kiełbasa - 10142 przepisów (strona:140/677)

Kruche paszteciki z ryżem i kiełbasą. 114

będzie to tylko jednorazowy wybryk, który powstanie na potrzeby akcji.  Przepis na ciasto ------>  KLIK 1,5 szklanki ugotowanego ryżu (al dente) 0,5 kg surowej kiełbasy łyżka sezamu łyżka czarnuszki jajko łyżka wody Kiełbasę pozbawiamy osłonek i mieszamy z jeszcze ciepłym ryżem. Dzięki temu będzie nam łatwiej wyrobić masę. Niczym nie doprawiamy ponieważ kiełbasa ma już swój(...)nagrzanego piekarnika ( 180 stopni) i pieczemy około 30 - 40 min aż się ładnie zarumienią. Wyszły kruche, aromatyczne paszteciki z nietuzinkowym nadzieniem. Nawet się nie spodziewałam, że ryż z kiełbasą zapakowane w ciasto stworzą tak fajne, niepowtarzalne trio

Dieta moja pasja
Gołąbki z czerwonej kapusty, kiełbasy i bułek - kuchnia śląska. 115

penetrujemy kuchnię śląską... Prostą, praktyczną, z wykorzystywaniem wszystkich resztek i prostych, podręcznych produktów, które były dostępne w każdej kuchni lub gospodarstwie. Te gołąbki też są takim wynalazkiem, wersja z kiełbasą była wersją luksusową. Częściej gospodynie sięgały po warzywa i grzyby aby wzbogacić smak czerstwego pieczywa. czerwona kapusta Farsz: 2 czerstwe kajzerki  300 g dobrej kiełbasy 2 jajka 2 łyżki(...)octem, aż liście zmiękną. Muszę powiedzieć, że kapusta kapuście nierówna i zależy na jaką odmianę trafimy. Jedna ugotuje się szybko, inna zaś potrzebuje godziny. Bułki namaczamy w wodzie, kiełbasę kroimy w drobną kostkę. Na łyżce masła podsmażamy pokrojoną cebulkę. Jak się ładnie zeszkli dodajemy do kiełbasy, odciśniętej bułki, jajek, natki, przeciśniętego czosnku i wyrabiamy. Doprawiamy do smaku , w razie potrzeby

Dieta moja pasja
Kapusta z pomidorami 193

babcia zwykle na taką okoliczność miała gołąbki, babcia mojego męża flaki, a u nas co roku jest coś innego ;-) Tym razem padło na fantastyczną, przepyszną kapustę z pomidorkami i kiełbasą - wczoraj wieczorem przygotowanie jej zajęło mi chwilę (bo gotowała się sama ;-) ), a dziś kilka minut odgrzewania i wszystkie zmarźluchy nakarmione do syta :-)   SKŁADNIKI 1/2 główki białej kapusty(...)kiełbasy 3 cebule 1 łyżka smalcu 3 listki laurowe 3 ziela angielskie 300 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz woda Kapustę szatkujemy lub kroimy w paski, przekładamy do garnka i podlewamy gorącą wodą (mniej więcej do połowy wysokości kapusty). Dodajemy liski i ziele i gotujemy. Cebule i kiełbasę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy cebule, a gdy staną się

Czary - gary w kuchni
Zupa krem brokułowo-szpinakowa z bekonową kiełbasą 142

porze roku to królowa polskiego stołu, nie wyobrażam sobie obiadu bez zupy. Moja dzisiejsza propozycja to aksamitny i delikatny krem warzywny,  Sytości dodaje podsmażana na suchej patelni kiełbasa bekonowa. Zachęcam do wypróbowania. Składniki:  1 świeży brokuł 1 marchewka 1 pietruszka 4 ziemniaki 2 szalotki 30 dag świeżego szpinaku baby 2 łyżki klarowanego masła 1,5 litra domowego bulionu(...)warzywnego lub rosołu 2 liście laurowe 150 ml słodkiej śmietanki 18% Jarzynka lub sól do smaku Świeżo mielony czarny pieprz do smaku 20 dag  cienkiej kiełbasy bekonowej Natka pietruszki do posypania Jak wykonać ? Warzywa obieramy, brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, resztę kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy wszystkie warzywa, podsmażamy 5 minut, mieszając, zalewamy gorącym bulionem

Wanilia i Kardamon
Ciecierzyca po bretońsku. 138

wspólnego...ale tak czy inaczej danie jest smaczne i na dobre zagościło na polskich stołach. Dziś fasolę zamieniłam ciecierzycą, wyszło równie pysznie... Składniki; pół kg ciecierzycy 2 laski  kiełbasy zwyczajnej 2 cebule 2 - 3 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz, majeranek, odrobina cukru kilka łyżek oleju   Przygotowanie; Ciecierzycę namaczamy kilka godzin wcześniej przed planowanym gotowaniem, najlepiej zrobić(...)wieczorem wcześniejszego dnia. Następnie gotujemy ją do miękkości około 1 godz. Cebulę kroimy w kostkę a kiełbasę w plasterki. Na patelnię wlewamy kilka łyżek oleju i podsmażamy na nim kiełbasę, kiedy będzie lekko podpieczona dodajemy cebulę. Smażymy na złoto. Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy oraz dolewamy około pół szkl. wody. Regulując gęstość wedle swoich upodobań. Cieciorkę doprawiamy do smaku

