mocno czosnkowa włoska potrawa na bazie białej , surowej kiełbasy i pysznej,lekko ostrej w smaku rzeżuchy,połączonej z ostrą papryczką chili. 1 op.makaronu spaghetti 8 ząbków czosnku 5 fag.masła 1/2 kg.białej kiełbasy surowej Puszka pomidorów Majeranek łyżeczka Garść świeżej rzeżuchy Kawałeczek papryczki chilli Świeżo zmielony pieprz i sól 10 dag.Parmezanu *************************************** Makaron ugotować al' dente według przepisu(...)opakowaniu , odcedzić.Z kiełbasy zdjąć osłonkę i wybrać mięso.Czosnek obrać, pokroić lub przecisnąć przez praskę.Parmezan zetrzeć.Rzeżuchę posiekać.Czosnek zrumienić na maśle, dodać rzeżuchę , kiełbaskę i wymieszać.Podlać pulpą pomidorową, doprawić pieprzem,solą , majerankiem i posiekaną papryczką chili.Mieszamy.Dodac łyżkę parmezanu, zamieszać.Makaron wymieszać z sosem z białej kiełbasy i od razu wydawać ma ciepłych talerzach posypane parmezanem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDomowe wędliny, to bardzo dobry pomysł na poznanie prawdziwych polskich smaków :) Jak widać u nas kolejna udana domowa produkcja kiełbasy :) Potrzebujemy 2 kg łopatki wieprzowej, 1 kg boczku lub podgardla, 2,5 łyżki soli peklowej, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę pieprzu, 2 łyżki czubate majeranku, 5 ząbków czosnku, 0,75 l wody. Mięso kroimy w kostkę(...)zaleceń producenta... ...następnie przycinamy na 70-80 cm żeby były ładne równe pętka do powieszenia. Montujemy lejek do nadziewania, wpuszczamy mięso żeby pozbyć się powietrza i zawiązujemy... ...napełniamy kiełbasy, a na końcach zawiązujemy sznurki... Tak przygotowane pętka wieszamy w ciepłym przewiewnym miejscu :) Po pierwszej dobie tylko ściemnieją i przypominają trochę podwędzaną swojską :) Po trzech dniach podsuszania kiełbasa nabiera
chleba naszegoDawno nie robiłam tego dania, a jest naprawdę bardzo smaczne. Bardzo łatwe do przygotowania. Forszmak to inaczej gulasz z mięsem, kiełbasą i dodatkami. U mnie ogórki kiszone, marchewka i papryka czerwona. Danie można podawać z ryżem, ziemniakami, kaszą lub pieczywem. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie ponad 200 innych przepisów. Zapraszam i polecam! Składniki 350 g schabu bez kości(...)kiełbasa (dałam podwawelską) 2 łyzki masła klarowanego 2 szklanki wody 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 średnie marchewki 1 czerwona papryka 3 ogórki kiszone 2 liście laurowe 3 ziela angielskie papryka słodka sól pieprz Schab pokroić na plastry około 0,5 cm grubości, a następnie pokroić je na mniejsze kawałki. Masło rozgrzać w rondlu
O kuchni z uczuciemSkładniki: kiełbasa, jabłko, żurawina Przygotowanie: kiełbasę kroimy w plasterki, a jabłka w kawałki stosowne do wielkości kiełbasy. Na wykałaczkę nabijamy ze 3-4 żurawiny, kawałek jabłka i plasterek kiełbasy
Państwo Wojtczuk gotująZapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, cebulą i pieczarkami to bardzo proste oraz szybkie danie a zarazem bardzo efektowne i pyszne. Składniki: 8 ziemniaków, 30 dag kiełbasy, cebula, papryka zielona, 3 pomidory, 30 dag pieczarek, 300 ml śmietany 18 %, jajko, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek, 150 g sera żółtego. Sposób przygotowania. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i ugotować w lekko osolonej(...)wodzie. Cebulę pokroić w piórka, kiełbasę w plasterki, podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Pieczarki pokroić i również podsmażyć. Zapiekankę układamy warstwowo: Na spód dajemy ugotowane ziemniaki, na to pokrojone w plasterki i wcześniej sparzone ze skóry pomidory. Następnie umytą i pokrojoną w kosteczkę paprykę. Na paprykę wykładamy przesmażoną wraz z cebulką kiełbasę. Ostatnią warstwą są pieczarki. Ja wszystkie warstwy ułożyłam
