
Składniki: ŻUR ŚLĄSKI: 500 g wędzonych żeberek wieprzowych; 400 g kiełbasy śląskiej lub podwawelskiej; 400 ml zakwasu na żur (domowego lub kupnego); Garść suszonych grzybów + 1 i 1/2 szklanki zimnej wody do namoczenia; 1 i 1/2 l zimnej wody; 2 ząbki czosnku; 2 liście laurowe; 4 ziarna ziela angielskiego; 1/2 łyżki majeranku; Sól; Pieprz. DODATKOWO: 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem); 5 - 6 grubszych plastrów wędzonego boczku; 1 łyżka oleju; 1 średnia cebula. Sposób przygotowania: ŻUR ŚLĄSKI: Suszone grzy... czytaj dalej...

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...
Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...
Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...