Radość kipiąca uśmiechem.
ZUPA KURKOWA 115

kurkowa z ziemniakami, ale w nieco innej odsłonie... bo z wędzoną kiełbaską. Wyjątkowy smak. Polecam!   Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka 1/3 selera 3 ziemniaki 2 cebule 150 g kiełbasy wędzonej 300 g kurek 1,5- 2 l bulionu pęczek szczypiorku liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz, oregano 2-3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki(...)liścia laurowego, ziele angielskie i gotujemy około 15 min. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Kurki oczyszczamy, myjemy, osuszamy i większe kroimy na pół a mniejsze pozostawiamy w całości. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na rozgrzanej oliwie. Podsmażoną kiełbasę przekładamy do wywaru. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę do zeszklenia. Następnie dodajemy kurki, przyprawiamy pieprzem, solą i smażymy

Kuchnia MagdaLeny
Najlepsze pierogi, z farszem z białej kiełbasy, super ciasto :-) 773

pory moje ulubione pierogi, oczywiście oprócz tych z serem i jagodami :-) Ciasto zagniata jest rewelacyjnie, jest mięciutkie i super się z nim pracuje. Farsz -czyli biała kiełbasa z dodatkiem czosnku, masła i cebulki- jednym słowem mniam :-) Także zaczynamy :-) SKŁADNIKI CIASTO -3 szklanki mąki pszennej tortowej -1,5 szklanki gorącej wody -płaska łyżeczka soli -7 łyżek oleju  FARSZ -3 laski(...)białej kiełbasy  około 30-40 dag  -2 ząbki czosnku -1 średnia cebula -pieprz, troszkę wegety  -trochę masła DODATKOWO -1 cebula -masło -majeranek FARSZ Cebulkę kroimy w bardzo drobną kostkę lub szatkujemy i dodatkowo siekamy. Cebulkę podsmażamy na maśle, dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek. Mieszamy, Białą kiełbasę wyciągamy z jelita, i najlepiej palcami miażdżymy na masę. Dodajemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ryż na ostro 129

minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} To jeden ze sposobów na pozbycie się resztek niechcianych wędlin, które zalegają na talerzu w lodówce. Składniki: 300-400g krojonej wędliny, kiełbasy najlepiej lekko wędzonej (różnej) 2 spore cebule 1 marchewka 3-4 ogórki kiszone 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego u mnie Pudliszki Garść startego żółtego sera Olej do smażenia Cukier, sól(...)kostkę wędlinę. Gdy ładnie się zrumieni wrzucić do niej pokrojoną w dużą kostkę cebule. Razem podsmażyć. W między czasie zetrzeć marchewkę na tarce na małych oczkach sałatkowych, dodać do kiełbasy. Ogórki obrać ze skórki ale nie koniecznie, pokroić w kostkę i również dodać do kiełbasy. Podlać wodą do wysokości składników, podgotować na niewielkim ogniu około 10 minut. Po tym czasie

W garach u Gosi
SYCĄCY KOCIOŁEK 849

pikantne i rozgrzewające danie, z serii szybkich i tanich dań SKŁADNIKI 5 ziemniaków, 4 kawałki kiełbasy, 1 cebula, 2 marchewki, 8 pieczarek, 1 czerwona i zielona papryka, 1 l bulionu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, sól, pieprz, papryka słodka i ostra, pieprz ziołowy, majeranek 1 łyżka mąki pszennej WYKONANIE Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę(...)Marchewki kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Kiełbasę kroimy w kostkę. Ziemniaki przekładamy do garnka. Cebulę podsmażamy z kiełbasą, następnie podsmażamy paprykę i pieczarki. Ziemniaki zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, dodajemy paprykę, pieczarki i kiełbasę, gotujemy do miękkości warzyw.Pod koniec dodajemy koncentrat

słodki bratek
Chłopskie danie. 128

danie. Ziemniaki, kapusta i kiełbaska, myy pycha.  Zapraszam do wypróbowania, a może już takie robiliście :)  Składniki : około 8 ziemniaków 1/4 główki małej kapusty 500 g dobrej podsuszanej kiełbasy 2 cebule 3 łyżki szczypiorku sól, pieprz do smaku 1 łyżka przyprawy do gyrosa 1 łyżeczka czerwonej papryki  1/2 szklanki oleju Wykonanie : Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grubą(...)twardawe ale nie surowe.Nie mogą się po prostu rozpadać. Kapustę myjemy i szatkujemy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy z wody. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, kiełbasę w grubą kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej , przekładamy cebulę, kiełbasę i dodajemy przyprawy, podsmażamy. Do odcedzonych ziemniaków, dodajemy kapustę, szczypiorek suszony i kiełbasę,przyprawiamy ewentualnie do smaku solą lub pieprzem

