kiełbasa - 10142 przepisów (strona:148/677)

Bigos z młodej kapusty 198

Składniki: główka młodej kapusty 500 g kiełbasy 2 cebule 3 listki laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Kapustę poszatkować, wrzucić do osolonego wrzątku. Kiedy kapusta się sparzy wrzucamy listek laurowy, ziele angielskie, kminek i gotujemy do miękkości. Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz(...)podsmażyć kiełbasę z cebulą. Odcedzoną kapustę połączyć z kiełbasą i cebulą dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem .Dusić jeszcze przez 5 minut.  Najlepiej smakuje odgrzewany na drugi dzień

magiczna kuchnia Kasi
Gulasz z białej kiełbasy 156

Czasami pomysły same przychodzą do głowy, kiedy otwiera się lodówkę. Tak było dzisiaj , kiedy nie wiedziałam co zrobić na obiad. Jest biała kiełbasa , jest gulasz. Wyszło szybko i smacznie. Składniki: 600 g białej kiełbasy parzonej 1 puszka pomidorów 1 puszka białej fasoli 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 pęczek szczypiorku 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka majeranku(...)laurowy 1/2  łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól pieprz Wykonanie: W rondlu roztopić masło i delikatnie zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Dodać kiełbasę pokrojoną w plasterki i chwilę podsmażyć ją z każdej strony. Wlać do rondla 1,5 szklanki wody, dodać ziele angielskie,liść laurowy, pomidory z puszki, przecier pomidorowy oraz fasolę odsączoną

O kuchni z uczuciem
Ziemniaki z kociołka (pieczone ziemniaki, duszonki) 196

kociołek o pojemności 3,5l. Składniki: 2 duże liście kapusty 2 - 2,5 kg ziemniaków 2 marchewki 2 średnie buraki 4 - 5 cebul 250 - 300 g boczku 500 g kiełbasy 1 liść laurowy sól pieprz ok. ½ opakowania smalcu Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grube plastry. Cebulę pokroić w pióra. Marchew i buraka obrać i pokroić w cienkie plastry(...)Kiełbasą pokroić w plastry. Boczek pokroić w słupki. Dno kociołka wyłożyć liśćmi kapusty następnie włożyć kilka plastrów smalcu. Następnie układać warstwami ziemniaki, marchew, buraki, cebulę. Doprawić solą i pieprzem, włożyć liść laurowy i kilka plastrów smalcu. Następnie włożyć warstwę boczku i kiełbasy. Ułożyć po jeszcze jednej warstwie ziemniaków, marchwi, buraków i cebuli. Doprawić solą i pieprzem, włożyć kilka plastrów smalcu

Mama Gotuje
Leczo z cukinią i kiełbasą przyprawione włoskimi ziołami 139

zawsze muszę coś zmienić, coś dodać... - wykorzystałam do przyprawienia mojego obiadu włoskie zioła. Efekt smakowy był fantastyczny. Zapraszam Was serdecznie na moje leczo z cukinią i kiełbasą. ... ja uwielbiam leczo, a Wy? Składniki: 1 cukinia 2 świeże pomidory 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego + 1 1/2 dodatkowo (opcjonalnie) 1 duża czerwona cebula 2 papryki (czerwona i żółta) kiełbasa (u mnie(...)kiełbasy śląskiej) 1 1/2 szklanki wody oliwa z oliwek około 1/3 łyżeczki ziół włoskich (u mnie 4-5 przekręceń młynka z przyprawami) 3/4 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki pietruszka do przybrania Przygotowanie: Przygotowujemy głęboką patelnię. Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy pokrojone w grubszą kostkę obie papryki oraz kawałki pomidorów. Pomidory

Słodkie okruszki
Kapusta duszona 178

tanie a wykonanie jest proste i szybkie. Świetnie się sprawdza jako ciepły posiłek po pracy w zimowych miesiącach.  Qchnia po prostu Składniki: 1 średnia biała kapusta 4 kawałki kiełbasy (około 70 dag) 1 cebula 1 duży koncentrat pomidorowy papryka ostra i słodka w proszku sól Sposób wykonania: Kapustę szatkujemy na wąskie paski, wkładamy do dużego garnka  i dolewamy(...)trochę wody (tak aby kapusta nie przywarła do dna). Gotujemy bez przykrycia na wolnym ogniu do momentu gdy będzie lekko miękka. Kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Dodajemy do kapusty. Wytopiony tłuszcz z kiełbasy odlewamy zostawiając na patelni niewielką jego ilość. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę i szklimy na patelni z tłuszczem po smażeniu kiełbasy. Dodajemy do całości

