kiełbasa - 10142 przepisów (strona:147/677)

Kiełbasa wieprzowo - drobiowa. 191

resztę wody , rozdrobniony  czosnek,  pieprz     majeranek Jeszcze raz dokładnie wymieszać . - Masę kiełbasianą przełożyć do osłonek i odstawić aby kiełbaski przeschły. - Wędzić na gorąco .  Jeśli kiełbasy nie będą  wędzone . Obsmażyć je na mocno rozgrzanej patelni i zaparzyć . W dużym garnku zagotować wodę , Włożyć kiełbasę  , zmniejszyć ogień parzyć ok 15-20 minut Po tym czasie(...)wyłączyć ogień i pozostawić kiełbasę w wodzie jeszcze ok 10 minut . Moja kiełbasa ma średnicy

Eli Gotowanie
Bułki serowe z kiełbasą. 171

Przyszedł mi do głowy pewien pomysł, a mianowicie upieczenie bułek z kiełbasą. W międzyczasie postanowiłam dodać również do środka ser żółty. I tak powstały w mojej kuchni bułki serowe z kiełbasą. Domyślam się, że są osoby, które również już takiego połączenia spróbowały. Jednak mam nadzieję, że komuś przyda się przepis. Bułeczki są bardzo smaczne. Składniki: 6g drożdży, 8g cukru, 150ml(...)lekko ciepłej wody, 250g mąki pszennej chlebowej, 1/4 łyżki soli, 100g kiełbasy, 120g sera żółtego. Przygotowanie: Drożdże z cukrem i solą wymieszać z połową ilości wody podanej w przepisie. W misce przygotować mąkę, odgarnąć ją na boki by środek był pusty. Wlać tam rozpuszczone drożdże i powoli okrężnymi ruchami palca mieszać, łącząc je z mąką. Powoli dodawać resztę wody

W kuchni u Moniki
Młoda kapusta na ciepło. 124

dużej główki kapusty, kość od schabu, 1 marchew, garść świeżej, posiekanej natki pietruszki, garść świeżego posiekanego koperku, kawałek pora, kawałek selera, 30-50dag boczku, 2 pęta kiełbasy, cebula, sól, pieprz, liście selera - niekoniecznie jeżeli jest korzeń.  Przygotowanie:   Ugotować wywar: kość od schabu zalać wodą ( ale tak by woda nie przykryła całej kości). Dodać startą marchew(...)seler (ewentualnie liście selera), gotować kilka minut. Posolić i popieprzyć.  1 pęto kiełbasy, boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć.  Kapustę pokroić.   Dodać pokrojoną kapustę i dusić ok.30min. do miękkości. Następnie dodać kiełbasę z boczkiem i cebulką, wymieszać i chwilę jeszcze dusić. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę, koperek oraz  dodać pokrojoną na większe kawałki kiełbasę

W kuchni u Moniki
Pizza z kiełbasą i pieczarkami. 111

szklanki ciepławej wody, 3 łyżki oleju, 7g suchych drożdży, 3/4 łyżeczki soli, 3/4 łyżeczki cukru. Farsz: 3x papryka czerwona, świeża ( może być żółta i pomarańczowa), 4 pomidory, 400g kiełbasy, 2 duże cebule, 350g pieczarek, Ponadto: 400g startego sera żółtego, 120-150g przecieru pomidorowego, łyżka oregano, olej, sól, pieprz. Przygotowanie: Ciasto: Składniki suche razem wymieszać. Dodać do nich składniki mokre(...)wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto uformować w kulkę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40min. Farsz: Kiełbasę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć ( na 4 łyżkach oleju), po chwili dodać do niej pokrojoną w półksiężyce cebulę - lekko osolić. Chwilkę podsmażyć razem. Pieczarki pokroić w plastry i lekko podsmażyć na tłuszczu po kiełbasie i cebuli - lekko posolić i popieprzyć. Przecier pomidorowy

W kuchni u Moniki
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i serem żółtym 280

Dzisiaj zapiekanka dla prawdziwych łakomczuszków ;) Potrzebujemy: 200 g makaronu penne 4-5 małych kiełbas śląskich 1 cebule 100-150 g startego żółtego sera 500 ml bulionu 4-5 trójkąciki serka topionego z papryką Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. W między czasie do gotującego bulionu wrzucamy serki topione i mieszamy aż się rozpuszczą. Naczynie żaroodporne smarujemy(...)oliwą z oliwek bądź olejem. Wsypujemy surowy makaron. Następnie dodajemy kiełbasę z cebulą i mieszamy. Całość zalewamy bulionem z serkami i ponownie mieszamy. Posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 35-40 minut. Smacznego

