Składniki : - 10-15 ziemniaków - ok 500-700g kiełbasy - 2 duże cebule - kilka korniszonów - 250g śmietany 12% - 2 jajka - 400g żółtego sera (u mnie edamski) - olej - masło i bułka tarta do formy - przyprawy: sól, oregano, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach na półtwardo, obrać,pokroić w grube plastry. Kiełbasę,cebulę i ogórki korniszone pokroić w plastry. Kiełbasę(...)odrobiną wody. Sos doprawić gałką, oregano i czosnkiem. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i obsypać bułką. Układać warstwowo po kolei ziemniaki,cebulę, kiełbasę, korniszony, sos, ser żołty. Ostatnią warstwą muszą być ziemniaki polane sosem i obsypane serem. Piec około 30minut w 200st bez przykrycia
Kulinarne blogowaniekiedy je podacie pozostawiam Wam do wyboru. Mój mąż często bierze domowe pizzerinki do pracy. Pizzerinki można przygotować z dowolnymi dodatkami. Ja dziś polecam Wam wersję z plasterkiem kiełbasy, kiszonym ogórkiem, pieczarkami i cebulką. Do tego oczywiście ser Do ciasta na pizzerinki dodatkowo dodałam łyżeczkę suszonej bazylii, to wspaniale wzbogaciło ich smak. Tak przygotowane pizzerniki warto podać w towarzystwie domowego(...)sosu czosnkowego i ketchupu. U nas znikają w mgnieniu oka Spróbujcie, polecam. Pyszne pizzerinki (mini pizze) z plasterkami kiełbasy czernichowskiej wędzonej Duda Składniki: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 200 ml ciepłej wody 10 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oleju + odrobina do posmarowania papieru do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka suszonej bazylii Pozostałe składniki: 6 plasterków kiełbasy
Słodkie okruszkibardzo krzepią po kilku godzinach spędzonych na mrozie , dodając energii Proste , tanie danie które nigdy nie zawodzi , do tego pajda świeżego swojskiego chleba i nie jest źle Składniki : 4 kiełbasy śląskie 2 szklanki, mieszanej , kolorowej fasoli ( białej , czerwonej , różowej ) 2 – 3 marchewki 1/2 selera korzeniowego , małego 2 czerwone papryki grubościenne 8-9 pieczarek 3 cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego(...)pominąć lub dać mniej ) 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżka cukru lub miodu sól do smaku Fasolę najlepiej zalać letnią wodą i zostawić na noc , łatwiej się ugotuje .Kiełbasę kroimy w plastry i podsmażamy na patelni do czasu aż będzie zrumieniona . Przekładamy do garnka . Pieczarki , czosnek , świeżą paprykę i cebulę, także kroimy i podsmażamy na patelni na złoty kolor
Ogrodnik w podróżypozorom jest bardzo łatwa do przygotowania. Kilka godzin przed planowanym gotowaniem należy zalać fasolę wodą, by napęczniała… a później już tylko ugotować z pozostałymi składnikami. Dodatek warzyw i kiełbasy sprawia, że zupa jest pożywna i sycąca. Składniki (na 3-litrowy rondel): 1 szklanka suchej fasoli białej 200 g kiełbasy np. podwawelskiej lub wiejskiej 1 cebula 1 duża marchewka(...)fasoli (by pozbyć się toksyn) i wlej ok. 2 litry świeżej wody, dodaj ziele angielskie i liście laurowe – gotuj przez 30 minut. W tym czasie na maśle podsmaż kiełbasę z cebulą. Do fasoli dodaj marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy warzywa będą miękkie, odlej 2 czerpaki zupy, zmiksuj i wlej z powrotem do rondla (to nieco zagęści zupę
Kulinarne S.O.S.zapewni nam smaczny i treściwy obiad. Całość możemy przygotować dzień wcześniej a po powrocie do domu przełożyć ją tylko z lodówki do piekarnika. 1 kg ziemniaków 1/2 kg kiełbasy 3 papryki czerwone 3 duże cebule 5 ząbków czosnku 500ml przecieru pomidorowego (passaty) 300g sera gouda 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz olej(...)kilka małych korniszonów lub 3 duże 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę, czosnek i paprykę drobno kroimy. Kiełbasę kroimy w półplastry. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kiełbasę, do mocnego zarumienienia. Dodajemy pokrojone warzywa, smażymy jeszcze kilka minut. Wlewamy passatę, dusimy do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku papryką, solą i pieprzem. 3. Ziemniaki mieszamy
