produkowane przez Pana Tadeusza Protasiewicza. Dla porządku są to: Szynka wędzona z Ejszeryszek Polędwica wędzona z Ejszeryszek Boczek wędzony z Ejszeryszek Golonka faszerowana z Ejszeryszek Karkówka wędzona z Ejszeryszek Kiełbasa chłopska z Ejszeryszek Kiełbasa z Ejszeryszek kolejny to Makowiec z Ejszeryszek. W zakładzie ciastkarskim Pani Celiny Glińskiej, producentki tego specjału, oczywiście też byliśmy i nie tylko makowiec próbowaliśmy (relacja(...)napisać o smakach, aromatach, teksturze i takich tam innych, ale powiem tak - było pysznie, „normalnie” wszystko smakowało, „normalnie” - tak jak powinno. Szynka smakowała jak szynka, boczek jak boczek a kiełbasa jak dobrze doprawiona i uwędzona kiełbasa. Normalne tradycyjne dawne smaki. Zapasy, które przywieźliśmy do domu jedliśmy jeszcze przez wiele dni, nic się nie zepsuło. Czuć było olchowy dym, sejneński wiatr
królestwo garówBardzo sycąca i prosta do wykonania zapiekanka ziemniaczana. 1,5 kg ziemniaków ok. 200 g kiełbasy (użyłam drobiowej) 2 średnie cebule 200 g śmietany 18% 200 g łagodnego żółtego sera sól i pieprz olej do smażenia cebuli i kiełbasy Nieobrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym(...)oleju. Następnie na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę. Ostudzone ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem (do smaku). W naczyniu żaroodpornym układać po kolei ziemniaki, śmietanę, cebulę i kiełbasę. Ułożyć tak 3 warstwy. Na wierzchu ułożyć pokrojony w grube plastry ser. Piec w temperaturze 180°C około 25 minut
Bullioteż pachnące słońcem pomidory. Leczo jest szybkim do przygotowania daniem i to od nas zależy co w nim się znajdzie. Może być z samych warzyw lub z dodatkiem dobrej kiełbasy dla mięsożerców. Składniki: 3 duże kolorowe papryki 2 średnie marchewki 3 duże cebule 3 ząbki czosnku średni pęczek natki pietruszki pałka (300 - 400 g) dobrej cienkiej kiełbasy (u mnie(...)duże kawałki, takie by podczas smażenia papryka zachowała swój kształt. Marchew, obrać, umyć i niezbyt drobno pokroić. Cebulę i czosnek obrać, pokroić cebulę w pióra, a czosnek w plasterki. Kiełbasę pokroić w plasterki. Pomidory zanurzyć na chwilę we wrzątku, obrać ze skóry i wydrążyć pestki. Drobno pokroić. Do głębokiej patelni lub woka wlać nieco oleju, rozgrzać, dodać marchew i smażyć
Kuchcik gotujekaloryczna . Nie wspomnę o zdrowotności . No ale co tam ! Od czasu do czasu pozwalam sobie na coś takiego . Składnik 2 porcje 2 jajka 1 mała cebula kiełbasa ( ilość według uznania ) sól, pieprz do smaku 1 łyzka oliwy Wykonanie Kiełbasę pokroić w kostkę , cebulę w piórka. Na patelni rozgrzać oliwę , wrzucić cebulkę , zamieszać i smażyć(...)minuty . następnie dodać kiełbasę . zamieszać i smażyć aż kiełbasa zarumieni się.Na to rozbijamy jajka , jak bialko zaczyna ścinać się to mieszamy całość aż jajka będą w całości ścięte. Kto jeszcze lubi takie niezdrowe ale smaczne jedzonko
Eli Gotowaniemówić ,naleśniki tak jak ciasto francuskie do wszystkiego pasują. Dzisiaj w myśl że nie należy wyrzucać żywności która nie została zjedzona ,zrobiłam błyskawiczną przekąskę . Wyszła całkiem nie zła.Kiełbasa zawinięta w naleśnik ,banalne ,za razem proste i smaczne. Wykorzystałam naleśniki które zostały z wczorajszej kolacji . Skladniki ciasto naleśnikowe 1 szklanka mąki 1 jajko 1 szklanka mleka(...)szklanki wody. szczypta soli Nadzienie kawałek kiełbasy 2-3 cienkie plasterki zera żółtego Wykonanie Składniki przeznaczone na ciasto wymieszać tak aby nie było grudek ,najlepiej mikserem. Następnie smażyć naleśniki. ( Jak mówiłam ja wykorzystałam nie zjedzone ) Kawałek kiełbasy położyć na naleśnik i zawinąć go Na drugi położyć kilka plasterków sera na serze położyć zawinięty rulon z kiełbasą
