Chłopski garnek to smaczne i łatwe do przygotowania danie jednogarnkowe. Słodki smak warzyw przełamany delikatną pikantnością przypraw i przyjemnym wędzonym smakiem kiełbasy i boczku. Idealne danie na chłodne jesienne dni. Chłopski garnek nie jest zawsze taki sam, gdyż w zależności od warzyw, mogą one szybciej lub wolniej się rozgotowywać. U mnie np. tym razem trafiły się ziemniaki, które praktycznie całkowicie(...)Składniki na chłopski garnek: mała główka kapusty (2 kg) 2 - 3 duże marchewki 10 - 12 ziemniaków duży korzeń selera 500 g boczku tradycyjnie wędzonego 500 g dobrej cienkiej wędzonej kiełbasy 2 papryki 2 - 3 duże cebule 6 ząbków czosnku duża wiązka koperku 3 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki majeranku łyżka ziaren kminku łyżeczka cząbru łyżeczka tymianku łyżka
Kuchcik gotujePrzekąski z ciasta francuskiego zawsze się sprawdzają na niespodziewane odwiedziny czy imprezy rodzinne i spotkania z przyjaciółmi. Dziś polecam takie przekąski z wiejską kiełbasą. Polecam. Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ SKŁADNIKI: 380 g ciasta francuskiego (opakowanie(...)kiełbasy 3 ogórki konserwowe 10 dag sera żółtego tartego Ketchup PRZYGOTOWANIE: Gotowe ciasto francuskie kroję w kwadraty ok 14 sztuk. Kiełbasę obieram ze skóry a następnie kroję w słupki . Ogórki konserwowe kroję w słupki . Każdy kwadrat smaruję ketchupem a następnie kładę kiełbasę, ogórek, ser. Zawijam w rulonik. Przekładam na papier do pieczenia. Piekę
Gotowanie PatkiMoim zdaniem trudno znaleźć dla niego alternatywę :) Biały barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków - składniki pasek bardzo chudych żeberek wędzonych - ok. 30 dag 0.5 kg białej kiełbasy surowej lub parzonej. pół litra zakwasu na biały barszcz (lub barszcz biały z "torebki" - 2 sztuki) pół szklanki soku z kiszonych ogórków opcjonalnie 1-2 czubate łyżki stołowe mąki(...)garnka. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz i gotować około godziny uzupełniając wodę, tak aby pozostało ok. 2,5 litra wywaru. W osobnym garnku ugotować biała surową kiełbasę. Jeśli używamy kiełbasy białej parzonej wystarczy ją pokroić. Mięso i ugotowane warzywa wyjąć z garnka. Do wywaru dodać pokrojoną biała kiełbasę, pokrojone mięso z żeberek, sok z ogórków i zakwas
Cztery FajeryObiadowy garnek – paprykowe łazanki z dużą ilością kiełbasy i pastą warzywną. Bardzo lubimy dania z makaronem i kapustą. Może nie przygotowuję takich obiadów aż tak często, ale jak już są, to cieszą się ogromną popularnością. A przecież są takie proste. Kilka połączonych razem składników i mamy garnek z pysznym daniem dla całej rodziny. Tym razem polecam Wam lekko zmodyfikowaną(...)wzbogaconą wersję łazanek. Duża ilość kiełbasy (u mnie śląska z szynki), przyprawy i… pasta warzywna, która doskonale podkreśliła smak całego dania. Spróbujcie. Składniki: 1 główka białej kapusty 1 opakowanie kiełbasy – u mnie śląska z szynki kilka pieczarek 1 opakowanie makaronu łazankowego Makarony Babuni EkoMak słodka czerwona papryka (około 2 łyżek) 3 czubate łyżki pasty warzywnej z papryki, pomidorów
Słodkie okruszkipełna smaku, dlatego więc warto z niej korzystać. Szybki, zdrowy i smaczny obiad, a do tego bardzo aromatyczny. Leczo z papryki z pieczarkami można przygotować w wersji mięsnej z kiełbasą lub bez mięsa z samymi pieczarkami. Stopień pikantności należy dostosować do swoich upodobań. U mnie leczo jest umiarkowanie pikantne, gdyż lubię czuć smak wszystkich składników, a dodanie zbyt dużej ilości(...)minut Składniki na leczo z papryki z pieczarkami: 3 duże papryki w różnych kolorach 2 cebule 3 ząbki czosnku 4 średnie pomidory 300 g pieczarek 500 g wędzonej kiełbasy mała wiązka natki pietruszki 200 ml passaty pomidorowej łyżeczka oregano 2 łyżeczki słodkiej papryki łyżeczka papryki wędzonej 1/2 łyżeczki chili łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki soli 2 - 3 łyżki oleju rzepakowego
