Śląski żur żyniaty

Śląski żur żyniaty

Śląski żur żyniaty

Składniki: ŻUR ŚLĄSKI: 500 g wędzonych żeberek wieprzowych; 400 g kiełbasy śląskiej lub podwawelskiej; 400 ml zakwasu na żur (domowego lub kupnego); Garść suszonych grzybów + 1 i 1/2 szklanki zimnej wody do namoczenia; 1 i 1/2 l zimnej wody; 2 ząbki czosnku; 2 liście laurowe; 4 ziarna ziela angielskiego; 1/2 łyżki majeranku; Sól; Pieprz. DODATKOWO: 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem); 5 - 6 grubszych plastrów wędzonego boczku; 1 łyżka oleju; 1 średnia cebula. Sposób przygotowania: ŻUR ŚLĄSKI: Suszone grzy... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Gospodyni Miejska

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Babka Wielkanocna - zbiór najlepszych przepisów

Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.

Czytaj dalej...

Sałatka Wielkanocna - zbiór najlepszych przepisów

Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.

Czytaj dalej...

Przepisy na Wielkanoc - top 30

Najlepsze przepisy na Wielkanoc.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.