Sama słodycz i szczypta chili
Cieciorka po bretońsku 171

cieciorkę, która jest równie sycąca jak fasola ale delikatniejsza w smaku. składniki: 500 g cieciorki ok 2,5 l wody 400 g wędzonego boczku 300 g dobrej wiejskiej cienkiej kiełbasy 1 duża cebula 1 słoiczek przecieru pomidorowego (ok 300-350 ml) 2-3 łyżki majeranku 3 listki laurowe 2 łyżki mąki sól Cieciorkę należy wcześniej namoczyć, trzeba ją zalać wodą(...)boczku odkroić skórkę. Boczek pokroić w drobną kostkę. Skórkę oraz chudszą część boczku wrzucić do garnka z gotującą cieciorką. Tłuściejszą część boczku przełożyć na patelnię i wytopić tłuszczyk. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Cebulę również pokroić w drobną kostkę. Gdy tłuszczyk z boczku się wytopi wrzucić pokrojoną kiełbasę i cebulę. Smażyć aż się kiełbasa i cebula się przyrumienią. Na koniec

Monia miesza i gotuje
Tarta wiejska 92

Tarta na kruchym cieście z pieczarkami, cebulą, kiełbasą i kukurydzą. Z dodatkiem koperku i natki pietruszki. Bardzo sycąca. Tartę piekłam w formie o średnicy 26 cm. Ciasto: przepis znajdziecie tutaj Farsz: 100 g kiełbasy (użyłam drobiowej) 200 g śmietany 18% 100 g serka topionego (można użyć z serka ziołami) 2 gałązki koperku 1 średnia cebula 2-3 pieczarki 1/3 szklanki(...)kostkę. Cebulę wrzucić na rozgrzany na patelni olej. Kiedy się zeszkli, dorzucić pieczarki. Smażyć przez chwilę do lekkiego zbrązowienia. Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem, topionym serem i posiekanym koperkiem. Kiełbasę pokroić w kostkę. Ser utrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Na cieście ułożyć podsmażone pieczarki i cebulę, kiełbasę oraz kukurydzę. Całość zalać przygotowaną śmietaną i posypać serem. Piec

Bullio
Zapiekanka ziemniaczana 122

Bardzo sycąca i prosta do wykonania zapiekanka ziemniaczana. 1,5 kg ziemniaków ok. 200 g kiełbasy (użyłam drobiowej) 2 średnie cebule 200 g śmietany 18% 200 g łagodnego żółtego sera sól i pieprz olej do smażenia cebuli i kiełbasy Nieobrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym(...)oleju. Następnie na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę. Ostudzone ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem (do smaku). W naczyniu żaroodpornym układać po kolei ziemniaki, śmietanę, cebulę i kiełbasę. Ułożyć tak 3 warstwy. Na wierzchu ułożyć pokrojony w grube plastry ser. Piec w temperaturze 180°C około 25 minut

Bullio
Pikantne gołąbki w gładkim sosie pomidorowym 213

Pokażemy Wam ciekawy sposób na przygotowanie smacznego farszu i sosu pomidorowego z nutą kaparów i karczochów. Pikantne gołąbki nie z przypadku Pikantnego smaku naszym gołąbkom dodają dwa składniki – kiełbasa chorizo oraz świeżo mielony pieprz. Kiełbasę kupicie niemalże w każdym sklepie. Nie martwcie się zatem, że coś Was ominie O ile na ostrość kiełbasy nie mamy większego wpływu(...)być na prawdę ostro decyduje ilość pieprzu. Tutaj zgrajcie się z Waszymi podniebieniami Farsz, z mocno pokreślonym mięsnym charakterem jest wyrazisty w smaku. Stanowi połączenie mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, kiełbasy chorizo, kaszy gryczanej i suszonych pomidorów. Sos do gołąbków nieco inny niż zawsze Smak gołąbków podkręca sos pomidorowy. Jego bazą stanowią świeże pomidory malinowe. Pomidory uduszone wraz z oliwkami, kaparami

Ciasna Kuchnia
Pieczarkowa zalewajka 159

się dobrze rozgrzać po powrocie z pracy , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu , smak jest super . Składniki ( na 8 porcji ) 10 sztuk średnich pieczarek  4 białe kiełbasy  1 laska kiełbasy zwyczajnej , bądź boczku  1 duża cebula  3 łyżki śmietany do gotowania  1 torebka barszczu białego  3 łyżki majeranku  sól  pieprz  2 kostki(...)rosołowe  10 średnich ziemniaków  Wykonanie Do dużego garnka wlewamy wodę do połowy , następnie wkładamy białą kiełbasę , obrane i pokrojone ziemniaki w kostkę , gotujemy to na małym ogniu . Jak nasza zupka się gotuje , obieramy cebulkę , kroimy w kostkę , i wkładamy na rozgrzaną patelnie , z kiełbasą i pieczarkami także tak postępujemy i wszystko razem przesmażamy około 10 minut od czasu

Mój Smak