kiełbasa - 10142 przepisów (strona:130/677)

Carbonara z surową kiełbasą 111

tylko do jedzenia, ale także do eksperymentowania. Stąd pojawił się ten pomysł, aby użyć tradycyjny sos a do tego dodać cebulę oraz już doprawione, pyszne mięso z białej kiełbasy. Coś nowego, a jednak tak samo proste i szybkie do przygotowania jak oryginalny przepis. Zapomniałabym dodać, że jest też nieziemsko pyszne! Składniki (na 2 porcje): 350g surowych, białych kiełbasek 1 mała(...)osoloną wodę na makaron. Makaron gotujemy al dente.   W międzyczasie przygotowujemy mięso z kiełbasek – kiełbaski nacinamy wzdłuż ostrym nożem i najlepiej rękami, delikatnie oddzielamy farsz od flaka kiełbasy – używamy tylko samego, już doprawionego nadzienia kiełbasek, flaka wyrzucamy. Wrzucamy mięso na patelnię, włączamy ogień i smażymy, aż zacznie się delikatnie rumienić.   W czasie gdy kiełbasa się podsmaża

Smaczna Strona
Kiełbasa w sosie pomidorowym z makaronem 102

Bardzo szybkie i proste danie. Smakuje, syci i wygląda jakbyście spędzili przed garami przynajmniej 2 godziny! :D A zamkniecie się w max 15 minut. Potrzebna jest Wam pyszna kiełbasa, ja od dawna stawiam na wyroby Henryka Kanii, fasola w puszce, cebulka i przecier pomidorowy :) Spójrzcie na dokładne proporcje. Potrzebujemy: 500 g kiełbasy śląskiej z szynki Maestro Henryk Kania 1 czerwona(...)czerwonej fasoli 300 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka cukru sól, pieprz Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy na nią pokrojoną w talarki kiełbasę oraz cebulę.  Podsmażamy je do momentu aż zaczną się rumienić. Fasole odcedzamy z zalewy i dodajemy do zrumienionej kiełbasy i cebuli. Całość zalewamy przecierem pomidorowym, doprawiamy i doprowadzamy

MamaOskarka
zapiekanka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym 137

składniki: 1000 g ziemniaków 2-3 ogórki kiszone 1 duża papryka 2 średnie cebule 250 g kiełbasy 2 pomidory 200-250 g sera żółtego (ulubionego do zapiekania) 3 jajka 400 ml śmietany 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz tymianek ok. 1 łyżka masła wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Kiełbasę kroimy w plasterki lub półplasterki i przekładamy(...)patelnię. Cebule obieramy, kroimy w piórka i dodajemy do pokrojonej kiełbasy. Całość podsmażamy. Paprykę kroimy w kostkę. Ogórki i pomidory kroimy w plasterki. Śmietanę mieszamy z jajkami, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem oraz tymiankiem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy warstwowo plastry ziemniaków, część kiełbasy z cebulą, plasterki ogórków kiszonych, paprykę, plastry pomidorów. Delikatnie oprószamy sola oraz pieprzem posypujemy odrobiną

Domowy Smak Jedzenia
SMAROWIDŁO WIEPRZOWE Z MIĘSEM I KIEŁBASĄ DO PIECZYWA + FILMIK 89

Smarowidło wieprzowe przygotowałam na bazie smalcu, z dodatkiem mięsa, cebuli i czosnku. Dodałam do niego kiełbasę przez co stało się dużo pyszniejsze. Polecam wszystkim mój smaczny przepis.  SKŁADNIKI :  1 lub 2 kg słoniny wieprzowej  1 kg tłustego boczku 0.5 kg łopatki wieprzowej 0.5 kg kiełbasy zwyczajnej lub śląskiej  0.5 kg obranej cebuli 3 - 5 ząbków czosnku(...)PRZYGOTOWANIE :  Słoninę, boczek i mięso mielimy w maszynce do mięsa. Kiełbasę mielimy również tylko odkładamy ja osobno. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.  Do dużego garnka przekładamy po zmieleniu smalec, mięso i boczek. Ogrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu aż słonina się stopi.  Kiedy już  tłuszcz się wytopi

