kiełbasa - 10142 przepisów (strona:123/677)

Pieczona biała kiełbasa z pietruszką i ziołami. 102

Gdybym miała opisać to danie jednym słowem, to się po prostu nie da.  Kto by pomyślał, że zwykła biała kiełbasa i pieczona pietruszka, może tak wspaniale smakować. To danie przygotowywaliśmy już wielokrotnie. Za każdym razem dodając coraz to większą ilość pietruszki.  Niezwykłe jest to,że każda ilość  jest niewystarczająca. Pieczona pietruszka z kiełbaską i świeżymi ziołami jest(...)prostu przepyszna!   Składniki: 1 kg parzonej białej kiełbasy, 1 mały pęczek młodej pietruszki 1 kg korzenia piertuszki  6 łyżek oleju 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny  łyżeczka suszonego oregano, bazylii  pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 główka czosnku 2 gałązki tymianku 2 gałązki rozmarynu     Sposób przygotowania:  Kiełbasę nacinamy  korzenie pietruszki

Pan i Pani Smith w kuchni
Szybkie i smaczne dania z jajkiem w roli głównej 60

przeważnie ze skwarkami z boczku i mizerią, czasami z innymi dodatkami w postaci fasolki szparagowej z bułką tartą. Szakszuka to danie z resztek, które zawsze mam w lodówce: jajka, kiełbasę, trochę papryki, pomidory i cebulę. , wersja jajek sadzonych w bogatszej wersji Jajko w koszulce gotuje się bez skorupki w zakwaszonej wodzie, do momentu aż zetnie się białko, a żółtko musi(...)pozostać płynne. Jajecznica to potrawa z rozmąconych, usmażonych na patelni jajek najczęściej na maśle, boczku, czy kiełbasie. Jajecznica to domena prostej kuchni, ponieważ nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych ani techniki. Jednocześnie jajecznica to jeden z najpopularniejszych pomysłów na śniadanie lub kolację. Jajecznica na boczku Jajecznica na parze z pomidorami Dietetyczna jajecznica gotowana na mleku Jajecznica z kurkami i szczypiorkiem zaspokoi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Serowa tarta z białą kiełbasą i boczkiem 102

Dzień dobry, w ten majówkowy poranek ❤️ Dziś wrzucam przepis na tartę z białą kiełbasą i boczkiem, chociaż większość z Was pewnie będziemy grillować kiełbaski przy kominku 😉 to ja nie zapominam o osobach spędzających ten czas w domu .  Przepis ⤵️⤵️⤵️ Kruchy spód 200 g mąki pszennej 120 g zimnego masła szczypta soli 1 małe jajko Nadzienie  2 czerwone cebule(...)łyżka oliwy lub oleju 1 łyżka miodu  1 łyżka masła 3 łyżki posiekanej natki 250 g dobrej  białej kiełbasy  150 g wędzonego boczku  160 g tartego sera mozzarella  120 g sera camembert 1 łyżka mąki 3 jajka 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki śmietany  kremówki 30%  Przygotowanie   ✅ Spód: Zagnieść ciasto kruche

Niezły Młynek
Staropolski bigos z kiszonej kapusty 246

kapusty 100 g suszonych grzybów + 500 ml wody 500 g łopatki wołowej 300 g surowego boczku bez skóry 500 g łopatki wieprzowej 500 g schabu wieprzowego 200 g dobrej kiełbasy (wędzona, myśliwska, krakowska) 50 g smalcu gęsiego lub wieprzowego 500 g cebuli 60 g suszonych śliwek bez pestek 1 jabłko 250 ml wytrawnego, czerwonego wina Do smaku zioła i przyprawy(...)podsmażone na patelni mięsa. Całość przede wszystkim mieszam, przykrywam pokrywką i gotuję na małym ogniu. Bardzo często mieszam by nie przypalić bigosu. Krok 8. Podsmażam boczek, oraz cebulę. Kroję kiełbasę i śliwki. Boczek kroję w kostkę i podsmażam na patelni. Gdy wytopi się tłuszcz wrzucam posiekaną cebulę. Całość podsmażam na nie dużym ogniu przez około 5 minut i wrzucam