Qchnia po prostu
Tarta wiejska 272

Tarta na kruchym cieście z pieczarkami, cebulą, kiełbasą i kukurydzą. Z dodatkiem koperku i natki pietruszki. Bardzo sycąca. Tartę piekłam w formie o średnicy 26 cm. Ciasto: przepis znajdziecie tutaj http://www.bullio.pl/?p=478 Farsz: 100 g kiełbasy (użyłam drobiowej) 200 g śmietany 18% 100 g serka topionego (można użyć z serka ziołami) 2 gałązki koperku 1 średnia cebula(...)kostkę. Cebulę wrzucić na rozgrzany na patelni olej. Kiedy się zeszkli, dorzucić pieczarki. Smażyć przez chwilę do lekkiego zbrązowienia. Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem, topionym serem i posiekanym koperkiem. Kiełbasę pokroić w kostkę. Ser utrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Na cieście ułożyć podsmażone pieczarki i cebulę, kiełbasę oraz kukurydzę. Całość zalać przygotowaną śmietaną i posypać serem. Piec

Bullio
Kiełbasa na gorąco z cebulką. 96

Składniki :                 na 1 porcję 15 dkg kiełbasy 1 średnia cebula olej do smażenia 1 łyżka musztardy kilka kromek chleba Sposób wykonania :   Kiełbasę kroimy na kawałki o długości około 10 cm. Z obu stron nacinamy ją lekko ostrym nożem. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie paski. Pokrojoną cebulę wrzucamy na rozgrzaną patelnię(...)olejem. Wkładamy do patelni kiełbasę i smażymy ją na średnim ogniu z obu stron, tak aby się lekko zarumieniła. Cebulę mieszamy co parę minut, aby się nam nie przypaliła. Gorącą kiełbasę i cebulkę wykładamy na mały talerzyk z łyżką musztardy. Teraz pozostało nam tylko ją zjeść z kilkoma kromkami chleba i gorącą herbatą

Przepisy i porady kulinarne
Sos do makaronu z salsiccia i portabello 234

kiedy można przyrządzić szybki obiad …oczywiście makaron . Polecam dzisiaj sos do makaronu z salsiccia i portabello . Tym razem użyłam surowej salsiccia. Jak ktoś nie wie salsiccia to włoska kiełbasa, którą można kupić surową jak nasza polska biała ale również jako typową parzoną kiełbasę. Do sosu użyłam świeżych kiściowych pomidorów. Smak świeżych pomidorów jest niezastąpionyw tym sosie, nie mniej(...)mnie spiralki trzykolorowe 3 łyżki utartego parmezanu 2 łyżki posiemanej natki pietruszki Pokrój portabello w paski i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Wyjmij grzyby z patelni na talerz i włóż kiełbasę wyjętą z flaka i pokrojoną. Dodaj pokrojoną dymkę i czosnek i smaż przez 5 minut. W między czasie zalej pomidory wrzątkiem, a po 20 minutach obierz ze skórki i pokrój

codojedzenia
LECZO MOCNO POMIDOROWE 143

mięsistych pomidorów, które rozpadając się stworzą najlepszy sosik pod słońcem.Danie podałam na talerzu TAMARA -PORCELANA BOGUCICE   Składniki: 1 cukinia 4 duże mięsiste dojrzałe pomidory 1 cebula pętko kiełbasy- u mnie podwawelska olej do smażenia sól,pieprz Wykonanie: Kiełbasę kroimy w plastry, obsmażamy. Zabieramy z patelni. Na olej na którym obsmażaliśmy  kiełbasę wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę,zrumieniamy(...)pokrojone na cząstki  pomidory, dokładamy plastry cukinii.Oprószamy sola i pieprzem. Wszystko dusimy aż do  momentu rozpadu całkowitego pomidorów ok 15 minut. Po tym czasie dokładamy przesmażoną kiełbasę. Doprawiamy sola i pieprzem. Podajemy z pieczywem

Z Majeczką w kuchni
Kiełbasa w pomidorowym sosie 140

Cienka kiełbasa w sosie pomidorowym z włoską nutą - danie szybkie, smaczne i sycące. To śmieszne, ale siedzę nad tym przepisem już od kilkunastu minut i w żaden sposób nie jestem w stanie sklecić sensownego zdania, zachwalającego tą potrawę. Mam kompletnie pustą, chociaż bolącą głowę, jestem zakichana, zasmarkana i tracę głos. Zaraz połknę jakąś aspirynę i wskoczę do łóżka(...)takie piękne plany  miałam   na dzisiejszy wieczór... :( Kiełbasa w pomidorowym sosie Składniki: 4 krótkie kiełbaski śląskie 1/2 żółtej papryki 2 cebule łyżka oleju puszka 400g pomidorów krojonych sól pieprz słodka papryka w proszku suszona bazylia suszone oregano Wykonanie: Kiełbasę obrałam ze skórki (tak mi lepiej smakuje), przekroiłam wzdłuż na pół, a następnie na plasterki. Paprykę oczyściłam z gniazda