Kulinarne Fantazje Marioli
Chłopski garnek 115

Chłopski garnek to smaczne i łatwe do przygotowania danie jednogarnkowe. Słodki smak warzyw przełamany delikatną pikantnością przypraw i przyjemnym wędzonym smakiem kiełbasy i boczku. Idealne danie na chłodne jesienne dni. Chłopski garnek nie jest zawsze taki sam, gdyż w zależności od warzyw, mogą one szybciej lub wolniej się rozgotowywać. U mnie np. tym razem trafiły się ziemniaki, które praktycznie całkowicie(...)Składniki na chłopski garnek: mała główka kapusty (2 kg) 2 - 3 duże marchewki 10 - 12 ziemniaków duży korzeń selera 500 g boczku tradycyjnie wędzonego 500 g dobrej cienkiej wędzonej kiełbasy 2 papryki 2 - 3 duże cebule 6 ząbków czosnku duża wiązka koperku 3 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki majeranku łyżka ziaren kminku łyżeczka cząbru łyżeczka tymianku łyżka

Kuchcik gotuje
PRZEKĄSKI FRANCUSKIE Z KIEŁBASĄ 96

Przekąski z ciasta francuskiego zawsze się sprawdzają na niespodziewane odwiedziny czy imprezy rodzinne i spotkania z przyjaciółmi. Dziś polecam takie przekąski z wiejską kiełbasą. Polecam.  Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ SKŁADNIKI: 380 g ciasta francuskiego (opakowanie(...)kiełbasy 3 ogórki konserwowe 10 dag sera żółtego tartego Ketchup PRZYGOTOWANIE:  Gotowe ciasto francuskie kroję w kwadraty ok 14 sztuk.  Kiełbasę obieram ze skóry a następnie kroję w słupki .  Ogórki konserwowe kroję w słupki .   Każdy kwadrat smaruję ketchupem a następnie kładę kiełbasę, ogórek, ser.  Zawijam w rulonik. Przekładam na papier do pieczenia.  Piekę

Gotowanie Patki
Biały barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków 99

Moim zdaniem trudno znaleźć dla niego alternatywę :) Biały barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków - składniki pasek bardzo chudych żeberek wędzonych - ok. 30 dag 0.5 kg białej kiełbasy surowej lub parzonej. pół litra zakwasu na biały barszcz (lub barszcz biały z "torebki" - 2 sztuki) pół szklanki soku z kiszonych ogórków opcjonalnie 1-2 czubate łyżki stołowe mąki(...)garnka. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz i gotować około godziny uzupełniając wodę, tak aby pozostało ok. 2,5 litra wywaru. W osobnym garnku ugotować biała surową kiełbasę. Jeśli używamy kiełbasy białej parzonej wystarczy ją pokroić. Mięso i ugotowane warzywa wyjąć z garnka. Do wywaru dodać pokrojoną biała kiełbasę, pokrojone mięso z żeberek, sok z ogórków i zakwas

Cztery Fajery
Obiadowy garnek – paprykowe łazanki z dużą ilością kiełbasy i pastą warzywną 90

Obiadowy garnek – paprykowe łazanki z dużą ilością kiełbasy i pastą warzywną. Bardzo lubimy dania z makaronem i kapustą. Może nie przygotowuję takich obiadów aż tak często, ale jak już są, to cieszą się ogromną popularnością. A przecież są takie proste. Kilka połączonych razem składników i mamy garnek z pysznym daniem dla całej rodziny. Tym razem polecam Wam lekko zmodyfikowaną(...)wzbogaconą wersję łazanek. Duża ilość kiełbasy (u mnie śląska z szynki), przyprawy i… pasta warzywna, która doskonale podkreśliła smak całego dania. Spróbujcie. Składniki: 1 główka białej kapusty 1 opakowanie kiełbasy – u mnie śląska z szynki kilka pieczarek 1 opakowanie makaronu łazankowego Makarony Babuni EkoMak słodka czerwona papryka (około 2 łyżek) 3 czubate łyżki pasty warzywnej z papryki, pomidorów