Ania gotuje
Bigos z młodej kapusty 70

Jest delikatny i słodkawy w smaku  a w dodatku lekki. Świetnie smakuje z młodymi ziemniaczkami i koperkiem lub samym pieczywem. Składniki: gł ówka młodej kapusty 0,5 kg kiełbasy 1 marchewka 1 cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego kostka rosołowa 2 liście laurowe kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego olej do smażenia 2 łyżki mąki pszennej sól i pieprz(...)smaku Kapustę myjemy,szatkujemy,przekładamy do garnka,dodajemy startą marchewkę, kostkę rosołową ,liśc laurowy,pieprz i ziele angielskie.Zalewamy wodą tak, aby przykryła kapustę i gotujemy ok. 10 minut. Kiełbasę kroimy w kostkę,podsmażamy,dodajemy pokrojoną cebulę.Do kapusty dodajemy kiełbasę z cebulą,przecier,mieszamy i dusimy na wolnym ogniu. Na tłuszcz po kiełbasie wsypujemy mąkę,podsmażamy i wlewamy do kapusty.Mieszamy

Przepisy mojej mamy
Zapiekanka z kiełbasą i ryżem 85

Dzień dobry :-) Dawno u nas żadnych zapiekanek nie było. Trzeba było trochę oczyścić lodówkę z rzeczy, których zostało po trochu. Tak powstała zapiekanka z ryżem, kiełbasą, papryką, suszonymi pomidorami i oliwkami. Żeby było smacznej dodałam trochę curry, wierzch starta mozzarella. Wyszło bardzo smakowicie. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 3 torebki ryżu u mnie jaśminowy 1 laska kiełbasy(...)suszonych pomidorów 1 cebula sól pieprz natka pietruszki starta mozzarella 1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy odrobinkę oleju. Wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. 2. Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy w półplasterki i wrzucamy do cebulki. Smażymy. Dodajemy 1/2 łyżeczki curry.  3. Pomidory kroimy w paski, paprykę w kostkę, oliwki na połówki. Natkę siekamy

kruche babeczki
Schab w sosie myśliwskim 132

ziemniaków, kopytek, a także makaronu czy nawet ryżu. Świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Polecam!     Składniki: 0,5 kg schabu 1 cebula 1-2 kiełbasy (u mnie 4 cienkie kiełbasy węgierskie) 2-3 pomidory 2-3 ogórki kiszone kilka suszonych grzybów 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki sosu sojowego 1-2 łyżki mąki pszennej Przyprawy(...)ziela angielskiego, gałązka rozmarynu (lub pół łyżeczki suszonego rozmarynu) 1-1,5 szklanki bulionu lub wody olej do smażenia       *** Mięso kroimy w dużą kostkę *** *** Cebulę i kiełbasy kroimy w plasterki *** *** Pomidory kroimy w kostkę *** *** Ogórki kroimy w plasterki *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso *** *** Gdy mięso straci surowy kolor, na patelnię dokładamy cebulę oraz

Blog z Apetytem
Fasolka po bretońsku 78

fasola czerwona fasola zielona fasola pinto (czyli beżowa cętkowana) fasola szparagowa fasola nerkowa fasola czarna fasola mung fasola azuki Tradycyjna fasolka po bretońsku jest przygotowana z dodatkiem boczku i kiełbasy. Ja od wielu lat robię ją tylko na bazie dobrej kiełbasy, ta wersja z boczkiem jest dla moich domowników i dla mnie za tłusta i zbyt ciężka. Zdecydowanie wolimy taką(...)pokrojonych w kostkę ziemniaków, wtedy mamy już obiad kompletny. Fasolka po bretońsku Czas przygotowania: Składniki: 400 g suchej białej fasoli 3 ziela angielskie 2 listki laurowe 400 g kiełbasy 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów pelati sól pieprz majeranek Wykonanie: Fasolę namaczamy poprzedniego dania wieczorem. Wrzucamy ją do garnka i zalewamy zimną wodą

