kiełbasa - 10519 przepisów (strona:138/702)

Leczo z papryki z pieczarkami 124

pełna smaku, dlatego więc warto z niej korzystać. Szybki, zdrowy i smaczny obiad, a do tego bardzo aromatyczny. Leczo z papryki z pieczarkami można przygotować w wersji mięsnej z kiełbasą lub bez mięsa z samymi pieczarkami. Stopień pikantności należy dostosować do swoich upodobań. U mnie leczo jest umiarkowanie pikantne, gdyż lubię czuć smak wszystkich składników, a dodanie zbyt dużej ilości(...)minut Składniki na leczo z papryki z pieczarkami: 3 duże papryki w różnych kolorach 2 cebule 3 ząbki czosnku 4 średnie pomidory 300 g pieczarek 500 g wędzonej kiełbasy mała wiązka natki pietruszki 200 ml passaty pomidorowej łyżeczka oregano 2 łyżeczki słodkiej papryki łyżeczka papryki wędzonej 1/2 łyżeczki chili łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki soli 2 - 3 łyżki oleju rzepakowego

Kuchcik gotuje
Leczo warzywne 123

sezonu na świeże warzywa skłoniła mnie do połączenia smaków w jednym daniu. Zawsze kiedy dojrzewa papryka na ogrodzie robię leczo. Czasami takie proste z trzech składników: papryki, pomidora i kiełbasy. Czasem właśnie takie jak teraz "na bogato". Wrzuciłam do jednego garnka wszystko, co miał mi do zaoferowania mój ogród i półki z marketu :) Składniki: * 1 laska kiełbasy * 1 mała cukinia(...)czerwona * 1/2 puszki czerwonej fasoli * 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego * 1 pomidor * 6 pieczarek * 2 łyżki kukurydzy * 1 łyżka oleju * sól, papryka ostra i słodka Cebulę pokroiłam w piórka, kiełbasę w krążki. Podsmażyłam na patelni z odrobiną oleju.  Paprykę, cukinię, pomidora i pieczarki pokroiłam i dodałam do podsmażonej kiełbasy. Przykryłam pokrywką i dusiłam ok. 6 minut

Pieprzyć z Fantazją
Smaki Bieszczadów 171

prostocie wykonania oraz rodzimym surowcu. Specjalnością masarni są klasyczne, naturalnie wędzone wyroby (byliśmy i sprawdziliśmy wędzarnię) Zakład przerabia miesięcznie ok. 20 ton mięsa, z których powstają szynki, schaby, kiełbasy szynkowe, kiełbasy wiejskie, balerony, kabanosy, polędwiczki, boczki, pieczenie rzymskie, pasztety i salcesony.  Cztery z ich wyrobów, sygnowane określeniem geograficznym z Wierzeic, czyli dawnej nazwy wsi Wierzawice w powiecie leżajskim, wpisane(...)zostały w 2015 r. na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Są to baleron tradycyjny, polędwiczka wędzona, kiełbasa swojska i boczek wędzony. Wyroby Masarni Osip były wielokrotnie nagradzane między innymi na Festiwalu Podkarpackich Smaków w Górnie, konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” w Poznaniu na Międzynarodowych Targach Wyrobów Spożywczych Polagra Food, na którym – za kiełbasę swojską z Wierzeic

królestwo garów
Bigos z cukinii 151

Kolejny przepis na wykorzystanie cukinii. Sam przepis jak i przygotowanie jest banalnie  proste.  Do bigosu możecie użyć dowolnej  cukinii, a pomijając w przepisie kiełbasę  powstanie pyszne wegetariańskie danie. Składniki : 2 kg cukinii 2 marchewki 3 cebule 5 pomidorów 400 g ulubionej kiełbasy 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej do smażenia 2 liście laurowe(...)ziarenka z słodka czerwona papryka sól, pieprz Wykonanie: Cebulę, marchewkę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w półksiężyce, marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, a cukinię i kiełbasę pokroić w półplasterki. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę z kiełbasą, podsmażyć. Dodać marchewkę, posiekany czosnek, przesmażyć. Następnie dodać cukinię, liść laurowy, ziele angielskie