Słodkie okruszki
Leczo z papryki z pieczarkami 105

pełna smaku, dlatego więc warto z niej korzystać. Szybki, zdrowy i smaczny obiad, a do tego bardzo aromatyczny. Leczo z papryki z pieczarkami można przygotować w wersji mięsnej z kiełbasą lub bez mięsa z samymi pieczarkami. Stopień pikantności należy dostosować do swoich upodobań. U mnie leczo jest umiarkowanie pikantne, gdyż lubię czuć smak wszystkich składników, a dodanie zbyt dużej ilości(...)minut Składniki na leczo z papryki z pieczarkami: 3 duże papryki w różnych kolorach 2 cebule 3 ząbki czosnku 4 średnie pomidory 300 g pieczarek 500 g wędzonej kiełbasy mała wiązka natki pietruszki 200 ml passaty pomidorowej łyżeczka oregano 2 łyżeczki słodkiej papryki łyżeczka papryki wędzonej 1/2 łyżeczki chili łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki soli 2 - 3 łyżki oleju rzepakowego

Kuchcik gotuje
Leczo warzywne 103

sezonu na świeże warzywa skłoniła mnie do połączenia smaków w jednym daniu. Zawsze kiedy dojrzewa papryka na ogrodzie robię leczo. Czasami takie proste z trzech składników: papryki, pomidora i kiełbasy. Czasem właśnie takie jak teraz "na bogato". Wrzuciłam do jednego garnka wszystko, co miał mi do zaoferowania mój ogród i półki z marketu :) Składniki: * 1 laska kiełbasy * 1 mała cukinia(...)czerwona * 1/2 puszki czerwonej fasoli * 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego * 1 pomidor * 6 pieczarek * 2 łyżki kukurydzy * 1 łyżka oleju * sól, papryka ostra i słodka Cebulę pokroiłam w piórka, kiełbasę w krążki. Podsmażyłam na patelni z odrobiną oleju.  Paprykę, cukinię, pomidora i pieczarki pokroiłam i dodałam do podsmażonej kiełbasy. Przykryłam pokrywką i dusiłam ok. 6 minut

Pieprzyć z Fantazją
Smaki Bieszczadów 152

prostocie wykonania oraz rodzimym surowcu. Specjalnością masarni są klasyczne, naturalnie wędzone wyroby (byliśmy i sprawdziliśmy wędzarnię) Zakład przerabia miesięcznie ok. 20 ton mięsa, z których powstają szynki, schaby, kiełbasy szynkowe, kiełbasy wiejskie, balerony, kabanosy, polędwiczki, boczki, pieczenie rzymskie, pasztety i salcesony.  Cztery z ich wyrobów, sygnowane określeniem geograficznym z Wierzeic, czyli dawnej nazwy wsi Wierzawice w powiecie leżajskim, wpisane(...)zostały w 2015 r. na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Są to baleron tradycyjny, polędwiczka wędzona, kiełbasa swojska i boczek wędzony. Wyroby Masarni Osip były wielokrotnie nagradzane między innymi na Festiwalu Podkarpackich Smaków w Górnie, konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” w Poznaniu na Międzynarodowych Targach Wyrobów Spożywczych Polagra Food, na którym – za kiełbasę swojską z Wierzeic

