kiełbasa - 10142 przepisów (strona:133/677)

Chłopskie smarowidło 566

Tradycyjny mięsny smalec na bazie słoniny, kiełbasy wzbogacony smakiem smażonej cebulki, czosnku, aromatycznych przypraw i słodkich jabłek. W połączeniu z pajdą chleba i kiszonym ogórkiem zyskuje miano prawdziwej narodowej przystawki Polaków. Składniki: 1kg słoniny bez skóry 3 cebule 1 cebula czerwona 350g kiełbasy 2 jabłka 4 łyżeczki majeranku 3 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: 1.  Cebule drobno posiekać, kiełbasę(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 2.  Słoninę pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka, topić cały czas mieszając do uzyskania skwarek koloru słomianego. Następnie dodać cebule, kiełbasę, przeciśnięty przez praskę czosnek i jabłko. Smażyć wszystko jeszcze kilka minut. Całość dokładnie wymieszać a następnie doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Po lekkim wystudzeniu przelać do słoiczków

Szalona Kuchnia Eweliny
LECZO z CUKINIĄ 167

Leczo to węgierski wynalazek, którego podstawą jest papryka.  Danie to zyskało dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy i cukinii.  Pyszne jednogarnkowa potrawa na letni obiad skradła moje serce - uwielbiam ją od zawsze . SKŁADNIKI: 2 średniej wielkości cukinie 2 średnie papryki różnego koloru 2 cebule 5 świeżych pomidorów 2 średniej wielkości kiełbasy(...)pieczarek 1 łyżka koncentratu pomidorowego łyżka oleju roślinnego sól, pieprz, papryka słodka w proszku, zioła wedle uznania (u nas bazylia, oregano,rozmaryn z domowego ogródka) WYKONANIE:  Kiełbasę, boczek, cukinię, cebulę, pieczarki i paprykę kroimy w kostkę. Najpierw podsmażamy kiełbasę, później dodajemy po kolei cebulę, pieczarki, paprykę, całość smażymy kolejne 5 min . Usmażone składniki przekładamy do garnka. Dodajemy pokrojoną cukinię

Fiołkowe Talerze
Bigos 111

czasach gdy nie było lodówek, zrobienie bigosu oznaczało przedłużenie trwałości mięsa. Po świniobiciu robiono kiełbasy i wędzonki, a resztki gotowano z ulubionym warzywem Słowian, czyli kapustą. Gotowy bigos wkładano do specjalnej beczki (faski) i zakopywano w ziemi. W taki sposób bigos mógł być przechowywany kilka miesięcy. Bigos, jak chyba każda tradycyjna potrawa, ma tyle wersji ilu kucharzy. Każdy ma własny(...)sposób na połączenie kapusty, mięsa, kiełbasy i innych dodatków tak, aby finalnie powstał idealny bigos. Powinien być dość kwaśny, aromatyczny, z dodatkiem wędzonych śliwek, leśnych grzybów i czerwonego, wytrawnego wina. Najważniejszym etapem przygotowania bigosu jest jego gotowanie. Im dłużej trwa, tym lepszy efekt uzyskamy. A wy, jaki macie patent na przygotowanie idealnego bigosu?   Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej

Smakowity Blog Kulinarny
Tarta z kiełbasą i brokułami 140

piekarniku i ta dam! Obiad gotowy :) Składniki: Ciasto: 125 g miękkiego masła 260 g mąki pszennej szczypta soli ok. 20 ml zimnej wody 1 żółtko  Farsz: 2 kiełbasy typu śląskie 1 brokuł 1 por 1 czerwona papryka 1 mała śmietana 12% 2 jajka + białko, które pozostało z ciasta ok. 50 g startego na małych oczkach żółtego sera sól, pieprz(...)włożyć do lodówki na ok. 30 minut.   Brokuła podzielić na różyczki z dość długimi ogonkami, wrzucić do garnka z osoloną wodą i gotować, aż zacznie robić się miękki. Kiełbasę pokroić w półplasterki, podsmażyć na patelni na złoto. Por pokroić w półplasterki, a paprykę w dość dużą kostkę, wrzucić na patelnię do smażącej się kiełbasy na kilka minut

Simply Food
Bigos pieczony w piekarniku. Bigos odchudzony. 237

zbyt mocno, co jest dosyć istotne dla osób, które nie lubią zapachu gotowanej kiszonej kapusty.   Bigos wg tego przepisu nie należy do kalorycznych dań. Użyłam chudej, mocno wędzonej kiełbasy i to jedyny składnik, który zawiera tłuszcz. Taki bigos lubię najbardziej - kwaśny, nietłusty, aromatyczny i z małą ilością mięsa. Jeśli lubisz bardziej mięsny bigos, to dołóż go tyle ile chcesz(...)postny . Składniki: 1,5 kg kiszonej kapusty 2 garści suszonych grzybów + 2 szkl. gorącej wody 1/2 szkl. wina (czerwone półsłodkie) 10 śliwek suszonych bez pestek 80 dkg chudej kiełbasy mocno uwędzonej 1 szkl. pokrojonych pomidorów bez skórek (pomidory z puszki) 2 cebule 2 szkl. wody 10 ziaren jałowca 10 ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki tymianku