Kolejny blog o gotowaniu
Biała kiełbasa pod pierzynką 174

Składniki: * 7 białych kiełbas * 3 duże cebule * 6 ząbków czosnku * 2 łyżeczki majeranku * 2 łyżeczki tymianku * 25 dag żółtego sera * łyżka smalcu Sposób przygotowania: Kiełbasy kroimy w plastry, cebulę w piórka. Ząbki czosnku obieramy ze skórki. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym smalcem wykładamy połowę kiełbasy i połowę cebuli. Posypujemy łyżeczką majeranku i tymianku. Czynność powtarzamy. Między kiełbasę wkładamy ząbki czosnku

Pobite gary Barbary
Leczo 149

wykorzystaniem. Dziś na tapecie leczo z cukinii, papryki, selera naciowego. Mniaaam! Leczo Składniki: cukinia, 3 papryki czerwone, 2 papryki żółte, 2 cebule, 2 łodygi selera naciowego, 400 g kiełbasy podwawelskiej, 800 g pomidorów w puszce, 2 ząbki czosnku, 2 l bulionu, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Wykonanie: Cukinię obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Papryki myjemy i również kroimy(...)kostkę, seler naciowy kroimy drobno. Kiełbasę kroimy w talarki, cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Kiełbasę i cebulkę podsmażamy. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i wrzucamy cukinię, papryki, pomidory, seler naciowy, czosnek. Gotujemy do miękkości po czym dodajemy kiełbasę i cebulę. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy jeszcze na małym ogniu na 15 minut. Leczo doprawiamy do smaku. Smacznego

paapilotkaa
Kiełbasa nadziewana na makaron w sosie pomidorowym 130

przygotowuję potrawy, które nie wymagają spędzenia ogromu czasu w kuchni (chociaż potrawy czasochłonne także przyrządzać będę, nie wycofuję się z tego). Dzisiaj coś, co z pewnością zdobędzie wasze podniebienia ;) KIEŁBASA NADZIEWANA NA MAKARON W SOSIE POMIDOROWYM Składniki: - 200 gram makaronu spaghetti - 250 gram dowolnej kiełbasy - 2 cebule - 750 mililitrów passaty - woda - pieprz cayenne - pieprz czarny - sól Przygotowanie: Kiełbasę kroimy(...)oraz, by się nie przypaliła. Doprawiamy, na chwilę przed ugotowaniem się makaronu - pieprzami i solą. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, na której wcześniej smażyła się kiełbasa. Makaron z mięsem wykładamy na talerz. Całość posypujemy podsmażoną cebulką. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Życie zamknięte w smaku
Leczo z pieczoną papryką 131

Było już leczo z cukinii i bakłażana, dzisiaj  przedstawiam leczo z pieczonej papryki z dodatkiem mięsa z kurczaka i kiełbasą. Dzięki temu, że papryka zostaje upieczona pozbywamy się z niej skórki, którą nie wszyscy lubią. Poza tym nadaje smaku potrawie. Składniki: 6 papryk ( mieszanych ) 250 gram mięsa z kurczaka pozbawionego kości 250 gram kiełbasy typu śląska 2 cebule(...)mniejsze kawałki i układamy na blaszce skórką do góry. Wkładamy do piekarnika na najwyższą półkę i pieczemy około 30 minut w temp. 180 o C ( skórka zacznie się rumienić ). Kiełbasę kroimy w plasterki, obsmażamy na wysokiej patelni. Do kiełbasy na patelnię dodajemy pokrojone cebule w większą kostkę. Smażymy. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i również podsmażamy. Dodajemy kurczaka i pomidory

Smaki Ewy
Kartoflanka – idealna zupa na zimę 187

mojego rodzinnego domu, lecz jest mieszanką dopasowaną do własnego smaku. Składniki: Woda 3 litry 1200 gram ziemniaków 2 marchewki 1 duża cebula 1 pietruszka Kawałek selera 300 gram cienkiej kiełbasy 200 gram mięsa ( typu antrykot, ale może być inne ) 150 gram wędzonego boczku Sól Pieprz Liść laurowy Ziele angielskie 1 łyżka majeranku 3 łyżki musztardy 50 ml śmietany 18% - słodkiej(...)Wykonanie: Mięso gotujemy w wodzie, usuwamy szum. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. W czasie jak gotuje się mięso obieramy warzywa I kroimy kiełbasę i boczek. Ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę, marchew i pozostałe warzywa ścieramy tarce ( duże oka ). Kiełbasę i boczek kroimy w większą kostkę i podsmażamy na patelni. Na tej samej patelni podsmażamy również cebulę. Ugotowane mięso

