kiełbasa - 10142 przepisów (strona:138/677)

Kiełbasa krakowska wieprzowa 194

robił w domu kiełbasę krakowską wieprzową? Kilka miesięcy temu zrobiłam, kiełbasę krakowską wieprzową, która wyszła rewelacyjna, bez konserwantów. Kiełbasa o dużych kawałkach mięsa, wspaniałych zapachu i smaku. Dobrze wyrobiona kiełbasa nie rozpada się, co widać na zdjęciu. Składniki Surowce Mięso 2kg szynki 50dkg łopatki 50dkg boczku 50dkg wołowiny Przyprawy

Kulinarne pyszności Molki
Chłopski garnek - danie jednogarnkowe z kiełbasą 296

tych wdzięcznych, bo jest to danie jednogarnkowe:). Wszystkie składniki wrzucamy do jednego garnka, nie ma więc problemu ze stertą naczyń do mycia po obiedzie. Typowo męskie jedzenie:).  400g kiełbasy, u mnie Kiełbasa od wędzarza Hańderek 1 kg ziemniaków 2 cebule 300g pieczarek 4 papryki 100g kukurydzy konserwowej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej 1. Kiełbasę, cebulę(...)pieczarki i paprykę kroimy na spore kawałki. Ziemniaki obieramy, również kroimy na duże kawałki.  2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kiełbasę. Kiedy się zarumieni dodajemy cebulę, pieczarki, paprykę i ziemniaki, obficie posypujemy przyprawami. Smażymy 5-10 minut, po czym wlewamy szklankę wody. Dusimy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy kukurydzę i koncentrat pomidorowy

Szefowa kuchni
Chłopski garnek - danie jednogarnkowe z kiełbasą 296

tych wdzięcznych, bo jest to danie jednogarnkowe:). Wszystkie składniki wrzucamy do jednego garnka, nie ma więc problemu ze stertą naczyń do mycia po obiedzie. Typowo męskie jedzenie:).  400g kiełbasy, u mnie Kiełbasa od wędzarza Hańderek 1 kg ziemniaków 2 cebule 300g pieczarek 4 papryki 100g kukurydzy konserwowej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej 1. Kiełbasę, cebulę(...)pieczarki i paprykę kroimy na spore kawałki. Ziemniaki obieramy, również kroimy na duże kawałki.  2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kiełbasę. Kiedy się zarumieni dodajemy cebulę, pieczarki, paprykę i ziemniaki, obficie posypujemy przyprawami. Smażymy 5-10 minut, po czym wlewamy szklankę wody. Dusimy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy kukurydzę i koncentrat pomidorowy

Szefowa kuchni
Fasolka szparagowa po bretońsku 302

Danie jest świetną alternatywą dla osób nie mogących jeść fasoli. Na pewno warto spróbować dla urozmaicenia. SKŁADNIKI 450 g mrożonej fasolki szparagowej 300 g wędzonego boczku 350-400 g kiełbasy śląskiej (3 sztuki) 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych 1 szklanka wody 1 szklanka wywaru z boczku 3 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego pieprz(...)gorczyca biała, kminek, kolendra, papryka słodka, chili) WYKONANIE Fasolkę szparagową odmrozić. Boczek ugotować (wody po ugotowaniu boczku nie wylewać), ostudzić i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kiełbasę również pokroić w kostkę. Na patelnię wlać olej, dodać cebulę, kiełbasę i smażyć około 5 minut. Do głębokiej patelni wlać szklankę wody, pomidory z puszki, dodać fasolkę szparagową i dusić

Passions hobbies life
Bigos staropolski 181

litrów, więc bigosu wyszło duuuużo i mogłam się podzielić z rodziną:) Składniki:  500g wieprzowiny (łopatka, karkówka, szynka) 300g wołowiny (karkówka, łata) 200 wędzonego boczku 250g dobrej wędzonej kiełbasy (najlepiej domowej; ja dałam kiełbasę z dzika) 50g suszonych grzybów 150g suszonych śliwek 3 wędzone śliwki 2 cebule 2,5 kg kiszonej kapusty 0,5kg kapusty świeżej 3 liście laurowe(...)mniejsze kawałki, zalać wrzątkiem, odstawić na pół godziny, a następnie ugotować (ok 20 minut), odcedzić, wywar zachować. Boczek pokroić w większą kostkę. Mięso pokroić w kawałki (ok 2cm), kiełbasę w półtalarki. Boczek zrumienić na patelni, przełożyć do głębokiego szerokiego garnka (najlepiej żeliwnego). Cebulę zeszklić na oleju, przełożyć do garnka. Na tej samej patelni rozgrzać smalec i partiami obsmażyć mięso, przełożyć