Codziennik Kuchenny
Domowa biała kiełbasa na Boże Narodzenie 116

Robicie białą kiełbasę na Święta? Ja robię 2 razy w roku, innej nie jem, bo biała, to jednak nie słonina i podgardle, a mam wrażenie, że taką widuję zazwyczaj w sklepach przed Świętami w cenie promocyjnej. W mojej jest: karczek, szynka, łopatka, wołowina i podgardle oczywiście, żeby zlepić całość. Jest go jednak w proporcji 4:1 i jest pyszna, polecam(...)kiszki mięsem. W tym celu trzeba do maszynki dokręcić końcówkę masarską na którą  nałożyć wymoczone kiszki kiszki, zawiązać końcówkę i przystąpić do produkcji domowej wędliny. Należy pamiętać , że kiełbasy nie można robić zbyt twardej, bo trzeba ją jeszcze będzie porcjować, a wtedy zbyt mocno napchana kiszka może popękać. Kiełbasę po zrobieniu zamrażam surową, w porcjach do zjedzenia

Gosia gotuje
Pieczona biała kiełbasa z remuladą duńską 161

Lubicie białą kiełbasę? Często ją jecie czy tylko z okazji Wielkiej Nocy? U mnie dosyć często gości na stole. Dziś proponuję Wam pieczoną białą kiełbasę z remuladą duńską – palce lizać! Składniki: biała, parzona kiełbasa remulada duńska chleb ogórki konserwowe Przygotowanie: piekarnik rozgrzej do 180 stopni kiełbasę ponakuwaj nożem, by nie popękała podczas pieczenia, wstaw w naczyniu żaroodpornym do piekarnika

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Bigos 179

kapusty kiszonej 500g boczku wędzonego 300g kiełbasy  500g mięsa wieprzowego od szynki 500g mięsa wołowego  2 duże cebule  jarzynka 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu  pieprz sypki  10 grzybków suszonych 10 śliwek suszonych  Wszelkie mięso (tj. kiełbasa, boczek, mięsa wołowe i wieprzowe) kroimy w drobniutką kostkę. Cebule pokroić w ćwiartki(...)Cebulkę, boczek i kiełbasę podsmażyć razem na patelni. W tym samym czasie zacząć gotować kapustę i odlewać tak długo aż kapusta będzie nie kwaśna.  Kiedy już kapusta jest gotowa (odlana) i się gotuje wrzucamy przyprawy liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie i jarzynkę. Do tego wszystkiego dorzucamy podsmażony boczek z kiełbasą i cebulą. W tym czasie kolejno podsmażamy

Klaudynkowa kuchnia
Fasolka po bretońsku – prosty przepis 187

porcja dla 4-6 osób) 500g Fasoli „Piękny Jaś” 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Łyżeczka soli 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 250g kiełbasy śląskiej 250g boczku parzonego, wędzonego 500ml przecieru pomidorowego Łyżka majeranku Pieprz Ostra papryka w proszku Fasolka po bretońsku Przygotowanie: Fasolkę zalewamy wodą do wysokości około 2-3 cm powyżej poziomu(...)liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy do momentu, aż fasolka będzie miękka, czyli nawet półtorej godziny, w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody . W czasie kiedy fasolka się gotuje kroimy kiełbasę w półplasterki, boczek w kostkę, a cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na patelni na oliwie. Następnie do zeszklonej cebuli dodajemy rozgnieciony i pokrojony ząbek czosnku razem z kiełbasą

Księga-Smaku
Fasolka Po Bretońsku 84

SKŁADNIKI: 400g fasoli białej 170g kiełbasy toruńskiej 160g kiełbasy wiejskiej 180g boczku 1,5 l wody 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 3-5 łyżek przecieru pomidorowego 3-4 ziela angielskie liść laurowy 2 łyżki majeranku sól pieprz 1-2 łyżki ketchupu kotlin WYKONANIE: 1. Suchą fasolę zalać zimną wodą i pozostawić na całą(...)ziele angielskie. Gotować około godziny. 3. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni - ciągle mieszając. 4. Podsmażony boczek przełożyć do garnka z grochem, a na pozostawionym tłuszczu podsmażyć kiełbasę, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość podsmażyć. 5. Kiełbasę przełożyć do garnka z grochem i gotować około 10min. 6. Dodać pomidory z puszki, przecier pomidorowy, ketchup