Smaki Ewy
Domowa kiełbasa szynkowa z szynkowara 273

czasu do czasu sama robię wędliny, szczególnie gdy mamy dosyć tych ze sklepu, bo wszystkie są prawie identyczne. Różnią się na ogół wyglądem. Poza tym w większości kiełbas znajduje mom, czyli mięso oddzielone mechanicznie, ogólnie mówiąc znajduje się tam wszystko. Dzisiaj proponuję kiełbasę szynkowa domowej produkcji z szynkowara. Przyprawy do kiełbas kupuję w jednym ze sklepów internetowych. Składniki: Łopatka wieprzowa(...)łącznie z filetem z kurczaka waga 700 gram ) 1 pojedynczy filet z piersi z kurczaka 1 łyżeczka soli peklowej 1 łyżeczka soli morskiej 7 gram przyprawy do kiełbasy szynkowej 6 kostek lodu Wykonanie: Mięso pozbawione błon, kroimy w typową kostkę jak do gulaszu ( około 2-3 cm ). 2/3 porcji mielimy w maszynce do mięsa ( średnie oczka ). Zmielone i pokrojone mięso

Smaki Ewy
kiełbasa biała 77

Kiełbasa biała Gotowa biała kiełbasa Co prawda patrząc w kalendarz należało by się spodziewać fali upałów a w związku z tym w kuchni królować powinny lekkie sałatki i chłodniki, lecz kapryśna aura kolejny raz spłatała figla i domownicy zaczęli dopominać się w kuchni dań " cięższego kalibru" Chcąc nie chcąc pojechałem więc do  rzeźnika by dokonać zakupu produktów potrzebnych(...)wyrobu domowej kiełbasy. Składniki na siedem kilo wyrobu 0,6 kg wołowiny II lub III klasy (karkówka, pręga) 1 wieprzowiny III klasy (podgardle, pachwina,) 1 wieprzowiny I klasy( szynka,schab) 4 kg wieprzowiny II klasy( łopatka, boczek) jelita wieprzowe sól, pieprz majeranek cukier brązowy( w ilości 3  g na każdy kg gotowego wyrobu) gorczyca biała czosnek możemy dodać inne

Miód i pieprz
kiełbasa biała w piwie 92

Kiełbasa biała w piwie Piwo i własnej roboty kiełbasa, te słowa stanowią chyba wystarczającą zachętę aby wykonać niżej podany przepis. Składniki dla czterech osób 8 kawałków białej kiełbasy wykonanych według receptury, którą znajdziesz  tutaj 0,5 l piwa 8-7 cebul 4 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 2 łyżki masła Sposób przygotowania Obieramy cebulę, kroimy ją w krążki(...)następnie układamy jej warstwę (około trzeciej części) na dnie żaroodpornego naczynia ( najlepiej okrągłego).  Na cebulę kładziemy pęta kiełbasy zwiniętej w wianek. Pomiędzy pętka i na wierzch  kiełbasek układamy pozostałą częśc cebuli. W oddzielnym naczyniu mieszamy ze sobą piwo, miód i musztardę, a następnie tak powstałym płynem zalewamy pętka, na wierzch układając cienko pokrojone kawałki masła. Całość wstawiamy

Miód i pieprz
Leczo z ogórkiem i kiełbasą 180

Dzisiaj prezentuję Wam przepis na łatwe danie obiadowe przygotowane ze świeżych warzyw i kiełbasy. Do przygotowania w kilka chwil.  SKŁADNIKI: 1  papryka  czerwona, 1  papryka  żółta, 1 cebula, 20 dag kiełbasy cienkiej, 1  cukinia, 1  ogórek, 3  pomidory, oliwa, sól, pieprz, zioła   prowansalskie. PRZYGOTOWANIE: 1. Papryki oczyszczam z gniazd nasiennych(...)kroję w paski. Cebulę kroję w kostkę. Cukinię obieram i kroję na mniejsze kawałki. Kiełbasę oraz ogórka obieram i kroję w plasterki. Pomidory kroję w ósemki.  2.  Na oliwie podsmażam kiełbasę razem z cebulą. Dodaję paprykę, ogórka oraz cukinię. Duszę na małym ogniu około 15 minut, co jakiś czas mieszając łyżką. Dodaję pomidory i duszę kolejne 5 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zapiekanka warzywna z kiełbasą 193

Zapiekanka to bardzo fajne danie. Możemy wymyślać różne, wykorzystywać resztki z lodówki. Do tej zapiekanki potrzebna Wam będzie koniecznie kiełbasa surowa. Ja dałam polską surową, ale możecie zrobić z białą surową lub metką. Składniki: 1 duża czerwona cebula 3 kiełbasy polskie surowe 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 duże pomidory 2 gałązki rozmarynu 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki płatków(...)chilli sól pieprz 3 łyżki oliwy listki bazylii Wykonanie: Cebulę, pomidory i paprykę pokroić  w duże kawałki i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Kiełbasę wyciągnąć z osłonki i porobić z niej pulpety wielkości  jajka i rozłożyć na warzywach. Dodać rozmaryn, posypać oregano, płatkami chilli,solą i pieprzem. Polać całość oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni

O kuchni z uczuciem