Kuchcik gotujesezonu na świeże warzywa skłoniła mnie do połączenia smaków w jednym daniu. Zawsze kiedy dojrzewa papryka na ogrodzie robię leczo. Czasami takie proste z trzech składników: papryki, pomidora i kiełbasy. Czasem właśnie takie jak teraz "na bogato". Wrzuciłam do jednego garnka wszystko, co miał mi do zaoferowania mój ogród i półki z marketu :) Składniki: * 1 laska kiełbasy * 1 mała cukinia(...)czerwona * 1/2 puszki czerwonej fasoli * 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego * 1 pomidor * 6 pieczarek * 2 łyżki kukurydzy * 1 łyżka oleju * sól, papryka ostra i słodka Cebulę pokroiłam w piórka, kiełbasę w krążki. Podsmażyłam na patelni z odrobiną oleju. Paprykę, cukinię, pomidora i pieczarki pokroiłam i dodałam do podsmażonej kiełbasy. Przykryłam pokrywką i dusiłam ok. 6 minut
Pieprzyć z Fantazjąprostocie wykonania oraz rodzimym surowcu. Specjalnością masarni są klasyczne, naturalnie wędzone wyroby (byliśmy i sprawdziliśmy wędzarnię) Zakład przerabia miesięcznie ok. 20 ton mięsa, z których powstają szynki, schaby, kiełbasy szynkowe, kiełbasy wiejskie, balerony, kabanosy, polędwiczki, boczki, pieczenie rzymskie, pasztety i salcesony. Cztery z ich wyrobów, sygnowane określeniem geograficznym z Wierzeic, czyli dawnej nazwy wsi Wierzawice w powiecie leżajskim, wpisane(...)zostały w 2015 r. na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Są to baleron tradycyjny, polędwiczka wędzona, kiełbasa swojska i boczek wędzony. Wyroby Masarni Osip były wielokrotnie nagradzane między innymi na Festiwalu Podkarpackich Smaków w Górnie, konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” w Poznaniu na Międzynarodowych Targach Wyrobów Spożywczych Polagra Food, na którym – za kiełbasę swojską z Wierzeic
królestwo garówKolejny przepis na wykorzystanie cukinii. Sam przepis jak i przygotowanie jest banalnie proste. Do bigosu możecie użyć dowolnej cukinii, a pomijając w przepisie kiełbasę powstanie pyszne wegetariańskie danie. Składniki : 2 kg cukinii 2 marchewki 3 cebule 5 pomidorów 400 g ulubionej kiełbasy 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej do smażenia 2 liście laurowe(...)ziarenka z słodka czerwona papryka sól, pieprz Wykonanie: Cebulę, marchewkę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w półksiężyce, marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, a cukinię i kiełbasę pokroić w półplasterki. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę z kiełbasą, podsmażyć. Dodać marchewkę, posiekany czosnek, przesmażyć. Następnie dodać cukinię, liść laurowy, ziele angielskie
magiczna kuchnia KasiGulasz węgierski -Pörkölt-jest bardzo aromatyczny i paprykowy. Przygotowany na wołowinie z dodatkiem warzyw i kiełbasy węgierskiej, posmakował nie jednej osobie. Osobiście się w nim zakochałam za jego pyszny smak. Można go podać z makaronem, kaszą, plackami itp. Polecam. SKŁADNIKI : 1/2 kg wołowiny na gulasz 0.5 kg papryki różnokolorowej 1-2 cebule 1 mała marchewka kawałeczek selera 30 dkg kiełbasy(...)PRZYGOTOWANIE : Mięso kroimy na kawałki a warzywa w mniejszą kostkę. Kiełbasę kroimy w talarki lub kostkę. Do mięsa wsypujemy mąkę i papryki w proszku, dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, przekładamy mięso i chwilkę podsmażamy, cały czas mieszając. Do mięsa dodajemy liść, ziele i pieprz w ziarnkach, wlewamy 0.5 l wody i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie półmiękkie
Kulinarne Fantazje MarioliWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 140 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 12 Składniki: 50 dag fasoli Średni Jaś, 50 dag kiełbasy, 30 dag wędzonego boczku, 2 średniej wielkości cebule, kostka wędzona, 2 liście laurowe, słoik koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, 2 płaskie łyżki majeranku Cykoria . Przygotowanie: Fasolę moczę w wodzie na n oc, odcedzam. Przekładam do dużego garnka(...)Zalewam 2 litrami wody, dodaję kostkę, skórę od boczku oraz liście laurowe, gotuję przez godzinę. W międzyczasie boczek kroję w mniejszą kostkę, kiełbasę w większą. Cebulę drobno siekam. Boczek podsmażam, aby wytopiło się z niego trochę tłuszczu. Dodaję cebulę, smażę do zarumienienia. Na koniec wrzucam kiełbasę, smażę jeszcze 5 minut. Po godzinie wyjmuję kostkę oraz skórę, miksuję część
