu. Zjadają wszyscy, aż za szybko taka szarlotka znika. Tym razem szarlotka z jogurtowo - budyniową pianką smakowała wyśmienicie. Polecam i miłego dnia wszystkim życzę :-) Blaszka 23 x 33 cm Składniki ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 5 jajek 200 g masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Składniki pianka jogurtowo - budyniowa: 5 białek szczypta soli 1/2 szklanki cukru 400 g jogurtu naturalnego gęstego 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (40 g każdy) Dodatkowo: 1,5 kg jabłek cynamon 1. Mikserem ucieramy żółtka z cukrem pudrem. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie dodajemy zimne masło i siekamy nożem. 2. Dodajemy masę z żółtek
kruche babeczkiPyszne i puchate bułeczki jogurtowe, które przygotujecie w zaciszu własnego domu. Idealna alternatywa dla sklepowego pieczywa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na bułeczki jogurtowe jest prosty i nie wymaga skomplikowanych składników. Każdy z łatwością poradzi sobie z ich przygotowaniem. Domowe bułeczki są miękkie i delikatne, a dodatek jogurtu naturalnego sprawia, że są przyjemnie wilgotne. Dodatkowo bułeczki długo zachowują świeżość(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy elastyczne ciasto (ręcznie lub za pomocą robota kuchennego). Następnie wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiamy przez kilka minut. Następnie z ciasta robimy długi wałek, dzielimy go na mniejsze
Przepiski.plzaliczyć do kategorii słodkich i kalorycznych przekąsek, ich niewielki rozmiar pozwala na zjedzenie takiej babeczki ze smakiem, bez efektu przesłodzenia. Ciasto kruche, z którego przygotowujemy babeczki, dzięki dodatkowi kakao ma ładną brązową barwę. Wnętrze każdej tartaletki to krówkowa masa jogurtowa oraz bardzo duża ilość prażonych orzeszków ziemnych. Z podanego przepisu można przygotować 5 tartaletek o średnicy 9cm. Tartaletki krówkowe(...)tartaletki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200 stopniach przez około 15 minut do lekkiego zrumienienia ciasta - podpieczone babeczki wyjąć z piekarnika, ostudzić, temperaturę piekarnika obniżyć do 180 stopni - jajko roztrzepać, dodać jogurt oraz przesianą mąkę, składniki wymieszać - do masy jogurtowej dodać rozpuszczone krówki, ponownie wymieszać do połączenia się składników - pozostałe krówki posiekać na mniejsze kawałki, wrzucić do masy
Smakołyki BerenikiRacuszki na jogurcie z owocami Puszyste, wilgotne i mięciutkie placuszki jogurtowe z truskawkami i borówkami. Błyskawiczne w przygotowaniu, bez potrzeby użycia miksera. Racuszki są przepyszne od razu po usmażeniu, ale odgrzewane też super smakują. Polecam! Składniki: 200g gęstego jogurtu naturalnego 2 jajka 2 łyżki oleju 2 łyżki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta(...)dokładnie mieszamy do połączenia się składników na jednolitą masę *** *** Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Na rozgrzanym oleju układamy po dwie łyżki ciasta na jednego racuszka zachowując odstępy, gdyż placki urosną podczas smażenia. Na każdym placku układamy owoce: po dwa plasterki truskawek i po 2-4 borówki *** *** Racuchy smażymy z dwóch stron
Blog z Apetytemzmiksować na gładkie puree. Olej kokosowy przełożyć do miseczki i rozpuścić podgrzewając przez ok. 10 sekund w mikrofalówce. Wszystkie składniki zagnieść ze sobą na jednolite ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. na jogurtowe nadzienie: duże opakowanie jogurtu naturalnego, ok. 400 g 200 g serka wiejskiego 2 łyżki dowolnej mąki, u mnie ryżowa 2 czubate łyżki płynnego miodu(...)mikrofalówki i podgrzewać przez ok. 10-20 sekund. Przestudzić. Jogurt zmiksować z serkiem wiejskim i miodem, następnie zagęścić mąką oraz wiórkami kokosowymi. Wymieszać z żelatyną. Owsianym ciastem wyłożyć dno i boki formy do tarty. Forma powinna być wcześniej delikatnie natłuszczona i oprószona np. otrębami lub mąką. Ja tego nie zrobiłam i później miałam małe problemy z krojeniem. Następnie
Kuchnia EllieCiasto owocowo-galaretkowy przekładaniec to pyszny, lekki i orzeźwiający deser bez pieczenia. Banalnie prosty w przygotowaniu. Możemy użyć dowolnych ulubionych smaków galaretek i owoców w sezonie świeżych a jesienią lub zimą z syropu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 puszka brzoskwiń w syropie ćwiartka średniej wielkości arbuza 800 ml gęstego jogurtu greckiego ja użyłam dwa kubki każdy o pojemności(...)lodówki do zastygnięcia. galaretki malinowe rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia, arbuza pozbawiłam pestek i pokroiłam w kostkę, na zastygłą warstwę jogurtową wykładamy owoce, zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy ciasto na całą noc do lodówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PL