Obiad gotowy
Tarta z mascarpone, cebulą i kiełbasą 145

Tarta na kruchym cieście z mascarpone, parmezanem, cebulą i kiełbasą. Na wierzchu pomidory koktajlowe i świeża rukola. Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 1 łyżeczka soli 1 jajko 1 łyżka wody Farsz: 250 g sera mascarpone 150 g kiełbasy (użyłam drobiowej) 2 małe cebule 1 jajko 100 g parmezanu kilka pomidorów koktajlowych kilka liści rukoli Wyrobić ciasto(...)minut. Najlepiej na pierwsze 15 minut wyłożyć wierzch tarty papierem do pieczenia i wysypać obciążeniem (np. grochem). W czasie pieczenia przygotować farsz. Drobno posiekaną cebulę podsmażyć z pokrojoną kiełbasą na patelni. Ser mascarpone wymieszać z drobno utartym parmezanem i jajkiem. Dodać podsmażoną i lekko wystudzoną cebulę i kiełbasę. Całość dokładnie wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć pokrojone

Bullio
Rozgrzewająca i sycąca zupa z porów 141

jasnozielone części z 2 dużych porów, 4 łyżki masła, 1 małą marchew, 1/2 łodygi selera naciowego, 1 litr rosołu z kurczaka, 2 średnie ziemniaki, 2 łyżki mąki, 15 dag kiełbasy, 1 mały ząbek czosnku, 2 łyżeczki świeżego lub 1 łyżeczkę suszonego majeranku, sól, pieprz. Marchew obierz i umyj. Selera umyj. Marchew i selera pokrój w kostkę. Kiełbasę pokrój w cienkie(...)plasterki. Pory przetnij wzdłuż i dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Osusze i pokrój w półplasterki. Na patelni podsmaż kiełbasę. Gdy się ładnie zezłoci, przełóż ją do miski i odstaw. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodaj połowę masła. Podsmaż na nim marchewkę i selera przez ok. 3-4 minuty. Po tym czasie na patelnię dodaj pora i smaż całość mieszając przez

blog.moje-pasje.info
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z KIEŁBASĄ 156

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: 1 kg zie mniaków, 60 dag kiełbasy, 2 większe cebule, 330 ml śmietany 18%, jajko, pęczek szczypiorku, 20 dag tartego sera żółtego, sól, pieprz, majeranek, odrobina rozmarynu, bazylia, papryka ostra, gałka muszkatołowa, łyżeczka posiekanego koperku . Przygotowanie: Ziemnia ki gotuję w osolonej wodzie, kroję(...)nieco grubsze plastry.  Kiełbasę kroję w kostkę, cebulę siekam, podsmażam na odrobinie oleju z dodatkiem soli, majeranku i ostrej papryki.  Szczypiorek siekam.  Przygotowuję sos: śmietanę łączę z jajkiem, serem żółtym oraz przyprawami (gałką, solą, pieprzem, majerankiem, rozmarynem i bazylią).  Naczynie żaroodporne smaruję tłuszczem (najlepiej masłem), układam warstwę ziemniaków, wylewam odrobinę sosu, posypuję 1/2 szczypiorku, wykładam kiełbasę

JejKuchnia
FASOLKA PO BRETOŃSKU 136

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 140 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 12-15 Składniki: 50 dag średn iej fasoli Jaś, 50 dag ulubionej kiełbasy, 30 dag wędzonego boczku,  średnia kostka wędzona, 2 liście laurowe,  słoik koncentratu pomidorowego, 2 średnie cebule, 2 łyżki majeranku, pieprz,  sól. Przygotowanie: Fasolę moczę w wodzie na n oc, odcedzam(...)Przekładam do dużego garnka. Zalewam 2 litrami wody, dodaję kostkę, skórę od boczku oraz liście laurowe, gotuję przez godzinę.  W międzyczasie boczek kroję w mniejszą kostkę, kiełbasę w większą. Cebulę drobno siekam.  Boczek podsmażam, aby wytopiło się z niego trochę tłuszczu. Dodaję cebulę, smażę do zarumienienia. Na koniec wrzucam kiełbasę, smażę jeszcze 5 minut. Po godzinie wyjmuję kostkę

JejKuchnia
Moje warsztaty kulinarne - trzy dania z chleba -żurek, walijsko-niemieckie hot dogi i bajadery 128

zrobić grzanki. Pokroić ją w kostkę i podsmażyć na patelni. Niemieckie hot dogi z walijskimi kiełbaskami Niemiecki hot dog charakteryzuje się tym, że jest to po prostu bułka z kiełbasą, z tym, że bułka nie jest dopasowana do kiełbasy. Bułka jest okrągła a kiełbasa długa, zazwyczaj wychodząca poza bułkę i to znacznie.  Na walijskie kiełbaski z bułki tartej natknąłem(...)dobrego, ale na koniec padło stwierdzenie, że skoro to tak smakuje, to istnieją bardzo duże wątpliwości co do tego, czy to co się je na co dzień jest naprawdę kiełbasą Składniki: - zmielony suchy chleb lub bułka, tak zwana bułka tarta - cebula - mąka - papryka wędzona i inne ulubione przyprawy Wykonanie: Bułkę tartą umieszczamy w misce. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę

