kiełbasa - 10519 przepisów (strona:144/702)

Bigos z młodej kapusty / Młoda kapusta z kiełbasą 873

bigos lub też młoda kapusta z kiełbasą to dla mnie smak wiosny:). Nie ma lepszego przepisu na młodą kapustę. Polecam, polecam, polecam! Można dodać do niego jeszcze posiekany koperek. 1 duża główka kapusty 400g dobrej jakości kiełbasy 3-4 łyżki masła vegeta, pieprz 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1. Kapustę szatkujemy niezbyt drobno. Kiełbasę kroimy w kostkę(...)garnku (niekoniecznie z grubym dnem) rozpuszczamy masło. Przekładamy kapustę, od razu zalewamy szklanką wody. Posypujemy vegetą. Dodajemy kiełbasę. Dusimy przez około 30-45 minut aż kapusta będzie miękka.  3. Na koniec dodajemy koncentrat i doprawiamy do smaku vegetą i pieprzem

Szefowa kuchni
Bigos z młodej kapusty (stożkowej) z dodatkiem kiełbasy i łopatki 364

smaku! Kapusta stożkowa ma delikatne, chrupiące, lekko słodkie liście oraz idealnie będzie pasować do surówki, jak i do przygotowania bigosu :) Poniżej znajdziecie przepis na bigos wraz z dodatkiem kiełbasy i duszonej łopatki. Polecam! Składniki na 4-6 porcji: 1 główka młodej kapusty, np. stożkowej 1 laska kiełbasy (około 200-220 g) 1 kawałek łopatki (około 300 g) 1 szklanka wody(...)ziela angielskiego i liście laurowe. Gotować kilka minut pod przykryciem, na średnim ogniu (co jakiś czas mieszając). Uwaga, kapusta wyraźnie się skurczy. W międzyczasie cebulę obrać i drobno pokroić. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Na dno patelni wylać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę, a gdy będzie szklista to dodać kiełbasę. Całość smażyć, aż do lekkiego zarumienienia cebulki. Masę z patelni oraz kawałki

Ugotować
Zupa dyniowa z kiełbasą lub mielonką 142

dyniowego zostało mi trochę skrawków dyni, którą postanowiłam wykorzystać do sporządzenia zupy dyniowej. A ponieważ mąż mój stwierdził, że zupa musi mieć "wkładkę" więc pomyślałam o dodaniu do niej kiełbasy lub mielonki ze słoika, która akurat zalegała mi w lodówce. Przygotowując zupę można poprzestać na wersji bez mięska (tę zajadała moja córa) lub zrobić wersję "na bogato" i dodać trochę(...)obranej dyni 1 duży ziemniak 1/2 pora - wykorzystałam zieloną część 1 średnia cebulka 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, biały pieprz, 1/2 płaskiej łyżeczki cukru mielonka ze słoika lub kiełbasa - najlepiej krucha i rozpadająca się  Do garnka wrzucić ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę oraz dynię, również pokrojoną w kostkę. Dodać pora pokrojonego na grube plastry i cebulę, również pokrojoną

Ze smakiem bez glutenu
Wielkanocny barszcz czerwony 372

litr bulionu z mięsa wieprzowego - najlepiej ugotować dnia poprzedniego mięso wieprzowe z bulionu - najlepiej mięso z żeberek ale może być też z innych kości 1 laska dobrej, wędzonej kiełbasy - nietłustej cały burak gotowany - ok 250 g 250 ml soku z czerwonych buraków - uwaga na koncentraty, które są mocno słodzone ok 100 ml śmietanki 30% 2 łyżki octu winnego 1 mała(...)buraków, wrzucić buraka pokrojonego w słupki, dodać ocet, dodać mięso z rosołu podzielone na niewielkie kawałki i zagotować całość. Można dolać wody jeśli całość będzie nazbyt intensywna. Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć na patelni. Przełożyć do gotującego się barszczyku. Na patelnię po smażonej kiełbasie wrzucić 1 łyżkę smalcu, rozpuścić i podsmażyć cebulkę pokrojoną drobniutko. Kiedy cebulka

Ze smakiem bez glutenu
kapuśniak z kaszą i białą kiełbasą... 145

Składniki: woda 4 litry, kapusta kiszona 60 dag, ziemniaki 6 sztuk, kasza jęczmienna 3/4 szklanki, włoszczyzna 1/2 pęczka, kiełbasa biała surowa 6 sztuk, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżki, natka pietruszki 1 pęczek w 2 litrach wody ugotować do miękkości kiszoną kapustę, w pozostałej wodzie ugotować pokrojoną włoszczyznę, ziemniaki, kaszę jęczmienną średnią, dodać białą kiełbasę(...)mniejszym ogniu gotować z 25 minut wlać do wywaru z kiełbasą ugotowaną kiszoną kapustę, dodać kucharka, paprykę, pieprz, gotwać z 10 minut wsypać posiekaną natkę pietruszki, podawać kapuśniak z kiełbasą i pieczywem - zupa jest rozgrzewająca, sycąca zwłaszcza na chłodne dni............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa "majówka" 164