magiczna kuchnia Kasi
GULASZ WĘGIERSKI, WOŁOWY -Pörkölt + FILMIK 142

Gulasz węgierski -Pörkölt-jest bardzo aromatyczny i paprykowy. Przygotowany na wołowinie z dodatkiem warzyw i kiełbasy węgierskiej, posmakował nie jednej osobie. Osobiście się w nim zakochałam za jego pyszny smak. Można go podać z makaronem, kaszą, plackami itp. Polecam. SKŁADNIKI : 1/2 kg wołowiny na gulasz 0.5 kg papryki różnokolorowej 1-2 cebule 1 mała marchewka kawałeczek selera 30 dkg kiełbasy(...)PRZYGOTOWANIE : Mięso kroimy na kawałki a warzywa w mniejszą kostkę. Kiełbasę kroimy w talarki lub kostkę. Do mięsa wsypujemy mąkę i papryki w proszku, dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, przekładamy mięso i chwilkę podsmażamy, cały czas mieszając. Do mięsa dodajemy liść, ziele i pieprz w ziarnkach, wlewamy 0.5 l wody i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie półmiękkie

Kulinarne Fantazje Marioli
FASOLKA PO BRETOŃSKU 151

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 140 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 12 Składniki: 50 dag fasoli Średni Jaś, 50 dag kiełbasy, 30 dag wędzonego boczku, 2 średniej wielkości cebule, kostka wędzona, 2 liście laurowe, słoik koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, 2 płaskie łyżki majeranku Cykoria . Przygotowanie: Fasolę moczę w wodzie na n oc, odcedzam. Przekładam do dużego garnka(...)Zalewam 2 litrami wody, dodaję kostkę, skórę od boczku oraz liście laurowe, gotuję przez godzinę.  W międzyczasie boczek kroję w mniejszą kostkę, kiełbasę w większą. Cebulę drobno siekam.  Boczek podsmażam, aby wytopiło się z niego trochę tłuszczu. Dodaję cebulę, smażę do zarumienienia. Na koniec wrzucam kiełbasę, smażę jeszcze 5 minut. Po godzinie wyjmuję kostkę oraz skórę, miksuję część

JejKuchnia
Makaron z kiełbasą 148

chcemy dzwonić po prostu po pizzę. Niby nic takiego specjalnego, ale jest to pyszne i szybkie danie obiadowe które wręcz robi się samo. Spróbujcie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaron z kiełbasą składniki: 2 kiełbaski śląskie 8 pieczarek 1 mała czerwona cebula 4 - 5 suszonych grzybów 1 szklanka bulionu 2 łyżki mąki Makaron z kiełbasą Grzyby zalewamy wrzątkiem na godzinę przed gotowaniem(...)Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki i podsmażamy na patelni na maśle. Następnie dodajemy pokrojoną w pół plasterki kiełbasę i pokrojone suszone grzyby. Smażymy aż kiełbasa się zarumieni. Zalewamy bulionem i wodą którą zalaliśmy grzyby. Dodajemy makaron, ilość wedle uznania, jakieś dwie garści. Makaron powinien prawie cały być zalany wodą. Doprawiamy pieprzem, solą, ostrą i słodką papryką i suszoną