Kuchenne zapiski Edyty
Pieczona biała kiełbasa 144

Kolejny zaległy przepis to biała kiełbasa pieczona z cebulką i pieczarkami. I tylko trzy słowa: pycha, pycha, pycha!!! :) Pieczona biała kiełbasa Składniki: 1 kg surowej białej kiełbasy 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego pieprz 2 cebule 2 ząbki czosnku 50 dag pieczarek Wykonanie:  Każdą kiełbaskę nakłułam wykałaczką w kilku miejscach, przełożyłam do naczynia, w którym miała(...)międzyczasie. Następnie dodałam cebulę razem z zalewą i pieczarki, i ponownie wstawiłam do piekarnika na około 40 minut. Piekłam do momentu, aż sos z pieczarek prawie całkowicie odparował. Kiełbasa jest doskonała zarówno bezpośrednio po upieczeniu, jak i odgrzana na patelni

Kuchenne zapiski Edyty
Duszonki 150

się cienką skórkę, umyłam i pokroiłam w równe plastry grubości ok. 3 mm. Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w plasterki. Cebule obrałam, pokroiłam w pół plastry. Boczek pokroiłam w kosteczkę, a kiełbasę w pół plasterki. Liście kapusty opłukałam, ścięłam grube części nerwów. Dno i boki dość dużego rondla wyłożyłam liśćmi kapusty. Równomiernie rozkładałam po kolei: cały boczek, 1/3 ziemniaków, 1/2 cebuli(...)pieczarek, pokroją na większe kawałki kapustę, 1/2 kiełbasy, 1/3 ziemniaków, 1/2 cebuli, 1/2 pieczarek, 1/2 kiełbasy, 1/3 ziemniaków. Niektóre warstwy lekko oprószyłam solą i pieprzem pamiętając, że boczek i kiełbasa są słone. Wierzch przykryłam pozostałymi liśćmi kapusty. Całość podlałam ok. połową szklanki wody. Doprowadziłam do wrzenia, a następnie postawiłam na płytce ochronnej i dusiłam na małym ogniu pod szczelną przykrywką

Kuchenne zapiski Edyty
Żurek domowy 132

mistrza Macieja Kuronia robiłem. Nie żyjącego niestety już od kilku lat. 500 ml zakwasu na żur 1,5 litra wody 2-3 cebule 500 g ziemniaków 300 g białej kiełbasy 250 g boczku 125 ml śmietany (najlepiej kremówki lub tortowej) 1-2 łyżki chrzanu 2-3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 1 łyżka majeranku 4 ząbki(...)smaku jajka na twardo (minimum jedno na każdy talerz zupy) Uufff, długaśna lista składników. Ale jak już wszystko mamy, to gotujemy wodę i wrzucamy na wrzątek boczek i białą kiełbasę. Zmniejszamy ogień i nie dopuszczając do wrzenia zaparzamy przez 30 minut. Mięso i kiełbasę wyjmujemy i studzimy. Do wywaru dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie

Marder&Marder Manufacture
"Leczo" z kapusty 126

mają nawet godziny na zrobienie obiadu :) Dzisiejsza propozycja to gorący sycący obiad w 30 minut. Pyszne zarówno pierwszego, jak i drugiego dnia :)   Składniki: główka kapusty (u mnie młoda) kiełbasa (najlepiej podwędzana wiejska i aromatyczna) 2 cebule duże 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (im więcej tym bardziej wyrazisty pomidorowy smak) 2 szklanki bulionu liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz majeranek(...)bazylia Przygotowanie: Kapustę siekamy, wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem, dodając liść laurowy i ziele angielskie. W międzyczasie kroimy w plasterki kiełbasę i w piórka cebulę. Kiełbasę smażymy do lekkiej zmiany koloru. W tym czasie dokładamy cebulę i dusimy ok 3 minut.  Kapusta dość szybko pod przykryciem zmięknie (jeżeli kapusta nie jest młoda, to lepiej

ChilliJemy
Biały Barszcz 149

świąt. Ta gęsta i sycąca zupa kojarzy mi się jednak przede wszystkim z pachnącymi świętami i wiosną :) Zapraszam Was dzisiaj na biały barszcz z jajkiem na twardo i białą kiełbasą. Składniki: ok 20dag łopatki wieprzowej 2 duże marchewki biała kiełbasa (surowa, ilość wg uznania) pietruszka 5 dużych ziemniaków duża cebula majeranek, świeżo zmielony pieprz, sól ziele angielskie 4 sztuki, liść(...)twardo   Przygotowanie: Łopatkę zalewam ok 2 litrami wody i gotuję pod przykryciem ok 30 minut. Po tym czasie do garnka wrzucam obraną i pokrojona marchewkę, ziemniaki oraz surową kiełbasę. Dodaję pietruszkę liść laurowy oraz ziele angielskie i maggi. W międzyczasie obieram i drobno siekam cebulę. Podsmażam ją z odrobiną soli i dodaję do garnka z zupą. Gotuję na wolnym

ChilliJemy