Kulinarne przygody Gatity
Zupa grzybowa z botwinką 96

Niecodzienna zupa o wspaniałym smaku. Wspomnienie lata i wejście w jesień! Pyszna, prosta w przygotowaniu. Polecam zupę grzybową z botwinką. Będziecie zachwyceni! Składniki: - jedna laska białej kiełbasy pozbawionej skóry - mała cebula - kilogram leśnych grzybów - olej do smażenia, sól i pieprz - pęczek botwinki - pół selera korzeniowego - duża marchewka - ząbek czosnku - 2 szczypty mielonego kminku + ziele angielskie około 4 ziarenka, które później(...)wyciągamy po ugotowaniu zupy - około litra lub więcej bulionu warzywnego lub z obgotowania kiełbasy - śmietanka 30 % mały kubek   Zalej wrzątkiem pokrojoną w plastry kiełbasę, dodaj przyprawy, gotuj aż zacznie się rozpadać. Cebulę pokrojoną drobno zeszklij. Kiełbasę wyjmij i zmiksuj. Włóż ponownie do wywaru. Do cebuli dodaj umyte i pokrojone drobno grzyby, które po obsmażeniu dodaj do bulionu i wszystko

Z Kuchni Do Kuchni
Wytrawne naleśniki z farszem serowo-mięsnym 181

naleśniki bez jajek. Ciasto wychodzi stosunkowo cienkie. To danie można też przygotować w formie krokietów. Do farszu użyłam pysznych wyrobów Martika. Jakość i smak. Przyznam Wam szczerze, że kiełbasa, schab czy polędwiczki Martika znikają u nas tak szybko, że w większości robię z nimi tzw. deski śniadaniowe. Plasterki ulubionych wędlin, warzywa, ser i… każdy może skomponować kanapkę(...)się od 1998 roku. Jakość potwierdzają certyfikaty świadczące o wpisie na Listę Produktów Tradycyjnych wydawanych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, na trzy produkty (Szynka wiejska wiązana, baleron wędzony, kiełbasa wiejska). Zostały one przyznane, w związku z tradycyjną metodą produkcji wędlin – są produkowane wg. 100 letniej receptury będącą ściśle strzeżoną rodzinną tajemnicą. JAKOŚĆ I SMAK – najważniejsze informacje Do produkcji wędlin

Słodkie okruszki
Fasolka szparagowa po bretońsku 83

zrobić z niej coś konkretnego na obiad, a nie tylko jako dodatek. W wersji po bretońsku wyszła naprawdę super. Do tego szybko się ją przygotowuje. Polecam! Składniki: 2 laski kiełbasy podwawelskiej / toruńskiej 300-400 g fasolki szparagowej 1 duża cebula masło klarowane olej sól, pieprz 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka(...)mąki krupczatki 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego liść laurowy ziele angielskie 1 płaska łyżeczka cukru Sposób wykonania: 1. Cebulę pokroić w grubą kostkę, a kiełbasę w półplasterki. 2. Odciąć końce fasolki, przepłukać i pokroić na kawałki długości 2cm. 3. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, chwilkę podsmażyć po czym dodać kiełbasę. Całość chwilę smażyć mieszając co jakiś czas. Dorzucić pokrojoną fasolkę