Delusional Trine
ZUPA FASOLOWA Z KIEŁBASĄ I MAJERANKIEM 123

Dawno na blogu nie było zupy, więc pora to nadrobić. Dziś przepis na pyszną zupę fasolową z kiełbasą i majerankiem. Aromatyczna, gęsta, pożywna zupa idealna na jesienne chłodne dni, ale mnie naszła na nią tak bardzo ochota, że nie mogłam się powstrzymać i musiałam ją ugotować. A najlepsza jest następnego dnia ;) Składniki: * 400 g fasoli Jaś (użyłam  fasoli Jaś(...)firmy  Radix-bis ) * 3 marchewki * 1 korzeń pietruszki * pół korzenia selera * 6-7 niedużych ziemniaków * 400 g kiełbasy podwędzanej * 3 łyżki oleju * 1 cebula * sól i pieprz do smaku * 3 łyżeczki majeranku (użyłam  Skworcu ) * 3 ziela angielskie ( użyłam  Skworcu ) * 2 liście laurowe (użyłam  Skworcu ) * szczypta ostrej papryki (użyłam  Skworcu ) * 1 łyżeczka przyprawy do fasoli (użyłam

Zrób to smacznie
Bigos z młodej kapusty z suszonymi pomidorami 370

nimi przecier pomidorowy. Potrawy mają ładny kolor i smak. Składniki: 1 główka białej młodej kapusty (około 600-800g) 1 średnia cebula 1 łyżka masła klarowanego 0,5 kg kiełbasy  3-4 łyżeczki przyprawy do bigosu i kapusty 3 łyżeczki suszonych pomidorów 2 łyżeczki przecieru pomidorowego około 300-400 ml bulionu   pieprz czarny i sól do smaku(...)Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę. Kiełbasę w półplasterki. Kapustę poszatkować dosyć grubo. Na rozgrzanym maśle podpiec kiełbasę i przełożyć na talerz. Na tym samym tłuszczu lekko zrumienić cebulę. Dodać kapustę chwilę smażyć od czasu do czasu mieszając. Gdy kapusta zmniejszy swoją objętość podlać bulionem dodać przyprawę do bigosu, suszone pomidory i dusić do miękkości kapusty. Gdy kapusta będzie miękka dodać

Ala piecze i gotuje
Parzybroda czyli kapusta i ziemniaki 206

minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: główka młodej kapusty 1 duża cebula 300 g kiełbasy 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz 10 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe kostka rosołowa kminek, majeranek 1 kg ugotowanych młodych ziemniaków olej Kapustę siekamy  i dusimy(...)miękkości w dużym garnku z dodatkiem szklanki wody oraz kostką rosołową, zielem i liściem. Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce oleju. Kiełbasę obieramy ze skórki, przekrajamy na pół i kroimy na plasterki. Dodajemy do cebuli i smażymy (ja lubię do momentu kiedy kiełbasa przypieka się na złoty kolor). Normal 0 21 false false false PL X-NONE

kulinarnyswiatdomi
Żeberka z niespodzianką 290

Żeberka lubię pod każdą postacią. Dzisiaj mam dla Was takie o wyrazistym smaku, miękkie, a wszystko zatopione w pomidorowym sosie. Najlepsza do tego dania jest kiełbasa pikantna, która doda pikanterii. Ja dodałam kiełbasę z dzika. Żeberka można podawać z ryżem, ziemniakami, makaronem, kaszą lub kluskami. Jeżeli przygotowaliście Państwo danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach(...)bardzo dziękuję. Żródło Kuchnia Polsska Ewy Aszkiewicz Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych 1 duża cebula 100 g pikantnej kiełbasy 1 czerwona papryka 80 g koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu 2 łyżki mąki 2 szczypty osrej papryki 4 łyzki oleju tymianek sól pieprz Żeberka kroimy na mniejsze kawałki i oprószamy je solą, pieprzem, tymiankiem oraz ostrą papryką. Każdy kawałek mięsa obtaczamy