duże pomidory 1 mała papryczka chili [ u mnie suszona] 1 marchewka 1 cebula 4 ziemniaki 1 cukinia [ u mnie ogórek zielony] kawałek zielonej i czerwonej papryki 20 dag białej kiełbasy 40 dag karkówki [ u mnie pierś z kurczaka] natka pietruszki jogurt typu „grecki” 2 łyżki musztardy sarepskiej [ u mnie delikatesowa ] mieszanka suszonych warzyw z ziołami i przyprawami sól, pieprz cayenne(...)wody.Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę warzywa oraz resztę przypraw[pomidory wcześniej należy sparzyć, obrać ze skórki]. Gotować wszystko do miękkości. W drugim garnku ugotować białą, surową kiełbasę. Po około 20 min kiełbasę wyjąć pokroić w kostkę. Wodę po tej kiełbasie przelać przez sitko i wlać do garnka z zupą. Na koniec gotowania zupki dodać musztardę oraz jogurt

Moje domowe kucharzenie
Zupa chrzanowa 110

Alternatywa dla żurku i białego barszczu.  Składniki 1 duża porcja włoszczyzny 450 g wędzonego boczku dwie białe kiełbasy ziele angielskie liść laurowy 300 ml serwatki 1 korzeń chrzanu 4 jajka ugotowane na twardo pieprz sól majeranek     Przygotowanie Z oczyszczonej włoszczyzny ugotowałem litr wywaru. Wyjąłem warzywa, dodałem boczek, białą kiełbasę i przyprawy. Gotowałem ok. 30 minut. Wyjąłem kiełbasę(...)garnka wlałem serwatkę, zagotowałem. Dodałem starty chrzan oraz dwa przetarte przez sitko żółtka. Doprawiłem pieprzem, solą i majerankiem. Dodałem pozostałe pokrojone w ćwiartki jajka, pokrojoną w plastry białą kiełbasę i w kostkę boczek

R'n'G Kitchen
Biała kiełbasa w pieczarkach 134

SKŁADNIKI:  ( 4 porcje  )          1 porcja = ok 360 kcal 4 szt. surowej białej kiełbasy ząbek czosnku 2 cebule 5 pieczarek 2 łyżki masła klarowanego łyżka tymianku 3/4 szklanki bulionu warzywnego lub białego wytrawnego wina WYKONANIE: 1. Czosnek, cebulę i pieczarki pokroić w plasterki. 2. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć czosnek z cebulą(...)rumienić. 3. Dodać pieczarki i tymianek, podsmażyć do odparowania wody z grzybów. 4. Białą kiełbasę ponakluwac czubkiem noża i położyć na patelni, pomiędzy pieczarkami. 5. Smażyć ok 10 min, do zrumienienia. 6. Wlać bulion warzywny lub białe wino i dusić pod przykryciem ok 20 min. W międzyczasie obrócić kiełbasy. INSTRUKCJA - krok po kroku: Kaloryczność przepisu wg  Kalkulatora Kalorii

Atlas Smaków
Zupa chrzanowa 137

pewnie dzięki temu moja zupa chrzanowa była fantastyczna. Mam nadzieję, że i Wasza będzie równie dobra. Polecam! Składniki : 1,5 litra bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego 2 surowe, białe kiełbasy listek laurowy ząbek czosnku kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 suszone grzybki 1 cebula 1 łyżeczka suszonego majeranku 2-3 łyżeczki tartego chrzanu (lub do smaku), użyłam(...)słoiczka sól, pieprz 2 jajka ugotowane na twardo Przygotowanie : Do wywaru (rosołu) dodać listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, czosnek, suszone grzyby, majeranek i białą kiełbasę i postawić na malutkim ogniu, aby kiełbaski się zaparzyły, wywar nie powinien się zagotować! W międzyczasie na niedużej patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę aż się ładnie przyrumieni.  Gdy kiełbasa

Codzienne Gotowanie
Zupa chrzanowa 137

pewnie dzięki temu moja zupa chrzanowa była fantastyczna. Mam nadzieję, że i Wasza będzie równie dobra. Polecam! Składniki : 1,5 litra bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego 2 surowe, białe kiełbasy listek laurowy ząbek czosnku kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 suszone grzybki 1 cebula 1 łyżeczka suszonego majeranku 2-3 łyżeczki tartego chrzanu (lub do smaku), użyłam(...)słoiczka sól, pieprz 2 jajka ugotowane na twardo Przygotowanie : Do wywaru (rosołu) dodać listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, czosnek, suszone grzyby, majeranek i białą kiełbasę i postawić na malutkim ogniu, aby kiełbaski się zaparzyły, wywar nie powinien się zagotować! W międzyczasie na niedużej patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę aż się ładnie przyrumieni.  Gdy kiełbasa