Kuchnia domowa Ani
Biała kiełbasa w młodej kapuście 95

Biała kiełbasa w młodej kapuście Pyszne danie na kolacje z białą kiełbasą i młoda kapustką Składniki: ·        1 główka kapusty młodej ·        2 marchewki ·        1 łyżka Vegety ·        1 kg kiełbasy białej(...)przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. 2.    Do kapusty dodajemy obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchew i wsypujemy Vegetę. 3.    Kiełbasę kroimy w 2 cm plasterki i przesmażamy na rozgrzanym oleju, następnie przekładamy do kapusty. 4.    Papryki obieramy z nasion, kroimy w drobne paseczki i również łączymy z kapustą

Kulinarna Chwila
Łazanki z młodą kapustą. 411

Dziś zapraszam na wiosenne łazanki z dodatkiem młodej kapusty, boczku, kiełbasy i pieczarek. Danie bardzo proste w wykonaniu a przy tym sycące i smaczne. Nie wymaga wiele zachodu. Ja swoje łazanki przygotowałam na dużej głębokiej patelni, poszło szybko i sprawnie. Polecam :) Składniki ( dla 3 osób ) - 15 dag makaronu typu łazanki - 10 dag boczku wędzonego - 20 dag cienkiej kiełbasy - 6 średnich(...)pół główki młodej kapusty - koperek - pół łyżeczki kminku mielonego - pół łyżeczki otartego majeranku - sól, pieprz do smaku Wykonanie Makaron gotuję w/g przepisu na opakowaniu, odcedzam. Boczek kroję w paseczki, kiełbasę i pieczarki w półplasterki, cebulkę w kostkę, kapustę szatkuję, koperek siekam. W dużej, głębokiej patelni podsmażam boczek, do wytopionego dodaję kiełbasę, kolejno pieczarki i cebulę. Kiedy całość się zrumieni

Kuchnia z widokiem na ogród
Bigos z cukinii 113

marchewki, starte na tarce jarzynowej czerwona i żółta papryka, pokrojone w kostkę 1 cebula i 3 ząbki czosnku, posiekane 1 puszka krojonych pomidorów w puszce opcjonalnie 200-300 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w kostkę olej sól, pieprz papryka wędzona w proszku kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu, 2-3 liście laurowe sos sojowy 2-3 łyżki Rozgrzewamy olej na patelni, szklimy(...)cebulę i czosnek. Jeżeli wersja z kiełbasą, teraz wrzucamy kiełbasę i podsmażamy. Jeżeli bez kiełbasy to dodajemy kolejno warzywa( marchew, paprykę i pomidory) i dusimy chwilę na oleju( bez cukinii). Wlewamy pomidory z puszki, sos sojowy i razem chwilę dusimy. Do garnka wkładamy cukinię, wlewamy warzywa, dodajemy przyprawy i zalewamy wodą, do połowy zawartości garnka, wszystko razem mieszamy i stawiamy

gotuj ze mną
Młoda kapusta smażona z kiełbasą i cebulą 82

Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego korzystam ile mogę, bo starsza kapusta już tak nie smakuje. Robiona tym sposobem jest soczysta i chrupiąca Co potrzeba: 2 długie kiełbasy Podwawelskie, 2 łyżki oleju do smażenia, 1  mniejsza młoda kapusta lub 1/2 dużej, 2 cebule, sól, pieprz Wykonanie: Kiełbasę kroimy w cienkie półplasterki, kapustę kroimy drobno, cebulę kroimy w ćwierćplasterki(...)patelnię wlewamy olej, dajemy pokrojoną cebulę, dusimy na mniejszym płomieniu do zeszklenia. Dodajemy kiełbasę, smażymy często mieszając do zrumienienia. Dodajemy pokrojoną kapustę, zwiększamy nieznacznie płomień, mieszamy cały czas, żeby się nie przypaliła. Kiedy kapusta będzie delikatnie zeszklona, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy jeszcze 2-3 minuty. Kapusta powinna pozostać delikatnie chrupiąca. Smacznego :)) Młoda kapusta, biała kapusta, kiełbasa, cebula

Bułka z Chlebem