O kuchni z uczuciem
Sałata i makaron z zielonymi szparagami, czyli pomysły na szybki obiad. 142

twarde końcówki, pokroić na mniejsze kawałki. Gotować szparagi w osolonej wodzie, gdy będą średnio miękkie dodać główki szparagów i gotować jeszcze 2 minuty. Odcedzić szparagi i pozostawić do wystudzenia. Kiełbasę pokroić grube plastry, ułożyć na suchej patelni i podsmażać z obu stron, aż się zrumienią. Ułożyć na talerzu pokrojoną sałatę, szparagi, pomidora, kiełbasę, dodać pokruszoną fetę i sos bazyliowy. Składniki(...)twarde końcówki, pokroić na mniejsze kawałki. Gotować szparagi w osolonej wodzie, gdy będą średnio miękkie dodać główki szparagów i gotować jeszcze 2 minuty. Odcedzić szparagi i pozostawić do wystudzenia. Kiełbasę pokroić grube plastry, ułożyć na suchej patelni i podsmażać z obu stron aż się zrumienią. Ułożyć na talerzu pokrojoną sałatę, szparagi, kiełbasę, dodać pokruszoną fetę i sos bazyliowy. MAKARON

Codziennik Kuchenny
fasolka szparagowa z kiełbasą i sosem pomidorowym 160

się patrzy. Fasolka w innym wydaniu jak z bułką tartą. Cięższy kaliber ciut mogę rzec :D Można się najeść z prawdziwym smakiem. Przyrządziłam ją w pomidorach i z kiełbasą. Czasami robię bez kiełbasy w samym sosie, ale dziś odmieniłam troszkę :D Składniki: * ok. 1/2 kg fasoli szparagowej zielonej albo żółtej * puszka pomidorów krojonych * 1 laska kiełbasy * mała cebula - ja miałam(...)cukrową * duży ząbek czosnku * łyżeczka masła lub oleju * przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra Fasolkę podgotowałam w osolonej wodzie. Na patelni rozpuściłam masło i wrzuciłam pokrojoną laskę kiełbasy. Następnie dodałam cebulkę o różnych właściwie kształtach :D Była kostka i pół talarki. Młoda cebula nie jest zbyt posłuszna w krojeniu. Akurat tu nie ma to znaczenia, wola wyobraźni. Wcisnęłam ząbek

Pieprzyć z Fantazją
Kapusta z grochem i pieczoną kiełbasą 171

Ponieważ to nie Wigilia dziś proponuję  kapusta z grochem z wkładką :) Oprócz kapusty, grochu i kaszy jęczmiennej, znalazła się tam pokrojona w kostkę kiełbasa swojska. Nie zabrakło podduszonej na maśle cebulki i oczywiście przyprawy w postaci liścia laurowego, ziela angielskiego, soli i pieprzu. Osobno wysmażyłam na grillowej patelni kawałki kiełbasy swojskiej, ale może to być również inna kiełbasa. Idealnie(...)upiec w piekarniki, ale mnie zależało na czasie, więc wybrałam szybszy sposób. Do tego udusiłam, a potem zrumieniłam na oleju wiórka cebuli. Na talerz wyłożyłam kapustę, obok kawałek chrupiącej kiełbasy z dodatkiem rumianej cebuli. Można do tego podać gotowane, tłuczone ziemniaki lub pieczywo. Smacznego :)  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Kulinarne przemyslenia
Pikantne leczo z cukinią 1841

papryką Warzywne leczo z wołowiną Pomidory nadziewane kaszą gryczaną, boczkiem i cebulką Przepis na leczo z cukinią Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 30 minut Składniki 4 pęta kiełbasy śląskiej 2 cebule 2 ząbki czosnku odrobina oleju do smażenia 4 pomidory 2 papryki 2 cukinie 4 łyżeczki ostrej papryki - lub mniej, według upodobań 2 łyżeczki słodkiej papryki 1,5 łyżeczki(...)soli pieprz do smaku Przepis 1 Kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę kroimy w pióra. Czosnek siekamy drobno. Kiełbasę podsmażamy na odrobinie oleju, kiedy się lekko zrumieni, dodajemy do niej cebulę i czosnek - smażymy do zeszklenia. Przekładamy do garnka. 2 W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki. Z cukinii pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Paprykę dzielimy na ćwiartki, pozbywamy się

Kuchnia Bazylii

Proponowane wyszukiwania