JejKuchniachcemy dzwonić po prostu po pizzę. Niby nic takiego specjalnego, ale jest to pyszne i szybkie danie obiadowe które wręcz robi się samo. Spróbujcie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaron z kiełbasą składniki: 2 kiełbaski śląskie 8 pieczarek 1 mała czerwona cebula 4 - 5 suszonych grzybów 1 szklanka bulionu 2 łyżki mąki Makaron z kiełbasą Grzyby zalewamy wrzątkiem na godzinę przed gotowaniem(...)Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki i podsmażamy na patelni na maśle. Następnie dodajemy pokrojoną w pół plasterki kiełbasę i pokrojone suszone grzyby. Smażymy aż kiełbasa się zarumieni. Zalewamy bulionem i wodą którą zalaliśmy grzyby. Dodajemy makaron, ilość wedle uznania, jakieś dwie garści. Makaron powinien prawie cały być zalany wodą. Doprawiamy pieprzem, solą, ostrą i słodką papryką i suszoną
Delusional TrineDawno na blogu nie było zupy, więc pora to nadrobić. Dziś przepis na pyszną zupę fasolową z kiełbasą i majerankiem. Aromatyczna, gęsta, pożywna zupa idealna na jesienne chłodne dni, ale mnie naszła na nią tak bardzo ochota, że nie mogłam się powstrzymać i musiałam ją ugotować. A najlepsza jest następnego dnia ;) Składniki: * 400 g fasoli Jaś (użyłam fasoli Jaś(...)firmy Radix-bis ) * 3 marchewki * 1 korzeń pietruszki * pół korzenia selera * 6-7 niedużych ziemniaków * 400 g kiełbasy podwędzanej * 3 łyżki oleju * 1 cebula * sól i pieprz do smaku * 3 łyżeczki majeranku (użyłam Skworcu ) * 3 ziela angielskie ( użyłam Skworcu ) * 2 liście laurowe (użyłam Skworcu ) * szczypta ostrej papryki (użyłam Skworcu ) * 1 łyżeczka przyprawy do fasoli (użyłam
Zrób to smacznienimi przecier pomidorowy. Potrawy mają ładny kolor i smak. Składniki: 1 główka białej młodej kapusty (około 600-800g) 1 średnia cebula 1 łyżka masła klarowanego 0,5 kg kiełbasy 3-4 łyżeczki przyprawy do bigosu i kapusty 3 łyżeczki suszonych pomidorów 2 łyżeczki przecieru pomidorowego około 300-400 ml bulionu pieprz czarny i sól do smaku(...)Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę. Kiełbasę w półplasterki. Kapustę poszatkować dosyć grubo. Na rozgrzanym maśle podpiec kiełbasę i przełożyć na talerz. Na tym samym tłuszczu lekko zrumienić cebulę. Dodać kapustę chwilę smażyć od czasu do czasu mieszając. Gdy kapusta zmniejszy swoją objętość podlać bulionem dodać przyprawę do bigosu, suszone pomidory i dusić do miękkości kapusty. Gdy kapusta będzie miękka dodać
Ala piecze i gotujeminor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: główka młodej kapusty 1 duża cebula 300 g kiełbasy 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz 10 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe kostka rosołowa kminek, majeranek 1 kg ugotowanych młodych ziemniaków olej Kapustę siekamy i dusimy(...)miękkości w dużym garnku z dodatkiem szklanki wody oraz kostką rosołową, zielem i liściem. Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce oleju. Kiełbasę obieramy ze skórki, przekrajamy na pół i kroimy na plasterki. Dodajemy do cebuli i smażymy (ja lubię do momentu kiedy kiełbasa przypieka się na złoty kolor). Normal 0 21 false false false PL X-NONE
kulinarnyswiatdomiŻeberka lubię pod każdą postacią. Dzisiaj mam dla Was takie o wyrazistym smaku, miękkie, a wszystko zatopione w pomidorowym sosie. Najlepsza do tego dania jest kiełbasa pikantna, która doda pikanterii. Ja dodałam kiełbasę z dzika. Żeberka można podawać z ryżem, ziemniakami, makaronem, kaszą lub kluskami. Jeżeli przygotowaliście Państwo danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach(...)bardzo dziękuję. Żródło Kuchnia Polsska Ewy Aszkiewicz Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych 1 duża cebula 100 g pikantnej kiełbasy 1 czerwona papryka 80 g koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu 2 łyżki mąki 2 szczypty osrej papryki 4 łyzki oleju tymianek sól pieprz Żeberka kroimy na mniejsze kawałki i oprószamy je solą, pieprzem, tymiankiem oraz ostrą papryką. Każdy kawałek mięsa obtaczamy
O kuchni z uczuciem