królestwo garów
Bigos z cukinii 133

Kolejny przepis na wykorzystanie cukinii. Sam przepis jak i przygotowanie jest banalnie  proste.  Do bigosu możecie użyć dowolnej  cukinii, a pomijając w przepisie kiełbasę  powstanie pyszne wegetariańskie danie. Składniki : 2 kg cukinii 2 marchewki 3 cebule 5 pomidorów 400 g ulubionej kiełbasy 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej do smażenia 2 liście laurowe(...)ziarenka z słodka czerwona papryka sól, pieprz Wykonanie: Cebulę, marchewkę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w półksiężyce, marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, a cukinię i kiełbasę pokroić w półplasterki. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę z kiełbasą, podsmażyć. Dodać marchewkę, posiekany czosnek, przesmażyć. Następnie dodać cukinię, liść laurowy, ziele angielskie

magiczna kuchnia Kasi
GULASZ WĘGIERSKI, WOŁOWY -Pörkölt + FILMIK 126

Gulasz węgierski -Pörkölt-jest bardzo aromatyczny i paprykowy. Przygotowany na wołowinie z dodatkiem warzyw i kiełbasy węgierskiej, posmakował nie jednej osobie. Osobiście się w nim zakochałam za jego pyszny smak. Można go podać z makaronem, kaszą, plackami itp. Polecam. SKŁADNIKI : 1/2 kg wołowiny na gulasz 0.5 kg papryki różnokolorowej 1-2 cebule 1 mała marchewka kawałeczek selera 30 dkg kiełbasy(...)PRZYGOTOWANIE : Mięso kroimy na kawałki a warzywa w mniejszą kostkę. Kiełbasę kroimy w talarki lub kostkę. Do mięsa wsypujemy mąkę i papryki w proszku, dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, przekładamy mięso i chwilkę podsmażamy, cały czas mieszając. Do mięsa dodajemy liść, ziele i pieprz w ziarnkach, wlewamy 0.5 l wody i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie półmiękkie

Kulinarne Fantazje Marioli
FASOLKA PO BRETOŃSKU 130

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 140 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 12 Składniki: 50 dag fasoli Średni Jaś, 50 dag kiełbasy, 30 dag wędzonego boczku, 2 średniej wielkości cebule, kostka wędzona, 2 liście laurowe, słoik koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, 2 płaskie łyżki majeranku Cykoria . Przygotowanie: Fasolę moczę w wodzie na n oc, odcedzam. Przekładam do dużego garnka(...)Zalewam 2 litrami wody, dodaję kostkę, skórę od boczku oraz liście laurowe, gotuję przez godzinę.  W międzyczasie boczek kroję w mniejszą kostkę, kiełbasę w większą. Cebulę drobno siekam.  Boczek podsmażam, aby wytopiło się z niego trochę tłuszczu. Dodaję cebulę, smażę do zarumienienia. Na koniec wrzucam kiełbasę, smażę jeszcze 5 minut. Po godzinie wyjmuję kostkę oraz skórę, miksuję część

JejKuchnia
Makaron z kiełbasą 128

chcemy dzwonić po prostu po pizzę. Niby nic takiego specjalnego, ale jest to pyszne i szybkie danie obiadowe które wręcz robi się samo. Spróbujcie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaron z kiełbasą składniki: 2 kiełbaski śląskie 8 pieczarek 1 mała czerwona cebula 4 - 5 suszonych grzybów 1 szklanka bulionu 2 łyżki mąki Makaron z kiełbasą Grzyby zalewamy wrzątkiem na godzinę przed gotowaniem(...)Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki i podsmażamy na patelni na maśle. Następnie dodajemy pokrojoną w pół plasterki kiełbasę i pokrojone suszone grzyby. Smażymy aż kiełbasa się zarumieni. Zalewamy bulionem i wodą którą zalaliśmy grzyby. Dodajemy makaron, ilość wedle uznania, jakieś dwie garści. Makaron powinien prawie cały być zalany wodą. Doprawiamy pieprzem, solą, ostrą i słodką papryką i suszoną

Delusional Trine