Codzienne Gotowanie
BIAŁA KIEŁBASA NA KISZONEJ KAPUŚCIE 153

Biała kiełbasa to danie mięsne, które najbardziej kojarzy się ze świętami Wielkanocy. A próbowaliście podać ją w towarzystwie kiszonej kapusty? Jest przepysznie, więc jeśli jeszcze nie próbowaliście, to koniecznie musicie nadrobić. Składniki: 3 kawałki białej kiełbasy 30 dag kiszonej kapusty 0,5 l jasnego piwa 1 duża cebula ziele ang liść laurowy majeranek pieprz szklanka bulionu warzywnego Wykonanie : Białą kiełbasę(...)gotujemy ok 15 minut w piwie z dodatkiem łyżki majeranku. Po tym czasie kiełbasę nacinamy, zrumieniamy na małej ilości oleju, trzymamy w cieple. Zdejmujemy z patelni. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę, dodajemy odciśniętą kapustę, podsmażamy razem 5 minut, po tym czasie zalewamy bulionem i dusimy 15 minut. Po tym czasie na talerz wykładamy kapustę, wykładamy kiełbaski

Z Majeczką w kuchni
Żurek wielkanocny 140

Żurek, to zupa nieodłącznie kojarząca się z Wielkanocą.  Oczywiście przygotowany  na domowym zakwasie, ugotowany  na białej kiełbasie z boczkiem i domowym  chrzanem.  Do tego tylko jajko na twardo i powiem... jest pysznie. Składniki: 4-5 białych surowych kiełbasek 200 g boczku wędzonego 1/2 L  zakwasu żurkowego 1 cebula 2-3 ząbki czosnku(...)łyżki  chrzanu 2 łyżki śmietany 18% 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego majeranek sól, pieprz dodatkowo  jajka Wykonanie: Do garnka wkładam kiełbasę, boczek, cebulę i zalewam 2 l wody. Dorzucam liść laurowy, ziele angielskie, doprowadzam do wrzenia. Gotuję ok 30-35 minut, po tym czasie wyjmuję kiełbasę, boczek, cebulę i wlewam zakwas. Zagotowuję, dodaję posiekany czosnek, chrzan

magiczna kuchnia Kasi
JAK ZROBIĆ BIAŁĄ KIEŁBASĘ W FOLII I WE FLAKU 165

kiełbasy zrobienia zabierałam się już dawno , aż nadszedł ten moment i jest!Piękne ,pachnące czosnkiem i majerankiem cudo - Biała Kiełbasa.Pomysł zaczęrpnęłam z internetu.Jednak ja zrobiłam swoją z chudej łopatki wieprzowej i użyłam przeciętych torebek foliowych - Polak potrafi jak nie ma  ha ha ha.Kiełbasa w smaku jest dobra ,pachnie obłędnie tylko z tej łopatki wyszła zbyt sucha(...)czasie masę jeszcze raz wyrobić.Jelita umyć, naciągnąć na specjalną wkładkę do nabijania mięsa w maszynce.Masę napychać do jelit za pomocą maszynki.Końce jelit związać nitką bawełnianą.Kiełbasę zawiesić,obsuszyć przez 24 godziny . Następnie włożyć do prawie wrzącej wody na 20 minut,nie gotować i nie przykrywać ( wówczas nie popęka).Białą kiełbasę możemy zapiekać,wędzić ,dusić w piwie

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Wegetariański żurek z jajkiem i opiekanymi ziemniakami. 141

Żurek z opiekanymi ziemniakami można podawać w kilku wersjach: - zupa może być wegetariańska (na wywarze warzywnym) lub ugotowana na  białej kiełbasie, wędzonej kiełbasie albo wędzonce, - ziemniaki podsmażyć na patelni, w piekarniku lub podać tylko gotowane, - dodatki białkowe: gotowane jajko, plastry podsmażonej kiełbasy, kawałki białej  kiełbasy, wędzony twaróg, - okrasa do zupy, to smażona cebulka lub skwarki z wędzonego boczku

Codziennik Kuchenny
ZALEWAJKA Z DWOMA RODZAJAMI KIEŁBASY 143

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: 8 większych ziemniaków, 1 biała kiełbasa parzona, 1 kiełbasa śląska, większa cebula, łyżka masła, barszcz w butelce, większa szczypta majeranku, sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony; nie dodawać za dużo), 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 3 ząbki czosnku, 4 czubate łyżeczki śmietany(...)Przygotowanie: Ziemniaki kroję w kostkę, zalewam około 1 litrem wody, gotuję do miękkości 20-25 minut z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. W międzyczasie kiełbasy i cebulę kroję w kostkę, podsmażam na maśle do momentu lekkiego zarumienienia się. Czosnek siekam. Do zupy stopniowo dodaję barszcz (uważać, żeby nie przesadzić, bo zupa będzie zbyt kwaśna). Następnie dodaję podsmażoną kiełbasę, posiekany

JejKuchnia

Proponowane wyszukiwania