Dziś Ja gotuje
Gulasz z kiełbasy 176

Gulasz z kiełbasy to danie, które możecie podać jako dodatek do kasz, makaronów, ziemniaków, ryżu czy też klusek. Ja podałam z plackiem ziemniaczanym. Znikało w tempie ekspresowym z talerzy. Proste i smaczne danie obiadowe. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie na blogu w zakładce MIĘSA. Jeśli ugotowaliście coś z przepisów mojego bloga to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach(...)Składniki 1 kg kiełbasy (dałam podwawelską) 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 200 g pieczarek 2 łyżki ketchupu pikantnego 150 g przecieru pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka sosu sojowego sól pieprz papryka słodka papryka ostra 1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie) Masło rozgrzać w rondlu i zeszklić cebulę pokrojoną

O kuchni z uczuciem
biała kiełbasa z ziemniakami,pomidorami,oregano... 139

sztuk, kucharek 1 łyżeczka, podsmażona cebula na oleju 1 sztuka, kulki małej mozzarelli 2 opakowania, pomidory 4 sztuki, papryka słodka wędzona 1 łyżeczka, oregano 1 łyżka, parzona biała kiełbasa 4 sztuki ziemniaki ugotowane w łupinkach obrać, drobno pokroić, wymieszać z podsmażoną na oleju cebulą, kucharkiem parzoną białą kiełbasę ponacinać z dwóch stron ukośnie, na patelni na oleju kiełbasę zrumienić ziemniaki(...)włożyć do formy silikonowej 25x24 cm, rozłożyć kulki mozzarelli, plastry pomodorów, posypać wędzoną papryką, ułożyć białą kiełbasę, posypać oregano piekarnik nagrzany na 200c, grzanie góra/dół, piec z 40 minut, pomidory i oregano dają śródziemnomorski smak - pyszne danie obiadowe jest smacznym obiadem, można je zjeść z surówką lub musztardą, chrzanem, keczupem.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Biały barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków 197

Moim zdaniem trudno znaleźć dla niego alternatywę :) Biały barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków - składniki pasek bardzo chudych żeberek wędzonych - ok. 30 dag 0.5 kg białej kiełbasy surowej lub parzonej. pół litra zakwasu na biały barszcz (lub barszcz biały z "torebki" - 2 sztuki) pół szklanki soku z kiszonych ogórków opcjonalnie 1-2 czubate łyżki stołowe mąki(...)garnka. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz i gotować około godziny uzupełniając wodę, tak aby pozostało ok. 2,5 litra wywaru. W osobnym garnku ugotować biała surową kiełbasę. Jeśli używamy kiełbasy białej parzonej wystarczy ją pokroić. Mięso i ugotowane warzywa wyjąć z garnka. Do wywaru dodać pokrojoną biała kiełbasę, pokrojone mięso z żeberek, sok z ogórków i zakwas

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Fasolka po bretońsku 303

Miska gorącej fasoli w gęstym pomidorowym sosie ze sporym dodatkiem wędzonej kiełbasy i aromatycznych przypraw to idealne danie, kiedy pogoda nie zachęca do wychodzenia z domu. To taki comfort food, po którym robi się cieplej na ciele i duszy. Takie treściwe, rozgrzewające potrawy jednogarnkowe najlepiej smakują jesienią i zimą. Bo doskonale rozgrzewają, zaspokajają głód i dodają energii. F asolka(...)różnią. Brytyjska jest słodka i podaje się ją na śniadanie, a nasza jest słona i dobrze przyprawiona pieprzem i majerankiem. Jak wiadomo, jest w nas potrzeba dodawania do dań kiełbasy i boczku, co czyni z naszej fasolki pełnowartościowy, solidny posiłek. Składniki: 500 g fasoli Piękny Jaś 500 g kiełbasy 1 cebula 2 ząbki czosnku 400 g passaty pomidorowej 2 łyżki

Smakowity Blog Kulinarny
Tarta z kiełbasą, warzywami i mozzarellą 136

tartę naszło mojego męża :-) Ja jako dobra żona ha ha zrobiłam, no czemu nie. Sama ze smakiem ją zjadłam :-) Dodatki to kiełbasa wiejska tradycyjna Handerek , kilka pieczarek podsmażonych z cebulką, papryka czerwona, cukinia i pomidorki. Była pyszna, polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na ciasto: 100 g masła 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki śmietany(...)Dodatkowo: 1/2 czerwonej papryki laska kiełbasy u mnie wiejska tradycyjna Handerek mała cukinia kilka pieczarek 1 mała cebula kilka czerwonych pomidorków 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% 3-4 łyżki startej mozzarelli 1. Składniki na ciasto zagniatamy. Formę do tarty smarujemy masłem, wykładamy na nią ciasto, spód nakłuwamy widelcem, na ciasto kładziemy folię aluminiową, na folię dajemy (groszek, ryż, cieciorkę

kruche babeczki