Pani domowaUdane połączenie dwóch zup, szczawiowej z białym barszczem Składniki 200 g wędzonego boczku masło cebula 4 ziemniaki 1 marchewka półtora l bulionu warzywnego 2 białe kiełbasy liść laurowy ziarenko ziela angielskiego słoiczek siekanego szczawiu zakwas na barszcz biały z butelki ząbek czosnku śmietana kremówka sól pieprz koperek 6 jajek ugotowanych na twardo Przygotowanie Rozgrzałem w garnku(...)masła, wrzuciłem pokrojony w paski boczek, chwilę smażyłem. Dołożyłem posiekaną cebulę, lekko zrumieniłem, dodałem pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, mieszając smażyłem kilka minut. Całość zalałem bulionem, włożyłem białą kiełbasę, liść laurowy i ziele, gotowałem na małym ogniu, aby kiełbasy nie popękały. Po ok. 25 minut wyjąłem je i odłożyłem. Do zupy dodałem szczaw , ok. 1/3 butelki białego barszczu
R'n'G KitchenDzisiaj obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy , a więc u nas na kolację pizza, zapraszam :) Pizza z kiełbasą i kurczakiem Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki 4 dag drożdży 4 łyżki oleju 3/4 szklanki letniej wody 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka przecieru do posmarowania ciasta Nadzienie: 40 dag dowolnej kiełbasy 30 dkg pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 puszka kukurydzy(...)plasterki i podsmażamy na oleju, dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i podsmażamy, na koniec dodajemy troszeczkę soli. Pieczarki z cebulą i czosnkiem wykładamy na ciasto posmarowane przecierem pomidorowym. 4. Kiełbasę kroimy w kostkę i układamy na pieczarkach. 5. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z przyprawa kebab-gyros. Układamy na kiełbasie. Kurczaka posypujemy kukurydzą i przyprawą
Kuchnia u BietkiWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 10 większych ziemniaków, 2 kiełbasy śląskie, 2 duże cebule, papryka słodka, papryka ostra, 15 dag sera tartego + 4 plastry, 300 g śmietany, rozmaryn, bazylia, gałka muszkatołowa, pieprz, sól, jajko, łyżka masła. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, kroję w plastry. Kiełbasę(...)się zarumieni. Śmietanę mieszam z jajkiem, serem tartym i przyprawami (rozmarynem, bazylią, solą, pieprzem i gałką). Naczynie żaroodporne smaruję masłem. Układam warstwy: 1/3 ziemniaków, 2 plastry sera, 1/2 kiełbasy, 1/3 ziemniaków, 2 plastry sera, pozostała kiełbasa, pozostałe ziemniaki. Całość zalewam śmietaną. Piekę pod przykryciem w 170 stopniach 25 minut, następnie bez pokrywki w 200 stopniach około 15 minut (do momentu
JejKuchniarobił w domu kiełbasę krakowską wieprzową? Kilka miesięcy temu zrobiłam, kiełbasę krakowską wieprzową, która wyszła rewelacyjna, bez konserwantów. Kiełbasa o dużych kawałkach mięsa, wspaniałych zapachu i smaku. Dobrze wyrobiona kiełbasa nie rozpada się, co widać na zdjęciu. Składniki Surowce Mięso 2kg szynki 50dkg łopatki 50dkg boczku 50dkg wołowiny Przyprawy
Kulinarne pyszności Molkitych wdzięcznych, bo jest to danie jednogarnkowe:). Wszystkie składniki wrzucamy do jednego garnka, nie ma więc problemu ze stertą naczyń do mycia po obiedzie. Typowo męskie jedzenie:). 400g kiełbasy, u mnie Kiełbasa od wędzarza Hańderek 1 kg ziemniaków 2 cebule 300g pieczarek 4 papryki 100g kukurydzy konserwowej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej 1. Kiełbasę, cebulę(...)pieczarki i paprykę kroimy na spore kawałki. Ziemniaki obieramy, również kroimy na duże kawałki. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kiełbasę. Kiedy się zarumieni dodajemy cebulę, pieczarki, paprykę i ziemniaki, obficie posypujemy przyprawami. Smażymy 5-10 minut, po czym wlewamy szklankę wody. Dusimy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy kukurydzę i koncentrat pomidorowy