Kryzysowa Książka Kucharska
BIGOS 154

Składniki: 1,2 kg kapusty kwaszonej 90 dkg kapusty białej 40 dkg wieprzowiny bez kości (okrawków lub łopatki) 20 dkg boczku wędzonego 30 dkg kiełbasy 15 dkg tłuszczu 1 dużą cebulę 2 ząbki czosnku 5 płaskich łyżeczek papryki mielonej 1 łyżkę czubatą majeranku 3 łyżeczki płaskie soli pieprz do smaku 2 łyżki czubate mąki Sposób przygotowania: Kapustę kwaszoną zalać niedużą(...)dodać tłuszcz, ugotować. Osobno ugotować kapustę białą pokrojoną w grubą kostkę. Obie połączyć. Mięso wieprzowe pokroić w kostkę, osmażyć na tłuszczu i udusić z częścią pokrojonej cebuli. Boczek i kiełbasę umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę, podsmażyć z resztą cebuli i przyprawami. Jeśli kiełbasa jest w osłonce sztucznej, przed krojeniem kiełbasy osłonkę zdjąć. Dodać do kapusty wszystkie gatunki mięsa. Bigos

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Świąteczne pierogi z wędzoną kiełbasą 160

bezmięsnej  wigilii czekam tylko na okazję by zasiąść do świątecznego stołu z kubkiem gorącego barszczu w jednej ręce i pasztecikiem (koniecznie mięsnym w drugiej. Nadzienie zrobione z wędzonej kiełbasy i suszonych śliwek wyszło przepyszne. Jest bardzo aromatyczne i zadowoli nawet najbardziej wybredne kubki smakowe. Jest to ciekawa alternatywa dla osób, które chcą trochę odbiec od tradycyjnych przepisów i zaserwować(...)mleka 4 szklanki mąki pszennej 2 jajka 4 łyżki masła 4 łyżki kwaśnej śmietany 4 łyżki cukru sól jajko do posmarowania białko do zlepienia pierożków farsz: 50 dag wędzonej kiełbasy (użyłam "Kiełbasy z babcinej spiżarni Sokołów") 1 duża cebula szklanka suszonych grzybów (namoczonych przez noc) garść suszonych śliwek łyżeczka mielonego jałowca sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby gotujemy

Pobite gary Barbary
Zapiekane świderki z kiełbasą 91

weekendowym grillowaniu została kiełbasa, więc pojawił się pomysł na zapiekane świderki :) Składniki na zapiekane świderki z kiełbasą (5 porcji): makaron świderki około 300 g 5 kiełbas ser Gouda około 150 g pieczarki 300 g duża cebula mała śmietana 18% dwie łyżki mąki kostka grzybowa łyżka pietruszki sól pieprz Cebulę pokroić w kostkę i piórka, a pieczarki w paski. Podsmażyć(...)maśle. W tym czasie w dwóch szklankach wrzątku rozpuścić kostkę grzybową. W osobnym garnku zagotować osoloną wodę na makaron. Na patelnię wrzucić pokrojoną w paski kiełbasę, podsmażyć kilka minut. Wrzucić składniki z patelni do bulionu. Dodać śmietanę z rozrobioną mąką, a następnie łyżkę posiekanej pietruszki, doprawić. Doprowadzić do zagotowania. Odlać makaron i pozostawić w garnku, zalać sosem i wymieszać. Przełożyć

Karola gotuje
Leczo z cukinią i kiełbasą 170

Ciąg dalszy zabaw kulinarnych z cukinią :) Składniki na leczo z cukinią i kiełbasą (7 porcji): 2 cukinie 3 czerwone papryki 2 cebule 2 puszki krojonych pomidorów pieczarki ok. 500 g brązowa kiełbasa - 4 sztuki sól pieprz majeranek Pokroić kiełbasę w pół plastry i podsmażyć, a następnie przełożyć do garnka. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na tej samej patelni, dorzucić(...)ćwiartki pieczarki. Smażyć do odparowania wody. Pokroić paprykę w dużą kostkę i wrzucić na patelnię do pieczarek z cebulą. Smażyć 5 minut. Wrzucić usmażone składniki do garnka z kiełbasą i wlać pomidory (już na włączonym palniku), dokładnie wymieszać. Cukinię wyszorować, odciąć końcówki i wydrążyć zbędny środek z pestkami. Pokroić część warzywa w pół plastry i mniejsze kawałki. Przyprawić sporą ilością

Karola gotuje