Eli Gotowanieresztę wody , rozdrobniony czosnek, pieprz majeranek Jeszcze raz dokładnie wymieszać . - Masę kiełbasianą przełożyć do osłonek i odstawić aby kiełbaski przeschły. - Wędzić na gorąco . Jeśli kiełbasy nie będą wędzone . Obsmażyć je na mocno rozgrzanej patelni i zaparzyć . W dużym garnku zagotować wodę , Włożyć kiełbasę , zmniejszyć ogień parzyć ok 15-20 minut Po tym czasie(...)wyłączyć ogień i pozostawić kiełbasę w wodzie jeszcze ok 10 minut . Moja kiełbasa ma średnicy
Eli GotowaniePrzyszedł mi do głowy pewien pomysł, a mianowicie upieczenie bułek z kiełbasą. W międzyczasie postanowiłam dodać również do środka ser żółty. I tak powstały w mojej kuchni bułki serowe z kiełbasą. Domyślam się, że są osoby, które również już takiego połączenia spróbowały. Jednak mam nadzieję, że komuś przyda się przepis. Bułeczki są bardzo smaczne. Składniki: 6g drożdży, 8g cukru, 150ml(...)lekko ciepłej wody, 250g mąki pszennej chlebowej, 1/4 łyżki soli, 100g kiełbasy, 120g sera żółtego. Przygotowanie: Drożdże z cukrem i solą wymieszać z połową ilości wody podanej w przepisie. W misce przygotować mąkę, odgarnąć ją na boki by środek był pusty. Wlać tam rozpuszczone drożdże i powoli okrężnymi ruchami palca mieszać, łącząc je z mąką. Powoli dodawać resztę wody
W kuchni u Monikidużej główki kapusty, kość od schabu, 1 marchew, garść świeżej, posiekanej natki pietruszki, garść świeżego posiekanego koperku, kawałek pora, kawałek selera, 30-50dag boczku, 2 pęta kiełbasy, cebula, sól, pieprz, liście selera - niekoniecznie jeżeli jest korzeń. Przygotowanie: Ugotować wywar: kość od schabu zalać wodą ( ale tak by woda nie przykryła całej kości). Dodać startą marchew(...)seler (ewentualnie liście selera), gotować kilka minut. Posolić i popieprzyć. 1 pęto kiełbasy, boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Kapustę pokroić. Dodać pokrojoną kapustę i dusić ok.30min. do miękkości. Następnie dodać kiełbasę z boczkiem i cebulką, wymieszać i chwilę jeszcze dusić. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę, koperek oraz dodać pokrojoną na większe kawałki kiełbasę
W kuchni u Monikiszklanki ciepławej wody, 3 łyżki oleju, 7g suchych drożdży, 3/4 łyżeczki soli, 3/4 łyżeczki cukru. Farsz: 3x papryka czerwona, świeża ( może być żółta i pomarańczowa), 4 pomidory, 400g kiełbasy, 2 duże cebule, 350g pieczarek, Ponadto: 400g startego sera żółtego, 120-150g przecieru pomidorowego, łyżka oregano, olej, sól, pieprz. Przygotowanie: Ciasto: Składniki suche razem wymieszać. Dodać do nich składniki mokre(...)wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto uformować w kulkę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40min. Farsz: Kiełbasę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć ( na 4 łyżkach oleju), po chwili dodać do niej pokrojoną w półksiężyce cebulę - lekko osolić. Chwilkę podsmażyć razem. Pieczarki pokroić w plastry i lekko podsmażyć na tłuszczu po kiełbasie i cebuli - lekko posolić i popieprzyć. Przecier pomidorowy
W kuchni u MonikiDzisiaj zapiekanka dla prawdziwych łakomczuszków ;) Potrzebujemy: 200 g makaronu penne 4-5 małych kiełbas śląskich 1 cebule 100-150 g startego żółtego sera 500 ml bulionu 4-5 trójkąciki serka topionego z papryką Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. W między czasie do gotującego bulionu wrzucamy serki topione i mieszamy aż się rozpuszczą. Naczynie żaroodporne smarujemy(...)oliwą z oliwek bądź olejem. Wsypujemy surowy makaron. Następnie dodajemy kiełbasę z cebulą i mieszamy. Całość zalewamy bulionem z serkami i ponownie mieszamy. Posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 35-40 minut. Smacznego