Szefowa kuchniGorący, pożywny, sycący gulasz przepełniony warzywami, aromatycznymi pomidorami, kiełbasą chorizo i kostkami słodkiego ananasa, doprawione chili i kolendrą, podane z natką i/lub cheddarem. Wspaniały obiad na kilka dni, do pieczywa, gorących i chrupiących grzanek, ryżu, krótkiego makaronu lub – jak u mnie – kopytek lub klusek śląskich. Inne wersje? Dodajcie fasolę, ciecierzycę, zielony groszek, kiełbasę lub kawałki podsmażonego kurczaka. Wersje(...)dużą ilością mięsa. Dla każdego! Gulasz prosty i na kilka dni, z każdym dniem coraz lepszy. Polecam! Smacznego:) Gulasz warzywny z chorizo i ananasem SKŁADNIKI: 225 g (opakowanie) kiełbasy chorizo puszka kukurydzy puszka ananasa w kostce 2 cukinie 3 czerwone papryki 1 żółta papryka 2 duże pomidory 3 ząbki czosnku puszka pomidorów krojonych szklanka passaty 2 duże cebule
Zasmakuj KuchniŚwiąteczny bigos to klasyka o bogatej tradycji kulinarnej, jedna z potraw która koniecznie musi znaleźć się na świątecznym stole. Taki bigos to kompozycja białej i kiszonej kapusty, mięsa, kiełbasy, wędzonego boczku, suszonych grzybów oraz śliwek, z dodatkiem przypraw. Danie to jest pożywne i bardzo proste do przygotowania, najlepiej smakuje trzeciego dnia. składniki na 4 litry bigosu(...)kiszonej kapusty 1 kg białej kapusty 500 g kiełbasy 500 g wieprzowiny ( np. karczek, łopatka lub schab ) 300 g wędzonego boczku 50 g suszonych grzybów 2 cebule garść suszonych śliwek 3-4 łyżki koncentartu pomidorowego 3 liście laurowe kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren jałowca czarny mielony pieprz sól przepis Suszone grzyby przekładamy do miski, zalewamy letnią
Smakowite Daniapomocą przychodzą mi takie obiady jak bigos, czy fasolka. Coś co możemy ugotować dziś i jeść przez kilka dni. Niżej przedstawiam propozycję takiego obiadu, przygotowanego z kwaśnej kapusty z kiełbasą, łopatką i wołowiną w sosie własnym. Składniki 2 kg kapusty kiszonej 500 gram łopatki wieprzowej 2 pętka kiełbasy 1 puszka wołowiny w sosie własnym 1 cebula 3 listki laurowe(...)laurowe. Gotujemy i odlewamy wodę. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dodajemy do ugotowanej kapusty i odstawiamy na bok. Łopatkę kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w "półplastry". Na patelni smażymy na rumiano kiełbasę, dodajemy do ugotowanej kapusty. Teraz na tej samej patelni, na rozgrzanym oleju smażymy mięso z łopatki. Usmażone i miękkie mięso również
Życie zaczyna się w kuchnizaskoczyła mnie po raz kolejny :) Tym razem na obiad będzie jedno z moich ulubionych dań, a mianowicie fasolka po bretońsku. Jak przystało na każdą fasolkę znajdziemy w niej podsmażoną kiełbasę i odrobinę boczku :) Trzeba przyznać – pyszny obiad :) Składniki 400g suchej fasoli 125g boczku 250g kiełbasy 1 cebula 3 ząbki czosnku 300ml passaty pomidorowej 3 ziela angielskie 1 liść laurowy(...)dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Na patelni przesmażamy pokrojony w kostkę boczek , a następnie dodajemy go do fasoli. Na tej samej patelni szklimy cebulę, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Jak będzie już prawie usmażona dodajemy pokrojony w kostkę czosnek. Po usmażeniu dodajemy do fasoli. Do garnka dodajemy passatę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gotujemy przez kolejne 15 minut