Szefowa kuchnitych wdzięcznych, bo jest to danie jednogarnkowe:). Wszystkie składniki wrzucamy do jednego garnka, nie ma więc problemu ze stertą naczyń do mycia po obiedzie. Typowo męskie jedzenie:). 400g kiełbasy, u mnie Kiełbasa od wędzarza Hańderek 1 kg ziemniaków 2 cebule 300g pieczarek 4 papryki 100g kukurydzy konserwowej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej 1. Kiełbasę, cebulę(...)pieczarki i paprykę kroimy na spore kawałki. Ziemniaki obieramy, również kroimy na duże kawałki. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kiełbasę. Kiedy się zarumieni dodajemy cebulę, pieczarki, paprykę i ziemniaki, obficie posypujemy przyprawami. Smażymy 5-10 minut, po czym wlewamy szklankę wody. Dusimy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy kukurydzę i koncentrat pomidorowy
Szefowa kuchniDanie jest świetną alternatywą dla osób nie mogących jeść fasoli. Na pewno warto spróbować dla urozmaicenia. SKŁADNIKI 450 g mrożonej fasolki szparagowej 300 g wędzonego boczku 350-400 g kiełbasy śląskiej (3 sztuki) 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych 1 szklanka wody 1 szklanka wywaru z boczku 3 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego pieprz(...)gorczyca biała, kminek, kolendra, papryka słodka, chili) WYKONANIE Fasolkę szparagową odmrozić. Boczek ugotować (wody po ugotowaniu boczku nie wylewać), ostudzić i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kiełbasę również pokroić w kostkę. Na patelnię wlać olej, dodać cebulę, kiełbasę i smażyć około 5 minut. Do głębokiej patelni wlać szklankę wody, pomidory z puszki, dodać fasolkę szparagową i dusić
Passions hobbies lifelitrów, więc bigosu wyszło duuuużo i mogłam się podzielić z rodziną:) Składniki: 500g wieprzowiny (łopatka, karkówka, szynka) 300g wołowiny (karkówka, łata) 200 wędzonego boczku 250g dobrej wędzonej kiełbasy (najlepiej domowej; ja dałam kiełbasę z dzika) 50g suszonych grzybów 150g suszonych śliwek 3 wędzone śliwki 2 cebule 2,5 kg kiszonej kapusty 0,5kg kapusty świeżej 3 liście laurowe(...)mniejsze kawałki, zalać wrzątkiem, odstawić na pół godziny, a następnie ugotować (ok 20 minut), odcedzić, wywar zachować. Boczek pokroić w większą kostkę. Mięso pokroić w kawałki (ok 2cm), kiełbasę w półtalarki. Boczek zrumienić na patelni, przełożyć do głębokiego szerokiego garnka (najlepiej żeliwnego). Cebulę zeszklić na oleju, przełożyć do garnka. Na tej samej patelni rozgrzać smalec i partiami obsmażyć mięso, przełożyć
Obiad gotowyTarta na kruchym cieście z mascarpone, parmezanem, cebulą i kiełbasą. Na wierzchu pomidory koktajlowe i świeża rukola. Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 1 łyżeczka soli 1 jajko 1 łyżka wody Farsz: 250 g sera mascarpone 150 g kiełbasy (użyłam drobiowej) 2 małe cebule 1 jajko 100 g parmezanu kilka pomidorów koktajlowych kilka liści rukoli Wyrobić ciasto(...)minut. Najlepiej na pierwsze 15 minut wyłożyć wierzch tarty papierem do pieczenia i wysypać obciążeniem (np. grochem). W czasie pieczenia przygotować farsz. Drobno posiekaną cebulę podsmażyć z pokrojoną kiełbasą na patelni. Ser mascarpone wymieszać z drobno utartym parmezanem i jajkiem. Dodać podsmażoną i lekko wystudzoną cebulę i kiełbasę. Całość dokładnie wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć pokrojone
Bullio