Kolejny blog o gotowaniuSkładniki: * 7 białych kiełbas * 3 duże cebule * 6 ząbków czosnku * 2 łyżeczki majeranku * 2 łyżeczki tymianku * 25 dag żółtego sera * łyżka smalcu Sposób przygotowania: Kiełbasy kroimy w plastry, cebulę w piórka. Ząbki czosnku obieramy ze skórki. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym smalcem wykładamy połowę kiełbasy i połowę cebuli. Posypujemy łyżeczką majeranku i tymianku. Czynność powtarzamy. Między kiełbasę wkładamy ząbki czosnku
Pobite gary Barbarywykorzystaniem. Dziś na tapecie leczo z cukinii, papryki, selera naciowego. Mniaaam! Leczo Składniki: cukinia, 3 papryki czerwone, 2 papryki żółte, 2 cebule, 2 łodygi selera naciowego, 400 g kiełbasy podwawelskiej, 800 g pomidorów w puszce, 2 ząbki czosnku, 2 l bulionu, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Wykonanie: Cukinię obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Papryki myjemy i również kroimy(...)kostkę, seler naciowy kroimy drobno. Kiełbasę kroimy w talarki, cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Kiełbasę i cebulkę podsmażamy. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i wrzucamy cukinię, papryki, pomidory, seler naciowy, czosnek. Gotujemy do miękkości po czym dodajemy kiełbasę i cebulę. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy jeszcze na małym ogniu na 15 minut. Leczo doprawiamy do smaku. Smacznego
paapilotkaaprzygotowuję potrawy, które nie wymagają spędzenia ogromu czasu w kuchni (chociaż potrawy czasochłonne także przyrządzać będę, nie wycofuję się z tego). Dzisiaj coś, co z pewnością zdobędzie wasze podniebienia ;) KIEŁBASA NADZIEWANA NA MAKARON W SOSIE POMIDOROWYM Składniki: - 200 gram makaronu spaghetti - 250 gram dowolnej kiełbasy - 2 cebule - 750 mililitrów passaty - woda - pieprz cayenne - pieprz czarny - sól Przygotowanie: Kiełbasę kroimy(...)oraz, by się nie przypaliła. Doprawiamy, na chwilę przed ugotowaniem się makaronu - pieprzami i solą. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, na której wcześniej smażyła się kiełbasa. Makaron z mięsem wykładamy na talerz. Całość posypujemy podsmażoną cebulką. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Życie zamknięte w smakuByło już leczo z cukinii i bakłażana, dzisiaj przedstawiam leczo z pieczonej papryki z dodatkiem mięsa z kurczaka i kiełbasą. Dzięki temu, że papryka zostaje upieczona pozbywamy się z niej skórki, którą nie wszyscy lubią. Poza tym nadaje smaku potrawie. Składniki: 6 papryk ( mieszanych ) 250 gram mięsa z kurczaka pozbawionego kości 250 gram kiełbasy typu śląska 2 cebule(...)mniejsze kawałki i układamy na blaszce skórką do góry. Wkładamy do piekarnika na najwyższą półkę i pieczemy około 30 minut w temp. 180 o C ( skórka zacznie się rumienić ). Kiełbasę kroimy w plasterki, obsmażamy na wysokiej patelni. Do kiełbasy na patelnię dodajemy pokrojone cebule w większą kostkę. Smażymy. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i również podsmażamy. Dodajemy kurczaka i pomidory
Smaki Ewymojego rodzinnego domu, lecz jest mieszanką dopasowaną do własnego smaku. Składniki: Woda 3 litry 1200 gram ziemniaków 2 marchewki 1 duża cebula 1 pietruszka Kawałek selera 300 gram cienkiej kiełbasy 200 gram mięsa ( typu antrykot, ale może być inne ) 150 gram wędzonego boczku Sól Pieprz Liść laurowy Ziele angielskie 1 łyżka majeranku 3 łyżki musztardy 50 ml śmietany 18% - słodkiej(...)Wykonanie: Mięso gotujemy w wodzie, usuwamy szum. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. W czasie jak gotuje się mięso obieramy warzywa I kroimy kiełbasę i boczek. Ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę, marchew i pozostałe warzywa ścieramy tarce ( duże oka ). Kiełbasę i boczek kroimy w większą kostkę i podsmażamy na patelni. Na tej samej patelni podsmażamy również cebulę. Ugotowane mięso
Smaki Ewy