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zapiekanki -temat rzeka . Idealne zwłaszcza w jesienną lub zimową pogodę. Sycą ale również rozgrzewają nas. Dziś polecam zapiekankę z puree ziemniaczanego z wiejską kiełbasą. Smacznego ;) Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło Składniki na 4 porcję(...)ziemniaków 350 g kiełbasy wiejskiej 100 g masła 400 ml jogurtu naturalnego sól pieprz 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej 20 dag sera żółtego tartego Przygotowanie: Ziemniaki obieramy,myjemy a następnie gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy. Tłuczkiem lub przez prasę przeciskamy ziemniaki. Kiełbasę obieram ze skóry, kroję w kostkę
Gotowanie Patkiwydłubywałam marchewkowe wiórki z tej robionej przez mamę czy babcię, a jak koleżanka robiła ją ze śmietaną bolał mnie brzuch. Zastanawiałam się więc czy zupa na bazie pomidorów, z kiełbasą, boczkiem i ogórkami kiszonymi własnie może być smaczna. Otóż powiem więcej, JEST PYSZNA! Przepis z listopadowej KUCHNI. Solanka, zupa z kiszonymi ogórkami i kiełbasą 200 g kiełbasy, myśliwskiej(...)półplasterki 5 kiszonych ogórków, pokrojonych w półplasterki łyżka masła 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 ząbki czosnku koncentrat pomidorowy 200 g sol i pieprz do smaku Kiełbasę i boczek podsmażamy w dużym rondlu aż wytopi się tłuszcz i zacznie się rumienić. Do wędlina dorzucamy masło i cebulę, smażymy 5 minut. Dorzucamy resztę warzyw i podsmażamy kolejne 10 minut
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: 6 białych surowych kiełbas 6 plastrów surowego, wędzonego boczku 250 g pieczarek 2 cebule 4 łyżki oleju słodka wędzona papryka w proszku pieprz ziołowy majeranek Sposób wykonania: Kiełbasy wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 10 minut. Dno naczynia żaroodpornego polewamy olejem a następnie wykładamy go cebulą poszatkowaną w piórka. Na cebuli układamy kiełbasy owinięte plastrami boczku. Między
Qchnia po prostutylko do jedzenia, ale także do eksperymentowania. Stąd pojawił się ten pomysł, aby użyć tradycyjny sos a do tego dodać cebulę oraz już doprawione, pyszne mięso z białej kiełbasy. Coś nowego, a jednak tak samo proste i szybkie do przygotowania jak oryginalny przepis. Zapomniałabym dodać, że jest też nieziemsko pyszne! Składniki (na 2 porcje): 350g surowych, białych kiełbasek 1 mała(...)osoloną wodę na makaron. Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie przygotowujemy mięso z kiełbasek – kiełbaski nacinamy wzdłuż ostrym nożem i najlepiej rękami, delikatnie oddzielamy farsz od flaka kiełbasy – używamy tylko samego, już doprawionego nadzienia kiełbasek, flaka wyrzucamy. Wrzucamy mięso na patelnię, włączamy ogień i smażymy, aż zacznie się delikatnie rumienić. W czasie gdy kiełbasa się podsmaża
Smaczna StronaBardzo szybkie i proste danie. Smakuje, syci i wygląda jakbyście spędzili przed garami przynajmniej 2 godziny! :D A zamkniecie się w max 15 minut. Potrzebna jest Wam pyszna kiełbasa, ja od dawna stawiam na wyroby Henryka Kanii, fasola w puszce, cebulka i przecier pomidorowy :) Spójrzcie na dokładne proporcje. Potrzebujemy: 500 g kiełbasy śląskiej z szynki Maestro Henryk Kania 1 czerwona(...)czerwonej fasoli 300 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka cukru sól, pieprz Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy na nią pokrojoną w talarki kiełbasę oraz cebulę. Podsmażamy je do momentu aż zaczną się rumienić. Fasole odcedzamy z zalewy i dodajemy do zrumienionej kiełbasy i cebuli. Całość zalewamy przecierem pomidorowym, doprawiamy i doprowadzamy
MamaOskarka